Beastian Opublikowano 22 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2007 Ja się przyzwyczaiłem do zmuszania płyty. Po przejściu z FSB 200 na 1333 też muszę wymusić wyłączenie i potem włączyć, by się uruchomił komp normalnie. Ale ja nie wyłączam zasilacza tylko przytrzymuję POWER. Moje A-Data nie poszły na 999MHz i 4-4-4-12 nawet na 2.304V. Ale ustawiłem im 5-4-4-14 na 2.16V i jest ok. Zauważyłem też, że płyta już nie piszczy. Zmieniłem napięcia, taktowanie, dzielnik i nie piszczała :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
userek Opublikowano 22 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2007 przytrzymuję POWER. tzn?jak długo jak komp nie wstaje tzn. czarny ekran klawa nie działa to coś da? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Beastian Opublikowano 22 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2007 (edytowane) Uruchamianie płyty po zmianie ustawień w BIOSie ... a) przycisnąć i przytrzymać guzik POWER (kilka sekund)(wyłącza płytę)(poczekać) Przytrzymanie guzika POWER przez parę sekund to wymuszone wyłączenie kompa. Lepsze to moim zdaniem niż odłączanie zasilacza, bo pewnie zdrowsze. Używam tego zawsze gdy komp nie wstanie (brak VGA i brak reakcji na jednorazowe naciśnięcie POWER). Ale chyba nie zawsze się sprawdza...choć u mnie zawsze. Edytowane 22 Grudnia 2007 przez Beastian Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kacper___ Opublikowano 23 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2007 Witam, Miałem ten sam problem. Rozwiązanie, przynajmniej u mnie, okazało się banalne. Mianowicie, po instalacji sterowników, po restarcie, wyskakuje komunikat "audio device on high definition audio bus", dźwięku oczywiście brak, pomimo tego, że sterownik są poprawie zainstalowane. Pomogło - wyjęcie i ponowne włożenie wtyczki od kolumn głośnikowych. Po tej operacji pojawiło się menu HD informujące, że właśnie została uaktywniona (włożona) wtyczka do konkretnego gniazda. Dźwięk się pojawił. Denerwujący komunikat o nowym sprzęcie można potraktować w dwojaki sposób: 1. Wyłączyć to urządzenie w panelu zarządzania sprzętem, 2. Mam kartę graficzną Radeon HD2900GT, która to posiada wyjście Audio HDMI, po zainstalowaniu sterowników z płyty komunikat zniknął. Obie możliwości sprawdziłem empiryczne - rezultat jest identyczny dźwięk jest a komunikat zniknął. Jakby co to pisz. Witam, mi niestety to nie pomoglo, wiec zainstalowalem xp x64, problem rzeczywiscie znikl, wszystko sie instaluje i dziala. Za to pojawil sie inny problem, nie wiem czemu podczas podajze szostego testu 3dmarka 2003 restartuje mi kompa, a co gorsza nie pisze jaki sterownik to spowodowal i nie wiem za co mam sie brac. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
clean Opublikowano 23 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2007 Gdyby wykrywał 3GB to troszkę byłbylm podenerwowany, ale jak widzi 3.5GB to się ciesze :) Jak to ustawiłeś? U mnie na XP 32bit SP2 wykrywa 3.25 GB. Remap wyłączony. Bez pliku stronnicowania. Nie używałem żadnych "ulepszaczy" systemu. Moje A-Data nie poszły na 999MHz i 4-4-4-12 nawet na 2.304V. Ale ustawiłem im 5-4-4-14 na 2.16V i jest ok. Jeden forumowicz wykręcił 1066MHz 4-4-4-12 przy napięciu 2.5V. Jak dla mnie to straszna piła. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcinas83 Opublikowano 23 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2007 U mnie system widzi 3gb ramu. Jak włączę tą opcję to wtedy wykrywa mi coś kolo 3,5gb. Jak tylko wyjdzie jakiś SP do Visty to się wtedy na nią przerzucę :) bo jak na razie to straszny kibel z niej :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niko2003 Opublikowano 24 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2007 Jak to ustawiłeś? U mnie na XP 32bit SP2 wykrywa 3.25 GB. Remap wyłączony. Bez pliku stronnicowania. Nie używałem żadnych "ulepszaczy" systemu. Jeden forumowicz wykręcił 1066MHz 4-4-4-12 przy napięciu 2.5V. Jak dla mnie to straszna piła. Mam 3.5GB chyba dlatego, że mam kartę graficzną na PCI (jakaś 4mb) - remap off. Jak wyjdzie Sp1 do Visty to integruje i żegnaj XP. Będę myślał czy x64 czy 32. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamm84 Opublikowano 24 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2007 (edytowane) mam 3 pytanka(wyszukiwarka działała :) 1) czy działa z quadami (w teorii tak) ? 2) czy ma z kingstonami na elpidach i xmsami jakieś problemy w configu 4x1 ? 3) jak z chłodzeniem scythe, czy któreś się nie mieśći ? Edytowane 24 Grudnia 2007 przez adamm84 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcinas83 Opublikowano 24 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2007 mam 3 pytanka(wyszukiwarka działała :) 1) czy działa z quadami (w teorii tak) ? 2) czy ma z kingstonami na elpidach i xmsami jakieś problemy w configu 4x1 ? 3) jak z chłodzeniem scythe, czy któreś się nie mieśći ? Ad. 1. tego to nie wiem bo nie mam quada :) Ad. 2. kingstony bezproblemowo działają na tej płytce, mam 2x1gb na elpidach i 2x1gb takich samych kingstonów, ale na innych kościach i wszystko biega bez problemu. Za te pieniądze są to jedne z lepszych pamięci :) Ad. 3. tego niestety też nie wiem bo nie mam takiego chłodzenia :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djsaint Opublikowano 24 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2007 (edytowane) (...) 2) czy ma z kingstonami na elpidach i xmsami jakieś problemy w configu 4x1 ? (...) Właśnie odpaliłem P35A-S z 4x1 XMS i narazie nie ma problemów. Teraz są ustawione na 800 5-5-5-15. Nic więcej nie powiem, bo jeszcze 4x1 nie kręciłem na tym mobo. W konfigu 2x1 doszły do 1200 MHz, ale trzeba by to jeszcze ustabilizować. Edyta: pobieżnie bardzo przetestowane ale teraz jest 960MHz na 4x1. Edytowane 24 Grudnia 2007 przez djsaint Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blazejj Opublikowano 24 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2007 (edytowane) Ninja nie koliduje z Nb, spokojnie wchodzi Jedynie, jeśli będziesz chciał wentyl zaczepić od strony ramów to lekko do góry będziesz musiał go przesunąć jak na zdjęciu http://i200.photobucket.com/albums/aa13/ch...rajzer/1-29.jpg Edytowane 24 Grudnia 2007 przez Blazejj Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
unit1.cpp Opublikowano 24 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2007 Witam, wiem że przed zadaniem tego pytania powinienem najpierw zapoznać się z całym tematem, jednak nie mam na to czasu, chciałbym się Was zapytać czy między wersją p35a a wersją -s są jakieś większe różnice oprócz wyposażenia, np. możliwości OC lub sama stabilność płyty w porównaniu do jej poprzedniej wersji? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcinas83 Opublikowano 24 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2007 Witam, wiem że przed zadaniem tego pytania powinienem najpierw zapoznać się z całym tematem, jednak nie mam na to czasu, chciałbym się Was zapytać czy między wersją p35a a wersją -s są jakieś większe różnice oprócz wyposażenia, np. możliwości OC lub sama stabilność płyty w porównaniu do jej poprzedniej wersji? Płyty różnią się tylko tym, że jedna ma raid a druga nie i z tego powodu też ta z raidem ma więcej wyjść Sata. Obie mają ten sam bios nawet. Teraz jakbym kupował tą płytkę to wybrałbym wersję z raidem, zawsze jakiś dodatkowy bajer jak i więcej Sata (chociaż mnie się osobiście 4 nie udało zapełnić). Chyba nikt Tobie nie da dokładnej odpowiedzi jakie są różnice w użytkowaniu jednej jak i drugiej, bo rzadko kto ma dwie płyty w domu :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
unit1.cpp Opublikowano 24 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2007 Rozumiem i dziękuję ci bardzo za odpowiedź. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
asharot Opublikowano 24 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2007 (edytowane) Witam. Dlaczego program dostarczony wraz z płyta główną FOX ONE (1.1.2.1)nie zapamietuje ustawień? Odpalam program w Windows XP ustawiam parametry FSB,Voltage,FAN i lipa,program wogóle nie zapamietuje ustawień jakie wprowadziłem (na koniec zawsze klikam:"APLLY"). :cry: Moja konfiguracja: Foxconn P35A-S Intel E4500 Tagan 430 Watt. 8600 GT Palit Bios: P32. FOX ONE:1.1.2.1 Edytowane 24 Grudnia 2007 przez asharot Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blazejj Opublikowano 24 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2007 Błąd programu Kręc w biosie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
asharot Opublikowano 25 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2007 Błąd programu Kręc w biosie Czy każdy program FOX ONE ma taki błąd czy ja mam wyjątkowego pecha? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sfonor Opublikowano 26 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2007 (edytowane) witam mam problem z foxem (albo z grafika asus eax 1950 pro) - problem polega na tym ze przed zmianą biosu (był p19) miałem 1 długi dźwięk i 8 krótkich (bład pamięci karty graf.) - monit się wyłączał i tylko diodą mrugał, kilkuminutowa manipulacja wtyczkami od monitora pomagała (przynajmniej się tak wydaje), po zmianie biosu (na p32) problem z grifiką jest dalej, tylko że teraz płyta główna nie piszczy (startuje jakby wszystko było ok) a że problem z grafiką jest okazuje się po włączeniu jakiejkolwiek gry, czy też zwykłego wykrywania artefaktów używając ATI TOOL (monitor się wyłącza i dioda mruga). Mam nadzieję że to moją niewiedza doprowadziła do tych problemów (nie chce czekać na grafikę wysłaną na gwarancję) - jak mocno trzeba wcisnąć grafikę w port PCI-E? na obrazku pokazałem jak włożyłem grafikę. zielone kwadraciki pokazują że wyżłobienia w złączu grafiki nie są dociśnięte do portu (powinny być? obudowa mi na to nie pozwala) czy u Was też karty graf. są tak włożone? czy też mieliście może takie kłopoty z grafiką? pozdro Edytowane 26 Grudnia 2007 przez SWENOR27 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stolara Opublikowano 26 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2007 włóż aż taki zatrzask się zamknie na porcie PCI-E. idź do kumpla / siostry / brata sprawdzić kartę czy to ona czasem się nie uwaliła. U mnie nie było problemów z GPU komp od razu wstał ustawiłem wszystko jak trzeba ( tzn. wyłączyłem dyskietkę i kartę sieciową, ustawiłem napięcia i timingi ) Update biosu i wszystko działa. Mam pytanie czy ktoś z Wiary zdejmował ten radiator z sekcji zasilania CPU ? U mnie jest on zimny i nie wiem czy przypadkiem nie ma tam jakiejś taśmy która utrudnia odprowadzanie ciepła.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sfonor Opublikowano 26 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2007 (edytowane) hej kartę włożyłem poprawnie, trzask był (mój problem ma już ponad tydzień, co jednak nie przeszkadzało czasami grać mi w call of duty 4 - modern warfare na sieci po 6 godzin-ustawienia graficzne na maximum, 4xaa, zero zwiech, zero bsodów, w ogóle zero problemów), poza tym teraz wyciągnąłem wszystko z obudowy i płyta główna leży sobie luzem (w ten sposób chciałem sprawdzić czy grafika w pełni leży w porcie pcie - i jest tak samo jak by wszystko było w obudowie -tzn, grafa leży tak samo w obu wypadkach). Czy uwalona pamięć ram może dawać mi tego typu problemy jakie mam z grafika-bo może to ram a nie grafika? Pojawił się następny problem - tak jak napisałem wgrałem nowy bios - p32, pojawił się komunikat: CMOS CHECKSUM BAD - no dobra, wziąłem podręcznik użytkownika (user`s manual) i szukam jak tu zresetować CMOS - na stronie 18 jest opis: wyciągnij wtyczkę od zasilacza, połącz piny 1i2 dla wyczyszczenia cmos a potem połącz piny 2i3, podłącz kabel do zasilacza i włącz kompa - no i co??? i mając połączone piny 2i3 i uruchamiając kompa tym małym przyciskiem na płycie głównej w ogóle mi komp nie startuje (zasilacz jest włączony) WTF??? niestety grafiki nie mam u kogo sprawdzić bo wszyscy dookoła jeszcze porastają mchem z agp (dopiero jutro wyskoczę do sklepu obok gdzie kupiłem grafikę i tam spróbuję ją sprawdzić) czym jest CHASSIS INTRUDER CONNECTOR? EDIT widzę że święta w pełni i mało kto tu zagląda, może jutro będę miał farta?? Edytowane 26 Grudnia 2007 przez SWENOR27 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
k_nemo Opublikowano 26 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2007 Witam Posiadam płytę P35a-s. Zauważyłem dziwne falowanie prędkości wentylatora procesora niezależne od temperatury. Np od 1849 do 1886. Jest dość słyszalne. Wcześniej czytałem o podobnych problemach. Czy udało się coś z tym zrobić ? Czy jest to wada tej płyty głównej ? K_Nemo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stolara Opublikowano 26 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2007 A może masz ustawione na manual prace wentyla i wpisana akurat taką liczbę obrotów ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcinas83 Opublikowano 26 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2007 Witam Posiadam płytę P35a-s. Zauważyłem dziwne falowanie prędkości wentylatora procesora niezależne od temperatury. Np od 1849 do 1886. Jest dość słyszalne. Wcześniej czytałem o podobnych problemach. Czy udało się coś z tym zrobić ? Czy jest to wada tej płyty głównej ? K_Nemo Ja miałem coś podobnego i jeszcze jedna osoba, która miała fryzjera 7 pro. Jaki masz wgrany bios?? Może jak wgrasz najnowszy to już nie będzie czegoś takiego. Osobiście nie zauważyłem ostatnimi czasy, aby coś takiego u mnie występowało. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sfonor Opublikowano 26 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2007 (edytowane) Który pin ma jaką cyfrę przy CLEAR CMOS JUMPER koło bateryjki na płycie głównej - uważam, że żaden rysunek w jakimkolwiek manualu foxconna (czy to papierowy czy w formacie pdf) nie określa tego dobrze - skąd mam wiedzieć czy to pin nr. 1 czy pin nr.3 - zawsze pokazany jest rząd pinów, a nie ich usytuowanie wobec (choćby) bateryjki (To samo się tyczy BIOS WRITE PROTECTION JUMPER - też jest źle oznaczony). Kombinowałem z tą zworką od biosa - wkładałem ja na różne piny, wyłączałem zasilanie, wyciągałem kabel - i nic, dalej ten dziadowski komentarz CMOS CHECKSUM BAD. co za scheisse. EDIT wyciągnąłem grafikę i włożyłem z powrotem i co??? 1 długie pisknięci i 8 krótkich (czyli mój standardowy błąd od grafy), i komp nie startuje. A przez ostatnie 2 godziny włączałem windows i kompa by zmienic bios od mobo pod winem i problemów nie było. na co za shit. trzeba było se kupic laptopa i zająć się czymś innych a nie jakimś niedorobionym pctem i [ciach!]łowatymi gierkami. Edytowane 26 Grudnia 2007 przez SWENOR27 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stolara Opublikowano 26 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2007 Dwa piny najbliżej baterii = clear cmos. dwa dalej baterii = default. Jeśli zworka nie pomaga to zdejmij ją i zetknij piny śrubokrętem lub wydłub bateryjkę :smile2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sfonor Opublikowano 26 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2007 (edytowane) Dwa piny najbliżej baterii = clear cmos. dwa dalej baterii = default. no i to jest dobre wytłumaczenie - konkretne, wielkie dzięki... jak mi grafa zadziała to pewnie i to zadziała. EDIT eee ale zonk - patrze na karte graficzna... wpatruje się... i coś mi się tam nie podoba. no tak, nie ma się co dziwić ze w obu portach pcie grafika piszczy skoro odkleił mi się system chłodzenia od pamięci (i pewnie od rdzenia też trochę) w od strony portów dvi, haha ciekawe czy ten radeon to taka full nówka skoro się dość szybko rozlazło. można tam spokojnie wsadzić coś płaskiego o grubości płyty cd. jutro to "cudo" idzie na gware do sklepu a na razie wsadze w kompa cos na pci. dybranoc mam już dość nerwów z kompem na dziś. Edytowane 26 Grudnia 2007 przez SWENOR27 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
k_nemo Opublikowano 26 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2007 Bios mam w wersji P30. Kiedy system jest jeszcze chłodny i obroty wynoszą ok 1100 nie słychać tych zmian prędkości wentylatora. Później to jest coraz bardziej słyszalne. Zauważyłem, że gdy w FOX ONE na chwilę przestawi się Fan Control w Manual a później w Smart Fan to wentylator zachowuje się prawidłowo (nie faluje). K_Nemo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DANA Opublikowano 27 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2007 mam 3 pytanka(wyszukiwarka działała :) 1) (...) 2) (...) 3) jak z chłodzeniem scythe, czy któreś się nie mieśći ? add. 3) Mugen siedzi bez problemu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
asharot Opublikowano 27 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2007 Czy można jakoś temu zaradzić,aby po braku zasilania nie trzeba było resetować biosu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcinas83 Opublikowano 27 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2007 Czy można jakoś temu zaradzić,aby po braku zasilania nie trzeba było resetować biosu? Przecież już dawno jest to rozwiązane :D . Jeśli wyłączą Tobie prąd lub wyłączasz kompa na noc, to włączasz go POWEREM i widzisz czarny ekran?? Wtedy go wyłączasz POWEREM i włączasz ponownie POWEREM i komp biega jak dawniej bez resetowania biosu :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...