Skocz do zawartości
YogiCK

Foxconn P35a / P35a-s

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie tylko nie bić:) Pierwszy raz posiadam Intela hehe. Dobra do sedna jeśli mam procka ustawionego na 300Mhz w(w biosie 1500) to wszystko tralala idzie jak złoto, jedna jak przekroczę już o 3 jednostki chociaż to na ekranie wyskakuje mi ten błąd o niestabilności procka i powrócenia do biosu. To jest własnie FSBwall procka czy to płyta sobie jaja robi. Sorka ale nie ma to jak początkujący Intelowiec:P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie ten błąd wyskakuje zawsze po podkręceniu procka, ale nie mam problemu z przejściem post'u i uruchamianiem windy. Zaktualizuj bios, może masz najstarszą wersję i niezbyt dobrze działa z E2140??Wgraj sobie bios przy pomocy fox update ->wgra samoczynnie P22 z tego co wiem i zobacz wtedy co będzie się dziać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie ten błąd wyskakuje zawsze po podkręceniu procka, ale nie mam problemu z przejściem post'u i uruchamianiem windy. Zaktualizuj bios, może masz najstarszą wersję i niezbyt dobrze działa z E2140??Wgraj sobie bios przy pomocy fox update ->wgra samoczynnie P22 z tego co wiem i zobacz wtedy co będzie się dziać.

Ale mi nie chodzi o komunikat typu:A xxxMhz system bus procesor is installed....itp, bo własnie on mi się włącza do 3000Mhz i jest cacy ale jak chce troszke powyżej tej wartości podkręcić to wysykakuje mi ten komunikat: Warning Current CPU clock...itp i komp na tym poprzestaje i dalej nie idzie:/. Ja wiem że dostanę bęcki ale czym się objawia w takim razie FSBWall??????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[...] czym się objawia w takim razie FSBWall??????

Tym, że CPU nie chce pracować stabilnie pomimo zwiększania napięcia na nim, czy inne sztuczki na mobo.

Nie wiem co oznacza komunikat o którym piszesz, bo na dobrą sprawę to go całego nie przytoczyłeś.

Wrzuć jakiś nowszy bios, zwiększ napięcie na CPU, ewentualnie dodatkowo na chipsecie (choć to powinno być potrzebne dopiero przekraczając 500Mhz), monitoruj temp. na CPU.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tym, że CPU nie chce pracować stabilnie pomimo zwiększania napięcia na nim, czy inne sztuczki na mobo.

Nie wiem co oznacza komunikat o którym piszesz, bo na dobrą sprawę to go całego nie przytoczyłeś.

Wrzuć jakiś nowszy bios, zwiększ napięcie na CPU, ewentualnie dodatkowo na chipsecie (choć to powinno być potrzebne dopiero przekraczając 500Mhz), monitoruj temp. na CPU.

Chodzi mi dokładnie o takie coś. Jak to przeskoczyć. I powtórze, że do 3000Mhz czyi do Fsb=375 to nie występuje. Czy to FsbWall procka???

post-119442-1190214988_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodzi mi dokładnie o takie coś. Jak to przeskoczyć. I powtórze, że do 3000Mhz czyi do Fsb=375 to nie występuje. Czy to FsbWall procka???

Nie wygląda to na FSB wall - mobo nie zgłasza jak dojdziesz do maxa CPU :wink:

Według mnie trzeba mu dać więcej papu ... ile tam masz V na CPU bo pewnie za mało ? :) Jeśli tyle co w podpisie to nie mamy o czym gadać - dajesz prądu i jedziesz dalej :wink:

PS

Jaki masz bios ? Zalecany jest co najmniej P22.

Edytowane przez epoxer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak najlepiej wgrać biosa by nie uwalić mobo ?

Najlepiej to Fox update. Niestety biosy AMI mają to do siebie że dużo zajmują i np. na dyskietkę już go nie wgrasz. Można też z pena, ale tego jeszcze nie próbowałem. Mabo chyba nie tak łatwo uwalić. Kilkadziesiąt razy wgrywałem już bios nowy z błędem windy, że Fox update wygenerował błąd i jakoś komp żyje, a miałem już nie raz stracha że się skończy :lol2:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najlepiej to Fox update. Niestety biosy AMI mają to do siebie że dużo zajmują i np. na dyskietkę już go nie wgrasz. Można też z pena, ale tego jeszcze nie próbowałem. Mabo chyba nie tak łatwo uwalić. Kilkadziesiąt razy wgrywałem już bios nowy z błędem windy, że Fox update wygenerował błąd i jakoś komp żyje, a miałem już nie raz stracha że się skończy

To super :) Dzięki że to napisałeś. Już nie będe bał sie wgrać biosu.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wygląda to na FSB wall - mobo nie zgłasza jak dojdziesz do maxa CPU :wink:

Według mnie trzeba mu dać więcej papu ... ile tam masz V na CPU bo pewnie za mało ? :) Jeśli tyle co w podpisie to nie mamy o czym gadać - dajesz prądu i jedziesz dalej :wink:

PS

Jaki masz bios ? Zalecany jest co najmniej P22.

Mam p26, jeśli to nie koniec procka to walcze dalej i oczywiście zdam relacje. Dzieki wielkie

Pozdro

No i sraka wielka. Dałem mu już 1.5V i nic. Jednak wydaje mi się, że to koniec możliwości mojego proca:/ No chyba ze mam coś w biosie źle poustawiane ale te opcje w stylu Cool&quiet (pozostałości po AMD) wyłączyłem. Ehhhh Jak ktoś ma jeszcze jakiś pomysł to będe wdzięczny

Pozdro

Edytowane przez czarecki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najlepiej to Fox update.

Tyle, że podobno Fox uptade jest za murzynami ... gdzieś na biosie P22 skończył :wink:

Chińczycy za to - nie dość, że tania siła robocza to jeszcze szybkość ... LINK P28 już mają :lol:

Jutro dojedzie do mnie CPU i HDD to na P26 wszystko złożę - pewnie z Pendrive bo wolę metody DOSowe niż spod Windy ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tyle, że podobno Fox uptade jest za murzynami ... gdzieś na biosie P22 skończył :wink:

Chińczycy za to - nie dość, że tania siła robocza to jeszcze szybkość ... LINK P28 już mają :lol:

Jutro dojedzie do mnie CPU i HDD to na P26 wszystko złożę - pewnie z Pendrive bo wolę metody DOSowe niż spod Windy ...

Nie no, nie mówiłem tu o tym co automatycznie ściągnie. Sam ściągasz sobie najnowszy bios a przy pomocy Fox update wgrywasz nowy.

Próbował już ktoś wgrać P28 od Chińczyków?? czy mam być pierwszy??:lol2:

Edit:

Wgrałem i nie widzę różnicy jak na razie :) jest po Angielsku.

Edytowane przez Marcinas83

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No przecież zaraz mnie krew zaleje. Wgrałem najnowszego biosa P26 i odziwo jak za pierwszym razem się resetnął to pokazał 3.20Ghz ale musze wejść do biosa bo coś tam wyskakuje że działa na FSB 400Mhz i musze zredukować i po kolejnym resecie już [gluteus maximus] czarny ekran. A jak włącze go jeszcze raz to wraca do 1.60Ghz. Chyba musze zostać przy 3Ghz i ani Mhz więceij:/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No przecież zaraz mnie krew zaleje. Wgrałem najnowszego biosa P26 i odziwo jak za pierwszym razem się resetnął to pokazał 3.20Ghz ale musze wejść do biosa bo coś tam wyskakuje że działa na FSB 400Mhz i musze zredukować i po kolejnym resecie już [gluteus maximus] czarny ekran. A jak włącze go jeszcze raz to wraca do 1.60Ghz. Chyba musze zostać przy 3Ghz i ani Mhz więceij:/

"System wystartował normalnie, tylko zamiast otrzymać 3 GHz dostałem jedynie 1,5 GHz, czyli o połowę mniej! Okazuje się, że płyta od tej wartości zmniejszała jej szybkość FSB o połowę. Po wielu próbach odnalazłem sposób ominięcia tego "ograniczenia" - podniosłem napięcie mostka północnego o 0,2V i wszystko wróciło do normy i można było dalej kręcić." LINK

Jeśli to nie pomoże to być może dotarłeś do kresu możliwości swojego CPU, który i tak bardzo ładnie się podkręcił :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"System wystartował normalnie, tylko zamiast otrzymać 3 GHz dostałem jedynie 1,5 GHz, czyli o połowę mniej! Okazuje się, że płyta od tej wartości zmniejszała jej szybkość FSB o połowę. Po wielu próbach odnalazłem sposób ominięcia tego "ograniczenia" - podniosłem napięcie mostka północnego o 0,2V i wszystko wróciło do normy i można było dalej kręcić." LINK

U mnie to nie działa. Jeśli chodzi o uruchamianie się z połową szybkości procesora na fsb 266 lub 333 to wystarczy bez podnoszenia V na mostku zwiększyć/zmniejszyć fsb o 1mhz i po sprawie (np. 265/267 lub 332/334) już wcześniej o tym pisaliśmy :lol2:

Edytowane przez Marcinas83

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:( Chciałem dzisiaj zamówić płytę Ale nigdzie już jej nie ma, nie wiecie gdzie w normalnej cenie mogę kupić przez neta tą płytę ? max do 450zł.

Zadzwoń z rańca do Mcompa - nie mają na stanie ale powinni szybko załatwić - (jak już wcześniej pisałem w tym wątku), w poniedziałek zamówiłem, dziś dostałem ... 413+18 wysyłka. LINK Ewentualnie Allegro 452 + 15 (tylko 1 osoba sprzedaje).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zadzwoń z rańca do Mcompa - nie mają na stanie ale powinni szybko załatwić - (jak już wcześniej pisałem w tym wątku), w poniedziałek zamówiłem, dziś dostałem ... 413+18 wysyłka. LINK Ewentualnie Allegro 452 + 15 (tylko 1 osoba sprzedaje).

Pisałem tam email, nawet zamówiłem, i odpisali mi że nie mają, i czy anulować zamówienie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie to nie działa. Jeśli chodzi o uruchamianie się z połową szybkości procesora na fsb 266 lub 333 to wystarczy bez podnoszenia V na mostku zwiększyć/zmniejszyć fsb o 1mhz i po sprawie (np. 265/267 lub 332/334) już wcześniej o tym pisaliśmy :lol2:

No to czarecki lecisz FSB 401 i dajesz znać jak ten tip od Marcinas83 działa :wink:

@rmvbhd: No widać jest lipa - wszyscy się teraz rzucili na Foxa podobnie jak miesiąc temu na Abita IP35-E i magazyny opustoszały :(

Edytowane przez epoxer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Próbowałem:) faktycznie poszło ale niestety koniec na 3.08Ghz. Ale i tak dzięki wielkie. Myśle że 3Ghz na stock V i tak nie jest złym rezultatem.

Pozdro

No to mnie teraz rozśmieszyłeś :lol2: na napięciu fabrycznym 3Ghz a ja na swoim E4300 żeby mieć 3ghz muszę V podnieść do 1,49V i jeszcze chciałeś więcej?? :lol2: nic tylko pozazdrościć takiego proca.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to mnie teraz rozśmieszyłeś :lol2: na napięciu fabrycznym 3Ghz a ja na swoim E4300 żeby mieć 3ghz muszę V podnieść do 1,49V i jeszcze chciałeś więcej?? :lol2: nic tylko pozazdrościć takiego proca.

hehe wybacz:) Teraz tylko będę walczył z memkami bo myśle że też nie są złe. Ogólnie to muszę z ręką na sercu powiedzieć, że świetna płyta i nikt mi nie powie;)

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi