exootic Opublikowano 3 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2007 (edytowane) Witam. Niedługo kupuję nowego procka (Pentium Dual Core E2140) i mam kilka pytań co do chłodzenia. Interesują mnie dwie pozycje: - PENTAGRAM FREEZONE NXC-100 Cu - Arctic Cooling Freezer 7 1. Który z nich jest wydajniejszy? Czy różnica między nimi jest ogromna? 2. Czy coolery nadają się do O/C (mysle ze 2.6-2.8 ghz mnie zadowoli) 3. Jak pentagram wypada w porównaniu do boxowego coolera e2140? 4. Czy pasta termoprzewodząca dołączona do dwóch wentylatorów jest dobrej jakości? Dodam, że tego NXC-100 Cu moge mieć za przysłowiową złotówkę, więc zastanawiam sie czy warto doplacic do AC7. Z góry dziękuje Edytowane 3 Sierpnia 2007 przez exootic Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DziubekR1 Opublikowano 3 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2007 Roznica miedzy nimi nie bedzie ogromna, kilka stopni maxymalnie. Freezer jest lepszy, ale jesli tego Pentagrama masz za naprawde mala kwote, to bierz jego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
exootic Opublikowano 3 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2007 a jak ten pentagram wypada przy boxowym chlodzeniu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DziubekR1 Opublikowano 4 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2007 Nie powiem Ci dokladnie, ale napewno wypadne znacznie lepiej. Jesli chcesz krecic, to o BOXie zapomnij. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LOBO Opublikowano 16 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2007 (edytowane) Nie powiem Ci dokladnie, ale napewno wypadne znacznie lepiej. Jesli chcesz krecic, to o BOXie zapomnij.Bez przesady - ja mojego e2140 kręciłem na boxie (umiarkowanie bo fsb tylko 300) - ale wtedy temp w stresie to max 63 C (przy max vcore - 1,212). Z tej dwójki jest jeszcze do wyboru Akasa 965 :D (też ok 70 zł) - przed 10 min właśnie go założyłem - za chwilę będę testował wydajność pod obciążeniem - a cichszy jest 'słyszalnie'. Po pół godzinie orthosa (a nie mam cierpliwości na więcej) - max temp to 57 C - trzymała tak ok 15 min ( a mam w domu teraz 28 C :( ) w idle różnica na granicy błędu pomiarowego 39 - 40C (ale wtedy mnożnik 6 i napięcie 1.075) to wszystko przy fsb=300, więc max zegara to 2,4. Jutro może puszczę go wyżej i dorobię testów. Edytowane 16 Sierpnia 2007 przez LOBO Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...