marcinio Opublikowano 3 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2007 Witam Przejrzałem archiwum i albo przeoczyłem albo nie znalazłem takiego samego problemu. Sprawa dotyczy dysku Segeate Barracuda ATA III ST320414A 20GB Istnieją na nim 2 partycje. C i D. Zainstalowany był system na C, Win98Se. Były jakieś problemy z komputerem i błędem, że jest rzekomo mało pamięci i że zaczął się wyłączać raz na jakiś czas. Odpaliłem na tym kompie Scandisk, system znalazł błąd i go naprawił. Następnie dla pewności odłączyłem dysk, podpiąłem pod drugi komputer i zrobiłem gruntowny test HDTune, gdzie nie znaleziono żadnego błędu. Jako, że pod ręką miałem większy dysk to postawiłem na nim system, chcę przegrać dane z Segeate i nagle dawny dysk C istnieje ale jest błąd, że nie można z niego czytać! Podpinam pod komp z XP to jest info, że partycja nie jest sformatowana. Dodam, że dysk jest wykrywany w biosie. Partycja D działa bez żadnych problemów ale najważniejsza C nie. Partiotion Magic też widzi C jako niesformatowaną. Może coś jest nie tak z tablicą partycji? Sam nie wiem jak się za to zabrać. Wiem, że jest masa programów do tego. Zwykłe sam bym testował programy i wyciągał wnioski ale w tym przypadku nie mogę sobie na to pozwolić, muszę mieć jakiegoś pewniaka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 3 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2007 Było już o tym kilka razy. TestDisk pomaga. Szukaj w Google lub kliknij link w moim sigu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinio Opublikowano 3 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2007 (edytowane) Właśnie próbowałem ten program i mam małą zagwozdkę. Lecę po kolei, wybieram dysk, potem "INTEL PC PARTITION" I "ANALYSE". Pojawiają się partycje: Nr 1 to jest ta "zaginiona". Co ciekawe okazuje się, że jest jakaś partycja linkuksowa :blink: Lecę dalej czyli PROCEED i powinno być fajnie pięknie ale ukazuje mi się coś takiego: ta linuksowa, tak jakby zaczynała się od początku dysku a tamtej nie było :/ (oczywiście pomijam tą partycję "Dane" bo ona ładnie działa) EDIT: Ok, już nie ważne. Wgłębiłem się w manuala od TestDisk i jak wół był identyczny problem jest opisany. Jakby co to tu jest rozwiązanie http://www.cgsecurity.org/wiki/Advanced_FAT_Repair Dzięki wielkie za pomoc, życie uratowane :) Edytowane 3 Sierpnia 2007 przez marcinio Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...