Skocz do zawartości
YogiCK

Foxconn P35a / P35a-s

Rekomendowane odpowiedzi

dzięki wielkie za szybkie odpowiedzi :)

Co do wentyla na proca zależało mi na cichej konstrukcji dlatego Arctic odpadł.

Do tej pory, od długiego czasu, używam Zalmana CNPS7000A więc jestem przyzwyczajony raczej do cichych chłodziarek na cpu.

Teraz pozostaje tylko czekać aż pokażą się w ESC 8800GT w normalnej cenie (dzisiaj podbili cenę galaxy do 1299zł :mur: )

jeszcze raz dzięki za pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zastanawiam sie czemu vcore dla c2de4500 ustawia na 1,17v,mam pytanko jakie napiecie dla takiego procka, moze komus bios dobrze dziala to bylbym wdzieczny za odpowiedz.

Gdzie to napięcie procka sprawdziłeś? Bo jeśli sprawdziłeś cpu-z to przy obniżeniu mnożnika obniża się też V na procesorze. Na płycie nie dasz niższego napięcia niż przewidziane przez producenta procka. Jeśli już sprawdziłeś napięcie jakimś programikiem to obciąż procesor w 100% i wtedy zobacz czy ma tyle ile standardowo powinien mieć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dlatego tez sie dziwie temu bo plyta domyslnie wlasnie ustawia takie napiecie,teraz ustawilem 1,28v @3,027mhz mnoznik bez zmian chodzi stabilnie.Mojemu koledze na abicie domyslnie ustawia na 1,325.Nie wiem cos z tym biosem chyba nie tak.Ale w sumie dzieki temu chyba temp nizsze w max stresie nie przekracza 55stopni a normalnie kolo 40.MOje pytanko jakie e4500 ma vcore?Oczywiscie ustawia mi 1,17 z wylaczonym osczedzaniem energi i na defaultowej predkosci chodzi stabilnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.foxconnchannel.com/support/down...ID=en-us0001435

panowie, testujcie czy usuneli Y/N i jak ogolnie sie sprawuje (czy nie ma jakichs nowych bugow etc)

changelog jak zwykle u foxa lakoniczny i zapewne szczatkowy :-/

Edytowane przez sliza

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zainstalowałem ten nowy bios,zniknął komunikat o procku na 200FSB itp,ale za to po ekranie POST pojawia się szary ekran a u doły ładuje się jakiś biały pasek,trwa to kilka sekund a potem normalnie pojawia się ekran ładowania windowsa,dziwne:|

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zdaj relacje co i jak (czy zniknelo Y/N przy O/C) zwlaszcza co to takiego ten nowy szary ekranik

Tak :) :D Nareszcie nie ma tego komunikatu przy OC :) A tu filmik nagrany na tą wspaniałą chwile:

:P A jeśli chodzi o szary ekranik to nie mam go, tylko pasek idzie biały, na poprzednim biosie tak samo miałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Potwierdzam, że też nie mam żadnego białego jakiegoś prostokąta. Jedynie co się czasem pojawia to biały pasek na dole ekranu od windy. Zaraz zabiorę się za kręcenie.

zainstalowałem ten nowy bios,zniknął komunikat o procku na 200FSB itp,ale za to po ekranie POST pojawia się szary ekran a u doły ładuje się jakiś biały pasek,trwa to kilka sekund a potem normalnie pojawia się ekran ładowania windowsa,dziwne:|

A czy przypadkiem nie masz rozjaśnionego monitora, że czarne to u Ciebie szare? A biały pasek na dole monitora to czasem się pojawia przed ładowaniem windy.

Panowie eureka...... już Pan miguel707 nie będzie pisał jakiś herezji o tym, że foxconn uruchamia się z zaniżoną częstotliwością pracy procka. Ustawiłem FSB 333 i.... nie ma durnego napisu, że procek jest na FSB200 i uruchomił się z poprawną częstotliwością :lol2:

Czyżby foxconn zrobił dobry gest w kierunku posiadaczy tej płyty, albo wysłuchał narzekań wkurzonych posiadaczy tej płytki? :lol:

Edytowane przez Marcinas83

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyżby foxconn zrobił dobry gest w kierunku posiadaczy tej płyty, albo wysłuchał narzekań wkurzonych posiadaczy tej płytki?

taa... niech jeszcze dodadza mozliwosc ustawienia Vcore ponizej nominalu i alpha timingow RAM (+ CR). Bede ich meczyl w tej sprawie w przyszlym tygodniu i radze sie wam tez przylaczyc (adres ten co zwykle) - moze sie uda i to "wywalczyc" :)...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

taa... niech jeszcze dodadza mozliwosc ustawienia Vcore ponizej nominalu i alpha timingow RAM (+ CR). Bede ich meczyl w tej sprawie w przyszlym tygodniu i radze sie wam tez przylaczyc (adres ten co zwykle) - moze sie uda i to "wywalczyc" :)...

