darksigns Opublikowano 20 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2007 ale to zawsze pentium IV? :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cavarr Opublikowano 20 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2007 (edytowane) ale to zawsze pentium IV? :Dnie, E2140 to "Core 2 Duo Allendale z 1MB L2 FSB 200 MHz QPB bez VM" :D ps jeśli ktoś musi kupować nową platformę to intel wydaję mi się jedyna rozsądna propozycją, ale jeśli jedzie na AMD i chce wymienić CPU to niema sensu pakować sie w niebieskich ps2 wait for K10 or Penryn :D Edytowane 20 Sierpnia 2007 przez cavarr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bobson37 Opublikowano 20 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2007 A może niektórzy wolą AMD... Przestańcie pisać " 2140 skopie każdego AMD", nudne już się to robi... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 20 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2007 (edytowane) A może niektórzy wolą AMD... Przestańcie pisać " 2140 skopie każdego AMD", nudne już się to robi... Przy obecnej cenie, f3 to sztuka dla sztuki... Edytowane 20 Sierpnia 2007 przez Gość Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bobson37 Opublikowano 20 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2007 Dla mnie mobo pod AMD to koszt około 230 zł, głownie chodzi o rozmiar mATX oraz funkcje. Odpowiednik Intela to minimum 400 zł. Nie wierzę, że te powiedzmy 170-200 zł dopłacone do Intela współmiernie odzwierciedlaja się w wydajności. AMD X2 3800 F3 + mobo mATX ~ 500 zł Intel 2160 + mobo mATX ~ 700 zł Gdyby to miało się kalkulować to przyjmijmy AMD jako 100% wydajności oraz ceny. Intel względem AMD jest droższy o 40%,a czy różnica w wydajności wynosi aż tyle? To tylko moje kalkulacje, miałem C2D i wiem co potrafi. Fakt faktem nie zależy mi już na posiadaniu tego "the best" a taki obecnie jest Intel. Obecnie mój komp to praktycznie SFF. Preferuję C'n'Q dużo bardziej niż SpeedStepa. Jest jeszcze kilka innych powodów. Oczywiście to tylko moje założenie względem platform. Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reynevan Opublikowano 20 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2007 Dla mnie mobo pod AMD to koszt około 230 zł, głownie chodzi o rozmiar mATX oraz funkcje. Odpowiednik Intela to minimum 400 zł. Nie wierzę, że te powiedzmy 170-200 zł dopłacone do Intela współmiernie odzwierciedlaja się w wydajności. AMD X2 3800 F3 + mobo mATX ~ 500 zł Intel 2160 + mobo mATX ~ 700 zł Gdyby to miało się kalkulować to przyjmijmy AMD jako 100% wydajności oraz ceny. Intel względem AMD jest droższy o 40%,a czy różnica w wydajności wynosi aż tyle? To tylko moje kalkulacje, miałem C2D i wiem co potrafi. Fakt faktem nie zależy mi już na posiadaniu tego "the best" a taki obecnie jest Intel. Obecnie mój komp to praktycznie SFF. Preferuję C'n'Q dużo bardziej niż SpeedStepa. Jest jeszcze kilka innych powodów. Oczywiście to tylko moje założenie względem platform. Pozdrawiam. no trochę przesadziłeś ;) mobo pod E2160 za 400zŁ? a teraz inaczej E2140 (220zł) + Gigabyte DS3 965P (330zł) = 550zł ;P czyli 50zł więcej. ale sam wybiorę jednak AMD ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bobson37 Opublikowano 20 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2007 (edytowane) Czytanie ze zrozumieniem boli? Pisałem o mobo mATX A dokładniej miałem na myśli Abit F-I90HD Edytowane 20 Sierpnia 2007 przez bobson37 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
McDracullo Opublikowano 20 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2007 Ta... ale żeby miec miejsce w tej pierwszej 20 Intela teraz, to trzeba mieć lód/azot/kaskade, a do AMD to wręcz wielce niezalecane. Jeśli ktoś myśli o benchach przede wsyztskim. Ja kupiłem F3 po starej cenie, jeszcze bardziej opłcalnej. Miałem możliwośc kupić 6420 za 5 stów i do tego dobrą mobo (styknęło by kasy), ale jakoś wybrałem AMD. Dlaczego.. hm... może dlatego, że czekam na K10 i pokłdam w nim wielkie nadzieje? Ale nie jetem jakimś tam fanboyem. Poprostu nie chcę wymieniać platformy po raz 3 w tym roku :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 20 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2007 (edytowane) jak dzieci :) ja po P4 3.2E kupilem X2 bo wychodziło taniej niż C2D ,a kastratów jak E2160 nie lubię :lol2: ...komp i tak służy do roboty biurowej, GG i e-mail pomimo tego i tak będę sie upierał ze X2 (szczególnie F3) to sprzęt warty zakupu i czasami te 100-200zl które zaoszczędzimy względem intela lepiej dołożyć do grafy czy większej ilości pamięci, przez co poprawi nam sie komfort pracy na kompie bardziej niż fakt posiadania C2D (owczy pęd :wink: ) fajny test z 8800GTX/SLI - http://www.tbreak.com/reviews/article.php?...mp;pagenumber=1 a po przeczytaniu testu porównajcie sobie różnicę w wydajności i różnicę w cenie Edytowane 20 Sierpnia 2007 przez _Vip_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bobson37 Opublikowano 20 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2007 pomimo tego i tak będę sie upierał ze X2 (szczególnie F3) to sprzęt warty zakupu i czasami te 100-200zl które zaoszczędzimy względem intela lepiej dołożyć do grafy czy większej ilości pamięci, przez co poprawi nam sie komfort pracy na kompie bardziej niż fakt posiadania C2D (owczy pęd :wink: ) Jestem tego samego zdania. A test bardzo ciekawy... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaRoN Opublikowano 21 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2007 Ja tylko jedno wtrące... Ten kto polecał Gigabyte'a... Powodzenia w jego świecie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bobson37 Opublikowano 21 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2007 Musze poczekać na bios z zmianą HT link, mnożnikiem i vcore albo zmienię mobo. Obecnie tyle stabilnie, myślę że HT mnie blokuje. Proc bootuje na 10x300, Windows się ładuje widzę pulpit i freez. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JAnek87 Opublikowano 23 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2007 Jak myślicie, okazja? -> http://www.sklep.intak.pl/1327_athlon-64-4...59c637e6cca34a1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 23 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2007 Jak myślicie, okazja? -> http://www.sklep.intak.pl/1327_athlon-64-4...59c637e6cca34a1 ta ...mega wielka, kup od razu 10 szt. przeca to jest jednojajowiec Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JAnek87 Opublikowano 23 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2007 Ciekawe tylko czy będzie się tak samo kręcić jak Athlony X2 na F3, bo ten też jest z tej rewizji :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 23 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2007 no zgadza sie, jest na F3 i na pewno będzie sie ładnie kręcił ....ale jaki sens inwestować w takiego proca ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JAnek87 Opublikowano 23 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2007 x2 3800+ jest ciężko dostać a w Trytonie cena znowu podskoczyła... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiu Opublikowano 23 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2007 Witam ;) Mozliwe, ze jak wroce do Polski (8.09) to bede mogl zalatwic X2 3800 F3 w normalnych cenach ;> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barder90 Opublikowano 23 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2007 W Trytonie to chyba przesadzają... :mur: grzesiu@ Jak nadal będą takie problemy z dostępnością i ceny duże to przywieź kilka i puść na allegro :) Coś czuje że jak cenę "normalną" dasz to chętnych nie braknie :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bobson37 Opublikowano 23 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2007 _Vip_ - jesteś w stanie puścić procka na jakimś większym HT tak coś koło 1,4 GHz? Sam już nie wiem czy Ht mnie blokuje/ koniec mobo czy proc padaka. Ogólnie komp dostaje freeza po przekręceniu więc stawiam, że mobo ma już dość. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaRoN Opublikowano 23 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2007 _Vip_ - jesteś w stanie puścić procka na jakimś większym HT tak coś koło 1,4 GHz? Sam już nie wiem czy Ht mnie blokuje/ koniec mobo czy proc padaka. Ogólnie komp dostaje freeza po przekręceniu więc stawiam, że mobo ma już dość.Nie zmieniasz mnożnika HT? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 23 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2007 (edytowane) _Vip_ - jesteś w stanie puścić procka na jakimś większym HT tak coś koło 1,4 GHz? Sam już nie wiem czy Ht mnie blokuje/ koniec mobo czy proc padaka. Ogólnie komp dostaje freeza po przekręceniu więc stawiam, że mobo ma już dość. no oczywiscie ze jestem :) calutki czas tak smigam tylko chcialbym wreszcie wlozyc kompa do budy ...bo narazie to Edytowane 23 Sierpnia 2007 przez _Vip_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bobson37 Opublikowano 23 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2007 Nie zmieniasz mnożnika HT? Jakbym mógł :D Dziwne to moje mobo, ma 2,5 v na ram i timingów więcej niż KN9... a brak zmiany HT link, mnożnika i Vcore... Niby trzeba czekać na nowy bios ale chyba przeskoczę na Biostara. _Vip_ - dzięki Gdyby proc nie wyrabiał to miałbym resety no nie? A u mnie są freezy systemu. Jak gra winamp to muza się zapętla na kilka sekund, po chwili jest bzzzzzzz i jest pozamiatane... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 23 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2007 daj prockowi wiecej V, moze to jednak jemu cos niebardzo sie chce robic :D (pamietaj ze kazda plyta, a dokladnie jej sekcja zasilania zupelnie inaczej prowadzi proca. Widze po swoim procku po przesiadce z Asusa na Foxconna) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bobson37 Opublikowano 23 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2007 Jakbym mógł :D Dziwne to moje mobo, ma 2,5 v na ram i timingów więcej niż KN9... a brak zmiany HT link, mnożnika i Vcore... Niby trzeba czekać na nowy bios ale chyba przeskoczę na Biostara. Gdybym mógł... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 23 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2007 ups :-P nie chce nic mówić, ale nie liczyłbym że nowy bios coś zmieni w tej kwestii Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaRoN Opublikowano 23 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2007 ups :-P nie chce nic mówić, ale nie liczyłbym że nowy bios coś zmieni w tej kwestii Uwierz mi - panowie z Foxconna potrafią zrobić dorby BIOS. Trzeba ich tylko odpowiednio pocisnąć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kaaban Opublikowano 24 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2007 (edytowane) Witam ;) Mozliwe, ze jak wroce do Polski (8.09) to bede mogl zalatwic X2 3800 F3 w normalnych cenach ;>No to liczę na Ciebie ze wszystkich sił! Tryton "delikatnie" przesadza... <_< byłem zdecydowany tam kupić ale jak cena podskoczyła o niemalże 20%-bez przesady :/ ps w tym sklepie jest że ten a64 jest na "sandiego" :D _Vip_ no sens jest taki-sztuka dla sztuki :D Edytowane 24 Sierpnia 2007 przez Kaaban Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawloHT Opublikowano 24 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2007 bobson37 probowales w crystalcpuid zmienic vcore? U mnie mozna wyzej podbijac.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 24 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2007 Bo pewnie Brisbane ma wyższe napięcie maks. dla C'n'Q. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...