pysiul86 Opublikowano 4 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2007 Witam witam... Mam takie pytanie posiadam około 290 zł i chciałbym sobie zakupić dysk twardy SATA (najlepiej jak by miał około 320 GB, był szybki i nadawał się do umieszczenia w kieszeni, ponieważ ja u siebie mam tak zrobione ze mama będzie miała swój system na oddzielnym dysku a ja swój i po prostu jak ktoś będzie siedział na komputerze to wkłada do szuflady swój dysk i nie ma dostępu do danych 2 użytkownika. Posiadam następującą konfigurację sprzętową: ZASILACZ - BE QUIET zasilacz Straight Power bequiet 500W DR PŁYTA GŁOWNA - ABIT KN9 PROCESOR - ATHLON X2 4800+ EE AM2 BOX 65W GRAFIKA - GALAXY GeForce 7900GS 256MB DDR3 Zalman (256-bit) (PCI-E) RAMY - OCZ DDR2 CL5 800MHz 2GB 2x1GB GOLD Dual Chanel CHŁODZENIE PROCESORA - Arctic Cooling Freezer 64 PRO 6x HEAT PIPE AM2 Chcę aby dysk był bez awaryjny do tej pory posiadałem sygate 40 GB ATA, mam go już około 6 lat i jeszcze ani razu nic mnie nie zawiódł, czytając internet wyczytałem że te nowe serie baracudy są po prostu bardzo głośne (zastanawia mnie jak to jest z tą głośnością co tam tak naprawdę słychać podczas pracy takiego komputera), nie ukrywam że chętnie bym zakupił tej formy dysk (gwarancja i bezawaryjność), zastanawiałem się także nad dyskiem firmy WD, z tego co wiem ostatnio wszystkie testy to właśnie te dyski wygrywają, wiem że są ciche ale jednak boję sie tutaj o awaryjność ?? Co mi byście doradzili ?? Jeżeli jeszcze możecie mi pomóc to powiedzcie jaką zakupić kieszeń tak aby dysk długo działał i miał ładne chłodzenie nie posiadam na 2 komplety dużo kasy bo jest to zaledwie 100 zł. Tutaj znalazłem coś ciekawego z wiatraczkiem na cały dysk, jak sądzicie czy ta będzie odpowiednia: http://allegro.pl/item222385655_hit_kiesze..._s_ata2_fv.html Mam jeszcze takie pytanie dotyczące tych kieszeni, jak to jest bo w opisie napisane jest np. Ze obsługuje SATA 1, wiec na 150 a jak ja kupie sobie dysk SATA 2 300, to znaczy ze wkładając go do szuflady on automatycznie zwolni do prędkości SATA 1 ?? POZDRAWIAM Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elektronek Opublikowano 4 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2007 Ja mogę ci powiedzieć tylko to, że nie sugerowałbym się za bardzo tym co ludzie wypisują o głośności. Część zachwala jedną markę, część inną. Tak naprawdę różnice w głośności dysków są minimalne. 80% zależy od tego, jak zamontujesz go w obudowie i jakiej marki. Firmy "klekot" czy markowa solidna buda. U jednych będzie wpadać w wibracje spowodowane kręceniem się talerzy (takie basowy dźwięk co jakiś czas) lub duże przenoszenie drgań głowic, czyli bardziej denerwujący dźwięk. Czytałem, że niby samsungi są cichutkie, ale czytałem także że trafiają się głośne egzemplarze. Jest tak z dyskami każdej firmy. Ja mam 2 takie same dyski i jeden jest głośniejszy od drugiego >>> szum kręcących się talerzy. Więc wszystko zależy od tego, czy dobrze trafisz i jak zamontujesz w budzie. 320 najszybsze ma aktualnie WD. Najpóźniej wypuścił nowy produkt więc nie ma się czemu dziwić. Natomiast 250 to Seagate >>1 talerzyk. Nie wiadomo jak tam z głośnością, ale na 100% głowice będą znacznie cichsze od tych w 320 tej samej firmy (na co niektórzy na forum psioczyli) ponieważ czas wyszukiwania wynosi w nim 15ms( w porównaniu do 13,3mms w 320) Pierdzieć na pewno nie będzie, a średni transfer ma najlepszy z wszystkich dysków. Oczywiście do czasu aż Samsung wreszcie wypuści te swoje 334GB talerze, ale to ponoć na święta ma być. Ja tam wolałbym mieć dłuższą gwarę, niż "może" cichszy dysk. Parametr głośności jest u każdego użytkownika inny. Zresztą chciałbym też zwrócić uwagę na to, że np niektóre dyski (nie będę tyrał dysku mojego kolegi) po roku użytkowania zaczynają produkować nowe dźwięki w postaci "miłego" pisku, aż mózg przeszywa. Jestem fanem Seagate, ale w dyskach tej firmy nie zauważyłem czegoś takiego.(oprócz 7 letniej 40GB :D) A 320GB i 160 chodzą prawie nonstop 24/7. Więc dysk możesz mieć cichy z początku, potem może być tylko gorzej. Wystarczy, że weźmiesz dysk jakiejkolwiek firmy i zawiesisz go na gumkach lub położysz na gąbce i daję sobie głowę urwać, że terkotu głowic i szumu talerzy nie usłyszysz. No chyba że masz nawet pasywny zasilacz i 0 wentyli w budzie :P. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pysiul86 Opublikowano 4 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2007 znaczy powiem ci ze zakupiłem zasilacz be quiet straig power 500 W i do tego obudowę raidmaxa SAGITTA, także sam nie wiem, w sumie może i zdecyduję sie jednak na tego sygeta a może wezmę 250 GB w sumie i tak mi wystarczy i tak, zobaczę jeszcze a jakieś konkretne propozycje mój dysk będzie znajdował się w szufladzie tak jak ci napisałem także może ona wyeliminuje te chrupotanie ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elektronek Opublikowano 4 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2007 Chodziło mi o ten model ST3250310AS 8MB buforu i ST3250410AS 16MB oba są mniejsze wymiarowo i mają 1 talerz. Bądź też 2 talerzowa 500 ST3500320AS 32MB buforu. Tutaj masz więcej info o nowej serii: http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=240613 A tu adresy transferków: http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic...hl=ST3250410AS# Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pysiul86 Opublikowano 4 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2007 to mam rozumieć ze te nowe dyski sygete są porostu cichsze nic te poprzednie 320 GB Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elektronek Opublikowano 4 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2007 Nic jeszcze nie jest potwierdzone, ale teoretycznie tak. Przynajmniej pierdzenie głowic powinno być cichsze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 4 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2007 (edytowane) delete Edytowane 26 Lipca 2012 przez Gość Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pysiul86 Opublikowano 4 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2007 kurcze sam sie tak samo jak ty zastanawiam z tym ze ja będę trzymał go w szufladzie wiec może będzie dobrze a powiedz mi miałeś jaka kol wiek awarie tych samsungów co obecnie posiadasz ?? ciche są faktycznie, myse ze chyba jednak zdecyduje sie na WD albo sygeta tylko nie wiem jaka serie i model duklanie wybrac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 4 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2007 (edytowane) delete Edytowane 26 Lipca 2012 przez Gość Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elektronek Opublikowano 4 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2007 No i widzisz pysiul86, jak pisałem. Zależy jak trafisz. Ja mam same dyski Seagate'a i tylko jeden odczuwalnie wyróżnia się większymi wibracjami jak trzymam go w łapce. Toto lotek panowie z tymi wibracjami. To jest 7200RPM nie sposób zrobić 2 identycznych modeli. 1/10mm tu 1/10mm tam i mamy lub nie mamy wibracji. Więc wciągajcie te, które są szybkie, mało awaryjne i mają długą gwarę :D pysiul86 Jak będziesz go miał w szufladzie to możesz mieć jeszcze gorzej z głośnością, ale nie koniecznie. Więc ja bym zbytnich kokosów się nie spodziewał. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pysiul86 Opublikowano 5 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2007 rozumiem , jeszcze poczytam sobie opinie użytkowników na forum tutaj i coś sobie wybiorę myślałem nad tym WD w sumie dziewczyna ma dysk tego producenta już tak długo i jakoś nic sie z nim absolutnie nie dzieje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
B M Opublikowano 5 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2007 (edytowane) witam ja zakupilem segate 320GB 16 mb SATA 2 i jestem bardzo zadowolony wcale nie jest glosny jak inni wypisuja byc moze wogole nie mieli stycznosci z tymi dyskami Edytowane 5 Sierpnia 2007 przez B M Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pysiul86 Opublikowano 5 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2007 nie no wydaje mi sie ze meic to mieli ale trafiłeś zapewne na bardzo dobry model a jaki dokładnie zakupiłeś model powiedz ?? i czy serio wo gule nie słyszysz tego dysku ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
B M Opublikowano 5 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2007 Segate 320GB 16MB DYSK SATA 2 no nie jest jakos glosny ;]mam lekko glosniejszy went w zasilaczu wiec zasilacz slysze a dysk jest w sam raz polecam naprawde w 100% Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 5 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2007 (edytowane) delete Edytowane 26 Lipca 2012 przez Gość Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elektronek Opublikowano 5 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2007 (edytowane) Wątpię, żeby wszyscy na tym forum mieli po egzemplarzu 320 każdej firmy. Ludzie narzekają na hałas 1 dysku, a nie słyszeli dysku konkurencji. Oto cała prawda, czy powinieneś się sugerować opiniami na forum. Wg mnie 320 Seagate'a nie jest taka głośna, jak ją malują. Mam wyciszony komputer (opis), a ST3320620AS mam w kieszeni i naprawdę hałas kręcenia nie jest aż tak mocno zauważalny. Popierdywanie głowic słychać (basowe mruczenie), ale tylko dlatego, że kieszeń je wzmacnia. Jak będzie leżał na gąbce lub wisiał na gumkach itp. nic nie usłyszysz, no chyba że głowę przystawisz na 10cm od dysku. Taki sam model jest w komputerze ojca. Przykręcony 4x śrubka do obudowy. Pierdzenie jest niemiłosiernie przenoszone na całą obudowę, ale każdy dysk zachowywałby się tak samo. W obudowie firmy Tracer/papierowa blacha/klekot wszystko co przykręcone po prostu hałasuje i żadna firma dysków nic na to nie poradzi. Nie wierzę, że Samsung czy WD mają magiczne głowice i taki poziom technologi, że zachowując taką samą szybkość poruszania się głowicy, zachowali ciszę. Przy takiej budzie pomóc może albo wymiana obudowy, albo odkręcenie dysku i położenie go na czymś. Z [ciach!]a bata nie ukręcisz i taka jest prawda. Edytowane 5 Sierpnia 2007 przez Elektronek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
B M Opublikowano 5 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2007 Tzn tak jezeli o w2ibracje to sa dosc duze a jest zamontowany na sztywno bo czekam na nowa bude;] ale i tak w 100% polecam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarek_135 Opublikowano 5 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2007 Ja mam jakiś czas 1 talerzową 250 Seagate i osobiście polecam ten dysk. Pod względem wydajności, jak i ciszy. Wibracje są, ale uważam je za najłatwiejsze do obejścia. Dodam, że sam dysk po dodaniu do duetu dwóch 7200.7 40GB nie zwiększył rezonasu obudowy ( Big Chietec - bardzo podatna na rezonas ) ale sam dysk wyczuwalnie, bardziej wibruje od starszych braci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość P.I.O.T.R. Opublikowano 5 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2007 Samsung ST133 lub Seagate B. 7200.10 (ten drugi wcale nie głośny). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pysiul86 Opublikowano 6 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2007 no właśnie i w sumie tak na zdrowy rozumum to ta forma daje na swoje produkty aż 5 lat gwarancji wiec chyba sie opłaca zakupić jednak tego sygeta ludzie zastanawiam sie czy da sie tak zrobić ze podejdedo sklepu w celu kupna dysku i poproszę o sprawdzenie go wcześniej, skopiowanie czegoś na dysk i zoabcze jak jest głośny jak sadzicie ?? pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 6 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2007 Z tą głośnością jest tak, że jeden lubi jak mu skrzypce grają, a inny lubi jak mu buty śmierdzą :lol2: Pojęcie ciszy czy niesłyszalności jest pojęciem względnym, a widzę tutaj kilku kolegów którym hałas powodowany obracającymi się talerzami nie przeszkadza... Jeśli myślicie, że dysk nie przeszkadza (głównie mowa o tej nieszczęsnej barce) to zróbcie mały test. Włączcie komputer (do poziomu bios, wystarczy) z podłączonym dyskiem (najlepiej odizolowanym od budy), a następnie odepnijcie dysk i włączcie komputer. Jeżeli nie usłyszycie różnicy to są dwa wyjścia. Pierwsze, to macie inny dysk :wink: Drugie, to Wasz komputer nie jest taki cichy :D pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elektronek Opublikowano 6 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2007 Z tą głośnością jest tak, że jeden lubi jak mu skrzypce grają, a inny lubi jak mu buty śmierdzą :lol2: Pojęcie ciszy czy niesłyszalności jest pojęciem względnym, a widzę tutaj kilku kolegów którym hałas powodowany obracającymi się talerzami nie przeszkadza... Jeśli myślicie, że dysk nie przeszkadza (głównie mowa o tej nieszczęsnej barce) to zróbcie mały test. Włączcie komputer (do poziomu bios, wystarczy) z podłączonym dyskiem (najlepiej odizolowanym od budy), a następnie odepnijcie dysk i włączcie komputer. Jeżeli nie usłyszycie różnicy to są dwa wyjścia. Pierwsze, to macie inny dysk :wink: Drugie, to Wasz komputer nie jest taki cichy :D pzdr A ja chciałbym się spytać czy miałeś do porównania leżący obok twojej "nieszczęsnej barki" dysk innej firmy? Przecież wiadomo, że dysk trochę szumi!!! Może jeszcze każesz ludziom ucho przystawiać do niego, żeby się upewnić??? Ja mam skrzynki bitumiczne i hałas produkowany przez dyski mam wytłumiony. Dysk nie będzie słyszalny, jeśli w budzie będzie choćby jeden wentylator na 1500RPM (zazwyczaj zasilacze robią swoje) Więc to całe gadanie o głośności wirowania talerzy jest zbędne, jeśli nie ma się wyciszonej reszty komputera. Skoro ty chemiczny masz wyciszony komp, to napisz koledze co najpierw będzie musiał kupić/zrobić, żeby słyszeć to straszne wirowanie tak samo jak ty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarek_135 Opublikowano 6 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2007 Chemiczny_ali ma rację mimo wszystko i ja to wiem bez tego całego sprawdzania :rolleyes: I tak, ta barka 250 i inne ( obecne es i jeszcze ta 2-talerzowa 250 ) ( które słyszałem w towarzystwie ) są głosniejsze. Ale jest jeszcze kilka rzeczy... Chocby to, że dużo ludzi pisze, że pragną ciszy... i często używają stwierdzenia bezgłośne :lol:, ale tak na prawdę o samej ciszy malo wiedzą. w towarzystwie przeciętnego, firmowego zasilacza i chłodziwami boxowymi i nawet freezerami itp... głośność 7200.10 i ES będzie przebijana resztą sprzętu. I tyle. U Ciebie Chemiczny_ali sytuacja jest inna i musisz na to patrzeć trzeźwo pod ludzi a nie pod siebie, bo mało kto ma takie wymagania i sprzęt. Mnie osobiście talerze barki nie przeszkadzają aż tak, jak tu na forum krzyczą :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cloperflake Opublikowano 6 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2007 Bezglosny dysk nie ma czegos takiego Mialem Hitachi i Seagaty i byly słyszalne, zakupilem Samsungi wg "ekspertow (od siedmiu bolesci)" mialy byc naprawde nieslyszalne . Sprawdzilem 5 szt. i stwierdzam ze to [ciach!]o prawda (sorki za kolokwializm). Seagate 1 talerzowe czy WD to samo. Do prawdziwego idealu bezglosnosci twardziele dochodza tylko wtedy gdy "cichy" dysk umiesci sie w trumnie czyl Scythe Quit Drive. Tu mam problem nie wiem gdzie w mojej obudowie wcisnac juz czwarta skrzynke . Pomocy !!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paolo Opublikowano 6 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2007 (edytowane) Podepne sie do tematu, jakie obecnie dyski 250gb w z tych za normalna kase [250 pln max] sa najcichsze? Chodzi mi o glosnosc po przejsciu w tryb "silent", i przy zalozeniu ze dysk bedzie wisial na szelkach. Edytowane 6 Sierpnia 2007 przez Paolo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo3642 Opublikowano 6 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2007 Podepne sie do tematu, jakie obecnie dyski 250gb w z tych za normalna kase [250 pln max] sa najcichsze? Chodzi mi o glosnosc po przejsciu w tryb "silent", i przy zalozeniu ze dysk bedzie wisial na szelkach.Nikt nie odpowie jednoznacznie na to pytanie. Po pierwsze dlatego, że mało kto posiada w domu parę dysków tej samej generacji, po drugie, wśród tych samych modeli zdarzają się cichsze i głośniejsze. Ludowa mądrość głosi, że najcichsze są samsungi - za 250zł możesz kupić 320GB. Ale tak naprawdę, to raczej podpisałbym się pod postem powyżej... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tecumseh Opublikowano 7 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2007 mój WD 320 AAKS jest bardzo cichy. ciekawe byłoby się dowiedzieć, jaki procent dysków danego producenta i z danym oznaczeniem jest cichy, a jaki nie. a tak możesz liczyć na pojedyncze głosy ludzi, którzy chwalą swój lub psioczą. Może ktoś zrobi ankietę p/t: czy Twój dysk pracuje cicho? do wyboru producent i seria i odpowiedzi typu: -tak -nie -jeden egzemplarz był cichy, ale drugi jest głośny itp itd Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paolo Opublikowano 7 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2007 No dobra, wyczytalem juz z kilku zrodel ze najcichsze sa dyski Hitachi oraz Samsungi spinpoint t166. Moze ktos obeznany w temacie to potwierdzic? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 7 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2007 (edytowane) delete Edytowane 26 Lipca 2012 przez Gość Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 8 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2007 Zrob sobie gumowe podkladki miedzy szynami a dyskiem - buczenie budy przejdzie. Przetestowane na moim Samsungu ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...