Skocz do zawartości
marcinio

Po Raz Kolejny Problem Z Partycją...

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Przejrzałem archiwum i albo przeoczyłem albo nie znalazłem takiego samego problemu.

Sprawa dotyczy dysku Segeate Barracuda ATA III ST320414A 20GB

Istnieją na nim 2 partycje. C i D. Zainstalowany był system na C, Win98Se. Były jakieś problemy z komputerem i błędem, że jest rzekomo mało pamięci i że zaczął się wyłączać raz na jakiś czas.

Odpaliłem na tym kompie Scandisk, system znalazł błąd i go naprawił. Następnie dla pewności odłączyłem dysk, podpiąłem pod drugi komputer i zrobiłem gruntowny test HDTune, gdzie nie znaleziono żadnego błędu.

Jako, że pod ręką miałem większy dysk to postawiłem na nim system, chcę przegrać dane z Segeate i nagle dawny dysk C istnieje ale jest błąd, że nie można z niego czytać! Podpinam pod komp z XP to jest info, że partycja nie jest sformatowana. Dodam, że dysk jest wykrywany w biosie. Partycja D działa bez żadnych problemów ale najważniejsza C nie.

Partiotion Magic też widzi C jako niesformatowaną.

Może coś jest nie tak z tablicą partycji? Sam nie wiem jak się za to zabrać. Wiem, że jest masa programów do tego. Zwykłe sam bym testował programy i wyciągał wnioski ale w tym przypadku nie mogę sobie na to pozwolić, muszę mieć jakiegoś pewniaka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie próbowałem ten program i mam małą zagwozdkę.

Lecę po kolei, wybieram dysk, potem "INTEL PC PARTITION" I "ANALYSE". Pojawiają się partycje:

Dołączona grafika

Nr 1 to jest ta "zaginiona". Co ciekawe okazuje się, że jest jakaś partycja linkuksowa :blink:

Lecę dalej czyli PROCEED

i powinno być fajnie pięknie ale ukazuje mi się coś takiego: ta linuksowa, tak jakby zaczynała się od początku dysku a tamtej nie było :/ (oczywiście pomijam tą partycję "Dane" bo ona ładnie działa)

Dołączona grafika

EDIT:

Ok, już nie ważne. Wgłębiłem się w manuala od TestDisk i jak wół był identyczny problem jest opisany.

Jakby co to tu jest rozwiązanie http://www.cgsecurity.org/wiki/Advanced_FAT_Repair

Dzięki wielkie za pomoc, życie uratowane :)

Edytowane przez marcinio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi