epoxer Opublikowano 1 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2007 Heja Foxconnowcy ;-) "Ludzie ile Wam sie wypakowuje 700mb film na tej mobo? Np z torrenta, w tych ~15mb kawalkach.. bratu na neo-f 2minuty....... laska ma ecsk75a i sempa 2400 i jej w 1.5minuty a kumpel ma x2 6000 i 15 sekund.... Zadalem to pytanie w temacie msi neo2-fr bo z nia ma zwiazek ale chcialbym wiedziec jak to jest u Was.. czy tak samo jak na msi czy szybciej? Nie wypakowywałem tak podzielonego filmu więc Ci nie powiem, ale rozpakowując duży plik z jednego RARa pamietam, że leciało 43MB/s ... 700MB/43 dałoby koło 16 sekund :wink: Koło 2 minut (na oko) rozpakowywałem DVD 4.3GB. Niech chłopaki sprawdzą u siebie :) PS Różnice między mobo w obrębie chipsetu będą niewielkie, a czynników jest kilka - np. zastosowany CPU :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janekwisniewskipadl Opublikowano 1 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2007 (edytowane) Czynnik to taki ze ponoc MSI zaniza wydajnosc, meeron ma 45 sek, kolega przed chwila w temacie o msi odpowiedzial i ma 30, ja mam az 1.5, a Ty masz 15... z tym ze troche bardziej podkrecony procke, no ale nie mow ze 500mhz sprawia ze 35 sekund szybciej film Ci wypakuje.. cos ta mobo nie gra.. Ta opcja revovery w wersji -S to jest to ze bez zworki sie resetuje? tzn przywraca ustawienia po schrzanionym oc ?:P Edytowane 1 Października 2007 przez crash_zero Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarecki Opublikowano 1 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2007 Powiem Ci dzisiaj wieczorem ile będzie się rozpakowywał 9 gigowy plik:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
epoxer Opublikowano 1 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2007 @crash_zero: zrobiłem testy w 2 "pakerach" WinRAR 3.71 i 7-Zip 4.55. Może komuś przydadzą się wyniki dla porównania :wink: Wchodzimy w zakładkę "Narzędzia" i wybieramy "wykonaj test wydajności i sprzętu" Wchodzimy w zakładkę "Narzedzia" i wybieramy "test szybkości" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janekk Opublikowano 1 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2007 U mnie jest tak : Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcinas83 Opublikowano 1 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2007 Kurcze to żeście mnie podłamali trochę. Oto mój wynik przy sprzęcie wykręconym tak jak w podpisie: Napiszę tylko tyle, że kiepsko :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janekk Opublikowano 1 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2007 Kurcze to żeście mnie podłamali trochę. Oto mój wynik przy sprzęcie wykręconym tak jak w podpisie: Napiszę tylko tyle, że kiepsko mur.gif Może to przez dysk ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boszax Opublikowano 1 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2007 Mam jedno pytanko. Podkręciłem trochę E6750 2,66 do 3,2Ghz. Zrobiłem tak ustawiłem częstotliwość pamięci 667 w Dram Frequency, dzielniki na 1:1 i podkręcając Fsb pamięci doszły do 800mhz (czyli normalnej pracy :rolleyes: ). Po pół godzinie Prime95 temperatura w CoreTemp 54stopnie. Podobna w FoxOne. Nagle komputer wydał z siebie bardzo piszczące dźwięki coś w stylu alarmu, to ja szybko Prime wyłączyłem, i wszystko było OK. Co to za dźwięki?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janekk Opublikowano 1 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2007 (edytowane) Co to za dźwięki?? Pewnie dzwięk alarmu z FOX ONE zbyt dużej temeratury na procku coś na ok. 70*C włącza się ten alarm Edytowane 1 Października 2007 przez rmvbhd Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boszax Opublikowano 1 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2007 Ale te piski to z kompa szły, nie z głośników. Cyba, że ci chodzi o chipek FoxOne na płycie głównej. Ale przecież procek w CoreTemp miał około 55 stopni, to czemu piszczało?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janekk Opublikowano 1 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2007 Ale te piski to z kompa szły, nie z głośników. Cyba, że ci chodzi o chipek FoxOne na płycie głównej. Ale przecież procek w CoreTemp miał około 55 stopni, to czemu piszczało?? Mi idą i z kompa i z głośników , ale gdy temperatura osiągnie ok 70*C, a może jakiś błąd ci wyskakuje w Fox ONe ? < mi wyskakiwał że wentyl nie działa na sekundę, ale to nie była prawda bo ciągle sie kręcił. Więc może w tym problem , zobacz jaki błąd ci wyskakuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boszax Opublikowano 1 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2007 Proca poskręcałem w biosie. Tego FoxOne to wgrałem tak dla ciekawości i dla ogólnego poglądu systemu, tam nic nie zmieniałem, żadne błędy mi nie wyskoczyły, tylko piski. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
epoxer Opublikowano 1 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2007 (edytowane) Kurcze to żeście mnie podłamali trochę. Oto mój wynik przy sprzęcie wykręconym tak jak w podpisie: Napiszę tylko tyle, że kiepsko :mur: Spokojnie - wszystko pod kontrolą - użyj WinRAR 3.71 lub jakiś inny z najnowszych - automatycznie załączy Ci się okienko "wielowątkowość" i będzies miał prawidłowe wyniki :wink: Mam jedno pytanko. Podkręciłem trochę E6750 2,66 do 3,2Ghz. Zrobiłem tak ustawiłem częstotliwość pamięci 667 w Dram Frequency, dzielniki na 1:1 i podkręcając Fsb pamięci doszły do 800mhz (czyli normalnej pracy :rolleyes: ). Po pół godzinie Prime95 temperatura w CoreTemp 54stopnie. Podobna w FoxOne. Nagle komputer wydał z siebie bardzo piszczące dźwięki coś w stylu alarmu, to ja szybko Prime wyłączyłem, i wszystko było OK. Co to za dźwięki?? Ja mam włączoną opcję "C1E support" w biosie i podczas normalnej pracy CPU (Winamp, filmy, net) CPU działa na 2.7GHz - jak odpalam grę, Prime czy inne rzeczy obciążające mocno CPU to idzie do 3.6GHz i zdarzyło mi się ze 2x że napięcie FoxOne pokazał na czerwono 2.0V i płyta na chwile zapiszczała :lol2: Pewnie coś podobnego było u Ciebie :wink: :wink: Edytowane 1 Października 2007 przez epoxer Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boszax Opublikowano 1 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2007 Dzięki epoxer. Chodzi Ci o nagły skok napięcia na procu tak?? Ale aż do 2 V !!!!??? Ja mam standardowe 1,33V. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
epoxer Opublikowano 1 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2007 Dzięki epoxer. Chodzi Ci o nagły skok napięcia na procu tak?? Ale aż do 2 V !!!!??? Ja mam standardowe 1,33V. Tak pokazuje FoxOne co nie znaczy, że to napięcie faktycznie tak skacze - trzeba by miernikiem to zbadać :wink: Z tego co wiem to FoxOne może krzyczeć przy różnych okazjach - np. przy 71C na CPU, 60C w systemie czy gdy obroty na CPU spadną poniżej 1000obr - przynajmniej tak u mnie jest a można to sobie pozmieniać klikając na ikonkę na wzór sinusoidy między frequency a voltage ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boszax Opublikowano 1 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2007 Ha!! Znowu zaalarmowało. Okazuje się że wiatraczek w FoXOnie pokazuje 0 obrotów na procku i wtedy piszczy. Ale tak naprawdę się chyba kręci. Czemu tak się dzieje?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janekk Opublikowano 1 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2007 Ha!! Znowu zaalarmowało. Okazuje się że wiatraczek w FoXOnie pokazuje 0 obrotów na procku i wtedy piszczy. Ale tak naprawdę się chyba kręci. Czemu tak się dzieje?? A nie mówiłem , sam tak mam , ustawiłem na sztywno na 1500rpm i wtedy nie piszczy , sprawdź u siebie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
epoxer Opublikowano 1 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2007 Znalazłem zestawienie C2D gdzie odczytać możemy m.in maksymalną temp. swojego modelu LINK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcinas83 Opublikowano 1 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2007 (edytowane) Spokojnie - wszystko pod kontrolą - użyj WinRAR 3.71 lub jakiś inny z najnowszych - automatycznie załączy Ci się okienko "wielowątkowość" i będzies miał prawidłowe wyniki :wink: Dzięki za podpowiedź, pewnie nigdy w życiu bym na to nie wpadł. Zawsze używałem tej wersji bo kiedyś ją ściągnąłem a nie szukałem najnowszej- bo nie potrzebowałem. Teraz widzę, że był to błąd :lol2: Teraz mam taki wynik Edytowane 1 Października 2007 przez Marcinas83 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 1 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2007 (edytowane) Zapraszam do komentowania opracowania o Foxconnie P35A/-S: http://forum.purepc.pl/index.php?s=&sh...t&p=2707284 Co o nim myślicie?? Macie jakieś pomysły co tu jeszcze dodać?? Edytowane 21 Października 2007 przez YogiCK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcinas83 Opublikowano 1 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2007 (edytowane) Nawet mnie zacytowano B-) Q: Mam strasznie powolny transfer danych z urządzeń podłączonych pod złącze IDE. Co można na to poradzić?? A: Należy zainstalować sterownik JMicron RAID Driver oraz przestawić w BIOSie w menu PCI/PNP Resource Managment opcję PCI IDE BusMaster na Enabled. Wyrzucić to co podkreśliłem :) . Za powolny transfer plików przez kanał ide oraz freezy odpowiadają nie zainstalowane sterowniki JMicron RAID Driver a nie opcja w biosie. Po prostu wcześniej zmieniłem opcję tą i zainstalowałem stery i dlatego wydawało mi się że to ta opcja w biosie dała kopa przez kanał ide ale to się okazało nie prawdą :D A i dodaj to o tych freezach kilku sekundowych, które występują gdy właśnie się tych sterowników nie zainstaluje :lol2: Nie wiem czy zauważyłem ale możesz jeszcze dodać to o tym, że wcześniejsze wersje biosu niż P26 mylnie widziały dysk podłączony pod SATA1 w procedurze post był wykrywany jako podłączony do SATA3. Żeby ktoś nie potrzebnie się męczył z szukaniem odpowiedniego podłączenia :) Całkiem ładnie to wyszło, brawa za trud wsadzony w ten FAQ Edytowane 1 Października 2007 przez Marcinas83 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 1 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2007 Opcji nie wywalę, ponieważ swoją drogą powinna ona być włączona. O tych freezach już dopisuję. Co do gniazd SATA, informacja ta jest podana w zmianach podanych w opisie BIOSu. Thx za uznanie :D. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
epoxer Opublikowano 1 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2007 (edytowane) No gra gitara :gitarzysta2: Widać, że kolega się przyłożył :wink: Tak na szybko mam kilka uwag (będą one losowe): 1) Pełna tabela biosów LINK 2) jest już nowsze oprogramowanie: a) Fox One 1.1.1.0 LINK b) AFUDOS (Flash Utility (DOS-based)) 4.12 LINK 3) w dziale "Najczęstsze pytania / problemy" można by dodać np. (autor może sobie zedytować to co napisałem): a) na mobo jest wtyk molex - z czym to się je ??!! - tego się nie je :wink: - jest to dodatkowe zasilanie dla VGA, jeśli posiadasz mocną kartę graficzną lub wykorzystujesz tryb Crossfire nie zaszkodzi podłączyć tego molexa b) zrobiłem CLEAR CMOS ale nadal problem xxx nie ustąpił - należy poza przełożeniem zworki odpiąć wtyczkę zasilania z mobo c) posiadam pamięć 6400 (800MHz) i tak mam ustawioną w biosie ale nie mogę znaleźć dzielnika 1:1 - dzielnik ten występuje tylko dla pamięci 667MHz d) "When update bios to P23 version on P35A, restart the computer and then there got no post This is because Intel MRC changed its way of writing. So when you update bios to P23 on this board, you must turn off and then turn on your PC after flashing bios." e) "When update my p35a Bios to 6B3F1P23 version and restart the pc,there is no video output. This issue is caused by the source code that given by Intel, it can be fixed by turning off the pc directly then turn on. . It appears only when update Bios from low version to p23." LINK UPDATE Chińczycy znów byli pierwsi - Fox One 1.1.1.2 oraz FOX LiveUpdate 1.0.5.4 w jednej paczce LINK (język: English) Edytowane 1 Października 2007 przez epoxer Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janekwisniewskipadl Opublikowano 1 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2007 Mam podobnie pakowanie :) Okazalo sie ze to zalezy od dysku, defragmentacji i innych czynnikow :) malo od procka bo procek jesli ledwo w 20-30 procentach wykorzystywany przy pakowaniu takze pozdrofka i juz nie mace :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
clean Opublikowano 1 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2007 Czy ktoś wie, dlaczego Fox One wskazuje mi temperature na CPU ok. 10 stopni większą od temperatur w Core Temp i Thermal Analysis Tool? Dzis pojawił się niepokojący objaw: Po włączeniu i zalogowaniu do systemu wyskoczyl blue screen (komunikat dotyczył jakiegoś błędu z logowaniem) dałem reset i system po restarcie uruchomił sie bez problemu. Włączyłem Orthosa test: blend i po ok. 7 minutach był STOP i sygnał z płyty głównej co kilka sekund. Uruchomiłem jeszcze raz orthosa i teraz idzie bez błędu ponad 30 minut. Wczoraj zaposciłem ten test na kilkanaście godzin i wszystko było bez żadnego błędu. Może to wina źle skonfigurowanych usług XP? Sam już nie wiem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janekk Opublikowano 1 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2007 Witam które programy pokazują prawdziwą temperature ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
epoxer Opublikowano 1 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2007 Core Temp bym się trzymał. W FoxOne masz złe (tutaj mój domysł): a) taktowanie CPU spadło i zdążył się schłodzić ?? (Fox 2100MHz vs 3152MHz Core Temp) b) stara wersja Foxa źle pokazuje ?? U mnie odczyty Fox One i Core Temp 0.95.4 się pokrywają przy czym Fox podaje średnią dla rdzeni (np 58 + 60 będzie 59). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcinas83 Opublikowano 1 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2007 (edytowane) Witam które programy pokazują prawdziwą temperature ? Szczerze?? Pewnie żadne :lol2: Co do FOX ONE to nie używam tego czegoś i nie mam problemu z żadnym bipczeniem. Po co się denerwować? :rolleyes: Edytowane 1 Października 2007 przez Marcinas83 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janekk Opublikowano 1 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2007 (edytowane) http://www.foxconnchannel.com/support/down...ID=en-us0001331 Jest nowy bios :) P03 - dodaje obsługę procków 45nm Edytowane 1 Października 2007 przez rmvbhd Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
clean Opublikowano 1 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2007 (edytowane) Sorry za laickie pytanie, ale u mnie po wyłączeniu kompa świeci czerwona dioda na płycie. To jest jakaś kontrolka, czy coś jest nie tak z moja mobo? A radiator na chipsecie w stresie po prostu parzy. Norma? Nie wiem nadal jaki był powód mojej awarii o której pisałem wcześniej :cry: Edytowane 1 Października 2007 przez clean Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...