kukifas Opublikowano 4 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2007 siema, mam problem i potrzebuje go szybko rozwiazac ;) mam obrobic zdjecia brata (nieobecnego w polsce) i wyslac na uczelnie, maja byc takie: "...zdjecia musz byc w formacie jpg lub tif w rozmiarach 20mm na 25mm i rozdzielczosci 300dpi..." chyba jestem glupi bo rozdzielczosc 300 DPI to ma chyba obrazek o wymiarach 300x300 pikseli a nie 20x25 mm. wiecie o co kaman? :P ps. tylko bez warnow mi tutaj prosze ;) dziekuje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 4 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2007 DPI = Dots per inch, czyli punktów na cal. To nie ma nic wspólnego z wymiarami obrazka - linie o długości jednego cala możesz utworzyć zarówno tysiącem, jak i dziesiątkami tysięcy punktów - wszystko zależy od sprzętu jakim dysponujesz i zastosowania (druk, ekran). Wklep sobie DPI w wyszukiwarkę wikipedii - powinno pomóc. Wracając do tematu - każdy rozsądny program graficzny pozwala na wybór takiej rozdzielczości zapisu, jakiej sobie życzysz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kukifas Opublikowano 4 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2007 photoshop 7.0, szukalem i nie znalazlem. powaznie. "how to?" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaciekCi Opublikowano 5 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2007 " 20mm na 25mm" Więc tak : dla "300dpi" mnożysz liczbę w centymetrach razy 123. Wychodzi : 2cm * 123 = 246pixeli 2,5cm * 123 = 307 pixeli Twoje fotki mają mieć rozdzielczość 246 x 307 pixeli :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 5 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2007 Mnie wyszło trochę inaczej, bo 236x295 Właściwości pustego obrazu zrobionego ad hoc w PSP, z parametrami 2x2.5cm, 300DPI Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 5 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2007 Wg gimpa 236x295 jest przy 19,98x24,98. Nie da się ustawić równo 20x25 mm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaciekCi Opublikowano 5 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2007 Macie rację, bo mój "wskaźnik" "123" jest dla DPI 312 :) myślałem, że wielkiego znaczenia to mieć nie będzie. ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 7 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2007 Ludzie, przeciez nikt nie bedzie tego zdjecia sruba mikrometryczna mierzyl ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...