Kwazor Opublikowano 19 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2010 B8 w samsungach to END to END ( kiedys to znalazłem ) czyli cache dysku sie sypie .... Było kilku ludzi co działało z tym błędem i nic jakos danym sie nie działo ale CRC moze sie w plikach pojawiać... 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Immortally Insane Opublikowano 19 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2010 Do poprzedniego postu dodałem jeszcze zdjęcie z MHDD. @Kwazor Możesz to powiedzieć tak żeby zrozumiał to laik ^^ Co z nim zrobić ? skopiować dane i na serwis, czy można jeszcze na nim jakiś czas podziałać ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PolandMET Opublikowano 20 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2010 Ludzie zmniejszajcie foty !!! To nie boli. Mam 1680x1050 a i tak brakuje monitora. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 20 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2010 Stalowy : Serwis ... to nie jest problem z talerzami tylko z elektronika ...( co zreszta scan pokazuje ze dysk jest zdrowy ) Przyłaczam sie do apelu kolegi PolandMet XnView nie gryzie ( zreszta programów do res zdjeci jest wiele nawet glupi paint ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 20 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2010 Mam zacząć się martwić? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 20 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2010 Andrew : masz 1 sektor który jest "niepewny" C5 ( zalecam 2xf4 ) jak bedzie UNC to erase deays. Troche juz błedów odczytu wystąpiło ( ja przy 8 UNc miałem raw error rate 260 ).. zarzuć scnaem z MHDD.. popatrzymy ocenimy... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Immortally Insane Opublikowano 20 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2010 Stalowy : Serwis ... to nie jest problem z talerzami tylko z elektronika ...( co zreszta scan pokazuje ze dysk jest zdrowy ) Przyłaczam sie do apelu kolegi PolandMet XnView nie gryzie ( zreszta programów do res zdjeci jest wiele nawet glupi paint ;) Dzięki i przepraszam za rozmiar fotek, ale bardzo się spieszyłem z oczywistych powodów. Już poprawione. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario2k Opublikowano 25 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2010 (edytowane) Przed paroma dniami kupilem nowy dysk Seagate 2TB niepokoja mnie troche wartosci wykrywane w Smartcie a szczegolnie Reallocated Sector Count powiedzcie czy te wartosci sa normalne jak na nowy dysk ?? Edytowane 25 Grudnia 2010 przez Mario2k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sw1ssst Opublikowano 25 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2010 Dysk ok. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario2k Opublikowano 25 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2010 (edytowane) Tu moj stary Samsung 1.5TB ktory zalapal pare bledow Mam zamiar go przeleciec formatem niskiego poziomu , zapodajcie jakim programem moge to zrobic z poziomu Windowsa 7 probowalem dzis rano Samsungowym ESTool wystartowanym z CDRom , niestety taka operacja to 5-6 godzin tym samym calkowita blokada kompa :/ Edytowane 25 Grudnia 2010 przez Mario2k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 25 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2010 (edytowane) Ten 1.5 TB : Do wykonania Erase waits ( masz C5=79 czyli sektory wzięte pod lupe ) do tego masz jeden krótego elektronika nie porafi skorygowac ( możliwe ze fizyczny C6=1 ) Reszta smartu zgadza sie idealnie c4=05. Jesli na ten dysk jest GW to bym go juz wysłał.... tylko go przeskanował 2xf4 i jak sa UNC to slij...jesli nie to operacja linijke wyżej.. Tylko MHDD samsungowski niskiego poziomu robi to niemiłosiernie długo... Edytowane 25 Grudnia 2010 przez Kwazor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
123er Opublikowano 25 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2010 co mogę zrobić z tym dyskiem? zrobiłem erase w mhdd i zniknęły błędy error scan w hdtune nie pokazuje błędów a smart Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 25 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2010 To któryś z Segów które masz w podpisie ? Jak wygladał scan z MHDD po erase ? 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
123er Opublikowano 25 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2010 (edytowane) nie, to jest dysk z laptopa w mhdd najgorsze co jest to 10 sektorów <500ms wygląda tak jak by na dysku było już wszystko ok ale w smarcie dalej bez zmian i przez to laptop blokuje rozruch Edytowane 25 Grudnia 2010 przez 123er Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 25 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2010 O cholera dopiero teraz sie dopatrzyłem ... Parametr BB ... Wymień biedaka ( zycia łatwego nie miał szkoda ze G-sense nie monitoruje ten dysk ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kfazzi Opublikowano 27 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2010 W kompie siostry mam dziwny problem.. Miałem tam Samsunga F1 320GB, poleciał na gware bo mu się cache posypał. Dostałem nowiutkiego, dziś zamontowałem ale sypie C7. Sprawdzałem go na 3 taśmach z czego na jednej pracuje inny dysk i nie ma z nią problemów tam.. tu dalej sypie. Przez te błędy komp muli straszliwie. Czym może to być spowodowane? Sprawdzę dysk jeszcze na innym kompie jutro to dam znać czy tam śmiga... Jeszcze zrzut z HDTune: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamilek Opublikowano 2 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2011 (edytowane) Witam mam 3 identyczne dyski Seagate 12 serii w kompie. jeden był systemowy, dwa chodziły w RAID0 (dyski numer 2 i 3).Mój komputer łapał czesto niewytlumaczalne "zawiechy". W pewnym momencie RAID w jednym z dysków wskazywał "Error occured".Zrobiłem backup i usunałem raid aby otrzymac informacje o SMART ( czy mozna to sprawdzac bez niszczenia macierzy ? ) i prosiłbym o ocene tych dysków. Screeny w załączniku Edytowane 2 Stycznia 2011 przez Kamilek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elektronek Opublikowano 3 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2011 Kamilek Smarty 1 i 3 wzorowe. 2 nałapał badów, ale w RAID może być to spowodowane uszkodzeniem kabelka/złym stykiem - co u ciebie jest bardzo prawdopodobne, bo masz błędy DMA CRC. U siebie miałem identyczną sytuację. Jeden z dysków w RAID złapał 10 badów (na dziwne zachowania zareagowałem od razu) ale dały się bezproblemowo wyczyścić w MHDD. Aby sprawdzić bez niszczenia macierzy wystarczy przełączyć tryb pracy kontrolera na IDE i odpalić np MHDD. Po sprawdzeniu w obu dyskach (czasami trzeba przepiąć któryś dysk z RAID na inny port - MHDD widzi tylko mastery - pierwsze porty z pary) powracamy do poprzedniego ustawienia RAID i powinno bez problemu śmigać. Zapuść w MHDD Erase Waits. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 3 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2011 (edytowane) Elektronek :blink: :blink: :blink: :blink: :blink: Ten dysk juz jest trupem chodzacym,, to ze ty miałes bady logiczne C5 a on zobacz c5 ma czyste a w 05 syf oznacza ze te sektory zostały juz przeniesione do listy defektów i tego MHDD nie ruszy ( jedynie PC3K ) Wcale nie zdziwie sie ze po wykonnaniu Scany 2xF4 zobaczymy identycze wyniki jak strone wczesniej.... ( post 1258 ) Najpierw wyniki z skan 2xf4 prosze ! a dopiero pozniej można wykonywac erase waits ( najpierw tez podajesz leki a pozniej badasz klienta ? ) Edytowane 3 Stycznia 2011 przez Kwazor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elektronek Opublikowano 4 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2011 Kwazorek jak zawsze, dalej uparcie prezentuje słomkę z butów. Trzeba się wynieść na wyżyny - normalka... to ja jestem mądry, a wy jesteście debile, bo nie umiecie diagnozować i w ogóle to dysku na oczy nie widzieliście. Oczywiście standardowo znalazła się też subtelna ironia (czyt. personalna zaczepka) w nawiasie. Masz coś do mnie, czy to jakiś uraz ogólnie poporodowy? Wracając do tematu, to jakiś czas temu miałem maxtora 120GB... niby trup według twojej oceny i chłopczyk żyje i ma się bardzo dobrze po zabawie w MHDD. Ma rellocated wyższe niż ty przyjmujesz za normę, kiedy wypowiadasz swoje magiczne "dysk to trup/na gwarancję", co jest u ciebie bardzo częste. Normalnie, jakby ci się taśma zacięła, wszystkie dyski kierujesz na szrot... jak kilka postów wyżej przy Samsungu z 51 przy "05". Może przypadek Kamilka jest inny, ale no cóż… szrot i już! Żaden dysk nie jest trupem, no chyba, że się nie kręci albo ma inną "totalną" usterkę - np słychać jak głowica przecina talerze. W wielu przypadkach dotyczących badów można zrobić wiele i nawet korzystać ze "szrotowych" dysków. Kamilek zrobi skan i co? Po co marnować 2h (dzięki Bogu to tylko 500GB)? Nie lepiej od razu robić skan z czyszczeniem w takim przypadku, jaki opisał (czyli zrobił backup, wykosił RAID i czeka)? Jeśli będzie miał coś czyścić, to zrobi to od razu, a jak nie, to nic się nie stanie... ot taka bzdura, żeby był pretekst do zaczepki. Skan to sobie można robić, jak SMART jest czysty i nie wiadomo, czy to dysk jest przyczyną problemów albo po zakupie. Jak byłoby Erase Waits: 0 i brak innych błędów tzn, że z dyskiem było i jest wszystko w porządku. Poza tym, to gdzie się podziała twoja ulubiona opcja, jak nie masz totalnie żadnego pomysłu, co dzieje się z dyskiem - czyli "to pewnie błąd/babol w SMARcie". Dlaczego tutaj nagle ta opcja znika z twojego diagnostycznego słownika? Babol jest tylko wtedy, kiedy pokazuje 3 miliony reloków? Przy 440 to nie może być babol? Czizas. Nie wiem, jaki kamilek ma zapłon, ale żeby dobić do takiej wartości tych "zamułek" musiało być naprawdę sporo, nie wspominając o BS-ach. Mi jak dobiło do 10, to myślałem, że mnie szlag trafi… a przed chwilą męczyłem 80GB i żeby podskoczyły sporo reloki musiałem go troszkę pognębić. BTW: to taki dysk w moim mniemaniu można nazwać trupem (śmieci porozrzucane grupkami niemal na całej powierzchni), a resztę, dopóki nie zobaczę czegoś podobnego traktuję jako nadające się do użytku, bo nie takie cuda się zdarzały: Więc, ogólnie mówiąc mamy 3 opcje: 1.Skan MHDD nie wykazuje nic - czyściutko (ewentualnie jakieś pojedyncze wolniejsze sektorki - nic strasznego) 2.Skan MHDD czyści masę wolnych sektorów, ale czyszczenie nic nie daje (np jak wyżej na zrzucie) i dalej mamy masę "krzyży" itp. rozsianych wszędzie gdzie się da - dysk kaput! (czyt. Kwazorek wniebowzięty albo… no nie będę się zniżał do takiego poziomu) 3.To samo co 2 tylko uwalone sektory i problemy mamy w określonym miejscu na dysku np. 5% przed końcem. Czyli krótko mówiąc mamy 2 przypadki do 1, że jeśli nie mamy gwarancji na dysk (a ja zawsze wychodzę z takiego założenia, bo nie myślę, czy dysk wydano w lipcu ubiegłego roku i że nie opłaca się z nim nic robić, bo to trup) to możemy go normalnie wykorzystywać nawet w przypadku nr 2 - wystarczy założyć partycje pomijając uszkodzony obszar albo obciąć dysk, że uwalone nie będzie widoczne. A jeśli nie normalnie w przypadku 2, to chociaż jako magazyn na śmieci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gerlath Opublikowano 7 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2011 Panowie krótko: mam się zacząć bać? (05) skoczył w ciągu 2 dni o 24pkt i rośnie. teraz mam tam (05)32. Zmieniłem kabelek- nie pomogło, od wczoraj urosło o 4 ... a to było jedno uruchomienie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kfazzi Opublikowano 7 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2011 Lepiej zgraj dane na inny HDD bo za chwilkę skończy ci się pula sektorów do realokacji i będzie bieda.. No i jak się nie zatrzyma (a nic na to nie wskazuje) to na gwarę jeśli masz jeszcze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elektronek Opublikowano 7 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2011 Panowie krótko: mam się zacząć bać? (05) skoczył w ciągu 2 dni o 24pkt i rośnie. teraz mam tam (05)32. Zmieniłem kabelek- nie pomogło, od wczoraj urosło o 4 ... a to było jedno uruchomienie... Skan w MHDD prawdę Ci powie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 9 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2011 Baraccuda 10, dysk ma pięć latek , czy powinienem sie martwić "hardware ecc recovered" ?? Dodam że na dysk nie narzekam, tylko troszke sie głośniejszy zrobił ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sw1ssst Opublikowano 9 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2011 Hardware ecc recovered się nie przejmuj. Dysk wg smarta sprawny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nerod Opublikowano 10 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2011 Witam Moj dysk 250 Hitachi po podlaczeniu do kolegi kompa (dysk wew , urzadzenie USB ) zaczol pokazywac mi pliki RAW 0 danych itp Probowalem odyskac przez Ontrack EasyRecovery Professional Trial niestety widzi tylko 95 GB ( w dodatku mniej waznego ) HD tune widzi mi 3 errory ] Programem Paragon Drive Backup™ chcialem zrobic kopie dysku na USB WD 1,5TB ktory teraz tez widzi RAW Jak moge naprawic te dyski ? Jak odzyskac dane ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nerod Opublikowano 10 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2011 Witam Moj dysk 250 Hitachi po podlaczeniu do kolegi kompa (dysk wew , urzadzenie USB ) zaczol pokazywac mi pliki RAW 0 danych itp Probowalem odyskac przez Ontrack EasyRecovery Professional Trial niestety widzi tylko 95 GB ( w dodatku mniej waznego ) HD tune widzi mi 3 errory ] Programem Paragon Drive Backup™ chcialem zrobic kopie dysku na USB WD 1,5TB ktory teraz tez widzi RAW Jak moge naprawic te dyski ? Jak odzyskac dane ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 10 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2011 Program który może ci pomóc to TESTdisk.by odzyskać dane .. Co do badów są to 3 bady logiczne ( C5=1 ) Te bady usuniesz MHDD naciskajac F4 i wybierasz erase wiats ( enter na ON ) i jeszcze raz wciszkasz f4 . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rbtck1 Opublikowano 11 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2011 Witam, Dysk to WD Caviar Blue 500 GB ma zaledwie kilka dni pracy za sobą, w HDTune i innych programach ma ogromne spadki odczytu. Zrobiłem defragmentacje, przeleciałem go chkdsk, sprawdziłem bady w hdtune - wszystko niby w porządku. W końcu przerzuciłem tryb IDE na AHCI i dalej nic z tego. Wpływ OSu raczej wykluczam, został zainstalowany wraz z nowym dyskiem. Testowałem już kilkanaście razy i zawsze znajdzie się kilka momentów w których odczyt potrafi spaść do 1 Mb/s. Reklamować? A może mHDD? Panowie poradźcie co z tym dyskiem nie tak. Dzisiaj kupiłem słynnego Samsunga F3 jest sens łączyć w RAID 0 te dyski? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 11 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2011 Nic mu nie jest ! Jaki OS vista ? jak tak to masz wytłumaczenie bo ona lubi pogryzac system dyskowy . Ino Mhdd i tyle 2xf4 jak czysto to nie masz sie czym przejnować. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...