Skocz do zawartości
YogiCK

Foxconn P35a / P35a-s

Rekomendowane odpowiedzi

Prosze o przeczytanie mam problem z mobo i blue screen

Poskladalem nowy sprzecik kumplowi, instalujemy viste 64bit ultimate i przy kopiowaniu plikow na 4% wywalil blue screen, przezucilem pamieci w niebieskie sloty i doszlo do 95% i znow blue screen, powtarzalismy operacje pare razy i nie udalo nam sie zainstalowac systemu.

Sprobowalismy na XP sp2, system sie zainstalowal, ale pozniej przy instalacji sterownikow intela tez wywalilo BSOD

co zdarzylem wyczytac to rozne bledy wskazuje BSOD m.in.

IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL

lub SYSTEM PAGE IN NONPAGE AREA (to pisze z pamieci jakos tak brzmialo)

ogolnie posiada: E2160, P35A-S, 2GB kingmax 800MHz, 86gt sonic+, amacrox 450 warrior i seagate 160gb sata2

ktos moze ma jakas solucje? pozniej poprobuje na roznych kosciach, moze ktoras jest walnieta...

Widze ze nikt mi nie pomoze :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak myślicie, czy po podmianie płytki z p35a na p35a-s będzie trzeba przeinstalowywać winde i stery?

nie: -S i stery do niej to nadzbior a, wiec ew. tylko doinstalujesz stery ahci/raid (reszta sterow jest ta sama).

Widze ze nikt mi nie pomoze

sprobuj na innych ramach ew. 1 kostce tych co macie. Przelec je memtestem/goldmemory (poza srodowiskiem windy).

i napisz, jakie taktowanie, timingi i napiecie masz na tych ramach (i na jakich sa kosciachm jak wiesz)? Moze dajesz za DUZE napiecie na nie np.?

Edytowane przez sliza

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak wszystko od poczatku ustawilem jak trzeba, to moje pierwsze starcie z dual core na intelu i od razu problem :/

Timingi i napiecia wszystko jest wporzadku ustawione, wszystko ustawialem i nic, tak samo na optimized defaults tez nic.

Wsadze teraz swoje epidy i zobacze czy smiga

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

P33 juz mozna ssac wiec do dziela, panowie!

Wgrany bios, tylko zmiana mnożnika, i jak na razie nic innego nie widać.

Ktoś z posiadaczy E21X0 zauważył jakieś dodatkowe korzyści na tym biosie ? bo nie wiem czy jest sens go wrzucać icon_smile3.gif

Ja tam wrzucam każdy bios który sie pojawi :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wrzucilem swoje pamieci i dalej te same objawy, czyli to nie pamieci wychodzi ze plyta glowna, procek? nie sadze zeby procesor mial cos tu wspolnego

Odpalalem gold memory i nie sypal bledami tylko sie wieszal.

Moze sprobowac jeszcze przed odeslaniem wrzucic nowy bios? Oby sie nie zawiesil przy flashowaniu

Plytka kupiona w apollo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja zauważyłem co skopali w nowym biosie. Czy ludzie od Foxa nie potrafią dobrego biosu wypuścić?? Jak naprawią jedno to spierniczą drugie?? A oto dowód :

A powinno wyglądać to tak:

Chociaż kto na POST'a patrzy :lol2:

Edytowane przez Marcinas83

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam problem z instalacja zintegrowanej karty muzycznej, przy probie instalacji wyskakuje ten blad:

[obrazek]

Wczesniej takiego bledu nie mialem, a po zainstalowaniu windows sie pojawil.Mial ktos podobne problemy na tej plycie?

Ściągnij po prostu najnowsze sterowniki ze strony Realtek (link w FAQ).

Nowy BIOS dorzucony do listy w FAQ.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Marcinas83 U mnie jak ustawiłem 2GHz to pokazywało 2GHz. Może to pokazuje źle przy E21XX lub większym zegarze.

Mnie się wydaje, że nowy bios odczytuje domyślny mnożnik mojego E4300 jakim jest 9 oraz fsb jakie mam ustawione i jest wtedy ładny wynik 3,4ghz. Tak jakby nie wiedział, że mam mnożnik o jeden w dół :) Jak ustawię mnożnik 9 i fsb 375 to wtedy się zgadza wartość jaką post pokazuje :) ot takie małe niedopatrzenie :lol2:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

o w morde ale LOL - no to trzeba bedzie ZNOWU cos do foxa naskrobac blee. Kto ma to zrobic, znowu ja :D? Marcinas83, moge wykorzystac twoje skriny jako "dowod rzeczowy" w sprawie buga?

btw piszcie do foxa tez w sprawie dodania nowych feature'ow do Biosu (alphy, napiecia etc) - to co podawalem tutaj po ang. - wystarczy przekleic w http://www.foxconnchannel.com/support/online.aspx . Jak wiecej osob do nicj napisze, to moze cos zrobia, bo najwyrazniej nie maja ochoty :-/.

Edytowane przez sliza

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam serdecznie wszystkich użytkowników Foxconn P35A. :-P

Prześledziłem cały wątek i nie zauważyłem by ktoś poruszał sprawę jednej z opcji w biosie a mianowicie „Spread Spectrum” dostępnej w FCCU/Overclock Options.

Opcja ta jest standardowo włączona. Ma powodować zmniejszanie interferencji elektromagnetycznych generowanych przez system. Ma to związek z generatorem sygnałów zegarowych płyty głównej. Oczywiście spełnia swoje zadanie.

Jednak pozostawienie tej opcji włączonej może zmniejszać stabilność systemu i wydajność i to dość znacznie! Mogą wystąpić chwilowe skoki częstotliwości pracy zegara w konsekwencji i CPU co oczywiście powoduje zawieszenie kręconego procka.

Jeśli więc kręcicie swoimi prockami pamiętajcie by tę opcję wyłączać.

Większość wyjadaczy i tak pewnie o tym pamięta ;)

Edytowane przez Fawkes

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Marcinas83:

u mnie na E2160 (9 * 200) pokazuje predkosc ok po obnizeniu mnoznika do 8 (pokazuje 1.6GHz). Sprobuj u siebie, czy przy odkreconym procu pokazuje ci speed dobrze przy jakims obnizonym mnozniku + ew. kiedy jadac w gore z FSB zaczyna ci zle pokazywac predkosc procka. Musimy mniej wiecej widziec, kiedy (przy jakich wartosciach FSB) sie to robi (+ ew. na ktorych prockach konkretnie), bo inaczej to jak napiszemy do foxa, to oni sprawdza na *odkreconym* procku zapewne, stwierdza ze jest ok (wyswietla dobrze) i odpisza, ze nie moga zreprodukowac buga i ze wszysko jest ok, a my mamy zwidy i lipa, na tym sie zakonczy... Wiec jesli juz, to trzeba *konkretnie* opisac, kiedy to sie robi, zeby wiedzieli od razu, co i jak testowac.

(... nie sprawdzalem, jak jest przy o/c)

Edytowane przez sliza

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

od czego jest opcja "Smart Power LED" w Biosie?

Funkcja odpowiedzialna za włączenie sygnalizacji POST (Power On System Test).

Jeśli dioda na panelu frontowym (Power LED) jest prawidłowo podłączona do płyty głównej to będzie migać długimi-krótkimi sygnałami w razie błędów POST.

Edytowane przez Fawkes

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Fawkes:

dzieki za info o "Smart Power LED" i o "Spread Spectrum".

chodzi o diode Power LED, tak (chce sie upewnic)? W takim razie nie mam jej w ogole podlaczonej, wiec mnie ta opcja nie dotyczy.

Szkoda, ze nie ma opcji do wylaczenia tej jaskrawej czerwonej diody na samej mobo.

jeszcze jedno: czy wylaczenie "Spread Spectrum" ma sens przy jakimkolwiek braku o/c (lub przy b. lekkim o/c)?

Edytowane przez sliza

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Fawkes:

dzieki za info o Smart Power LED i i Spread Spectrum.

chodzi o diode Power LED, tak? W takim razie nie mam jej w ogole podlaczonej, wiec mnie ta opcja nie dotyczy.

Szkoda, ze nie ma opcji do wylaczenia tej jaskrawej czerwonej diody na samej mobo.

Tak, to ta dioda. Dioda Power LED ma jeszcze jedną znaną mi funkcję na naszej płycie. W razie przejścia systemu w S1 - (sleeping state) - miga.

Z tego co wiem na dzień dzisiejszy to czerwonej diody na płycie głównej nie da się wyłączyć. Tak swoją drogą jest bardzo przydatna. Nie raz zdarzyło mi się grzebać w kompie zapominając o wyłączeniu zasilacza. Tutaj pomyłki być nie może. Jak się świeci, nie grzebię na płycie, nie wymieniam pamięci itp.

jeszcze jedno: czy wylaczenie "Spread Spectrum" ma sens przy jakimkolwiek braku o/c (lub przy b. lekkim o/c)?

Ja uważam, że włączanie tej opcji ma sens jedynie wtedy, gdy np. słuchasz radia i słyszysz jakieś zakłócenia, trzaski, piski itp.

Jeśli nic takiego się nie dzieje lepiej pozostawiać tę opcję wyłączoną. Nawet przy braku o/c.

Edytowane przez Fawkes

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widze że nowe biosy coś naprawiają, ale i mają nowe bugi :P Warto kupić tego foxa P35A-S? Np. na xtreme systems ludzie odradzają go, a polecają MSI P35A NEO2-FR, podniecają sie tym msi strrrasznie ;) . Testy wydajnościowe pokazują jednak, że Lis góruje nad MSI. Odpowiadac mozna w tym temacie: Klik, Klik!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

o w morde ale LOL - no to trzeba bedzie ZNOWU cos do foxa naskrobac blee. Kto ma to zrobic, znowu ja :D? Marcinas83, moge wykorzystac twoje skriny jako "dowod rzeczowy" w sprawie buga?

btw piszcie do foxa tez w sprawie dodania nowych feature'ow do Biosu (alphy, napiecia etc) - to co podawalem tutaj po ang. - wystarczy przekleic w http://www.foxconnchannel.com/support/online.aspx . Jak wiecej osob do nicj napisze, to moze cos zrobia, bo najwyrazniej nie maja ochoty :-/.

Pewnie, że możesz posłużyć się moimi screenami. Niestety jak procek jest odkręcony i zmniejszę mu mnożnik do 8 wtedy jest wykrywany jako 1,6ghz. Jeśli natomiast pojadę z fsb na 375 wtedy wyświetla się to co się wyświetliło :) Jak ustawiłem fsb 300 to też mi się wyświetliło (zamiast 2,4ghz) 2,7ghz :lol2:

Małe zadanie z matematyki :) ile to jest 8x225?? Według Foxconna jest to:

a według normalnej matematyki jest to:

Pytanie kto tu oszukuje??:lol2:

Jak widać wystarczy podkręcić proca o 25mhz na fsb i już bios pokazuje bzdury :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a czemu odradzaja foxa na xs?

Między innymi, bo: "bo nie!" , "bios jest beznadziejny, głupie komunikaty i jakieś inne mniejsze błedy", "bo za mniejszą cenę mozna mieć MSI, która robi FSB >550MHz", "bo często padają", "bo nie ma raida" i jeszcze kilka głupich uwag do biosu. Te MSI u nich jest bardzo rozsławione. Edytowane przez blu3fire

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Marcinas83:

a w samym biosie tez zle wyswietla (w 2 miejscach bodajze w biosie jest wyswietlane taktowanie proca)?

===

ps mail do foxa z opisem buga i obrazkami z komentarzem juz poszedl :) - mam juz w tym wprawe :D

Edytowane przez sliza

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@blu3fire a ty może przeczytaj FAQ o MSI, oraz pare postów w temacie o niej, szczególnie te końcowe to będziesz wiedział która płyta jest dla ciebie ;] Jak nie podoba ci sie ta MSI i nie masz do niej przekonania po przeczytaniu setek opinii w necie to nie kupuj i już :wink: Nikt nie karze ci jej kupować tylko od siebie dodam że poprostu mobo jest godne polecenia! :)

Edytowane przez Fredek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolejna porcja screenów:) sprzęt z obniżonym tylko mnożnikiem :

Sprzęt z lekko podniesionym fsb :)

Teraz chyba już to lepiej przedstawiłem. Ciekawe czy w Foxconnie nikt kompów nie podkręca, że nie zauważył czegoś takiego :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i ja się skusiłem i wgrałem naszego nowego biosa, niestety muszę stwierdzić, że mam ten sam problem co marcinas83, pokazuje mi bzdurne wartości taktowania w POST, ( tak jakbym zawsze miał ustawiony mnożnik x 9). W biosie również bzdurka, tak samo pokazuje bzdurne FSB w FOX CCU -->CPU Configuration, pokazuje mi kosmiczne FSB przy mnożniku 6x ( przy mnożniku x9 jest pokazywane prawidłowo). To jak? dali znowu ciała ? :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi