Gość MaRuH Opublikowano 5 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2009 Mój samsung f3 ma 320 godz przepracowanych i parametr 03 wynosi 5360 :D a wszystko chodzi ok. Dysk wygląda na zdrowy, przyczyny szukałbym w czymś innym, może temperatury?, wysokie Oc procka?. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Firekage Opublikowano 5 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2009 Tylko te restarty i zwiechy - czasami pochodzi kilka godzin a czasami w ciągu 10-15 minut zaliczy z 5 takich akcji .Podglad zdarzen moze Ci powiedziec co jest tego powodem, zdziwilbym sie, gdyby okazalo sie, ze to nie jest problem "device did not respond within timelimit" czyli znanego bledu w oesach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deejay999 Opublikowano 5 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2009 (edytowane) czy procentami fitness i performance w speedfanie wypada się przejmować? mój stary wysłużony dysk (SAMSUNG SP1614N) z takim smartem: ma 97%/97%. a 2 tygodniowy SAMSUNG HD502HJ z ma 97%/98% :|. jeśli chodzi o funkcjonowanie to nie mam do czego się przyczepić, ale czy nowy dysk nie powinien mieć atrybutów że "mucha nie siada?". Edytowane 5 Listopada 2009 przez deejay999 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Firekage Opublikowano 5 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2009 Nie. Olej ten "fitness", WD dla przykladu mimo katowan maja tutaj 100%, gdy nowe Sigejty potrafia lapac 60-70%. WALIC TO. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
whpower Opublikowano 9 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2009 mogl by ktos sprawidz mi dysk dzisiaj kupilem boje sie o wartosci ECC i raw read error mogl by ktos powiedziec czy jest ten dysk sprawny czy oddac go na gware oto fota Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 9 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2009 Do google zajrzałes ? Chyba nie bo nie wiesz co te wartosci oznaczja.. Ecc recovered : liczba błedów naprawiona w "locie" : werdykt OLAĆ RAW read error : w Seagate to NORMA : werdykt : OLAĆ do kwadratu ... Tu uwaga jesli pojawia sie to w dyskach np WDC oznacza drobne problemy.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hadjuk Opublikowano 10 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2009 (edytowane) ID Opis atrybutu Próg Wartość Najgorsze Dane Stan 01 Raw Read Error Rate 6 72 62 233975465 OK: wartość w normie 03 Spin Up Time 0 96 96 0 OK: zawsze pozytywnie 04 Start/Stop Count 20 100 100 24 OK: wartość w normie 05 Reallocated Sector Count 36 100 100 0 OK: wartość w normie 07 Seek Error Rate 30 84 60 236664377 OK: wartość w normie 09 Power-On Time Count 0 94 94 5343 OK: zawsze pozytywnie 0A Spin Retry Count 97 100 100 0 OK: wartość w normie 0C Power Cycle Count 20 98 98 2275 OK: wartość w normie C2 Temperature 0 41 51 41 OK: zawsze pozytywnie C3 Hardware ECC Recovered 0 72 62 233975465 OK: zawsze pozytywnie C5 Current Pending Sector Count 0 100 100 2 OK: zawsze pozytywnie C6 Off-Line Uncorrectable Sector Count 0 100 100 2 OK: zawsze pozytywnie C7 Ultra ATA CRC Error Rate 0 200 200 0 OK: zawsze pozytywnie C8 Write Error Rate 0 100 253 0 OK: zawsze pozytywnie CA <specyficzne dla dostawcy> 0 100 253 0 OK: zawsze pozytywnie Dysk seagate Barracuda 7200.7 120022.I mam problem z uruchomieniem systemu-gdy wlaczam, komp chce bootowac z dvd, nawet jak ustawie w biosie aby bootowal tylko z hdd.Przy wlaczaniu bios dosyc dlugo wyszukuje hdd(po odlaczaniu w mig wyszukal dvd).Komp nowy oprocz hdd: amd athlon ii 435, gigabyte ma-ga770t-ud3p, radeon hd4850, bu qiuet purepower 430w, win 7.Nowy dysk czy porzadny format? Edytowane 10 Listopada 2009 przez Hadjuk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elektronek Opublikowano 10 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2009 Chcesz uruchomić system zainstalowany na innej konfiguracji? Czasami taki myk nie przechodzi, zależy od tego, jaką platformę miałeś wcześniej i jaki system. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hadjuk Opublikowano 11 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2009 Robilem formata przed instalowaniem wina 7 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elektronek Opublikowano 11 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2009 Może przełączyłeś tryb pracy z IDE na AHCI lub na odwrót? Dysk ma dwa niepewne sektory, więc przydałoby się go zeskanować w MHDD. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hadjuk Opublikowano 11 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2009 Tryb pracy ustawiony na IDE.Jednak kupie nowy dysk zamiast po miesiecu stracic wszystkie dane. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elektronek Opublikowano 11 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2009 Zawierzanie, że "ten nie zawiedzie" jest raczej sporym wyrazem naiwności. Nie znasz dnia ani godziny ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smiki Opublikowano 13 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2009 Witam. Na początek może S.M.A.R.T. z HDDTune 2.55: A teraz całe story, które btw zapodałem serwisowi: "Dysk mam wrażenie ma problem z pracą w odległości 20-50GB od początku dysku (tak była założona 2 partycja). Nieprawidłowość występuje kiedy w ww pojemności znajduję się aplikacja/gra intensywnie korzystająca z dysku. W momencie uruchamiania/doczytywania mapy etc. cały komp się wiesza, działają num lock, caps lock, dioda dysku regularnie mruga co 1s. Pomaga jedynie reset. Po ww komp wstaje do windy odpalając normalnie lub po drodze chkdsk i znajdując błędy albo też w ogóle nie bootuje - gubiąc przy okazji cały MBR (tablice partycji). Tablice udaję się zazwyczaj naprawić - Partition Table Doctor (btw to nie pierwsza taka przygoda z tym dyskiem). Niestety nawet po ponownym założeniu partycji i wrzuceniu systemu oraz jakiejś gry w okolice tego miejsca problem się powtarza. Analogiczna próba z innym zasilaczem skończyła się takim samym rezultatem. Mamtest - bezbłędnie. Po podpięciu innych dysków (sata wd500aads, pata maxtor 80GB) dysku i sklonowaniu disk to disk partycji z systemem c: i grą d: nie ma żadnych problemów. Windows i gra działa bezbłędnie." A teraz gwóźdź programu: Wymienili mi dysk :) na inną Barke 250GB ...18A i problem jest znowu. Tym razem nieco inaczej, bo jak się wczytuje gierka to robi freeze ekranu na 5 sek a potem wali BSOD'em po którym nie ma dump'ów. Na szybko doczytałem, że błąd ma coś wspólnego z ACPI (na starej barce nie było BSOD'ów). Nie wiem czy to ma jakieś znaczenie, ale gra to Far Cry 2. ufff... Co Wy na to ??? Jakieś sugestie ??? Czego to może być wina ??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
westsajd Opublikowano 17 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2009 Panowie, mam problem ciężkiej wagi. Dzisiaj w firmie sam z siebie wywalił się win98, który działał bez problemu x lat. Podejrzany - stary dysk szajsunga. Wrzucam go pod smarta i co widzę? Głupoty. Jakieś minusowe wartości, ogólnie kosmos. Niby badów nie ma ale o co kaman z tą cyrylicą w smarcie? :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 17 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2009 Diabli wiedza ... odpal MHDD z CD i zobacz co on powie ( zwłaszcza scan 2x F4) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
westsajd Opublikowano 17 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2009 MHDD nie wykrywa mi tego dysku. Ustawiony jest na master, sam na kanale, co jest? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 17 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2009 Na pewno tasme masz na 1 kanale IDE i master ( czsami jako single ale to tylko WD ma ) i czy F2 by wykryło poprawnie dysk nacisnełeś ? oraz podczas wyboru dysku wogole go widac ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
westsajd Opublikowano 18 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2009 Mam jeden kanał IDE na płycie, zworka na master, dysk na końcu taśmy. Podczas odpalania MHDD na tej liście portów w ogóle go nie ma. Kombinowałem wczoraj na różne sposoby i ni huhu nie chce załapać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 18 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2009 No to idz na kompa w firmie... dziwne ze nie wykrywa ale wszystko jest mozliwe... Jeszcze jest Victoria pod winde... sprawdz TYM Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sw1ssst Opublikowano 18 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2009 (edytowane) W sumie nie smart ale nie chcę zakładać nowego tematu z taką błachostką. Robić remap tego 200ms? Stracę plik co jest w tym sektorze czy nie? Dysk sporo ponad 12k h Edytowane 18 Listopada 2009 przez LMAO Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyclooxy Opublikowano 18 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2009 Witam dysk WDC AAKS 500 GB dla: C7 Ultra ATA CRC Error Rate 0 200 200 = 50 czy błąd C7 to tylko wina płyty głównej lub kabla ?? Dysk miałem w raid0 (3xwdc aaks). W wyniku problemu z tym dyskiem system blokował się i pomagał tylko reset, Intel® Matrix Storage Manager krzyczał o błędach i kopi zapasowej, a na starcie komputera status dla tego dysku: Error Occurred(0). Kupiłem więc dla kopii nowego WDC AADS 500 gb, zrobiłem kopie, z tych trzech AAKS wyrzuciłem wadliwego. Nowy AADS wszedł w miejsc AAKS'a i jak na razie ze smarty C7 stoi na 0. Nie wiem co teraz zrobić, czy w końcu oddać go na gwarancji czy sprzedać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daniel40 Opublikowano 18 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2009 Witam, ostatnio XP wywalił mi 2x Blue screen ;/ Błąd 0x00000077 KERNEL_STACK_INPAGE. Także w HD Tune pojawił się żółty wpis... Co to za 'błąd' i czy można to jakoś naprawić? Sprawa druga, zakupiłem dwa nowe dyski Samsung F3 HD502HJ (500GB) i chciałbym żebyście mi ocenili ich 'stan' :) Dzięki i pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Firekage Opublikowano 19 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2009 1 - 10 relokowanych. 2/3 - ok. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daniel40 Opublikowano 19 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2009 (edytowane) 1 - 10 relokowanych. 2/3 - ok. Aha, a da się to jakoś naprawić? Ile taki dysk jeszcze może pociągnąć? Edytowane 19 Listopada 2009 przez daniel40 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seba_999 Opublikowano 19 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2009 (edytowane) Panowie szybkie pytanie. Dysk Seagate ST9320325AS 320 GB w lapku Della. Przejmować się parametrem G-sense error rate? Parametr co jakiś czas wzrasta. Lapka kupiłem na początku sierpnia. Na chwilę obecną parametr ma wartość '90'. Czy to coś złego? Edytowane 19 Listopada 2009 przez seba_999 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość <account_deleted> Opublikowano 20 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2009 Przejmować się parametrem G-sense error rate?Nie, tylko nie wal w lapa pięściami jak Ci coś nie pójdzie ;) Olać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czepek04 Opublikowano 20 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2009 (edytowane) Witam Nowy dysk SAMSUNG HD103SJ po pełnym formacie podskoczył z 0 na 2 parametr C8 i moje pytanie jest takie czy mam reklamować taki dysk ? teraz juz jest C8 Write Error Rate 0 100 100 3 Edytowane 21 Listopada 2009 przez czepek04 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zajchow Opublikowano 20 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2009 Witam Wie ktoś w jaki sposób odbywa się zamiana podejrzanych sektorów Current pending sector na te z puli zapasowej Reallocated sector count?, dysk zamienia je automatycznie czy potrzebne jest jakieś specjalne oprogramowanie/format?. Na samsungu F1 HD103SJ, mam 78 podejrzanych sektorów jednak żaden ze 100 zapasowych nie został wykorzystany. Dysk zaczyna czasem sypać błędami, czy to wystarczy do przyjęcia na gwarancje??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 21 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2009 (edytowane) LMAO 200ms... eee nie przejmuj sie... przy remap ( pełnym=komenda ease i 2x enter) i tak niszczy to dane ... wiec musisz je wczesniej zgrac. Czepek narazie obserwuj dysk... jesli bedziesz miał błedy CRC plików to gwara.... Zajchow Current pending to oznacza sektory podejrzane ale nie bady... Pula zapasowych to realocated setor count ( ilosc sektorów realokowanych ) jednoczesnie jesli zostanie realokowany chocby 1 to w C4 tez pojawia sie 1 ( ten parametr oznacza ilosc udanych/nieudanych remapów) Pojedz go MHDD miałem to samo w C5 chyba z 20 miałem po remapie czysto... ( zabawy syna z włacz wylacz kompa ) Danie40 tego nie naprawisz bo dysk sam sie naprawił i realokował sektory.. ( oczywiscie moza edytowac P i G list ale to nic nie da bo te sektory moga miec wady które i tak wróca na liste realokacji) do wykożystania jeszcze 90 sektorów wiec nie martw sie... Panowie nie trząść sie jak macie realoki o nie koniec dysku !! Chyba ze 05 C4 i C5 szybko rośnie... Ps. Uwaga na dyski hitachi tam smart potrafi walnac 05=362843204320 :D wiec jesli ktos nie wierzy smart to MHDD 2xF4 i wszystko się wyjasnia..lub remap.. Edytowane 21 Listopada 2009 przez Kwazor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seba_999 Opublikowano 22 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2009 Nie, tylko nie wal w lapa pięściami jak Ci coś nie pójdzie ;) Olać. Nie grozi ;) Dzięki :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...