AndiX Opublikowano 4 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2007 Wczoraj przyłożyłem bok obudowy od kompa do monitora na moment, bo akurat słońce tak padało że nic nie było widać. Okazało się że on oddziałuje na monitor tak jakby przyłożyć do niego magnes (tylko nie aż tak mocno). Czy to może być w jakimś stopniu szkodliwe dla podzespołów kompa (podejrzewam, że może mieć wpływ na HDD, chociaż mam tą obudowę już ze 2-3 lata i nie zauważyłem nic niepokojącego)? Na razie nie mam założonych boków przy budzie. Co o tym myślicie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oldskul Opublikowano 4 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2007 (edytowane) Co o tym myślicie? A co dokładnie chcesz przez to powiedzieć, w jakim sensie jak magnes? Nie chce się odczepić? 1 kwietnia już był i to dawno ;). Edytowane 4 Sierpnia 2007 przez Spylon Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndiX Opublikowano 4 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2007 A co dokładnie chcesz przez to powiedzieć, w jakim sensie jak magnes? Nie chce się odczepić? 1 kwietnia już był i to dawno ;). Wiesz co się dzieje jak przyłożysz magnes do monitora crt? Jak nie to tak zrób i sie przekonasz ;] Nie chodzi o to że nie chce się odczepić (to jest dosyć słabe oddziaływanie, na pewno mniejsze niż magnes), tylko że obraz pod wpływem pola magnetycznego zmienia kolory Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubi_89 Opublikowano 4 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2007 tak samo jest jak przystawisz glosnik... lepiej oddal od monitora kompa bo raczej to nie ma pozytywnego wplywu na niego. Kompowi nic sie od tego nie powinno stac to komp wytwarza mocniejsze pole magnetyczne ktore dziala na ekran monitora... bylo juz o tym kiedys na pewno. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndiX Opublikowano 4 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2007 Nie mam kompa postawionego obok monitora, tylko na podłodze. Zdziwił mnie tylko fakt że sam bok obudowy (a nie cała obudowa z podzespołami) ma takie właściwości, właśnie to wydaje mi się być dziwne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubi_89 Opublikowano 4 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2007 widac blacha jakos ekranuje pole magnetyczne.. zreszta nie wiem nie mam o tym zielonego pojecia(to po co ja pisze jak nie wiem;p) ale to raczej na pewno nie ma wplywu na kompa chyba ze scianka obudowy to jeden duzy magnes ;] hee a ja mam kaca o! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpachla2 Opublikowano 4 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2007 a nie masz tam gdzieś głośnika koło obudowy. może sie namagnesowała troche :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 4 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2007 dyskowi nic nie będzie. Obudowa dysku dosyć mocno blokuje pole magnetyczne, poza tym nie zapominaj, że w dysku są 4 neodymowe bardzo mocne magnesy, które odkształcają obraz monitora z odległosci pół metra :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pabloss13 Opublikowano 4 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2007 (edytowane) potwierdzam słowa pelzaka jak odsune kompa dalej to nic nie ma :P, tak samo moj telewizor stoi 40 cm od monitora i gdy jest wlączony to na ciemnym jednolitym obrazie widac jak faluje cos w monitorze : )) ( działa juz 4 lata i chodzi jak nowka wiec nie narzekam :D) Edytowane 4 Sierpnia 2007 przez pabloss13 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
serwal4 Opublikowano 4 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2007 U mnie też występuje "falowanie" ale zbytnio nie mam miejsca na inny rozstaw kompa/głośników... I działa tak już parę lat, tylko że wnerwia :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndiX Opublikowano 4 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2007 OK, dzięki wszystkim za odpowiedzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...