epoxer Opublikowano 18 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2007 Ja mam procek na 1333Mhz i na starcie też krzyczy ... tyle, że "333MHz system bus ..." Procek chodzi 3,5GHz, do tego przy FSB 500 i nie zwalnia o połowę :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kettner Opublikowano 18 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2007 Tzn osiągasz 3Ghz, ale z komunikatem, czy w ogóle nie da rady 3Ghz? Przecież ten komunikat akurat nic nie szkodzi. [...] WDK - 3 Ghz wykręcam i windzia idzie normalnie - aczkolwiek ten komunikat jest denerwujacy i myślałem że ktoś opanował sposób na jego pozbycie. Odnośnie wolnej pracy w trybie tekstowym - też mi chodzi po głowie, że może to być wina kontrolera sata - ale nie jestem do końca pewien. Czy mogłby ktoś z forumowiczów potwierdzić jak u niego zachowuje się hiren's boot cd ??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcinas83 Opublikowano 18 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2007 WDK - 3 Ghz wykręcam i windzia idzie normalnie - aczkolwiek ten komunikat jest denerwujacy i myślałem że ktoś opanował sposób na jego pozbycie. Odnośnie wolnej pracy w trybie tekstowym - też mi chodzi po głowie, że może to być wina kontrolera sata - ale nie jestem do końca pewien. Czy mogłby ktoś z forumowiczów potwierdzić jak u niego zachowuje się hiren's boot cd ??? Zawsze możesz sobie ustawić ładne logo Foxconna i nie widzieć tego skopanego komunikatu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karas Opublikowano 18 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2007 Huh ja dzis wgralem dopiero bios P28 ,bo oczywiscie Panowie z Foxconna musza uzywac formatu dat jakis dziwnych i myslalem ze mam bios z 5 wrzesnia. Okazalo sie jednak ze z 9 maja czyli jeden z najstarszych. Zmiana mnoznika procka nie dzialala, niska przepustowosc pamieci itp. Dzieki paru wskazowkom Epoxera udalo mi sie wycisnac na razie 3.7GHz przy 1.42V choc musze zobaczyc czy na mniejszym tez bedzie stabilnie. Na razie przeprowadzam wstepne testy i biosik P28 wymiata jak na razie. Wszystko dziala i wyzsza wydajnosc czyli to co lubie ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niko2003 Opublikowano 19 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2007 Długo siedziałem na P26. Teraz mam od kilku dni P28 jest ciutke lepiej (jak zostawiam komputer załączony na kilka dni. Kompresja w tle, ściąganie z kolejkowaniem to teraz nie widzę blue screena). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robowsky Opublikowano 19 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2007 Tu jest oficjalnie bios P30 http://www.foxconnchannel.com/support/down...ID=en-us0001358 Description: Fixed can't install OS when use Apacer DDR2 800/2G memory issue. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
epoxer Opublikowano 19 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2007 Tu jest oficjalnie bios P30 http://www.foxconnchannel.com/support/down...ID=en-us0001358 Description: Fixed can't install OS when use Apacer DDR2 800/2G memory issue. Wychodzą te biosy jak grzyby po deszczu :-P Nawet nie wiemy co w P29 zmienili ... Druga sprawa, że jeśli ten oficjalny P30 wyświetla ten komunikat "[Y/N]", to ja zostaję przy P28 bo też jest dobry :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robowsky Opublikowano 19 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2007 (edytowane) No właśnie bo wkopałem sie w P30 i też mam ten komunikat "[Y/N]" i chcę wrócić do P28, czy tak samo jak wgrywam nowy bios mam postępować ?,Wracając do poprzedniego biosu nie uwale mobo ? Edytowane 19 Października 2007 przez robowsky Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wamak Opublikowano 19 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2007 Ten komunikat y/n przeszkadza przede wszystkim dlatego, że nie można odpowiedzieć z klawiatury USB. Możesz wgrać starszy bios, nie zepsujesz mobo od tego, a jeśli zepsujesz, to nie z powodu zmiany nowszego na starszy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcinas83 Opublikowano 19 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2007 No właśnie bo wkopałem sie w P30 i też mam ten komunikat "[Y/N]" i chcę wrócić do P28, czy tak samo jak wgrywam nowy bios mam postępować ?,Wracając do poprzedniego biosu nie uwale mobo ? Pewnie że możesz. Ile ja razy już miałem błędu fox update i niedokończone flashowanie biosu tym programikiem, a komp nadal działa :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaKLeZ Opublikowano 19 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2007 Do tej pory nie otrzymalem odpowiedzi na maila... i podejrzewam, ze juz nie otrzymam... BTW: Sprawdzalem 2x1GB twistery 800 (na Elpidzie bodajze), nie ma zadnych problemow... a takze 4x1GB (A-data + Twister) rowniez dziala spoko (goldmemory pass...) nie mialem czasu na wieksze OC, takze tylko 900 CL5 sprawdzilem... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sliza Opublikowano 19 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2007 (edytowane) Do tej pory nie otrzymalem odpowiedzi na maila... i podejrzewam, ze juz nie otrzymam... nie dawaj za wygrana - pytaj sie/nekaj ich jak najczesciej (zapytaj po prostu czemu nie odpisuja i zagroz, ze wyslesz mejla gdzies wyzej z zazaleniem na ich prace i traktowanie klienta etc) - w ten weekend ja sie dolacze z opierdzielem :). Latwo nie dam za wygrana - skosni nie beda mieli lekko. BTW napisales im o jakie subtimingi konkretnie nam chodzi (te co wymienilem w swoim poscie)? innych tez zachecam do pisania zwlaszcza w sprawie [piiiiii] komunikatu [Y]/[N] z opierdzielem. Ja napisze, ze jak tego nie usuna, to juz nie kupie ich mobasa i bede odradzac komu sie da :D. Moze cos poskutkuje... mozna im zagrozic, ze jak nie poprawia tego i innych rzeczy, to bedzie bojkot ich mobasow w .pl ;) - a to dosc wazny rynek dla nich i moze im rura zmieknie. Edytowane 19 Października 2007 przez sliza Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaKLeZ Opublikowano 19 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2007 (edytowane) przeciez ich nie zmusze :lol2: mozna im zagrozic, ze jak nie poprawia tego i innych rzeczy, to bedzie bojkot ich mobasow w .pl :wink: To za malo, proponuje bojkot w calej UE :wink: ... Wysle im jeszcze raz tego samego maila, tyle ze jako nowe zapytanie, a nie jako kontynuacje dawnego problemu (kompatybilnosci z pamieciami)... nie widze sensu pisania o jakie subtimingi nam chodzi... po 1 skoro pracuja w tech supporcie to zakladam, ze maja jakies tam pojecie :wink: ... po 2 cieszmy sie jezeli cokolwiek dodadza :-P... Cos Ci wolno idzie to pisanie do nich... :wink: Edytowane 20 Października 2007 przez RaKLeZ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sliza Opublikowano 20 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2007 (edytowane) To za malo, proponuje bojkot w calej UE czemu nie - jak macie znajomych siedziacych w innych krajach ue (Polakow i nie), gdzie sa dostepne produkty F., to moga sie przylaczyc ;) - a moze US tez :)? Cos Ci wolno idzie to pisanie do nich... juz napisalem i wyslalem wczoraj poznym wieczorem - zapronowalem im 3 opcje: - wywalenie komunikatu calkowicie - wywalenie "wyboru" T/N i powrot do zachowania pre-P29 (czyli sam komunikat) - kompromis nr 1 - opcja 1 lub 2 ALE dodanie do BIOSu opcji do wylaczenia tego (domyslnie wlaczone) - kompromis nr 2 === pozniejszy edit: czy ktorys ze znanych progsow do zmiany FSB w Win dziala z ta plyta (clockgen/softfsb etc)? Jaki PLL trzeba wybrac? Wiem, ze jest Fox-one, ale wolalbym cos mniejszego. Edytowane 20 Października 2007 przez sliza Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon24 Opublikowano 20 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2007 Jak usunąć logo FOXCONN przy starcie? Bo nie moge znaleść tej opcji w biosie albo słabo szukam :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sliza Opublikowano 20 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2007 wylacz quiet boot czy cos takiego Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcinas83 Opublikowano 20 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2007 Tak patrząc na stronce Foxa z biosami nowymi nie dość, że co nowszy to skopany bardziej to jeszcze w dziale naszej płytki i dostępnych do niej biosów jest burdel biosy do P35A, P35A-S i P35AX-S :mur: normalnie masakra, już w dziale z płytką P35A-S są tylko biosy do jednej płytki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sliza Opublikowano 20 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2007 czy poza tym T/N przy starcie cos sie jeszcze pogorszylo P28 -> P30? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Awruk Opublikowano 20 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2007 Witam :) Od niedawna jestem "szczesliwym" posiadaczem tej plyty :/ Uporalem sie juz z wiekszoscia problemow i zostal mi juz tylko jeden z dzwiekiem. Najpierw wyskakiwal mi blad podczas instalacji sterownikow od karty dziwekowej (w tresci bylo, ze kreator nie moze ukonczyc instalacji sterownika, uzywalem win xp z sp2), po przeinstalowaniu windowsa (win xp z sp1) udalo mi sie zainstalowac sterowniki ale nadal nie mam dzwieku :( Czy ktos z was mial podobny problem, albo wie jak roziwazac moj? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lejm Opublikowano 20 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2007 czy ktorys ze znanych progsow do zmiany FSB w Win dziala z ta plyta (clockgen/softfsb etc)? Jaki PLL trzeba wybrac? Wiem, ze jest Fox-one, ale wolalbym cos mniejszego. Clockgen dziala, trzeba wybrac ICS 9PLRS509 - co prawda zle pokazuje mhz w pll control (mniej o jakies 6 mhz u mnie), ale da sie krecic. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcinas83 Opublikowano 20 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2007 Witam :) Od niedawna jestem "szczesliwym" posiadaczem tej plyty :/ Uporalem sie juz z wiekszoscia problemow i zostal mi juz tylko jeden z dzwiekiem. Najpierw wyskakiwal mi blad podczas instalacji sterownikow od karty dziwekowej (w tresci bylo, ze kreator nie moze ukonczyc instalacji sterownika, uzywalem win xp z sp2), po przeinstalowaniu windowsa (win xp z sp1) udalo mi sie zainstalowac sterowniki ale nadal nie mam dzwieku :( Czy ktos z was mial podobny problem, albo wie jak roziwazac moj? Wiesz nie chcę nic mówić, ale chyba nikt z nas tu nie miał problemów z dźwiękiem. Znane są mi problemy kilku użytkowników z sieciówką, ale o dźwięku nie słyszałem. sliza -> ja prócz tego komunikatu nic nie zauważyłem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
superbeer Opublikowano 20 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2007 Awruk ja też miałem problem z dźwiękiem. Instalator z płyty CD nie mógł skończyć instalacji i dźwięku nie było. Zainstalowałem sterowniki, do których link jest w opracowaniu w tym wątku. I wtedy wszystko poszło OK. Ja natomiast mam innym problem. DirectDraw dziwnie działa. W panelu dxdiag w zakładce Ekran uruchamiam "Testuj moduł DirectDraw" niby jest wszystko w porządku ale... Pierwszy test pokazuje coraz mniejsze prostokąty czarne i białe. Ale gdy pod spodem jest na przykład otwarta strona WWW z animacjami to one przebijają się na wierzch. Drugi test z latającym białym kwadratem też działa ale po kilku sekundach po bokach czarnego tła pojawiają się białe prostokąty. Trzeci test przechodzi gładko. Windows XP SP2. Nie ważne jakie sterowniki zainstaluję - z płyty czy ze strony nVidii. A prawdziwy problem jest taki, że nie działają mi niektóre starsze gry, na przykład Giants, Drakan, itp. karta graficzna to GeForce 8600GT Gigabyte 256MB. W związku z tą kartą mam też pytanie - płyta wspiera CrossFire ATi więc może karty graficzne nVidii nie będą współpracowały z nią prawidłowo? Tak dywaguję. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Awruk Opublikowano 20 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2007 superbeer probowalem juz zainstalowac te sterowniki i nadal cisza :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 20 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2007 Postaw od nowa system i dopiero spróbuj zainstalować nowsze sterowniki. Co do GF8600GT, ja ze swoim Palitem Sonic nie mam problemów. Używam sterowników zmodyfkowanych przez sideband - patrz tutaj. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Awruk Opublikowano 20 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2007 YogiCK napisalem przeciez, ze probowalem na nowym systemie. Sterowniki wtedy zainstalowaly sie bez problemu, ale dzwieku nadal nie ma. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MieH77 Opublikowano 20 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2007 dziala wam wylaczenie intelowskiego C&Q? Bo mi nie.... bios P28 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sliza Opublikowano 21 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2007 (edytowane) jaki dokladnie PLL ma ta plyta? moglby ktos spisac oznaczenie lub zapodac fote? czy najnowszy setfsb nadaje sie do krecenia jej - probowal ktos? ps co sie dzieje, jak zmieniam fsb z poziomu win progsami jak setfsb - czy dzielnik fsb:dram pozostaje bez zmian - tak ze ram tez moze dostac (za) wysoka czestotliwosc etc? to by znaczylo, ze do powaznych zmian fsb te progsy sie nie nadaja (skoro nie da sie zmienic dzielnika fsb:dram) - a tylko do niewielkich? Edytowane 21 Października 2007 przez sliza Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lejm Opublikowano 21 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2007 jaki dokladnie PLL ma ta plyta? moglby ktos spisac oznaczenie lub zapodac fote? czy najnowszy setfsb nadaje sie do krecenia jej - probowal ktos? ps co sie dzieje, jak zmieniam fsb z poziomu win progsami jak setfsb - czy dzielnik fsb:dram pozostaje bez zmian - tak ze ram tez moze dostac (za) wysoka czestotliwosc etc? to by znaczylo, ze do powaznych zmian fsb te progsy sie nie nadaja (skoro nie da sie zmienic dzielnika fsb:dram) - a tylko do niewielkich? Jezeli chodzi o pll plyty, to sam chcialbym wiedziec, wydaje mi sie, ze to ten uklad, na ktorym pisze "FOX ONE". W setfsb rowniez dziala ten ICS9LPRS509HGLF i daje sie krecic, ale tutaj odczyty mhz juz zupelnie odbiegaja od rzeczywistosci, dlatego radzilbym posilkowac sie CPU-Z. Nie slyszalem natomiast o mozliwosci zmiany dzielnika spod windy, wiec pozostaje ci tylko ustawic go w biosie tak, abys mial jeszcze zapas mhz na pamieciach do krecenia clockgenem/setfsb. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sliza Opublikowano 21 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2007 (edytowane) ok, dzieki za info. Czyli ten Fox One to jest pewnie remark ktoregos ICS'a. Pytanie ktorego dokladnie - trzeba bedzie skrobnac mejle do autorow CG i setfsb, zeby dodali wsparcie, jesli to mozliwe. A czy przy zmianie FSB z BIOS/Windy na tej plycie czestotliwosci PCI-E i PCI pozostaja bez zmian (100 i 33 MHz) - przy PCI-E na Auto w BIOS'ie? Pewnie tak, ale wole sie upewnic? === z innej beczki (b. lamowate pyt. ale wole sie upewnic, zeby nie uwalic czegos): czy mozna bez obawy podlaczac/odlaczac wtyczki do analogowych zlacz audio na plycie z tylu kompa (np. line in/out, mic in etc) przy WLACZONYM kompie/plycie?. Pytam, czy sa one standardow przystosowane do podlaczania/odlaczania przy wlaczonej plycie, a nie czy ktos tak robi i mu jeszcze dziala (bo sa ludzie, ktorzy podlaczaja/odlaczaja PS/2 przy wlaczonym kompie etc). Pewnie na 99.9% tak, ale wole sie upewnic. Edytowane 21 Października 2007 przez sliza Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eladril Opublikowano 21 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2007 (edytowane) Ej ludzie, odpaliłem Fox LiveUpdate - zupdatowało bios do P22, i wyświetla że to już najnowsza wersja?! Your bios is up-to-date.... Przecież najnowsza to P28? Edytowane 21 Października 2007 przez Eladril Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...