Skocz do zawartości
YogiCK

Foxconn P35a / P35a-s

Rekomendowane odpowiedzi

Ja wlasnie jestem po wgraniu P34... (wczesniej P28) i na razie wszystko ladnie chodzi. Naprawili pare bugow z biosow P3x i dzielnik 5:6 dziala u mnie cacy. FSB1700 na razie z mnoznikiem x8 i chodzi bez problemowo. Jutro bede sie bawil znowu z FSB2000 ;) bo zjadac nerwow i resetowac CMOSa po nocach mi sie nie chce ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ Blazejj - czyli ten dolny slot fizycznie ponad x4 nie podskoczy ??

Motyw z pasywem jest taki zeby walnac na niego (na blaszki radiatora) dmuchajacy jeszcze jakis wentyl - i tutaj chodzi tak naprawde o lenistwo bo:

1. nie chce mi sie specjalnie szukac referenta taniego ktorego zmoduje S1 + wentyle

2. Chcialem ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> Sparkla, wlozyc go w dolny slot - zamocowac na radiatorze 2x80mm albo 1x120mm wiejace po blaszkach zeby dodatkowo go schlodzic

No ale jezeli mowisz ze dolny slot nie ma opcji zeby chodzil z x16 to moj pomysl niestety jest spalony :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ Blazejj - czyli ten dolny slot fizycznie ponad x4 nie podskoczy ??

Motyw z pasywem jest taki zeby walnac na niego (na blaszki radiatora) dmuchajacy jeszcze jakis wentyl - i tutaj chodzi tak naprawde o lenistwo bo:

1. nie chce mi sie specjalnie szukac referenta taniego ktorego zmoduje S1 + wentyle

2. Chcialem ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> Sparkla, wlozyc go w dolny slot - zamocowac na radiatorze 2x80mm albo 1x120mm wiejace po blaszkach zeby dodatkowo go schlodzic

No ale jezeli mowisz ze dolny slot nie ma opcji zeby chodzil z x16 to moj pomysl niestety jest spalony :/

Dolny slot tylko fizycznie jest x16, elektrycznie jest x4 i nic z tym nie zrobisz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

88GT na aktywnym osiąga temp 90C a ty chcesz jeszcze pasywne.

co?mam 8800gt xfx na ustawieniu wiatraczka 50% prędkości w grach czy 3dmarkach jest max 65 stopni w idle 50,oczywiście na referencyjnym chłodzeniu,z tego co czytałem w necie to ludzie chwalą tego sparkla pasywnego,jak się ma dobry obieg powietrza w budzie to temp. na karcie jest niska

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyżby P34 jednak dawał radę i był jak narazie najlepszym BIOSem dla tej płyty??

Dorzuciłem P34 do listy BIOSów w FAQ, oraz linki do LiveUpdate i FoxLogo.

Coś jeszcze dorzucić??

Edytowane przez YogiCK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko na to wskazuje, że jest najlepszy. Zaraz po nim w moim odczuciu bo nie zmieniam mnożnika CPU jest P32. Ale mógł mi komp nie odpalać wczoraj bo patrzyłem 6x375 5:6 a dziś patrzyłem to co wyżej i działa.

Podoba mi się wybieranie mnożników do ramu :D No ale jeszcze te sub timingi :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z alphami zobaczymy. Spróbuje się porozumieć przez to polskie przedstawicielstwo w tej sprawie - może będą mieli większy na nich wpływ.

(Sorki że dopiero teraz ale koniec półrocza w szkole itd...)

Edytowane przez YogiCK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podkręciłem procka do 3333Mhz , testuje go aktualnie w Orthosie, nic się nie dzieje, ale jest jeden problem, nie da sie sprawdzić temperatury :| czy to Everest, Coretemp, albo Speedfan to sie wieszają lub w ogóle nic sie nie uruchamia, wiecie o co tu chodzi ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ponawiam pytanie, bo nie bylo odpowiedzi, mianowicie od jakiegos czasu denerwuje mnie dziwne piszczenie, prawie nie slyszalne, ale jednak czasami denerwujace szcegolnie jak jestem sam w domu. Dzisiaj odkrylem co to jest, mianowice piszczy port USB przy kazdym ruszeniu myszka, probowalem przekladac sterownik do innych gniazd, ale dalej to samo. Spotkal ktos sie z takim problemem?

Troche danych: foxconn p35a bios P33, mysz logitech G7, system xp x64

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kacper___ Podkręcałeś USB ?

Sprawdzałeś czy na każdym porcie piszczy ?

Już wiem (chyba) Ramy mi nie wyrabiają powyżej 870MHz, albo już procek nie wyrabia, dałem na 3309Mhz to temperatura teraz działa :| heh

Ustaw mnożnik 1:1 i zobacz co się będzie działo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie niestety FSB 500 nie daje rady :( 490 to samo... nawet sie podniesc nie chce. 480 wstaje, ale zaraz jak sie winda chce ladowac to albo blok albo czarny ekran. Podnosilem napiecie na procu (caly czas mnoznik 6 lub 7) na NB juz dalem 1.45v i nadal to samo. Pewnie CPU ma walla :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie niestety FSB 500 nie daje rady :( 490 to samo... nawet sie podniesc nie chce. 480 wstaje, ale zaraz jak sie winda chce ladowac to albo blok albo czarny ekran. Podnosilem napiecie na procu (caly czas mnoznik 6 lub 7) na NB juz dalem 1.45v i nadal to samo. Pewnie CPU ma walla :(

U mnie nie chciał działać 500x8 i x6 (czarny ekran) ale działa normalnie na x7 + regulacja auto mnożnika - w idlu wrzuca x6 ... bios P28, NB 1.44V, tyle że u mnie siedzi Thermalright HR-05SLI na chipsecie ale możne to nie mieć żadnego znaczenia.

Nowszych biosów nie testowałem ale chyba tego P34 wrzucę po weekandzie.

PS

Z powodu problemów 3850 + Foxconn anulowałem zamówienie takiej karty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie podkrecalem USB (nie wiedzialem nawet, ze mozna), sprawdzalem i piszczy na wszystkich 4 tylnych portach.

To się robi softowo.

Jednak mnożnik 3:5 jest coś trefny. Mam w biosie ustawiony 3:5 a w windzie mam 4:5.

Raz działa, raz nie. Zobaczcie jak jest u Was.

Edytowane przez stolara

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zamówiłem:

e2160 (241zł)

foxconna p35a-s (346zł)

HDD SEAGATE 500GB ST3500320AS SATA II (449zł)

Nie wiem jakie wziąć pamięci, ale chyba wezmę Goodramy 2x1GB 800 MHz. Grafikę i zasiłkę zostawiam (mam nadzieję, że ten Modecom mi styknie do o/c). Napędy też zostawiam, myślę, że będą śmigać.

Na dzień dobry przestraszyłem się problemów z obsługą hd 3xxx.

Nigdy nie miałem cpu od intela, więc będę się uczył kręcić to ustrojstwo na tej mobo.

Mam kilka pytań:

1. Czy defaultowe chłodzenie na tym mobo starczy? Czy założyć na NB jakiś 40x40 wentyl?

2. Czy kupno pamięci PATRIOT DDR2 2048MB PC800 DUAL 2 x 1024 CL4 EP LLK (172zł) będzie dobrym wyborem?

3. Czy kupić jakieś chłodzenie do tego e2160? Czy def wystarczy?

Edytowane przez Spylon

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Czy defaultowe chłodzenie na tym mobo starczy? Czy założyć na NB jakiś 40x40 wentyl?

2. Czy kupno pamięci PATRIOT DDR2 2048MB PC800 DUAL 2 x 1024 CL4 EP LLK (172zł) będzie dobrym wyborem?

3. Czy kupić jakieś chłodzenie do tego e2160? Czy def wystarczy?

1. Tak wystarczy

2.Lepiej kupić Kingstony na Elipdach

3. Wystarczy def., ale jak chcesz ciszę to coś lepszego, np. hp-100, AC freezer 7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie mam pytanko?

Czy pamięci OCZ Technology 2x 2GB DDR2 800MHz Platinium CL5-4-4 będą bezproblemowo się kręcić na tej mobo?

Dziekuje za odp

Tak, u mnie chodza na 933MHz :wink:

Edytowane przez DeL!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wgrałem najnowsze stery do Chipsetu i teraz nie mam opóźnień przeglądając dyski i foldery :) Że tego wcześniej nie zrobiłem :D

Z jakim numerekim te stery ?? bo problem dotyczy też mojej maszyny ... czasem mam jakieś lagi jak się po katalogach przemieszczam.

@YogiCK Nazwa całkiem OK :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wts777

Tak wszystko jest default. Ja nie muszę co chwile czyścić, tylko jak się przesadzi ( czyli za małe napięcie da się do częstotliwości). Musisz znać granice stabilności swojego sprzętu.

Edytowane przez stolara

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wts777

Tak wszystko jest default. Ja nie muszę co chwile czyścić, tylko jak się przesadzi ( czyli za małe napięcie da się do częstotliwości). Musisz znać granice stabilności swojego sprzętu.

Dokladnie, tylko gorzej jak te granice wydaja sie byc plynne :) Ustawilem fsb na 333 i komp nie wystartowal, pozniej ustawilem na 266 i zaraz po tym na 333 i szlo normalnie, w tej plycie wszystko trzeba robic stopniowo i powoli bo inaczej ciagle tzreba zaczynac od nowa. Chyba, ze tylko ja tak mam, ale moze ten nowy bios bedzie przyjazniejszy. Btw dzieki za info.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi