stolara Opublikowano 18 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2008 wyczyść bios i jak uda Ci się odpalić PC to wejdź w bios i ustaw timingi jak trzeba i napięcie. spróbuj odpalić z jedną kością włożoną do dimm1. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbih Opublikowano 18 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2008 lipna ta płyta jak cholera .. takiego shitu to ja jeszcze nie widziałem .. odłączylem starego hitachi, podłączyłem maxtora .. po czym dźwięk taki jakby nie było ramu .. po kombinacjach z ramami, odłączaniem dysku, zrobiłem reset cmos i problem powtarza się, bo komputer nie chce się uruchomić ... wiatraki chodzą, próbuje czytać płytę ale nic więcej .. wk***ć się można bo niby już było ok .. robie reset teraz na dwie zworki, ale powoli tracę cierpliwość do niej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
driven Opublikowano 18 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2008 @Zibi @OneHotMinute Mi to wygląda na problem taki jak mój z napięciem pamięci. Tyle tych przypadków, że ja sam już nie wiem czy to ta płyta zaniża napięcia czy to te pamięci nie pracują według normy z napięciem 1.8V. Z tego co czytałem każde pamięci powinny według normy JEDEC pracować z napięciem 1.8V i producent musi ustalić timingi przy których będą z takim napięciem pracować. @OneHotMinute tylko nie wysyłaj płyty na serwis zanim nie przekonasz się czy to nie problem napięcia. Wróci po 3 tygodniach z notatką, że sprawna jak było w moim przypadku ;) Oni tam pakują kostki, które tyle woltażu nie wymagają i płyta chodzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbih Opublikowano 18 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2008 (edytowane) mam pamięci geila, które powinny pracować w 2.1V .. taką wartość ustawiłem i chodziło dobrze, do czasu jak podłączyłem ten dysk (poza przypadkiem pierwszego wejścia do biosu, który opisawałem kilka stron wcześniej) .. w tej chwili piszczy jak głupi .. jak zrobię reset cmos, to znowu nie będzie chciał się uruchomić i tak w kółko .. albo ta płyta nie współpracuje z geilami albo jest walnięta Jeszcze pytanko, jakie masz pamięci? Edytowane 18 Stycznia 2008 przez Zbih Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
driven Opublikowano 18 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2008 (edytowane) mam pamięci geila, które powinny pracować w 2.1V .. taką wartość ustawiłem i chodziło dobrze,Mi też zaraz po otrzymaniu sprzętu płyta się uruchomiła prawidłowo ale nie trwało to długo, nawet nie 5 minut i komp się dziwnie zwiesił. Nie zdążyłem podnieść napięcia dla pamięci. Teraz po każdym resecie CMOS płyta nie wstaje prawidłowo. To wszystko przez to, że każde pamięci powinny pracować już przy napięciu 1.8V i takie jest domyślnie podawane dla pamięci po resecie CMOS. To, że producent napisze, że powinny pracować z napięciem 2.1V przy CL4 nie ma nic do rzeczy. Muszą też pracować z 1.8V przy oczywiście odpowiednio dobranych timingach, które oczywiście będą wyższe. W moim przypadku według SPD mają pracować z 1.8V przy timingach 5-5-5-16 i częstotliwości 800MHz. Teraz pytanie czy pamięci nie spełniają normy i nie pracują na napięciu 1.8V czy ta płyta zaniża napięcie. No i te timingi to też mi wydaje się nie są dobierane według SPD mimo, że domyślnie takie ustawienie ma BIOS. jak zrobię reset cmos, to znowu nie będzie chciał się uruchomić i tak w kółko ..Próbuj z jedną kością, jak się odpali podnieś napięcie i dopiero włóż drugą. Jak nie pomoże to nie pozostaje nic innego jak pożyczyć kostkę od kogoś, najlepiej jakąś mniej wymagającą pod względem napięcia i na nich uruchomić, podnieść napięcie dla pamięci i dopiero wsadzić swoje. Ja tak muszę robić cały czas :/ albo ta płyta nie współpracuje z geilami albo jest walniętaMoże akurat nie tylko z Geilami choć jesteś nie pierwszą osobą posiadającą te pamięci, którą ten problem dopadł. Jeszcze pytanko, jakie masz pamięci?Patrioty 800MHz CL4 LLK 2.2V (dla CL4 te 2.2V), choć mam kumpla niby z tymi samymi pamięciami choć SPD się nieznacznie różnią i nie ma tego problemu. Edytowane 18 Stycznia 2008 przez driven Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbih Opublikowano 18 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2008 z pamieciami postepuje dokladnie tak jak ty,pozyczylem od kumpla i najpierw je wsadzam,uruchamiam i dopiero potem swoje,najlepsze jest to ze te pozyczone to dokladnie te same GEil, pozostaje zatem pytanie czego to wina ze trzeba uruchamiac go z takimi kombinacjami :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
driven Opublikowano 18 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2008 (edytowane) najlepsze jest to ze te pozyczone to dokladnie te same GEil, pozostaje zatem pytanie czego to wina ze trzeba uruchamiac go z takimi kombinacjami :mur:Wiesz można mieć teoretycznie te same pamięci czy procesor co znajomy a jednak jedne się lepiej podkręcają inne nie. Jedne osiągają wyższe częstotliwości przy niższym napięciu inne mniejsze. Te kości mają na tyle dobre parametry, że nie bardzo chcą pracować przy niskich napięciach a niestety płyta nie uruchomi ich od razu z optymalnymi timingami i napięciem. Ja wpadłem na pomysł by edytować BIOS i pozbyć się tego problemu. Włączenie domyślnie jednego z mnożników tabeli napięć dla pamięci załatwiło by prawdopodobnie sprawę. Napięcie domyślne od razu po resecie CMOS było by podniesione o wartość mnożnika. Na razie nic z tym nie robię bo jak nie uda mi się uruchomić karty sieciowej do poniedziałku to płyta wędruje na gwarancję bo uważam, że karta jest walnięta. Podawałem instrukcję jednej osobie co posiada Geile na PM ale nie wiem czy się odważył edytować i załadować BIOS. Edytowane 18 Stycznia 2008 przez driven Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stolara Opublikowano 18 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2008 Ja mam a daty i zawsze mi komp wstaje po czyszczeniu cmosu. Nie mam problemów sprzętowych. Jeśli macie możliwości to zamieńcie się RAMem z kimś na 2 dni do testów i wtedy można wyeliminować RAM czy źle działa z tą płytą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OneHotMinute Opublikowano 18 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2008 Zrobiłem CMOS, jak za n'tym razem dostałem sie do biosu ustawiłem napięcie na pamiątkach na 1,8V (default wd producenta) na timingach podanych przez producenta, save i cisza. Znowu było to samo więc znowu cmos ale płyta już nie wstała. Pozatym płyta potrafiła nie zauważyć że karta graficzna jest wyjęta (brak sygnału z pc speakera), zawiozłem ją do sklepu, koleś obejrzał i stwierdził że chyba 2 mikroukłady są niesprawne - jak bardzo sie przyczepić to i owszem, są lekko wypukłe (ale bardzo bardzo lekko). Włożył proca, swój ram i dalej milczał więc płytka pojechałą do serwisu. A miało być tak pięknie ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slow Opublikowano 18 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2008 Nie wiem czy mam dzisiaj zly dzien, czy postawienie macierzy i instalacja na niej systemu jest tak problematyczna na tej plycie.. Wkoncu sie udalo. dyski podpiete do gniazd SATA4 i SATA6, nagrywarka SATA pod SATA2 W biosie: SATA MODE SELECTED : RAID Max Ports on SATA: [4 ports] SATA#2 Configuration: Enhanced > AHCI Configuration: wszystko Not Installed po zapisaniu ustawien, podczas POSTu powinien pokazac sie Intel Matrix Storage ... wciskamy CTRL + I i tworzymy macierz. Potem jest juz z gorki. Najsmiesniejsze jest to, ze w instrukcji nie ma ani slowa o RAID'zie a przy roznych konfiguracjach, raz nie widac napedu, raz macierz w instalatorze nie da sie sformatowac itp. Mam nadzieje, ze komus sie to przyda ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piter1114 Opublikowano 19 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2008 ...jest już nowy bios 6B3F1P35 ale chodzi pewnie o kosmetykę "...Fixed Foxconn LOGO doesn't show when power on issue" Pzdr. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vincT_T Opublikowano 19 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2008 Najsmiesniejsze jest to, ze w instrukcji nie ma ani slowa o RAID'zie a przy roznych konfiguracjach, raz nie widac napedu, raz macierz w instalatorze nie da sie sformatowac itp. Mam nadzieje, ze komus sie to przyda ;) Właśnie w instrukcji dołączonej do płyty jest marnie, ale w tej wersji elektronicznej dostępnej na stronie foxconna, nadrobili zaległości i zrobili porządnego manuala, a i o RAID jest całkiem sporo, wiem bo sam sobie założyłem i dyski śmigają jak szalone :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robowsky Opublikowano 19 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2008 (edytowane) A tak piszę na Amerykańskiej stronie jeśli chodzi o New Bios : Released 1/16/08 BIOS are provided “AS-IS” without warranty. Use command line: afudos 6B3F1P35.ROM /p /b /n /c /x Edytowane 19 Stycznia 2008 przez robowsky Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stolara Opublikowano 19 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2008 Ja już przeflashowałem i tylko zmienia się logo tak jak mówicie, ale i tak sobie wyłączyłem :lol2: Sprawdzam czy działa normalnie mnożnik 3:5. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
userek Opublikowano 19 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2008 (edytowane) wyszła nowa wersja coretemp i znowu temp.jest dziwnie niska http://www.alcpu.com/CoreTemp/ w wersji 0.96 miałem około 40 stopni,teraz w 0.96.1 24 stopnie :mur: Edytowane 19 Stycznia 2008 przez userek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karas Opublikowano 19 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2008 U mnie nowy CoreTemp pokazuje dobra temperature. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
userek Opublikowano 19 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2008 czyli znowu coś zwalili z e21xx pewnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stolara Opublikowano 19 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2008 3:5 nie działa tak jak powinien :-| a core temp wyszedł jakiś czas temu i dobrze pokazuje temp na E6300. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marlutowski Opublikowano 19 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2008 (edytowane) Witam Przymierzam się do zakupu takiego konfigu: FOXCONN P35A-S P35+ICH9R S775BOX PDP Patriot 2*1GB DDR2 800 Dual LLK CL4 Tagan TG400-U33 2-Force II 400W PALIT 8600GT SONIC+ 256MB DDR3 625/1800 Intel Pentium Dual-Core E2160 1.8GHz BOX + SCythe NInja Myśle o OC - czy współpraca tych Patriotow z tą płytą jest dobra? Miał ktoś z nimi jakieś problemy ? Jeśłi tak, to co innego byście mi polecili ? Edytowane 19 Stycznia 2008 przez marlutowski Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hef44 Opublikowano 19 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2008 Mam prawie identyczny konfig z tym ze E4500 i Chiftec. Procek na boxie ladnie chodzi na 3.0GHz co do pamieci to malo je krecilem. Raz tylko podnioslem na 833 przy nominalnych timingach, ale wtedy po jakims czasie zaczal mi sie firefox przycinac. Mysle ze to byla wina moich nieumiejetnosci raczej niz samych pamieci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blazejj Opublikowano 19 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2008 Normalnie zabić się można ! Najpierw na P35A "wall" na płycie na fsb ~355, teraz doszła do mnie druga płyta P35A-S i to samo! Tylko że tutaj raz jak ustawie wartość 1380 / 1370 to raz startuje a raz nie... Ramy na 100% nie blokują. To samo proc :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sliza Opublikowano 19 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2008 3:5 nie działa tak jak powinien odpisali ci cos (jesli tak, to co?) jak juz pisales do nich w tej sprawie przed wydaniem P35? Jak P35 nie pomogl, to nie pozostaje nic innego, jak "meczyc" ich dalej w tej sprawie (najlepiej dolaczajac skriny z dowodem buga). Przy jakiej/jakich FSB testujesz ten dzielnik i w jakim sensie nie dziala (ustawia sie jakis inny?). Jak bede mial chwile czasu w weekend, to potestuje u siebie na P35 (ale ja mam proca E2160) - jak zreprodukuje u siebie buga, to tez do nich napisze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ripool Opublikowano 19 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2008 Czy u was z przejsciem ze starego biosu na nowy kasuja sie wszystki ustawienia. Jak przechodzilem z 19 na 28 to wszystko zostalo tak jak ustawilem wczesniej, ale jak juz z 28 na 33 i 34 to wszystko musze ustawiac od poczatku ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stolara Opublikowano 19 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2008 (edytowane) sliza pisałem do nich po wydaniu P34 że jak ustawie w biosie 3:5 to mam w cpuz 4:5. U mnie nie działa on po wyłączeniu PC, muszę sprawdzić czy większe Vdimm coś nie pomoże. A nic mi nie odpisali. ripool jeśli zmieniasz bios to kasują Ci się ustawienia. Ja zawsze po flashu biosu ładuje ustawienia optymalne a później ustawiam co trzeba. EDIT: Wyższe Vdimm nic nie daje. Edytowane 19 Stycznia 2008 przez stolara Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sliza Opublikowano 19 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2008 stolara: jakie masz ramy i przy jakim FSB sie to dzieje? rozumiem, ze dzielnik 3:5 dziala ci ok po ustawieniu dopoki nie wylaczysz (i ponownie wlaczysz) kompa (wylaczasz z sieci/zasilacz czy tylko guzikiem na budzie)? Wtedy przelacza ci sie na 4:5? ps moglby mi ktos wytlumaczyc po co w P34/P35 zostawiono opcje DRAM Frequency (Auto/667/800) skoro wszystkie 6 dzielnikow RAM jest teraz dostepne od razu w tej opcji na samej gorze (tam, gdzie na P33 i nizej byly tylko 3 dzielniki z zaleznosci od ustawienia DRAM Frequency)? Czy w P34/P35 opcja DRAM Frequency jest jeszcze w ogole do czegos potrzebna? ps zauwazyl ktos, ze poczawszy od P34 dluzej trwa moment przy bootowaniu "miedzy" ekranem POST a pojawieniem sie ekranu startowego Windy (tam, gdzie jest LAN Boot, jak ktos ma to wlaczone). Teraz kursor sobie miga chwile w lewym gornym rogu, potem przeskakuje 1 linijke nizej i tez sobie troche pomiga i dopiero pojawia sie ekran Windy (na P33 tak nie bylo). Ma ktos tak jeszcze i zauwazyl te zmiane? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stolara Opublikowano 19 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2008 (edytowane) Mam a daty vitesty 2x1GB Ustawiam tak: 1066 FSB 3:5 do tego 5559 2.0Vdimm i save & exit czekam aż winda się załaduje, patrze w cpuz jest 3:5 444MHz elegancko. Później zamykam system, wyłączam zasilacz, czekam aż zgaśnie dioda na mobo. Przełączam zasilacz na włączony, odpalam system i wchodzę w cpuz i jest 4:5 czyli 667MHz. Edit: Napisałem do supportu o 3:5 i poprosiłem żeby dodali więcej timigów, może coś się uda ;] Edytowane 19 Stycznia 2008 przez stolara Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregor1230 Opublikowano 19 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2008 (edytowane) Oj widzę , że ta płyta to jakaś niedopracowana kicha skoro tyle skarg i lamentów. Już się na nią zdecydowałem , ale chyba sobie ją podaruję. Patrioty 800 LLK już mam do tego e2140 i zastanawiam się nad mobaskiem. Jeśli takie jaja są to ja chyba podziękuję , a takie ładne opinie na egiełdzie w teście są :( i na nvision . Dobra cena a tu takie jazdy ;/ . Zmartwiliście mnie chłopaki. Chyba abit będzie lepszym wyborem ;). Edytowane 19 Stycznia 2008 przez Gregor1230 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hef44 Opublikowano 20 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2008 Abit ip35 ? Widzialem wykonanie tego wiekszosc fabrycznie wyglada tak jakby kazdy serwisant w kazdym serwsie mial odrzucic reklamacje. I tez sa z nim problemy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blazejj Opublikowano 20 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2008 To ma ktoś jakiś pomysł? Przed chwilą sprawdzałem po 2 procki na 2 foxach E2180 na x10 spokojnie 3,3 - 3,4Ghz robił. Zmniejszyłem mnożnik i 1390-1415 nie chce przekroczyć.. :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość 3haq Opublikowano 20 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2008 Gdy wyłącze kompa to mysz optyczna cały czs się świeci. Czy idzie to jakoś wyłączyć , czy tylko przez odcięcie zasilania od od kompa ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...