epoxer Opublikowano 16 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2007 Człowieku ... wchodze na strone http://www.alcpu.com/CoreTemp/ i naciskam "Download: Core Temp Beta 0.95.4" (zgrywa mi sie plik który musze rozpakować , po rozpakowaniu "CoreTempBeta" a tam program odpalam go i ... to powiedz mi jak mam ci to udowodnić że u mnie tak jest ... Zamknij wszystkie progsy i odpal tylko Core Temp 0.95.4. Tzw Tjunction w E2160 wynosi 100C i tyle powinien odczytać Core Temp - większość progsów odczytuje go jako 85C stąd błędne odczyty temperatur. Jeśli nadal Core Temp nie pokaże prawidłowo to tak jak napisał Sliza sprawdź w najnowszym Everescie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jupijupi Opublikowano 16 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2007 Zamknij wszystkie progsy i odpal tylko Core Temp 0.95.4. Tzw Tjunction w E2160 wynosi 100C i tyle powinien odczytać Core Temp - większość progsów odczytuje go jako 85C stąd błędne odczyty temperatur. Jeśli nadal Core Temp nie pokaże prawidłowo to tak jak napisał Sliza sprawdź w najnowszym Everescie. Komputer zrestartowany i odpalone tylko i wyłacznie na początku Core temp i pokazuje nadal Tjunction 85 ... ok zainstalowalem Everesta Ultimate Edition 4.20.1170 i to był najnowszy jaki udało mi sie znaleźć jak macie nowszego dajcie link.... tak więc ? co mam dalej zrobić ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vincT_T Opublikowano 16 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2007 (edytowane) przecież Tjunction zależy od rewizji <_< M0 pokazuje 85, w rewizji L2 100 lub 85, zależy którego coretempa użyjesz. temat ten był wałkowany w temacie o prockach E21x0. Edytowane 16 Grudnia 2007 przez vincT_T Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
epoxer Opublikowano 16 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2007 przecież Tjunction zależy od rewizji <_< M0 pokazuje 85, w rewizji L2 100 lub 85, zależy którego coretempa użyjesz. temat ten był wałkowany w temacie o prockach E21x0. Racja - moje niedopatrzenie - nie zerknąłem na rewizję procka :rolleyes: Pozostaje pytanie czy HWMonitor czy pozostałe progsy pokazują u jupijupi prawidłową temperaturę. Dla mnie te 19C na rdzeniach wygląda podejrzanie ... Sorki za zamieszanie <_< Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sliza Opublikowano 16 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2007 (edytowane) a tu ciekawe linki na ten temat: http://www.overclock.net/intel-cpus/263821...omputronix.html oraz http://www.alcpu.com/forums/viewtopic.php?t=350 ... tak, nawet najnowszy publicznie dostepny CT 0.95.4 pokazuje zle Tjmax i tempy dla M0 (i G0 tez). Nastepna wersja ma to naprawic (jest juz wewnetrzna beta 0.95.6 - jak ktos b. chce, moze poprosic mailem autora CT o wysylke). Najnowszy Everest i Speedfan 4.33 tez zle pokazuja (nie wiem, jak Speedfan 4.34 beta) - a HWMonitor pokazuje dobrze. Ot i cala filozofia :). Dla mnie te 19C na rdzeniach wygląda podejrzanie ... i slusznie! Edytowane 16 Grudnia 2007 przez sliza Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jupijupi Opublikowano 16 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2007 hmm ja tam nie wiem ... pokazuje wam tyle ile mi pokazuje ;) ... jak miałem normalne chłodzenie to miałem temp (używałem Freezone NX-80 AlCu był przegłośny cały czas działał na full) proc 34 core1:29-30 core2:29-30 a teraz mam chłodnice 71' warburg (40cm x 30cm) i flowpina...Dla mnie to normalne raczej że są takie temp. bo widze spadek w stosunku powietrze/WC A w obiegu jest gdzieś z 1,5-1,8 litra płynu. pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sliza Opublikowano 16 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2007 (edytowane) ale przeciez temp. ci spadly na rdzeniach o ~10 stopni wiec sie zgadza. Tylko ze sa wyzsze o ~15 stopni niz ci pokazuje CT, Everest, Speedfan. HWMonitor pokazuje ci ok (te ~35 stopni na rdzeniach). a Intel TAT to jest STARY progs oryginalnie dla mobilnych prockow Intela, i nie powinien byc uzywany z najnowszymi rewizjami desktopowymi. Edytowane 16 Grudnia 2007 przez sliza Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jupijupi Opublikowano 16 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2007 ale przeciez temp. ci spadly na rdzeniach o ~10 stopni wiec sie zgadza. Tylko ze sa wyzsze o ~15 stopni niz ci pokazuje CT, Everest, Speedfan. HWMonitor pokazuje ci ok (te ~35 stopni na rdzeniach). a Intel TAT to jest STARY progs oryginalnie dla mobilnych prockow Intela, i nie powinien byc uzywany z najnowszymi rewizjami desktopowymi. hmm no nie wiem 3 programy pokazuja to samo tylko jeden inaczej no ale rybka mi to. A wy ile macie na rdzeniach w idle ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sliza Opublikowano 16 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2007 (edytowane) hmm no nie wiem 3 programy pokazuja to samo tylko jeden inaczej no ale rybka mi to. A wy ile macie na rdzeniach w idle ? zobaczysz ile bedzie ci pokazywal nowy CT i pewnie nowy Speedfan tez :P TAT jak juz mowilem, a Everest okazalo sie, ze jest do d*py w tym aspekcie. Edytowane 16 Grudnia 2007 przez sliza Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vincT_T Opublikowano 16 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2007 a co z biosem? w biosie też źle pokazuje temperaturę procka ? tzn zaniża o 15 stopni ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sliza Opublikowano 16 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2007 (edytowane) @vincT_T: temp. samego procka: dobrze (bios i progsy) - tylko rdzeni niektore (wiekszosc) progsow zle dla M0/G0 (zanizaja o 15 stopni). Jak temp. rdzeni jest nizsza od temp. procka (CPU), to juz jest to *bardzo* mocno podejrzane i wskazuje na zly pomiar temp. rdzeni (temp. rdzeni typowo/zwykle jest wyzsza od temp. procka czyli od Tcase). Zreszta polecam przeczytac info w linkach, ktore podalem wyzej - wszystko powinno sie rozjasnic. Edytowane 16 Grudnia 2007 przez sliza Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jupijupi Opublikowano 16 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2007 a co z biosem? w biosie też źle pokazuje temperaturę procka ? tzn zaniża o 15 stopni ? własnie ... w biosie mam 29 * C czyli ciut większa niż z odczytu ze speedfana o jakies 2-3 *C .. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vincT_T Opublikowano 16 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2007 temp. samego procka: dobrze (bios i progsy) - tylko rdzeni niektore (wiekszosc) progsow zle dla M0/G0 (zanizaja o 15 stopni). Jak temp. rdzeni jest nizsza od temp. procka (CPU), to juz jest to *bardzo* mocno podejrzane i wskazuje na zly pomiar temp. rdzeni (temp. rdzeni typowo/zwykle jest wyzsza od temp. procka czyli od Tcase). Zreszta polecam przeczytac info w linkach, ktore podalem wyzej - wszystko powinno sie rozjasnic. Dzięki za odpowiedź, w sumie coś mi się nie podobało u mnie w temperaturach bo na rdzeniach mam ~31 a na cpu 41, czyli ostatecznie wychodziłoby ~46 na rdzeniach i 41 na cpu? byłoby to prawidłowe w teorii ? swoją drogą nie za wysokie wtedy bym miał temperatury w idle ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sliza Opublikowano 16 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2007 (edytowane) vincT_T: na rdzeniach masz ~tyle ile pokazuje HWMonitor. Do 73.x (CPU) i 95-100 (rdzenie) stopni jeszcze daleko w kazdym razie... (patrz moj post z wyjasnieniem w temacie o E2xxx) a ile masz w load @3.0G na CPU/rdzeniach? Edytowane 16 Grudnia 2007 przez sliza Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vincT_T Opublikowano 16 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2007 a ile masz w load @3.0G na CPU/rdzeniach? dodając te 15 stopni wyjdzie Rdzenie: ~76 CPU: ~71 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sliza Opublikowano 16 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2007 (edytowane) CPU: ~71 czyli juz zblizasz sie do Tcase max (73.2 jesli masz M0) dla swojego procka - staraj sie jej nie przekraczac na dluzsza mete. Rdzenie maja jeszcze zapas. ps jakie chlodziwo/pasta? Edytowane 16 Grudnia 2007 przez sliza Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vincT_T Opublikowano 16 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2007 ps jakie chlodziwo/pasta? BOX, pasta arctic ceramique, ale w sumie miałem małe problemy przy montowaniu radiatora, więc możliwe, że coś się skopało i może pasta się źle rozeszła ? bo szczerze liczyłem że temperatura będzie niższa, chyba że to jak najbardziej prawidłowy wynik. NO już nie kręcę wyżej, muszę się zastanowić czy jeszcze raz nie przesmarować pastą :huh: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 16 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2007 (edytowane) Ehhh... gdybym wiedział że tyle komentarzy wzbudzi ten program, nie dorzucił bym go :P. U mnie wszystko działa ok, pokazuje prawidłowe temperatury. Edytowane 16 Grudnia 2007 przez YogiCK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
userek Opublikowano 16 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2007 czyli hardware monitor np. wersja 4.3 poprawnie pokazuje temp.?bo mi pokazuje prawie identycznie jak coretemp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sliza Opublikowano 16 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2007 (edytowane) BOX, pasta arctic ceramique, ale w sumie miałem małe problemy przy montowaniu radiatora, więc możliwe, że coś się skopało i może pasta się źle rozeszła ? bo szczerze liczyłem że temperatura będzie niższa, chyba że to jak najbardziej prawidłowy wynik. kazda sztuka E2xxx L2 i M0 grzeje sie po swojemu/inaczej (tak wynika z watku o E2xxx - te z nizszym VID grzeja sie ponoc bardziej) - widocznie twoja sztuka juz tak ma i tyle (nie wydaje mi sie, zeby przesmarowanie pomoglo). No i wydajnosc chlodziwa robi swoje. Ehhh... gdybym wiedział że tyle komentarzy wzbudzi ten program, nie dorzucił bym go . przeciez wlasnie dobrze pokazuje, zarowno na L2, jak i M0 (i G0 zapewne tez), w odroznieniu od CT nawet 0.95.4 (ten zle pokazuje na M0/G0) U mnie wszystko działa ok, pokazuje prawidłowe temperatury. na L2 wszystkie progsy (najnowsze wersje) dobrze pokazuja tempy na jajkach, nawet najnowszy CT (czyli 0.95.4) czyli hardware monitor np. wersja 4.3 poprawnie pokazuje temp.?bo mi pokazuje prawie identycznie jak coretemp CT zle pokazuje na M0/G0. A my mowimy o HWMonitor, ale nie jakis 4.3, tylko 1.0.x.x ze stronki cpuid.com Edytowane 16 Grudnia 2007 przez sliza Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcinas83 Opublikowano 16 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2007 Core temp 0.95.4 jak i HWMonitor pokazują u mnie dobrze tzn. tak samo z różnicą 1st. C. Procek rewizji L2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
epoxer Opublikowano 16 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2007 (edytowane) Ehhh... gdybym wiedział że tyle komentarzy wzbudzi ten program, nie dorzucił bym go :P. Według mnie dobrze, że rozgorzała dyskusja bo niektórzy byli/są nieświadomi, że mają takie a nie inne (często bardzoa wysokie w load) temperatury. PS U mnie przykładowo 3.5GHz 1.37V full load 68C (teraz w zimie pewnie mniej będzie). Edytowane 16 Grudnia 2007 przez epoxer Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sliza Opublikowano 16 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2007 (edytowane) @jupijupi: pokaz z najnowszego everesta skrina motherboard/cpuid, zeby bylo na nim widac tjmax temp. - to powinno wyjasnic, czy odczyty z niego sa cos warte obecnie. U mnie przykładowo 3.5GHz 1.37V full load 68C (teraz w zimie pewnie mniej będzie). na procku (tcase)? a ile na jajkach? Edytowane 16 Grudnia 2007 przez sliza Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcinas83 Opublikowano 16 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2007 To i ja coś też dodam. Tak jak wcześniej napisałem różnica u mnie jest minimalna jeśli chodzi o odczyty z CoreTemp'a, Intel TaT, i HDMonitor :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
epoxer Opublikowano 16 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2007 na procku (tcase)? a ile na jajkach? To odczyt z jajek za pomocą Core Temp (prawidłowy dla mojego 6750 G0). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sliza Opublikowano 16 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2007 (edytowane) jupijupi: fajnie ale na skrinie nie widac tjmax temp. - zakladka plyta glowna/CPUID w everescie To odczyt z jajek za pomocą Core Temp (prawidłowy dla mojego 6750 G0). a ile ci pokazuje Tjunction CT - 85 czy 100? wersja CT 0.95.4? Edytowane 16 Grudnia 2007 przez sliza Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jupijupi Opublikowano 16 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2007 a teraz ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
epoxer Opublikowano 16 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2007 a ile ci pokazuje Tjunction CT - 85 czy 100? wersja CT 0.95.4? 100C Tak samo Everest Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sliza Opublikowano 16 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2007 (edytowane) 100C Tak samo Everest a to w porzadku - czyli tylko na M0 nie domagaja CT i everest a teraz no teraz widac - czyli everest nawet najnowszy na M0 zle pokazuje - powinno byc tam 100 (czyli zarazem zaniza tempy rdzeni o 15 st.) Edytowane 16 Grudnia 2007 przez sliza Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DANA Opublikowano 16 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2007 (edytowane) Mam problem z instalowaniem WinXP. Vista instaluje się normalnie, a przy instalowaniu XP niebieski ekran i zwis systemu: Mój sprzęt: Foxconn P35A-S (BIOS 32); E2140@3,0 + MUGEN; G.Skill F2-6400CL4D-2GBPK; X600Pro; Barracuda ES 320GB; Tagan TG480-U22. PROSZĘ O POMOC! Edytowane 17 Grudnia 2007 przez DANA Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...