Skocz do zawartości
misieek

Ati X550 Pcie Temperatura

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Mam chwilowo (to znaczy przez miesiac) x550 64bit sic!..

gigabyte, dosyc spory radiator, ale caly goracy nawet w bezczynnosci (cos ala 9800 ;])

Czy to normalne??

400/600

Zalozyc mu wiatrak w ramach bezpieczenstwa? Jesli tak to odrazu go pokrece na 500/900

Memki tyle napewno lataja, rdzen na 450 napewno... mysle ze 500 tez osiagnie, ale to i tak lipna karta...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeśli ci te temp przeszkadzają to załóż wiatrak i przesmaruj rdzeń jakąś dobrą pastą.

Edytowane przez maruh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiatrak nie jest konieczny, jeśli producent tego nie przewidział, to powinno być ok - to tyczy się samej karty. Druga sprawa to overclocking. Jeśli chcesz podkręcić polecam zmienić ten pasyw na jakiegoś wicherka. Ja ma obecnie Gigabyte'a z Silent-Pipe i grzeje się strasznie, po podkręceniu o 100MHz na rdzeniu praktycznie parzy. Sama karta jest stabilna jeśli tylko obudowa jest otwarta i ma w miarę przyzwoity przeciąg. Jeśli założę bok od obudowy - z zamontowanym nawet 120mm wiatrakiem, komputer po jakimś czasie się wiesza - karta podnosi drastycznie temperaturę płyty i procesora. Ogólnie mam 4 wiatraki i to jak się okazuje za mało na pasywne chłodzenie karty graficznej po OC. Montuj wiatrak, jeśli będzie to dla Ciebie opłacalne. Lepiej mieć 1 wiatrak na grafice niż "osiem" w obudowie - i tak będzie ciszej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiatrak nie jest konieczny, jeśli producent tego nie przewidział, to powinno być ok - to tyczy się samej karty. Druga sprawa to overclocking. Jeśli chcesz podkręcić polecam zmienić ten pasyw na jakiegoś wicherka. Ja ma obecnie Gigabyte'a z Silent-Pipe i grzeje się strasznie, po podkręceniu o 100MHz na rdzeniu praktycznie parzy. Sama karta jest stabilna jeśli tylko obudowa jest otwarta i ma w miarę przyzwoity przeciąg. Jeśli założę bok od obudowy - z zamontowanym nawet 120mm wiatrakiem, komputer po jakimś czasie się wiesza - karta podnosi drastycznie temperaturę płyty i procesora. Ogólnie mam 4 wiatraki i to jak się okazuje za mało na pasywne chłodzenie karty graficznej po OC. Montuj wiatrak, jeśli będzie to dla Ciebie opłacalne. Lepiej mieć 1 wiatrak na grafice niż "osiem" w obudowie - i tak będzie ciszej.

Kto powiedzial ze mam kompa w obodowie... ;p

Nie wiem i tak chce zmienic na 7300GT czy co tam bedzie lepszego. w to co gram CSS/HL2DM i tak nie jest tak zle.. ba jest lepiej niz na 9800XT :| czemu?!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi