Marcinas83 Opublikowano 21 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2007 Było już o tym na forum. Ściągnij sobie najnowszą wersję i przy pomocy Fox Update zaktualizuj sobie do najnowszej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eladril Opublikowano 21 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2007 (edytowane) OK, z tymże najnowszy bios to p29 ;] Nieopisany w FAQ. Troche dziwne że na polskiej stronie foxconna najnowszy to p26, a na angielskiej p29, hieh.. najnowszy bios dostępny jest tutaj. edit: Dobra widze że Ameryki nie odkryłem. Jest już nawet p30.. tylko czemu nie ma go na oficjalu O.o Edytowane 21 Października 2007 przez Eladril Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robowsky Opublikowano 21 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2007 z innej beczki (b. lamowate pyt. ale wole sie upewnic, zeby nie uwalic czegos): czy mozna bez obawy podlaczac/odlaczac wtyczki do analogowych zlacz audio na plycie z tylu kompa (np. line in/out, mic in etc) przy WLACZONYM kompie/plycie?. Pytam, czy sa one standardow przystosowane do podlaczania/odlaczania przy wlaczonej plycie, a nie czy ktos tak robi i mu jeszcze dziala (bo sa ludzie, ktorzy podlaczaja/odlaczaja PS/2 przy wlaczonym kompie etc). Pewnie na 99.9% tak, ale wole sie upewnic. Ja często odłączam głośniki, mikrofon, itp. i przy włączonym kompie, nic na pewno sie nie stanie ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sliza Opublikowano 21 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2007 (edytowane) Ja często odłączam głośniki, mikrofon, itp. i przy włączonym kompie, nic na pewno sie nie stanie ok, ale czy to jest przewidziane/dozwolone w specyfikacji etc czy na takiej zasadzie jak z PS/2? === czy na tej mobo jest mozliwa zmiana Vcore w DOL w jakis sposob (poza automatyczna przy wlaczonym speed step)? Edytowane 21 Października 2007 przez sliza Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eladril Opublikowano 21 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2007 (edytowane) a ja musze jeszcze o coś innego spytać, bo niestety nie widze w tym żadnej logiki.. - żeby zmienić fsb musisz wpisać całkowitą wartość fsb w opcji CPU FSB Over clock Choice [800]. Domyślnie jest 800. Żeby uzyskać np. FSB 266 dla procka wpisujesz w ten wiersz co podałem wyżej zamiast 800 - 1066 czyli FSB wyniesie wtedy 266mhz, dla FSB 333 musisz wpisać tam 1333. Po prostu tam jest podana całkowita wartość FSB. 800mhz = domyślnie 1066 mhz = 266mhz (bo 800+266 tak?) 1333 mhz = (800+533 ?!?!) Chyba powinno być 1133mhz, bo 800+333mhz=1133mhz? W FAQ jest błąd, czy ja coś źle rozumuje? bo gdzie tu jakaś logika? Musze to wiedzieć, ponieważ po wpisaniu 1066mhz i restarcie komputera mam "a 200mhz system has processor is instaled (...)" a na górze wyświetla się 1.34Ghz. Czyli, z tego co widze, musze wpisać fsb o 2mhz większe? W takim razie ile? ps mam nadzieje że coś z tego posta rozumiecie, nie umiem tego inaczej wytłumaczyć :F Edytowane 21 Października 2007 przez Eladril Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
epoxer Opublikowano 21 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2007 a ja musze jeszcze o coś innego spytać, bo niestety nie widze w tym żadnej logiki.. 800mhz = domyślnie 1066 mhz = 266mhz (bo 800+266 tak?) 1333 mhz = (800+533 ?!?!) Ja to widzę tak ... 800:4 = 200 1066:4 = 266 1333:4 = 333 i np. u mnie: 2000:4 = 500 :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcinas83 Opublikowano 21 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2007 a ja musze jeszcze o coś innego spytać, bo niestety nie widze w tym żadnej logiki.. 800mhz = domyślnie 1066 mhz = 266mhz (bo 800+266 tak?) 1333 mhz = (800+533 ?!?!) Chyba powinno być 1133mhz, bo 800+333mhz=1133mhz? W FAQ jest błąd, czy ja coś źle rozumuje? bo gdzie tu jakaś logika? Musze to wiedzieć, ponieważ po wpisaniu 1066mhz i restarcie komputera mam "a 200mhz system has processor is instaled (...)" a na górze wyświetla się 1.34Ghz. Czyli, z tego co widze, musze wpisać fsb o 2mhz większe? W takim razie ile? ps mam nadzieje że coś z tego posta rozumiecie, nie umiem tego inaczej wytłumaczyć :F ehh.... a ja myślałem, że w miarę przejrzyście napisałem :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eladril Opublikowano 21 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2007 (edytowane) No dobra.. teraz przynajmniej wiem, dlaczego tak to się liczy ;) Tak więc - ustawiam FSB, wszystkie te bzdety z tego poradnika (pomijajac fakt ze foxconn nie ma połowy z tego co ten koles tam napisał, ale nvm) i przy starcie mam ten głupi ekran z Y/N. FSB ustawiłem o 2mhz większy, tak jak napisał Yogi. Dowód: 1072mhz, bo 266+2*4=1072. Probówałem zresztą też 1066+2=1068 Taki sam błąd na początku i rezultat identyczny. Macie jakiś pomysł? Bios p29. Edytowane 21 Października 2007 przez Eladril Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wamak Opublikowano 21 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2007 ... Taki sam błąd na początku i rezultat identyczny. Macie jakiś pomysł? Bios p29. Rezultat prawidłowy, a żeby nie było Y/N, wrzuć starszy bios, np. P28. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eladril Opublikowano 21 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2007 (edytowane) Jak to prawidłowy, dzieli mi na poł, tzn mam 1600 zamiast 2400.. jeszcze wrzuce ten starszy bios, i zobacze. edit aaajj, zapomniałem przecież ze szybkosc sie zmienia w razie potrzeby :P wlaczylem orthosa i wskoczyło na 2.4 ;] git. sry za moją głupote! teraz tylko czas na testy.. edit2 umm.. nie jest 2.4, tylko 2.7, nie ważne. troche dziwne że temperatura nie wzrosła ani troche! cały czas jest 28C wg. coretempa ;] w biosie za to pokazuje o 10C więcej.. O.o Edytowane 21 Października 2007 przez Eladril Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 21 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2007 (edytowane) Wyłącz po prostu C1E Support w BIOSie, i nie będziesz miał przeskakiwania taktów. FAQ zostało przeniesione do pierwszego postu tego topiku, dodałem też kilka nowych rzeczy. Co o nim myślicie?? Edytowane 21 Października 2007 przez YogiCK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eladril Opublikowano 21 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2007 Na 2.7Ghz działa dobrze i stabilnie, wynik w 3dmarku 06 o 800pkt wyższy :P Zawsze coś. Natomiast mam problem z ustawieniem wyższego FSB (1333) - na początku komputer nie chciał się włączyć (czarny ekran, i wiatrak od grafy głośniej się krecił) więc podniosłem troche napięcie dla CPU - i wystartował. Niestety, startuje z połową FSB.. próbowałem zwiększyć napięcie na NB najpierw o 0,2 tak jak napisali na dzikie.net, potem dałem na maxa, bez rezultatu. Co jeszcze moge zrobić? Aha, i jak DOKLADNIE ustawić ramy, timingi itp, wszystko? Nie wiem czy mam dobrze ustawione.. ogólnie by sie przydał taki mały poradniczek podkręcania c2d, dla samego foxconna, bo ma on dość różne opcje np. od biosów Asusa.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wamak Opublikowano 21 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2007 FSB ustaw 1336 zamiast 1333. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
epoxer Opublikowano 21 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2007 FAQ zostało przeniesione do pierwszego postu tego topiku, dodałem też kilka nowych rzeczy. Co o nim myślicie?? Zaczyna nabierać kształtów :wink: Jest już trochę informacji które mogą być pomocne ... teraz przynajmniej mamy gdzie odsyłać, żeby się nie powtarzać w kółko :-P keep up the good work :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robowsky Opublikowano 22 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2007 Jak zmniejszyć na Foxie V ze standardowego 1.32 ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcinas83 Opublikowano 22 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2007 Jak zmniejszyć na Foxie V ze standardowego 1.32 ? Tam gdzie zmieniasz napięcia w puste miejsce wpisujesz dowolną liczbę, przy czym przy 1 napięcie procka wzrasta o 0,125 przy 2 wzrasta o 0,250 itd Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robowsky Opublikowano 22 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2007 Tam gdzie zmieniasz napięcia w puste miejsce wpisujesz dowolną liczbę, przy czym przy 1 napięcie procka wzrasta o 0,125 przy 2 wzrasta o 0,250 itd Ale ja chcę zmniejszyć nie zwiększyć :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcinas83 Opublikowano 22 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2007 Ale ja chcę zmniejszyć nie zwiększyć :) ehh.... nie zauważyłem. Tego chyba się nie da na naszej płycie zrobić. Wartości ujemnej tam nie wpiszesz :lol2: ogólnie to jak miałem Gigaszajsa to miał możliwość zmniejszenia Vcore, ale na Abicie IB9 jak i na tym Foxie nie można. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robowsky Opublikowano 22 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2007 ehh.... nie zauważyłem. Tego chyba się nie da na naszej płycie zrobić. Wartości ujemnej tam nie wpiszesz laugh.gif ogólnie to jak miałem Gigaszajsa to miał możliwość zmniejszenia Vcore, ale na Abicie IB9 jak i na tym Foxie nie można. Też tak myślałem. No trudno sie mówi :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sliza Opublikowano 23 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2007 dostalem odp. od foxconna w sprawie wyswietlania komunikatu + Y/N przy starcie przy o/c. oto ona: "Dear, Thank you for supporting FOXCONN product When the cpu clock is adjusted too high. The message will give you a prompt. The purpose is to protect the computer. Bacause most customers are not familiar with overclock." echh... badz tu madry i sprobuj z nimi sie dogadac/do czegos ich przekonac :-/. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcinas83 Opublikowano 23 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2007 (edytowane) Wiedziałem, że ten komunikat o tym iż szyna procesora jest wyższa niż np. 200mhz oraz ten y/n to zabezpieczenie przed O/C. Do tego pewnie jeszcze te problemy przy równych FSB np. 1066 lub 1333 :mur: :lol: Edytowane 23 Października 2007 przez Marcinas83 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sfonor Opublikowano 23 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2007 (edytowane) Hej zamierzam kupić foxconna p35a + pdc e2160 lub pdc e2180, do tego jeszcze potrzebne pamięci - czy te http://www.proline.pl/shop.php?prodid=KINGMAX+DDR2+1GB+106 będą dobre - czy lepiej wziąć ćoś tańszego? oczywiście będę próbował OC przeszukałem swoje notatki i znalazłem coś takiego http://www.allegro.pl/search.php?string=OCZ+Platinum+CL4 może coś z tych będzie lepsze? naprawdę nie wiem, czy lepiej pamięci 800 mhz cl4 ,czy 1066 cl5? oc nie będzie jakieś extremalne - raczej 3 GHz ( co chyba można określić jako pewien standard), to jak? Edytowane 23 Października 2007 przez SWENOR27 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Santi Opublikowano 23 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2007 (edytowane) Hej zamierzam kupić foxconna p35a + pdc e2160 lub pdc e2180, do tego jeszcze potrzebne pamięci - czy te http://www.proline.pl/shop.php?prodid=KINGMAX+DDR2+1GB+106 będą dobre - czy lepiej wziąć ćoś tańszego? oczywiście będę próbował OC Beda dobre i z tego co sie orientuje maja spory potencjal OC. Po wiecej informacji na temat tych kosci zapraszam tutaj -> http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=241968 Edytowane 23 Października 2007 przez Santi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 23 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2007 dostalem odp. od foxconna w sprawie wyswietlania komunikatu + Y/N przy starcie przy o/c. oto ona: "Dear, Thank you for supporting FOXCONN product When the cpu clock is adjusted too high. The message will give you a prompt. The purpose is to protect the computer. Bacause most customers are not familiar with overclock." echh... badz tu madry i sprobuj z nimi sie dogadac/do czegos ich przekonac :-/. Napisz im, że skoro nie mają zamiaru wywalić w oficjalnym BIOSie tych komunikatów, niech wydadzą kilka pozbawionych ich, pozbawionych pomocy technicznej. IMO rozwiązało by to problemy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
epoxer Opublikowano 23 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2007 Napisz im, że skoro nie mają zamiaru wywalić w oficjalnym BIOSie tych komunikatów, niech wydadzą kilka pozbawionych ich, pozbawionych pomocy technicznej. IMO rozwiązało by to problemy. Jasna sprawa - zawsze można wypuścić BETA bios bez supportu, albo nie utrudniać ludziom życia i dać opcję wyłączenia tego komunikatu w biosie :icon_exclaim: Pamiętam, że w DFI s939 Ultra-D miałem przykładowo opcję, że comp nie zatrzymywał się pomimo błędów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaKLeZ Opublikowano 23 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2007 (edytowane) dostalem odp. od foxconna w sprawie wyswietlania komunikatu + Y/N przy starcie przy o/c. oto ona: "Dear, Thank you for supporting FOXCONN product When the cpu clock is adjusted too high. The message will give you a prompt. The purpose is to protect the computer. Bacause most customers are not familiar with overclock." echh... badz tu madry i sprobuj z nimi sie dogadac/do czegos ich przekonac :-/. :mur: Rowiez wyslalem im jeszcze raz maila odnosnie tego dziadostwa... Panowie piszcie do nich to w koncu to wywala... np "please remove that "Y/N" message which appears right after boot, it`s really annoying and it causes problems, usb controller does not work when it occurs so we are forced to use ps2 keyboard to continue... we really don`t need this... " ctrl + c, ctrl + v > send... http://www.foxconnchannel.com/support/online.aspx -sa problemy pod opera, najlepiej IE do tego uzyc... Jak dostana 1 lub 2 maile to nic nie zrobia, jak dostana 10 to sie zaczna zastanawiac... wszystko w naszych rekach :wink: 2 minuty i mail wyslany... PISZCIE!:) Edytowane 23 Października 2007 przez RaKLeZ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcinas83 Opublikowano 23 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2007 W jakim to dziale umieścić?? Tego maila w Technical Support czy Other?? A i jaki dać temat?? Np. Bios może być?? Bo wyślę skoro mamy im życie utrudnić :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eve Opublikowano 23 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2007 Orientujecie się czy płyta wystartuje z trzema kościami Ramu ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaKLeZ Opublikowano 23 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2007 W jakim to dziale umieścić?? Tego maila w Technical Support czy Other?? A i jaki dać temat?? Np. Bios może być?? Bo wyślę skoro mamy im życie utrudnić :D W Technical Support, a temat mozesz dac "P35A bios problem" albo "Question about P35A bios". Zachecam rowniez innych userow do wyslania:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wamak Opublikowano 23 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2007 (edytowane) Orientujecie się czy płyta wystartuje z trzema kościami Ramu ?Tak. nawet wg CPU-Z i wyników przepustowości działa dual. Edytowane 23 Października 2007 przez WDK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...