A możesz uszykować jakiegoś gotowca? Bo nie każdy jest z angielskim na pan brat -> w tym ja :)

Co do paska białego to postaram się go nakręcić specjalnie dla Ciebie :lol2:

Edit

Mam dowód białego niezidentyfikowanego paska który przelatuje od lewej do prawej strony monitora. Chętni obejrzenia dowodu proszeni są o podanie maila, lub go komuś wyślę a ten niech zaś go umieści na jakimś serwerze :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A możesz uszykować jakiegoś gotowca? Bo nie każdy jest z angielskim na pan brat -> w tym ja

do skosnych nie ma sie co rozpisywac, bo oni dluzszych tekstow po angielsku nie trawia/nie lubia, trzeba do nich pisac zwiezle, konkretnie i lakonicznie w ich stylu (patrz: changelogi biosow foxa i innych producentow mobo) - czyli np:

1. please add RAM alpha timings (like tRFC, tRRD, tWR, tWTR, tRTP) and Command Rate (CR = 1T) as well as Performance Level settings to P35A/A-S BIOS.

2. please add possibility to set Vcore BELOW nominal/default value i.e. CPU VID = 1.325V, and I want to be able to set Vcore to 1.25V.

oczywiscie mniej lub (lepiej)bardziej to zmieniajcie, zeby nie wyszly klony (ze niby wysylane przez 1 osobe z roznych IP).

adres formularza zgloszeniowego to http://www.foxconnchannel.com/support/online.aspx , wpisujecie to w "Problem Description", jako "Problem Subject" mozecie dac np.: "Missing alpha timing and voltage settings". Mozecie tez wspomniec o innych brakujacych napieciach do ustawienia w biosie na tej plycie np. SB core i I/O, FSB VTT, CPU PLL etc.

czyli np.: 3. please add SB core, SB I/O, FSB VTT, CPU PLL voltage settings in your BIOS.

Chętni obejrzenia dowodu proszeni są o podanie maila, lub go komuś wyślę a ten niech zaś go umieści na jakimś serwerze

PM'ka wyslana

Edytowane przez sliza

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Info o nowym BIOSie dodane do FAQ.

BTW fajnego majla dostałem od przedstawiciela Foxconna w Polsce:

» Naciśnij, żeby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler... «

Witam Serdecznie,

Mam na imię Adrian Zięba i pracuję w firmie reprezentującej Foxconn'a w Polskę,

Bardzo nam się podoba tutorial, który stworzyleś na łamach forum PurePC.

Uważamy, iż wykonałeś naprawdę dużo pracy i dlatego chcielibyśmy docenić Twoją pasję i czas wysyłając kilka gadżetów firmowych.

Dlatego też proszę o przesłanie adresu na który możemy te gadżety wysłać.

pozdrawiam serdecznie

Adrian Zięba

Edytowane przez YogiCK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Info o nowym BIOSie doadane do FAQ.

BTW fajnego majla dostałem od przedstawiciela Foxconna w Polsce:

jestem pod wrażeniem :lol2: aż mnie zdziwiło, że ktoś z przedstawicielstwa zagląda tu na forum. Można powiedzieć, że masz już plecy w Foxconnie :lol2:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja w dalszym ciagu nie wiem o jaki pasek chodzi (mam P28, a mialem P19 i P26) - jakis skrin/filmik/cokolwiek?

Witam.

U mnie występuje na P28. Jak przesadzę z FSB to robię clear cmos, odpalam pc później F2 i jest biały pasek. Ale nie zawsze tak się dzieje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale wiecie co tak powinno być - jeżeli firmie zalezy na jakości ich produktów powinna zwrócic szczególną uwagę na fora, gdzie sprzęt jest uzytkoany własnie przez zwykłych ludzi - nie recenzentów, ani nie przez laboratoria.

Tutaj wychodzi to co w sprzęcie zle i niedobre :)

Firma foxconn mnie zadziwia :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale wiecie co tak powinno być - jeżeli firmie zalezy na jakości ich produktów powinna zwrócic szczególną uwagę na fora, gdzie sprzęt jest uzytkoany własnie przez zwykłych ludzi - nie recenzentów, ani nie przez laboratoria.

Tutaj wychodzi to co w sprzęcie zle i niedobre :)

Firma foxconn mnie zadziwia :)

Zawsze warto meczyc producentow, zawsze sie cos wysepi :D

Ta sama sytuacja byla z Asrockiem, udalo nam sie wysepic bios z wyzyszym fsb range:)

BTW: nie zapomnijcie im podziekowac za usuniecie tego komunikatu, jak bedziecie prosic o wiecej;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nareszcie nie ma Y/N.

Macie zmianę mnożnika na P32? Superclock Free mozna włączyć, ale gdzie ustawić mnożnik to już nie widzę, a wcześniej było.

Nie. Dodali też opcję maxcpu value limit ale w moim odczuciu nic chyba nie zmienia.

Czekamy na kolejny bios. :)

Edytowane przez stolara

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

potwierdzam, ze w biosie P32 opcja do zmiany mnoznika CPU (po ustawieniu Super Clock Free na Enabled) czyli Ratio CMOS Setting w ogole nie pojawia sie, wiec nie mozna ustawic mnoznika.

W info o procesorze troche wyzej tez tylko widnieje najwyzszy mnoznik, a nie przedzial (6 - xx).

ewidentny bug wprowadzony w P32 (?) - na P28 bylo ok, a P29 i P30 nie mialem nigdy - wiec znowu trzeba pisac do foxa, zeby to poprawili bo bug jest powazny (w sensie ograniczenia funkcjonalnosci).

===

aha: bialego paska po updacie jak nie mialem tak nie mam - ciekawe od czego zalezy jego obecnosc lub nie :)

Edytowane przez sliza

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

potwierdzam, ze w biosie P32 opcja do zmiany mnoznika CPU (po ustawieniu Super Clock Free na Enabled) czyli Ratio CMOS Setting w ogole nie pojawia sie, wiec nie mozna ustawic mnoznika.

W info o procesorze troche wyzej tez tylko widnieje najwyzszy mnoznik, a nie przedzial (6 - xx).

ewidentny bug wprowadzony w P32 (?) - na P28 bylo ok, a P29 i P30 nie mialem nigdy - wiec znowu trzeba pisac do foxa, zeby to poprawili bo bug jest powazny (w sensie ograniczenia funkcjonalnosci).

===

aha: bialego paska po updacie jak nie mialem tak nie mam - ciekawe od czego zalezy jego obecnosc lub nie :)

ja teraz trochę z innej beki, ma ktoś na tej płycie założone chłodzenie Scythe Mine, myślę na zmianą boxa 6750, i jakoś ten Scythe mi się spodobał, pytam dlatego że blisko socketu z proca jest radiator chłodzący mostek i nie wiem czy się zmieści :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No z tym mnoznikiem to mnie rozwalili:)

Ok piszcie do FOXCONNa,

ponizej gotowiec:

Dear Foxconn,

Here`s the problem.

We can`t change cpu`s multiplier in the new bios. You probably deleted that option by accident. Now we are stuck at default multiplier. Please fix that issue as soon as possible.

Thank you for removing that annoying "Y/N" message. We really appreciate your efforts, now I can recommend your product to everyone because you showed that you really care about the enthusiasts`voice. In the past you weren`t so enthusiasts oriented, but I see the things have changed now. That`s really good.

Another issue.

Would be great to see alpha timings adjustment in the bios. It can help to gain more stability also it would open a new opportunities for more advanced overclockers.

And remember more happy customers = more potential buyers, because if your product is good enough and you support it then we recommend it on the forums.

For example purepc.pl board has over 50.000 registered users and still raising. Keep that in mind:)

Thank you in advance

temat mozna dac np "Bios ver P32 multiplier bug" albo "multiplier problem in the P32 bios"

http://www.foxconnchannel.com/support/online.aspx

Napiszcie na forum co Wam odpisali.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi