Skocz do zawartości
YogiCK

Foxconn P35a / P35a-s

Rekomendowane odpowiedzi

Na procek jest +16 (1,31 pokazuje fox one), na ram standardowo, memtest 24h 0 błędów.

Orthos 13h to był CPU stress, a jak puszczałem z 3dmarkiem to CPU+RAM stress. Żadnych zwisów podczas testu, a 3dmark06 jest napradę czuły.

+15 to ja mam na E4300 a nie na E8xxx tak jak Stolara napisał podnieś V na chipsecie :) bo to prawdopodobnie będzie problemem i nie do 1.3V tylko więcej... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dentarg

Obstawiam jednak za wysoka temp, nie procka, ale wewnatrz obudowy... po prostu komponenty na plycie sie dusza;)... mialem to samo i tylko w 3D, reboot od czasu do czasu... (8800GT/3870 + wysoko krecony CPU potrafia zrobic niezle piekielko w budzie)... jaka masz wentylacje? zdejmij panel boczny, do tego zablokuj wentyl na 3870 i CPU na 100% i pograj troche...

---

BTW nie rozumiem tej paniki z napieciem, jak CPU padnie to trudno i tyle... :razz: cienki byl po prostu, nie ma co zalowac :) , na gware go... moze nastepny bedzie lepszy... :D

Moj e6400 dostawal juz 1.750V+ na powietrzu. :razz:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zauważyłem ciekawą rzecz :) C1E wyłączone, włączony EIST. Podczas obciążenia procka mnożnik zmienia się pomiędzy x6 i x8 (standardowy dla E6400) i byłoby ok, ale wskakuje również na x7 :D EIST Enhanced czy jak? :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, dzisiaj przesiadłem się na Intela.

Kupiłem P35A-S

Przed instalacją windowsa, wlazłem do biosu żeby sobie poustawiac to co potrzeba.

W tym przełączyłem tryb Sata na AHCI (to chyba NCQ u Intela), jednakże windows nie chciał się instalowac. Po przełączeniu w tryb IDE wszystko poszło ok. Teraz chciałbym przełączyc dyski na SATA (NCQ), ale jak ustawie tryb RAID, czy AHCI, to winda nie chce mi się załadowac i sie restartuje na planszy z paskiem. Po przestawieniu spowrotem na IDE wszystko działa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, dzisiaj przesiadłem się na Intela.

Kupiłem P35A-S

Przed instalacją windowsa, wlazłem do biosu żeby sobie poustawiac to co potrzeba.

W tym przełączyłem tryb Sata na AHCI (to chyba NCQ u Intela), jednakże windows nie chciał się instalowac. Po przełączeniu w tryb IDE wszystko poszło ok. Teraz chciałbym przełączyc dyski na SATA (NCQ), ale jak ustawie tryb RAID, czy AHCI, to winda nie chce mi się załadowac i sie restartuje na planszy z paskiem. Po przestawieniu spowrotem na IDE wszystko działa.

Podczas instalacji windy powineś zapodać z dyskietki sterowniki (klawisz F6). Istnieje lepsze rozwiązanie.

Można przy pomocy programu nLite:

nLite zintegrować sterowniki z płytą instalacyjną WinXP.

Jeżeli wcześnie do instalacji nie zapodałeś sterowników do AHCI to teraz już nic nie zrobisz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podczas instalacji windy powineś zapodać z dyskietki sterowniki (klawisz F6). Istnieje lepsze rozwiązanie.

Można przy pomocy programu nLite:

nLite zintegrować sterowniki z płytą instalacyjną WinXP.

Jeżeli wcześnie do instalacji nie zapodałeś sterowników do AHCI to teraz już nic nie zrobisz.

OK, to przy następnej instalacji coś wymyśle.

Brak u mnie stacji dyskietek, mam nadzieję że z Pen'a, albo cd da jakoś rade je wgrac ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak najbardziej wstają. Nie rozumiem dlaczego tak sie uwzieliście na nie . Mam je od sierpnia ustawione na 4 4 4 12 2.15V i do tej pory nie miałem z nimi żadnych problemów.

LOL kolejny zadowolony klient. Zrozum, że to iż Ty nie masz najmniejszych problemów z patriotami nie oznacza, że inni ich nie mieli. Mam znajomego nie ma najmniejszych problemów i bardzo dobrze, ja mam problem i jeszcze kilka osób i nie jest już tak fajnie. Więc nikt się na nic nie uwziął tylko ludzie zwyczajnie ostrzegają by uważać bo mogą być problemy.

BIOS'u jeszcze nie wgrywałem ale przejrzałem go w edytorze i wygląda, że domyślne napięcie dla pamiątek nie zostało zwiększone tak, że pewnie po Clear CMOS mi nie wstaną. Ale jeżeli BIOS okaże się naprawdę dobry to tylko go jeszcze zmodować pod tym kątem i będzie cacy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...Jeżeli wcześnie do instalacji nie zapodałeś sterowników do AHCI to teraz już nic nie zrobisz.

ee tam ;) Normalnie w menadżerze urządzeń aktualizujesz sterownik do obu kontrolerów SATA bez restartowania systemu wskazując dokładnie, ręcznie plik iaahci.inf dla ICH9 z płyty, pozniej dwa restarty (po pierwszym zmieniasz w biosie na AHCI) i gotowe. Robiłem to u siebie bez problemu a instalowałem system w trybie IDE (sterowniki raid zainstalowane).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pisze maile z Foxconnem i dostałem bios do testów P36 :wink: W biosie nic sie nie zmieniło wizualnie ale już nie ma problemów z bootem. Komp mi normalnie wstaje na 3GHz z memami 1:1 i 5:6 :D :D

Edit:

Bios P36

ps: chciałem wrzucić przez forum ale mi wywala błąd - Transmisja zakończona błędem. Nie masz uprawnień do wgrywania plików z takim rozszerzeniem. - szkoda <_<

Edytowane przez stolara

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ee tam ;) Normalnie w menadżerze urządzeń aktualizujesz sterownik do obu kontrolerów SATA bez restartowania systemu wskazując dokładnie, ręcznie plik iaahci.inf dla ICH9 z płyty, pozniej dwa restarty (po pierwszym zmieniasz w biosie na AHCI) i gotowe. Robiłem to u siebie bez problemu a instalowałem system w trybie IDE (sterowniki raid zainstalowane).

Dzięki wielkie działą jak trzeba

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pisze maile z Foxconnem i dostałem bios do testów P36 :wink: W biosie nic sie nie zmieniło wizualnie ale już nie ma problemów z bootem. Komp mi normalnie wstaje na 3GHz z memami 1:1 i 5:6 :D :D

Wstaw ten bios to po testujemy razem z Toba :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale co to znaczy normalnie? Z normalnym podwójnym bootem, czy jeszcze normalniej?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli tak samo jak z biosem D38. Czyżby to ten sam ?

Foxconn liveupdate pokazuje date biosu 20.02.2008. Bardzo możliwe bo przy pierwszym odpaleniu biosu jest LOGO tak samo jak w D38 ale ja to wyłączyłem ;] Edytowane przez stolara

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też dostałem odpowiedż od Foxconna z linkiem do nowego biosu P36. No ale nie potestuje go sobie narazie bo mi grafa padła, ale jak ktoś chce go ściągnąć to podaję link:P36

Edytowane przez Kipps

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coś ostatnie dni nowe biosy wysypuje jak grzyby po deszczu. Tylko nie ma żadnego oficjalnego. :D

Mam pytanie, chcę podłączyć przednie gniazdo słuchawek oraz mikrofonu z przodu obudowy do płyty. Gniazdo na płycie audio znalazłem ale gdzie kest wejście mikrofonu ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coś ostatnie dni nowe biosy wysypuje jak grzyby po deszczu. Tylko nie ma żadnego oficjalnego. :D

Mam pytanie, chcę podłączyć przednie gniazdo słuchawek oraz mikrofonu z przodu obudowy do płyty. Gniazdo na płycie audio znalazłem ale gdzie kest wejście mikrofonu ?

zazwyczaj mik i sluchawki (z przodu obudowy) sa wyprowadzone 'z obudowy' w postaci jednej kostki, podlaczasz ja do plyty i powinno zadzialac... - jak nie to sprobuj jeszcze w opcjach sterownika odhaczysz automatycze wykrywanie panelu przedniego... Edytowane przez ernik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi