Skocz do zawartości
LuKe

Logitech Z-5500 Vs. Wieza Panasonic Sa-ak48

Rekomendowane odpowiedzi

WITAM

zalozylem ten topik aby OSTRZEC przed zakupem logow z-5500, przedtem ich bronilem i sie klucilem ze dzwiek z nich jest przepiekny, BZDURA! mylilem sie i przyznaje sie do bledu :-]

wieze mialem juz z 7 lat, nie wiem czy kojazycie ten symbol (4 drozne glosniki z subami), glosniki logi mialem 2 lata,

jakiez bylo moje zdziwienie gdy wyjalem spowrotem moja wieze ze szafy i zaczolem robic testy wieza vs logi, haha to poprostu porazka na calej lini z-5500! odrazu zapakowalem w karton i sprzedalem na allegro za 800zl

w logach brakowalo mi srednich i wysokich tonow, ktore wieza ma bardzo dobre, logi moze mialy zdeka silniejszy bass (ktory i tak niewykorzystywalem) i troche glosniejsze (ktorej mocy i tak nigdy niewykorzystalem) ale co z tego skoro satelity nie nadrabialy reszta

to nie tyczy sie tylko muzyki ale takze nawet ogladajac film czy grajac na grze, w logach brakowalo tego brzmienia co wieza wlasnie ma

i teraz zastanawiam sie po co ludzie kupuja jakies lipne komputerowki w plastikach skoro pewnie kazdy ma jakas tam wieze paroletnia ktora i tak zagra o niebo lepiej!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a cos z monitorow to co polecasz tylko zeby bylo na KUP TERAZ a nie licytacja, tak gdzies na kwote 800zl za pare monitorow bez wzmachola

Ja bym ci polecał monitory aktywne, ''Samson RESOLV 65a ''wzmachola do nich nie potrzebujesz :D to są już konkretne paczki -wysokość 34,6,głębokość 27,3 :D .

http://www.allegro.pl/item222635121__monit...a_sprawdz_.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sumie to ameryki nie odkryles Luke - zawsze powtarzalem ze takimi glosnikami podniecaja sie tylko ludzie ktorzy nigdy nie slyszeli na uszy prawdziwego stereo... :rolleyes:

Twoje slowa potwierdzaja moja teorie :)

Edytowane przez Paolo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chcę bronić logów bo zawsze byłęm zwolennikiem stereo. Ale mam pytanie do autora.

Co oznacza, że twoja wierza ma 4 drożne głośniki ? Możesz podać model? Bo jak jak słysze o takim wynalzku to wiem, że to do stereo porządnego nie umywa się nawet.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

symbol wiezy to SA-AK48, nigdzie juz jej kupic nie mozna bo ona byla na rynku w sprzedazy 7 lat temu i byla to jedna z lepszych wiez, dorownywala jej tylko wierza JVC z subami 20cm po bokach i sredniotonowcami z przodu rowniez 20cm ktora ma moj kuzyn

moja ma 4drozne glosniki - suby 17cm, sredniotonowce 11cm, wysokotonowce 6cm i jakis kopulkowy 1cm, dodam ze nie jestem z bytnio zadowolony z jakosci dzwieku, jeszcze jak sie w miare cicho slucha to mozna przebolec ale jak pdglosnie na pół mocy to sub nie wydala niektorych czestotliwosci, slychac charczenie...dzwiek sie jakos miesza w calosc nie przyjemne dla uszu, ale porownujac ta wieze do tych logow to i tak ona ladniej gra :-]

dlatego pora zmienic na cos lepszego, w gre wchodzi TYLKO STEREO, juz mam dosc 5.1 <_<

wymieniacie tu glosniki do 800zl ale czy one zagraja lepiej od tej mojej wiezy?? bardzo zalezy mi na bassie, slucham dynamicznej muzyki drum'n'bass, ale takze rock, pop... niby moja wieza ma jakies suby a te dwodrozne glosniki do ch nie maja wiec boje sie ze basu z nich zadnego nie bedzie...

a stawiam tez oprocz jakosci na wyglad, chcialbym zeby niskoredniotonowce mialy jakies 20cm :-], wkoncu nie moge byc gorszy od kuzyna, hehe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cambridge ???? -.-

Za 1000zł kupisz przyzwoity amplituner kina domowego yamaha, denon, oknyo i skończy się problem z [ciach!]ianym analogowym podłączeniem. I na pewno będzie mocniejszy niż ten co podałeś.

Jeśli już kupować ampli kina to taki który będzie potrafił przyzwoicie wysterować kolumny. Niestety nowe do 1k sobie z tym nie bardzo radzą. Przetestowałem Denon 1707 - mogę polecić , radzi sobie zadziwiająco przyzwoicie jak na ampli kina. Yamaha 3xx to padaka straszna - sprawdzone. W piooner 4xx też bym się nie pakował. Denon 13xx też jest słaby dosyć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kyle a co sadzisz o polaczeniu JBL E30 + Azur 340A??

Cambridge to dobra firma. To "wzmacniacz stereo" więc poradzi sobie z kolumnami w przyzwoity sposób ( ale brak wejścia cyfrowego wymaga zakupu dobrej karty dźwiękowej/przetwornika C/A [kiedy wreszcie pojawią się wzmacniacze STEREO z cyfrowym wejściem?? - znam tylko SONY TA-FA1200ES za 2K] ).

Co do JBL E30 - to dosyć spore "krowy" ( wysokie i głębokie ) i może nie być za dobrej stereofoni przy odsłuchu z odległości kilkadziesiąt cm - ~1,xm. Wharfedale 9.2 są niewiele mniejsze ale już łatwiej będzie je "przełknąć" przy bliskim odsłuchu ( 17mm niższe i płytsze + bardziej zbliżony bassreflex/niskotonowiec to wysokotonowca [o to się głównie rozchodzi] - dźwięk będzie bardziej "punktowy").

ps. ja miałem kolumny 42 cm wysokości , 33 cm głębokości , dosyć oddalony niskotonowiec/bassreflex od "gwizdka" i przy bliskim odsłuchu nie dało się ich słuchać.

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a to tam mi nie przeszkadza ze jak bede blisko siedzial, najwyzej odjade kszeslem w tyl na 3m i bedzie juz raczej dobrze

bassreflex maja z przodu wiec bede mogl blisko sciany je tez umiescic

co do karty muzcznej to narazie mam X-FI eXtreme music, jesli mi nie podpasuje z tym ustawieniem do kupie prodigi

...rozumiem ze wzmacniacz do karty muzcznej podepne czincz na dzek?

i pytanko czy jak bede juz mial nowiutenki sprzecik w domu czy na samym poczatku moge sluchac glosno czy pare godzin cza sluchac cicho zeby sie "nieprzesterowaly"? i czy jest cos takiego ze na samym poczatku kolumny graja gorzej a potem po parunastu godzinach lepiej??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a to tam mi nie przeszkadza ze jak bede blisko siedzial, najwyzej odjade kszeslem w tyl na 3m i bedzie juz raczej dobrze

bassreflex maja z przodu wiec bede mogl blisko sciany je tez umiescic

co do karty muzcznej to narazie mam X-FI eXtreme music, jesli mi nie podpasuje z tym ustawieniem do kupie prodigi

...rozumiem ze wzmacniacz do karty muzcznej podepne czincz na dzek?

i pytanko czy jak bede juz mial nowiutenki sprzecik w domu czy na samym poczatku moge sluchac glosno czy pare godzin cza sluchac cicho zeby sie "nieprzesterowaly"? i czy jest cos takiego ze na samym poczatku kolumny graja gorzej a potem po parunastu godzinach lepiej??

Wiesz Wharfedale też nie są małe i też mają bass reflex z przodu ;) - na prawdę nie wiem czemu tak krzywo patrzę na całą tę serię JBL {E30 , 60 , 90}

X-Fi powinna być OK.

Kabelek potrzebny jak napisałeś : minijack stereo - chinch

Głośniki nowe często gorzej grają niż "po przebiegu". Części mechaniczne muszą uzyskać odpowiednie parametry. Podobno to kwestia mikropęknięć resorów. Odnoście słuchania głośno - nie zalecam nigdy przesadzać bo można uszkodzić i wzmacniacz i głośniki. Czy nowe są bardziej narażone na uszkodzenie ... nie mam zdania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nic nowego nie odkryłeś, Denon robi tunery kina domowego, które także świetnie radzą sobie w stereo.

Pioneera to nawet nie bierze się pod uwagę!

Sam mam zamiar niedługo zmienić na model 1907.

Wiesz , nie chcę tym postem śmiecić ale to nie odkrycie tylko informacja dla kupującego. Więc cyt: "nic nowego nie odkryłeś" na prawdę nie wiem czego ma się tyczyć i poza zaczepnym charakterem stwierdzenie to NIC nie wnosi do dyskusji.

koniec OT

no offence

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz , nie chcę tym postem śmiecić ale to nie odkrycie tylko informacja dla kupującego. Więc cyt: "nic nowego nie odkryłeś" na prawdę nie wiem czego ma się tyczyć i poza zaczepnym charakterem stwierdzenie to NIC nie wnosi do dyskusji.

koniec OT

no offence

OK, nie ma problemu :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cambridge to dobra firma. To "wzmacniacz stereo" więc poradzi sobie z kolumnami w przyzwoity sposób ( ale brak wejścia cyfrowego wymaga zakupu dobrej karty dźwiękowej/przetwornika C/A [kiedy wreszcie pojawią się wzmacniacze STEREO z cyfrowym wejściem?? - znam tylko SONY TA-FA1200ES za 2K] ).

@ Kyle ! musisz się pogodzić z tym i zaakceptować to w końcu że dobry wzmak z wejściem cyfrowym ,oparty na topowym DAC kosztuje i będzie kosztował na pewno co najmniej od

~15 000/20 000 zł powtarzam od takich kwot ten poziom się dopiero zaczyna ! ,tak jest po prostu przyjęte i nie jest ważne ile kosztują topowe kości DAC w detalu (pewnie ok 15$ ?) po prostu za wzmak na topowych DAC i op-amp i wydajnej końcówce mocy nie masz co liczyć na przystępną cenę i nic nie wskazuje żeby to się zmieniło :D

> a ten DAC w SONY TA-FA1200ES jest tylko przeciętny ! .

Dlatego raczej lepiej jest nabyć kartę muzyczną Prodigy HD na DAC ''AKM AK4396'' i do tego monitory aktywne ze wzmacniaczami BI-AMP ,i wydaję mi się że tak jest najtaniej i najlepiej ,tym bardziej że i tak to ma współpracować z kompem :wink:

Poniżej są fajne i w w miarę przystępnej cenie monitory aktywne i do tego z głośnikami wstęgowymi :D .

http://guitarcenter.pl/catalog/studio/moni...son-rubicon-r5a

http://www.soundtech.co.uk/samson/news/rub...6e16cf5c785c60e

http://www.soundtech.co.uk/samson/rubiconr6a

Specifications

Transducers: 6.5" for the R6a and 5.0" for the R5a, copolymer woofer with butyl

surround,

1x 2-inch velocity ribbon tweeter

Frequency response:

R6a 57Hz - 27KHz +/-3 dB

R5a 58Hz - 27KHz +/-3 dB

Amplifier:

Power Rating: Low-frequency - 75 Watts RMS for the R6a

Low-frequency - 50 Watts RMS for the R5a

High-frequency - 25 Watts RMS

Crossover Frequency: 3KHz, 4 pole (24dB/Oct) filter

Inputs:

Unbalanced -10dBV Line Level

Connector: RCA

Balanced +4dBu Line Level

Connector: 1/4-inch Phone TRS (Tip Ring Sleeve)

XLR - R6a - yes

XLR - R5a - no

Enclosure:

Construction: MDF (Medium Density Fiberboard)

Finish: Black Textured Epoxy Paint

Dimensions:

R6a 9 1/4” (235mm) W x 15” (381mm) H

x 10 3/4” (273mm) D

R5a 8” (203mm) W x 13 1/4” (337mm) H

x 9 1/4” (235mm) D

Weight:

R6a 18 lbs.(8.2 kg)

R5a 16 lbs.(7.3kg)

Poniżej przykład wzmaka na DAC AKM AK4395 ,dopiero w takich kategoriach cenowych stosuje się przetworniki z najwyższej półki :wink:

Link

Edytowane przez mpeg-4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

-> mpeg4

Też właśnie doszedłem do wniosku że monitory aktywne będą najlepszym rozwiązaniem. Znasz może jakiś przetwornik CA z regulacją wyjścia ? Jeśli się taki nie znajdzie to albo kupię zewnętrzną kartę dźw. na USB ( brak EAX w grach ) albo przetwornik + mini mikser. Wolał bym wydać mniej niż 2 K na głośniczki do komputera <_<

EDIT:

Chyba że się podepnę pod wyjście słuchawkowe tego:

http://naglosnienie.djshop.pl/dj/sklep/Beh...ro-SRC2496.html

- bo on na słuchawkowym regulację ma

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale bede wyzywal jak te JBL z azurkiem nie beda lepiej graly od mojej wiezy :D

P.S

gdzies tam czytalem ze komus tam cos brakuje np. bassu albo wysokich czy srednich ton, a to nie da sie EQ w karcie muzycznej podkrecic ?? :unsure:

ja jak mi czegos brakowalo to tak robilem, hehe moze sie nie znam ale moje ucho wolalo tak wlasnie miec

Edytowane przez LuKe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

raczej nie bardzo sie znam, nie znam nikogo takiego zaufanego zeby mi to ktos zrobil i nie bardzo ufam takim robionym, moze za kilkanascie lat :-], trzeba sprobowac wszystkiego :wink: , komputerowkami i wiezami sie juz wyleczylem, teraz zobaczymy czy takim ze sklepu za wmiare oczywiscie rozsadna cene bede zadowolony

pozatym juz zamowilem te JBL i azura :-] w pon maja przyjsc B-)

P.S

troche nie daje mi to spokoju wiec chcialem zapytac, bo do tego Azura 340A czytalem ze da sie podpiac 2 zestawy glosnikow, znaczy ze 2 glosniki 8 ohm i 2 glosniki 4 ohm?? bo tak przynajmniej pisze w opisie... czyli ja te swoje JBL musze podpiac do odpowiednich wejsc na 8 ohm??

http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=217490569

suba pewnie sie juz podpiac nie da????

Edytowane przez LuKe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi