Muniek Opublikowano 17 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2012 Witam! Bardzo proszę o analizę screenów z HD Tune. Załączam test odczytu oraz S.M.A.R.T. Wygląda na to, że dysk zdrowy. Zastanawiają mnie jednak te "dołki" odczytu w teście? Czy to normalne, że wykres tak wygląda? Dzięki za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Immortally Insane Opublikowano 17 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2012 @ Ramgis Żeby cokolwiek odczytać musisz najpierw zmienić system liczbowy z szesnastkowego na dziesiętny (Funkcje ==> zaawansowane ==> Wartości Raw (surowe) zmieniasz z HEX na DEC) potem możesz wkleić screena. @ Muniek Na moje oko wszystko dobrze z tym dyskiem, nie ma się czym martwić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muniek Opublikowano 18 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2012 Dzięki za szybką odpowiedź. Czemu jednak pojawiają się te nieregularne spadki odczytu na wykresie? Za każdym razem jak odpalam test, to spadki odczytu pojawiają się w innych miejscach (są też raz większe, raz mniejsze). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Immortally Insane Opublikowano 18 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2012 Prawdopodobnie system albo któryś z uruchomionych programów coś tam sobie robi i w tych momentach masz spadki na wykresie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ramgis Opublikowano 18 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2012 Witam Wrzuciłem poprawiony odczyt i proszę Was o opinię. Wygląda na to, że chyba wszystko jest dobrze, tak? Prosiłbym o wyjaśnienie pozycji C0 - co mogło być przyczyną? Pozycja C1 jest w normie czy w stosunku do ilości godzin pracy dysku jest tego dużo (no bo oczywiście będzie rosło proporcjonalnie)? No i jak to jest z tym wentylatorem stykającym się z dyskiem, może zaszkodzić? Z góry dziękuję za odpowiedzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 18 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2012 Ramgis wszystko ok, wyluzuj i ciesz sie dyskiem ;) 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam83 Opublikowano 5 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2013 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 5 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2013 Jeśli ilość reloków będzie postępować to szykuj sie do zakupu nowego dysku. Jeszcze nie ma dramatu dopóki nie powoduje problemów z odczytem danych. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
philipek55 Opublikowano 15 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2013 (edytowane) co sądzicie? Edytowane 15 Stycznia 2013 przez philipek55 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 15 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2013 Brak C4 w Szitgejtach zamazuje obraz tego 05... Mhdd w ruch i skan 2xf4 a wyniki na forum.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
philipek55 Opublikowano 15 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2013 Brak C4 w Szitgejtach zamazuje obraz tego 05... Mhdd w ruch i skan 2xf4 a wyniki na forum.. zrobię z ciekawości, a powiedz mi jeszcze czy to kwalifikuje się do reklamacji? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wlodarq Opublikowano 15 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2013 Witam, dostałem właśnie od koleżanki dysk twardy do sprawdzenia. Używany, podobno miał kiedyś 3 bad sectory i był na serwisie. Model dysku to Seagate 7200.10 - ST3250620AS. 250GB i ma możliwość kupna go za 50zł. Chodzi mi tylko o to że w HDTune są dwa ostrzeżenia co jest pokazane na screenie. Czy warto brać ten dysk czy jej to odradzać. Bad sectorów - BRAK. SCREEN Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 15 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2013 Dysk do wymiany ... tyle w temacie ( ps ... jest temat SMART....tam zadaje sie te pytania.. ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 15 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2013 Jak najbardziej. I jesli bedzie wymiana poproś o wymiane na dysk WD ( nawet z dopłatą ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
philipek55 Opublikowano 17 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2013 (edytowane) przybywa sektorów o długim czasie dostepu, w smarcie już 20 tys realokowanych :P czekam na nowy dysk Edytowane 17 Stycznia 2013 przez philipek55 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
philipek55 Opublikowano 25 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2013 no i dostałem ładnie nazwany certified repaired hdd Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 25 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2013 (edytowane) mały OT... Ja mojego WD EARS z ponad 5 tys badsectorów i dziesiątkami offline ponad dwa miesiące temu wysłałem i po tygodniu dostałem nówke sztukę wyprodukowaną półtora tygodnia wcześniej. Nie wiem czy to kwestia szczęścia, indywidualnego rozpatrywania czy po prostu WD teraz tak robi z serią EARS. Edytowane 25 Stycznia 2013 przez rafa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukaszo85 Opublikowano 29 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2013 Witam, w czwartek podpiąłem nowy dysk, w piątek pojawiły się realokowane sektory, w sobotę było ich już 226. Słać go na gwarancję? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 31 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2013 No pewnie. Ale u Ciebie coś nie gra jeszcze bo dużo CRC jest. Walnięty kabel możesz mieć. Zmień go jak najszybciej i obserwuj czy dalej postepuje. Zasilacz porządny w komputerze? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukaszo85 Opublikowano 31 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2013 (edytowane) Zasilacz to Modecom Feel 400W ale siedzi tam już 5 lat, komputer pracuje średnio 9 godzin dziennie i, odpukać, wszystko działa, aczkolwiek planuje go w najbliższym czasie wymienić. Błędy CRC wzięły się pewnie stąd, że kabel był napięty i tak nie do końca dobrze był podpięty do dysku, wszystkie 75 błędów pojawiło się pierwszego czy drugiego dnia i od tamtej pory ich liczba stoi w miejscu (tylko realokowanych sektorów przybywa po 4 na dzień), pierwszy dysk - Seagate 250 GB, jest podpięty do tego zasilacza od początku i ma 1 błąd CRC. Edytowane 31 Stycznia 2013 przez lukaszo85 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slepotka Opublikowano 31 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2013 (edytowane) Witam szanownych forumowiczów, Przychodzę do was z prośbą sprawdzenia mojego prawie już 3 letnego dysku. Problemem jest jego częstrze chrobotanie (mielenie) niż za jego młodzieńczych lat, chcoiaż też mu się zdarzało. Kończy mi się gwarancja, a więc warto przeprowadzić badania kontrolne http://imageshack.us...benchmarkp.jpg/ http://imageshack.us.../802/dyskz.jpg/ Wszystkie klocuszki w skanie błędów są zielone. Ultra dma crc error count już wcześniej został nabity. Zmieniłem kabel, przestałem robić OC komputera i wartość nie zmienia się od jakiegos roku. Zdaje mi się, że reszta wartości też już była nabita, ale nie wiem czy się nie zwiększyła. Posiadam płytę m4a78lt-m kontroler SB 710 eDIT2: Zapomniałbym o najwazniejszym, zdarzają mu się zawieszki, zamulenia 5 sekundowe najczęsciej przy przeglądaniu internetu. Wterdy dysk zaczyna wytężoną prace i wraca do normalności z mocnym chrobotnieciem, Dziękuje za pomoc, Edytowane 31 Stycznia 2013 przez Slepotka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 31 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2013 (edytowane) @lukaszo85 No nic pech pechem,wysyłaj na gwarancje. Ale swoją droga ten zasilacz to padlina, po 5 latach to już ryzyko tylko rośnie...obyś zdążył wymienić zanim się spali i coś przy okazji... Edytowane 31 Stycznia 2013 przez rafa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ari3s Opublikowano 14 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2013 witam, w kwietniu konczy sie gwarancja na dysk, a wyglada tak: http://imageshack.us...dsc00472uz.jpg/ http://imageshack.us...94/hdtunej.png/ czy kwalifikuje sie do wymiany? przy okazji sprawdzilem tez moj najnowszy dysk: http://imageshack.us...dsc00475op.jpg/ http://imageshack.us...04/hdtune2.png/ i chyba tez nie wyglada najlepiej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 14 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2013 Mozesz go wysłać z tym 1 badem... Taśmę sata masz do wymiany ! ( czasami bady powstaja przez błedy I/O ) Co do Seagate to zerowanie powinno mu pomóc... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ari3s Opublikowano 14 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2013 kable sata niedawno zmienialem wiec problem pewnie jest z plyta glowna. btw czy moze to powodowac 1-2 sekundowe przyciecia + dzwiek jak przy bsod? a co do seagate to kupilem go ledwo 4 miesiace temu wiec jak mam tracic wszystkie dane to wolalbym aby mi go wymienili. sa podstawy zeby sie tego domagac? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 16 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2013 Segagate jest "nazwijmy zdrowy" i to GW nie ma nic do tego ( bo to jeszcze nie bady ).. Co do BSOD... pobaw sie 1 kosc ramu etc ... w koncu coś wyjdzie....co kaszani system... Co do kabli.... to Seagate tez mial by dużo błędów I/O jak płyta by fochy stroiła... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niezły Apacz Opublikowano 17 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2013 Dyski Seagate nie monitorują tego parametru.Dlatego w wiekszości przypadków wartość tego parametru jest bardzo wysoka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
erni_k Opublikowano 17 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2013 (edytowane) Cześć. Mam problem z dyskiem maxtor diamondmax 9 plus Sata 80GB. Po podłączeniu do kompa nie startuje system (system jest na innym dysku) podłączyłęm podczas pracy systemu, udało się coś odczytać smart oto wyniki. Do dysku nie ma dostępu. Zrobiłem jeszcze error scan Hd tunem wyszło 2,3% damaged blocks. MHDD go nie widzi, może źle podłączam ale wyprubowałem już wszystko. Odłączyłem wszystkie inne dyski i ten podpiąłem pod sata_1 i ni ma. P.S. Chciałbym z niego tylko odzyskać dane Edytowane 17 Lutego 2013 przez erni_k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 17 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2013 Kontroler w trybie IDE? Pod AHCI może nie widzieć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
erni_k Opublikowano 17 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2013 (edytowane) w BIOSIE nie ma nic na temat AHCI, nie ma tez czegos takiego jak SATA typem. Mam jeszcze ustawione non-RAID. Jest tylko Onboard IDE contr. disable/enable - tu prubować zmienić? edit: nic nie trybi onboard IDE contr.: włączony czy nie, MHDD go nie widzi, w biosie jest elegancko. edit 2. z pomocą przyszedł widnowsowy chkdsk z parametrem /f. Na dysk wchodze, kopiuje dane. Teraz pytanie czy opłaca się go trzymać? Czy wystarczy go sformatować, podejrzewam że nie... edit 3. nie mogąc zrobić w MHDD, posłużyłem się programem Victoria, znalazł 7 bad'ów, poźniej zremapował. Został na końcu jako ostatni jeden bad. załączam health po remapie. Może ktoś postawić diagnoze, czy ten dysk będzie jeszcze żył? Edytowane 17 Lutego 2013 przez erni_k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...