Skocz do zawartości
exootic

Nxc-100 Cu Vs. Ac Freezer 7 Vs Box

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Niedługo kupuję nowego procka (Pentium Dual Core E2140) i mam kilka pytań co do chłodzenia. Interesują mnie dwie pozycje:

- PENTAGRAM FREEZONE NXC-100 Cu

- Arctic Cooling Freezer 7

1. Który z nich jest wydajniejszy? Czy różnica między nimi jest ogromna?

2. Czy coolery nadają się do O/C (mysle ze 2.6-2.8 ghz mnie zadowoli)

3. Jak pentagram wypada w porównaniu do boxowego coolera e2140?

4. Czy pasta termoprzewodząca dołączona do dwóch wentylatorów jest dobrej jakości?

Dodam, że tego NXC-100 Cu moge mieć za przysłowiową złotówkę, więc zastanawiam sie czy warto doplacic do AC7. Z góry dziękuje

Edytowane przez exootic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie powiem Ci dokladnie, ale napewno wypadne znacznie lepiej. Jesli chcesz krecic, to o BOXie zapomnij.

Bez przesady - ja mojego e2140 kręciłem na boxie (umiarkowanie bo fsb tylko 300) - ale wtedy temp w stresie to max 63 C (przy max vcore - 1,212).

Z tej dwójki jest jeszcze do wyboru Akasa 965 :D (też ok 70 zł) - przed 10 min właśnie go założyłem - za chwilę będę testował wydajność pod obciążeniem - a cichszy jest 'słyszalnie'.

Po pół godzinie orthosa (a nie mam cierpliwości na więcej) - max temp to 57 C - trzymała tak ok 15 min ( a mam w domu teraz 28 C :( ) w idle różnica na granicy błędu pomiarowego 39 - 40C (ale wtedy mnożnik 6 i napięcie 1.075) to wszystko przy fsb=300, więc max zegara to 2,4. Jutro może puszczę go wyżej i dorobię testów.

Edytowane przez LOBO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi