Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wróciłem do testów, zrobiłem następujący podział:

1. Testy na partycji gdzie mam większe pliki:

a) Zajętość 67% i włączony "momentum cache",
b) Zajętość 67%,
c) Zajętość 39% i włączony "momentum cache",
b) Zajętość 39%.

2. Testy na partycji systemowej (sporo małych pliczków):

a) Zajętość 40% i włączony "momentum cache",
b) Zajętość 40%.

3. Testy wykonane w aplikacji: CrystalDiskMark.

Wnioski:

1. Opcja: "momentum cache" daje dużego kopa dla atrybutów związanych z zapisem i odczytem sekwencyjnym w każdym z przypadków.
2. Opcja: "momentum cache" daje dużego kopa dla atrybutów związanych z zapisem i odczytem losowym dla partycji z więszymi plikami.
3. Opcja: "momentum cache" praktycznie nic nie daje dla atrybutów związanych z zapisem i odczytem losowym dla partycji systemowej (sporo małych pliczków).
4. Zajętość partycji / całego dysku ma minimalny wpływ na wydajność Crucial MX 300 1050GB.
5. Włączenie opcji: "momentum cache" to konieczność, muszę analogiczną opcję znaleźć i włączyć dla Adata i Samsunga w innych lapkach :).

Moje wnioski zdziwiły samego mnie, w każdym razie opcja: "momentum cache" mam wrażenie, że dała dyskowi więcej werwy podczas normalnego użytkowania.

Dzięki za pomoc.

--------------------------

Edycja:

Jeszcze jedno - porównałem swoje wyniki z tymi z internetu z tej samej apki dla dokładnie takiego samego dysku i nie odstaję.

Edytowane przez Wojtekq91

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi