Skocz do zawartości
YogiCK

Foxconn P35a / P35a-s

Rekomendowane odpowiedzi

Zamówiłem:

e2160 (241zł)

foxconna p35a-s (346zł)

HDD SEAGATE 500GB ST3500320AS SATA II (449zł)

mam nadzieję, że ten Modecom mi styknie do o/c)

Nawet sie nie spoci:)

Patrz podpis

---------------------------

Co do dodania alph... to podejrzewam, ze nawet jakby Tusk do nich napisal to i tak by nie dodali :wink:

Ale oczywiscie popieram akcje spamowania im skrzynki ;) ja juz nie pisze, bo i tak mi nie odpisuja...

Takie rzeczy to tylko w erze... i MARSie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiadomo juz cos wiecej o tej niekompatybilnosci z HD3xxx? Pisal juz ktos w tej sprawie do foxa i dostal jakas odpowiedz?

===

@RaKLeZ: co do alph, co ciekawi mnie czy w odpowiedniku tej mobo na P45 beda?

Edytowane przez sliza

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nowy biosik. Mam mnożnik 5:6 (bo zniknął 1.x) i zaraz zainstaluje Windowsa od nowa bo czasami mi się system zawiesza (blue screen).

Mi niestety komputer się resetuje w różnych momentach, przeważnie słuchając jednego utworu muzycznego. Wracam do starego biosu P28. I jeszcze gdzie oni dali mnożniki było kiedyś 1.15, a teraz jakieś 5:6 itd.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh ... byłem przekonany, ze mam najnowsze - wyświetlało V8.3.0.1013 a najnowsze to V8.4.0.1013, tak więc jestem już po aktualizacji i na razie jest OK :)

hmm też mam 8.3.0.1013, ściągnąłem 8.4.0.1013 zainstalowałem je ale w LiveUpdate nadal mam 8.3.0.1013 to w końcu nie wiem jakie już mam. A może wpierw trzeba odinstalować te stare stery? Tylko gdzie one się znajdują, powie ktoś?

PS. @YogiCK

Patrzyłeś co napisałem Ci w PM odnośnie aktualizacji BIOSu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiadomo juz cos wiecej o tej niekompatybilnosci z HD3xxx? Pisal juz ktos w tej sprawie do foxa i dostal jakas odpowiedz?

===

@RaKLeZ: co do alph, co ciekawi mnie czy w odpowiedniku tej mobo na P45 beda?

Powiem Ci, że np. w mom przypadku nie była to wina płyty (o czym byłem przekonany) tylko karty graficznej, ale dalej nie wiem jak wybrnąć z tej sytuacji:/

Sprawdzałem na Asrocku Dual Sata II i takie samo zachwanie przy nawet minimalnym OC

Edytowane przez czarecki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm też mam 8.3.0.1013, ściągnąłem 8.4.0.1013 zainstalowałem je ale w LiveUpdate nadal mam 8.3.0.1013 to w końcu nie wiem jakie już mam. A może wpierw trzeba odinstalować te stare stery? Tylko gdzie one się znajdują, powie ktoś?

Ja nic nie usuwałem, tylko nadpisałem stare sterowniki, i w LiveUpdate nie wyświetla mi już tych sterów do Chipsetu.

Mi niestety komputer się resetuje w różnych momentach, przeważnie słuchając jednego utworu muzycznego. Wracam do starego biosu P28. I jeszcze gdzie oni dali mnożniki było kiedyś 1.15, a teraz jakieś 5:6 itd.

Ja takiego czegoś nie zauważyłem na najnowszym biosie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym wolał używać najnowszych oficjalnych sterowników od Intela. Nie masz gwarancji że te od Foxconna są najnowsze jakie się da zdobyć.

@MaTiXoN: zaraz dodam do FAQ twoją wersję instrukcji.

» Naciśnij, żeby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler... «
Ze względu na brak miejsca na załączniki w poście, tutaj będę hostował kolejne BIOSy.

P35A_S_MARS_by_elektro255.zip

6B3F1P36.zip

6B3F1P37.zip

6B3F1P38.zip

Edytowane przez YogiCK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest to samo (inaczej teraz nazwane).... Najlepsze wracając do P28 - dalej mam co jakiś czas zwis? Łohohohohoho

Edytowane przez niko2003

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Jako ze wszyscy zachwalaja ta plyke-poradzilem znajomemu zeby nowy komputer byl w nia wyposazony.

Do tego poradzilem mu proc 2160-jako ze sam go mam i jestem jego mozliwosciami zachwycony :)

Do czego zmierzam-mam z ta plyta drobny problem(uprzedzam pytanie o zasilacz BQ SP 450W) jakakolwiek zmiana FSB-mimo zmian napiecia(i na procesorze i na pamieciach-nie powoduje zadnej zmiany-leci podwojny boot-i post wyswietla dalej ta sama wartosc. Zglupialem kompetnie :| u siebie nie mialem zadnego problemu, a nad ta plyta siedzialem kupe czasu i nic.

Jakies rady?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wersje BIOSu postaram sie podac dzis wieczorem, jako ze jestem w pracy i nie mam dostepu to tego komputera i telefonu zeby dopytac.

Co dokladnie robie-nie pamietam dokladnie-w kazdym razie podstawy-luzne timingi, FSB delikatnie w gore-napiecia tez delikatnie bez szalenstw-ale w tym problem ze nawet zmiana o kilka MHz, nie ma zadnego wplywu na takty po zabootowaniu. Dzielnik pamieci ustawiony tak zeby bylo w okolicach 667MHz.

Sprobuje moze z nowszym BIOSem..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:lol:

Nie no dobrze patrze :) Nie bierz mnie za takiego nooba

No offence :)

Po ustawieniu magistrali, chociazby w BIOSie mozna podejrzec taktowanie w danym momencie-pod pierwsza pozycja bodaj-i dalej uparcie 1800Mhz.

Znajomy po powrocie do domu, ma dzis wrzucic nowy BIOS, zobaczymy co to da. Dziwna sprawa -pierwszy raz sie spotykam z czyms takim.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2. Czy kupno pamięci PATRIOT DDR2 2048MB PC800 DUAL 2 x 1024 CL4 EP LLK (172zł) będzie dobrym wyborem?

Będzie dobrym wyborem ale ostrzegam płyta może z tymi pamiątkami nie działać prawidłowo. Mam te pamięci i właśnie taki problem. Z innym egzemplarzem takich samych pamięci (pamiątki kumpla) płyta wstaje. Po podbiciu minimalnie napięcia powyżej 1.8V płyta startuje prawidłowo również z moimi pamięciami. Jak widać problemem jest defaultowe napięcie 1.8V które niektórym pamięciom może nie wystarczyć. Reset BIOSu i jestem uziemiony, muszę latać po znajomych na pożyczki innych pamięci by tylko podbić napięcie :/ Aktualnie szukam jak zmodyfikować BIOS by defaultowo startował z trochę wyższym napięciem. Jak ktoś ma jakieś konkrety proszę o informację.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Będzie dobrym wyborem ale ostrzegam płyta może z tymi pamiątkami nie działać prawidłowo. Mam te pamięci i właśnie taki problem. Z innym egzemplarzem takich samych pamięci (pamiątki kumpla) płyta wstaje. Po podbiciu minimalnie napięcia powyżej 1.8V płyta startuje prawidłowo również z moimi pamięciami. Jak widać problemem jest defaultowe napięcie 1.8V które niektórym pamięciom może nie wystarczyć. Reset BIOSu i jestem uziemiony, muszę latać po znajomych na pożyczki innych pamięci by tylko podbić napięcie :/ Aktualnie szukam jak zmodyfikować BIOS by defaultowo startował z trochę wyższym napięciem. Jak ktoś ma jakieś konkrety proszę o informację.

Podłączam sie do pytania kolegi :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@stolara

Przecież to zależy od SPD pamięci a nie płyty....

No dobra tylko czemu identyczne pamięci działają a moje dwie sztuki już nie? Podniesienie napięcia o stopień wyżej niż jest default i na moich dwóch sztukach również komp chodzi. Po updacie BIOSu komp wstawał, ale już po resecie BIOSu nie. Znowu musiałem wkładać te drugie, podbić napięcie i dopiero mogłem swoje wsadzić. U kumpla komp chodził na moich pamięciach ale resetu BIOSu nie robiliśmy (miał obawy), jedynie ustawienie napięcia default (ma Foxconna P35A) i działał.

Bawił się ktoś bańkami pamięci ? Jakaś różnica w kolorach ?

Bawił się na wszystkie sposoby. Jedna, dwie kości, wszystkie banki po kolei. Ludzie pisali, że z jedną powinien startować, podnieść napięcie i dołożyć drugą. U mnie w żaden możliwy sposób to nie przechodzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może i macie tych samych producentów ale kości mogą być inne. Patrioty były na micronach a teraz pewnie na elpidzie ( nie jestem pewien ) i to może zależeć od tego że nie wstaje.... jakbyś poszedł do niego i sprawdził czy wstanie na Twoich ramach komp po clear cmos i tym samym biosie to mógłbyś mówić że coś Ci płyta nie teges.

Zawsze możesz zmienić SPD...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@stolara

jakbyś poszedł do niego i sprawdził czy wstanie na Twoich ramach komp po clear cmos i tym samym biosie to mógłbyś mówić że coś Ci płyta nie teges.

No na piechotę 20 km nie zrobię ;) Tak na serio to mam już dość tego ciągłego jeżdżenia w tą i z powrotem. Ja nie mówię, że płyta jest nie teges, wylądowała w serwisie i odesłali mi z adnotacją, że jest sprawna. Dopiero moje testy wykazały to co wam opisałem. BIOSy mieliśmy takie same, aktualnie ja mam najnowszy. Pamięci mojego kumpla nie są dużo starsze i kupowane były w tym samym sklepie.

Zawsze możesz zmienić SPD...

Jak?

Sprawdzałem SPD dla tych moich pamięci w CPU-z ale nie jestem teraz w stanie sobie przypomnieć wszystkich ustawień. Pamiętam, że na bank powinny pracować na napięciu 1.8V ale nie pamiętam przy jakich timingach. Dopiero przy 800MHz 4-4-4-12 powinny chodzić na 2.2V a przy 1000MHz 5-5-5-15 2.3V.

Aktualnie przedstawiłem sytuację sklepowi, liczę, że wyślą mi inne sztuki tych pamięci. Obawiam się tylko, że każą wysłać je do serwisu i będzie sytuacja jak z płytą główną, że wrócą te same z adnotacją sprawne a mi komp jak nie działa tak działać nie będzie.

Dzisiaj już nie mam chęci do stawiania systemu bo bym sprawdził dokładnie SPD, o ile komp się uruchomi, w południe byłem znowu pobijać napięcie u innego znajomego (bliżej mieszka) bo po nocce komp nie wstał.

Edytowane przez driven

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Mama nastepujacy problem. Posiadam Foxconna p35a-s do tego proc E2140. Wszystko sie niby normalnie podkreca idzie 3.2ghz ale gdy ustawiam np. 3.3 lata na 3250 i co nie ustawie zawsze wyswietla 3250. Wydajnosciowo chodzi jak 3250... Probowalem zmieniac biosy, napiecia. Zasilacz tez spokojnie wyrabia. Co bym nie robil to stoi na 3250 (szyna caly czas 407). W fox one niby pokazuje tyle ile powinno. Prosze o pomoc ;]

Edytowane przez Seph

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sklep mądrze mi odpowiedział

Proszę zresetować bios i ustawić napięcie pamięci na 2,2 i tak już zostawić na stałe.

Tylko, że jak zresetuję BIOS to znowu do niego nie wejdę i nic nie ustawię. Jednym słowem olali mnie i zostawiają samemu sobie.

Jakiś pomysły na szybkie uszkodzenie pamięci tak by nikt się nie poznał i by można było je wymienić w ramach gwarancji?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam mam jeszcze jedno pytanie bo ciągle zastanawiam sie nad Foxem a MSI Neo 2 - Kupiłem już procka jest to C2D E4500 słyszałem że płyta Foxconn-a nie za bardzo lubi sie z prockami z serii E4xxx, czy to prawda ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam mam jeszcze jedno pytanie bo ciągle zastanawiam sie nad Foxem a MSI Neo 2 - Kupiłem już procka jest to C2D E4500 słyszałem że płyta Foxconn-a nie za bardzo lubi sie z prockami z serii E4xxx, czy to prawda ???

Posiadam E4500 oraz Foxcona i nie mam jakichkolwiek problemow. Z tym ze malo go krece, czas mi na to nie pozwala niestety.Aktualnie smiga na 266x11 i nie sprawia problemow. Bios pobrany przez Live Update bodajze P28 nie ma regulacji mnoznika. To wszystko co moge powiedziec w temacie.

Zreszta przejzyj pierwsze storny tego watku tam z tego co pamietam znajdziesz cos na temat.

Pozdrawiam.

Edytowane przez hef44

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W tym momencie szyna fsb nawet troche wyzej podskoczyla. Zamieszczam screen cpuz i foxone. Oczywiscie gdy ustawie wieksze taktowanie nadal pozostaje takie jak teraz. Sprawdzalem w evererescie ile osiaga w cpu queen i wynik nei zmienia sie gdy ustawiam wyzej.

Dołączona grafika

Edytowane przez Seph

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Noo tak ale 266x11 to trochę słabo już bardziej satysfakcjonujące było by ustawienie 333x9

Jak tylko zmienie bios to bede probowal. Jak napisalem live update sciagnal mi P32 powolujac sie na Karasa. Moze dzis moze na weekend zmienie bios i bede probowal.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi