Skocz do zawartości
majestic

Chłodzenie Zasilacza

Rekomendowane odpowiedzi

To mój pierwszy post tutaj, więc witam wszystkich! :)

Może ktoś będzie mógł pomóc w następującej kwestii:

mam taki bardzo zwykły, przeciętny zasilacz ATX i zasilam nim (serio ;) ) płytę AN-m2 z X2 3800+ EE SFF i 1gb ramu.. całość pobiera z gniazdka niecałe 50W w idle i ok. 80W pod pełnym obciążeniem obu rdzeni.

Moje pytanie: ile Waszym zdaniem ciepła wytwarza zasilacz? Wydaje mi się, że jeśli jest to nie wiele to jakimiś prostymi metodami mógłbym to ciepło odprowadzić bez wentylka. Co o tym myślicie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A z kąd wiesz, że pobiera z gniazda odpowiednio 50 i 80 W?

Co do odprowadzania ciepła, to sąsiad już wpadł na taki pomysł, żeby zmniejszyć obroty wiatraka (bo był za głośny) i zaowocowało to spaleniem zasilacza.

Edytowane przez markee

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem, ile pobiera, bo mam miernik.

Pytam, bo nie wiem ile watów mocy zasilacza zamiast do płyty idzie w ciepło.

Jeśli to coś w okolicach 10-15W to chyba niezbyt trudno to schłodzić, nie?

Tak z ciekawości.. jaki sprzęt miał sąsiad? :)

btw. pisze się "skąd", a nie "z kąd" ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Majestic, ja radziłbym zmniejszyć obroty tego wentyla który jest w zasilaczu i zamontować do zasilacza jeszcze jeden wentylator i puścić go na 7V.

Może być zwykły wentylator ze starej zasiłki, puścisz na 7V lub na 5V i będzie cisza jak makiem zasiał.

Pozdrawiam,

P.S nie obrażać sie na forum :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ty to chyba jesteś jakiś upośledzony umysłowo. Ponadto zmień okulary i popatrz jeszcze raz na rachunek, za prąd.

Wypisujesz brednie, ludzie to czytają i myślą, że komp pobiera 50W w IDLE!

A jak już zaczynasz taki temat to wypadało by napisać co to za zasilacz i miernik.

PS.

Masz tu coś odemnie:

przeprosze cię, bez względu na to kto ma rację, ale to dopiero po moim trupie!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedź!

No myslałem, żeby tak zrobić ;). Zasilacz i tak chcę sobie kupić nowy, ale póki co pobawię się starym :)

Pozdrawiam

@markee

Już nawet twoich przeprosin nie chce. Nie będę się przecież przekrzykiwał z 12-latkiem.

Dla twojej informacji:

zasilacz: jakiś g**wniany no-name o mocy 300w

miernik: voltcraft energy check 3000

Ledwo do forum dołączyłem i już mi się troll trafił... idź sobie coś pomieŻyć :lol:

Edytowane przez majestic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@majesticTak dla sprawdzenia miernika zmierz ile wat bierze 100W żarówka tym miernikiem. Mierzyłem pobór mocy kilku kompów i coś w te 50W nie wierzę.

Jak możesz to zdradź co to za miernik.

Hej!

Miernik teraz pożyczyłem, ale wieczorem będę miał z powrotem, to dam Ci znać.

Co do niskiego zużycia, to tak właśnie tego kompa złożyłem:

Athlon x2 3800+ tdp 35w (z włączonym cool'n'quiet)

Abit AN-M2 (nforce 630a + gf 7025) też mało wymagająca

1 kość 1gb

jakiś stary dysk twardy (jeszcze wszystkiego nie skompletowałem).

dvd-rw jakieś tam (to akurat nie ma dużego znaczenia :) )

EDIT: miernik działa dobrze (: na 300w lampie pokazuje 299,7 co mieści się w jego marginesie błędu

Edytowane przez majestic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ty to chyba jesteś jakiś upośledzony umysłowo. Ponadto zmień okulary i popatrz jeszcze raz na rachunek, za prąd.

Wypisujesz brednie, ludzie to czytają i myślą, że komp pobiera 50W w IDLE!

A jak już zaczynasz taki temat to wypadało by napisać co to za zasilacz i miernik.

PS.

Masz tu coś odemnie:

przeprosze cię, bez względu na to kto ma rację, ale to dopiero po moim trupie!

Tydzien ZKU wystarczy zebys nauczyl sie zachowywac czy mam przedluzyc do bana na caly sierpien?

majestic

Wyciszanie gownianego zasilacza moze wiazac sie z ekspresowym zuzyciem jego low endowych komponentow. A pozniej ciezko cos odratowac jak nie ma zabezpieczen i leci 8v na +5v...

Oczywiscie mozesz zainwestowac <18PLN w AC 8L ( jak sie zmiesci oczywiscie [; ) ale... Dla mnie jest to rozwiazanie lekko chybione. Bo ceniac sobie sprawnosc zestawu mozna kupic delte z allegro i dopiero wtedy interesowac sie inwestowaniem w bez mala legende wsrod PSU [;

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tydzien ZKU wystarczy zebys nauczyl sie zachowywac czy mam przedluzyc do bana na caly sierpien?

majestic

Wyciszanie gownianego zasilacza moze wiazac sie z ekspresowym zuzyciem jego low endowych komponentow. A pozniej ciezko cos odratowac jak nie ma zabezpieczen i leci 8v na +5v...

Oczywiscie mozesz zainwestowac <18PLN w AC 8L ( jak sie zmiesci oczywiscie [; ) ale... Dla mnie jest to rozwiazanie lekko chybione. Bo ceniac sobie sprawnosc zestawu mozna kupic delte z allegro i dopiero wtedy interesowac sie inwestowaniem w bez mala legende wsrod PSU [;

Dzięki za odpowiedź!

Faktycznie, lepiej nie będę ryzykował, tymbardziej, że cały ten zasilacz sprawia wrażenie low endowego ;). Ze względu na małe zużycie energii, myśle o "bezwiatraczkowym" chłodzeniu kompa, czyli musiałbym wyeliminować wiatraczki z procesora i zasilacza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro piszesz, że to low-end'owa zasiłka to ma bardzo niską sprawność a co za tym idzie sporo energii idzie w ciepło. Skoro jest to low-end to i radiatory sąpewnie niebywale skromne...

Swoją drogą przy tak niskim poborze pewnie nie ma dużo ciepła ale najlepiej obadaj zasiłke organoleptycznie na ile się grzeje, czy dmucha ciepłym powietrzem ?

Sumasumarum to najlepszym rozwiązaniem chyba będzie fanswap i niskie obroty bo zostawić passive to trochę ryzykowne ;]

p.s no podaj co to za zasilacz... :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie gadaj głupot, proszę cię. Na pasywie to taki zasilacz przeżyje góra 10 sekund, jak będzie podłączony do kompa, chyba że jakimś cudem wmontowali mu zabezpieczenie termiczne, to się wyłączy.

Na wyciszenie produktu zasilaczopodobnego są 2 metody:

-skręcenie lub/i wymiana wiatraka i zwiększenie powierzchni radiatorów

-skręcenie lub/i wymiana wiatraka oraz dołożenie drugiego skręconego wiatraka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"baranie" to możesz sobie pokrzykiwać na swoich domowników.

Zanim zaczniesz kogoś na forum obrażać, to idź się dowiedz co oznacza słowo miernik, potem wróć i przeproś.

taki miernik nie uwzględnia przesunięć fazowych prądu i napięcia więc raczej pomiar nie jest miarodajny (aż tak)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi