YogiCK Opublikowano 23 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2008 (edytowane) Jakiś czas temu za przygotowanie opracowania o Foxconnie P35A dostałem od waszej firmy kilka gadżetów Foxa. Przy okazji kontaktów w związku z przesyłką paczki pytałem się czy macie jakąś możliwość kontaktu z supportem Foxconna. Odpisał pan, że tak. Czy nadal jest to aktualne?? Jeżeli tak, prosił bym o przesłanie kilku uwag nt. BIOSów tej płyty: - Płyta osiąga w przypadku procesorów Pentium DualCore E21x0 i Core 2 Duo E4x00 niższe FSB przy podkręcaniu niż inne płyty z tego samego segmentu rynku (MSI P35 Neo2-FR, Abit IP35 i inne). Różnice sięgają nawet 20MHz, co oznacza nawet 200MHz niższe maksymalne taktowanie osiągalne niż na innych płytach. Przy mocniejszych procesorach ( Core 2 Duo E6xx0, E8x00) nie ma takiego problemu. - Brakuje możliwości regulacji alpha timingów. Wszystkie płyty z tego segmentu rynku co P35A posiadają taką regulację, oprócz właśnie Foxconna. Kiedyś prosiliśmy o dodanie tej opcji do BIOSu przez oficjalną stronę, leczy uzyskaliśmy jedynie odpowiedź że do podkręcania przeznaczony jest Foxconn Mars i nie dodadzą tej opcji. Jednak już sporo osób zrezygnowało z P35A właśnie ze względu na brak regulacji alpha timingów. Dużym problemem jest też niedopracowanie kolejnych BIOSów. Kolejne BIOSy oprócz drobnych poprawek wprowadzają spore problemy - np. ze wstawaniem komputera lub stabilnością. Ostatni BIOS P36 jest jak narazie w porządku, i dobrze by było gdyby w kolejnych nie zepsuli tego. Mam nadzieję że przekażecie te uwagi do supportu Foxconna i nie pozostaną one bez odezwu. Z góry dziękuję za ewentualną pomoc. Z poważaniem Krzysztof Kłos / YogiCK PurePC P35A Users Team Coś takiego wysmarowałem do tej firmy. Możliwe że coś wywalczą. Edytowane 14 Lutego 2011 przez YogiCK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tajfo Opublikowano 23 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2008 Płyta obsługuje E8XXX. Po aktualizacji do najnowszego biosu P36 Z płytą nie ma większych problemów.Czyli nie trzeba resetować bosu po wyłączeniu kompa z sieci itd, co z dual bootem? A jak jest z OC nie gubi ustawień, vdrop? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość 3haq Opublikowano 23 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2008 Czyli nie trzeba resetować bosu po wyłączeniu kompa z sieci itd, co z dual bootem? A jak jest z OC nie gubi ustawień, vdrop?Dokładnie od P36 nie trzeba resetować biosu. Przy OC nie gubi ustawień. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sliza Opublikowano 23 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2008 (edytowane) @YogiCK: dobry tekst tylko dobrze by bylo do tego dolaczyc od razu wersje po ang. do wklejenia przez nich do maila do foxa, bo tak to nie wiem, czy bedzie im sie chcialo samym smarowac po ang. (a jesli nawet, to czy czegos nie przeinacza/nie znieksztalca znaczenia). co do prockow E2xxx/E4xxx i ich nizszego o/c, to tez dobrze bylo by *wyraznie* zaznaczyc w tekscie, ze chodzi o procki z FSB 200MHz (800 quad), bo moga nie skojarzyc. === @niko2003: Stolara pisałeś moze w sprawie obrotów wentylatora, nie są stałe (rozkręca się i zwalnia) - są 3 osoby ktore to denerwuje. Przewaznie na Arcticach Freezer. moglbys dokladniej napisac na czym polega problem i kroki do zreprodukowania go? Wtedy moglbym napisac do nich, o co konkretnie chodzi. "nie są stałe (rozkręca się i zwalnia)" - ile RPM konkretnie i czemu jest to denerwujace? ... Ja z kolei zauwazylem taki problem (na roznych biosach), ze czasem (dosc rzadko ale sie zdarza) po restarcie kompa (chyba nieistotne, czy z wejsciem do Biosu czy nie) wentyl na procku (boxowy Intel - Delta) wchodzi na nieco wyzsze obroty niz normalnie powinien biorac pod uwage aktualna temp. na CPU - tzn. wchodzi na obroty 16xx RPM - w idle (a normalnie powinno byc 13xx w idle i EIST on) i nie zwalnia - kolejny restart kompa to naprawia i jest juz 13xx. Te 16xx to nie jest 100% wentyla (bo ma > 2000), ale roznica 3xx RPM jest juz slyszalna, jak jest cicho w pokoju (zamkniete okno etc). Tak wiec cos z ta regulacja obrotow wentyla cpufan na foxie jest nie do konca ok, i tez warto byloby o tym do nich wspomniec. Edytowane 23 Lutego 2008 przez sliza Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Theus Opublikowano 23 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2008 @niko2003: moglbys dokladniej napisac na czym polega problem i kroki do zreprodukowania go? Wtedy moglbym napisac do nich, o co konkretnie chodzi. "nie są stałe (rozkręca się i zwalnia)" - ile RPM konkretnie i czemu jest to denerwujace? Od kilku dni jestem posiadaczem Freezera 7 pro i mam ten sam problem. Jak nie ustawie w biosie to z obrotami mam problemy. Nawet teraz w idlle przy temp 30 stopni obroty wiatraka "skaczą co chwilka od 1200 do 1700 i zmienia to sie cały czas czyli słychać co chwilkę szybsze obroty mimo że temperatura nie wzrasta. Jest to denerwujące na obciążonym procku jest to samo. Czasem jak wejdzie w najwyższe obroty to porostu smiga na 2700 i z nich nie schodzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sliza Opublikowano 23 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2008 (edytowane) @Theus: opisz swoj problem tutaj (po ang., prosto i konkretnie): http://www.foxconnchannel.com/support/online.aspx EDIT: a nie jest to przypadkiem wina samego Fryzjera (twojego egzemplarza ew. jakas wadliwa partia etc)? Probowales go moze na innych mobo jesli masz taka mozliwosc? Poza tym, czy ktos zauwazyl podobne zachowanie na foxie dowolnych INNYCH wentyli niz Fryzjer? Edytowane 23 Lutego 2008 przez sliza Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamlop Opublikowano 23 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2008 Wytłumaczcie mi jak to jest. Core temp podaje mi ze mam startowe napięcie 1,3250v Teraz jak ustawie w biosie napiecie 0x to rozumiem że mam standardowe. Jak ustawić napięcie niższe niż startowe ? Bo widzę że się obniża jak speedstep działa, ale ręcznie nie wiem gdzie to w biosie się robi... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 23 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2008 Ręcznie nie da się niestety. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sliza Opublikowano 23 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2008 Ręcznie nie da się niestety. to tez byl/jest jeden z naszych postulatow do foxa. BTW: ktore mobasy na P35 to maja? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 23 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2008 Zaktualizowałem trochę FAQ: - dodałem BIOS P36 - dodałem info o BIOSie od Marsa - dodałem info jak ustawić BIOS do RAIDu na P35A-S (thx Slow) - dodałem info o braku możliwości ustawienia niższego Vcore niż domyślne - dodałem info o bezproblemowej obsłudze C2D E8x00 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vesper Opublikowano 23 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2008 Wczoraj wgrałem bios P36 i jestem zadowolony. Oto co zauważyłem na pierwszy rzut oka w porównaniu do P32: - 'normalny' dual boot zamiast podwójnego wciskania power po odcięciu zasilania, co zaliczam na: + - wszystkie dzielniki pamięci dostępne bez zmieniania częstotliwości pamięci: + - możliwość zmiany mnożnika procesora (pomimo włączenia odpowiedniej opcji w biosie, nie mogłem go zmienić na P32, a tu wyskakuje od razu): + - w momencie kiedy przesadzę z oc, płyta nie piszczy szaleńczo, ale wstaje a def. FSB i informuje, że przekroczono możliwości systemu (wcześniej trzeba było do tego używać zworki): duży + No ale, jest też 'another piece of nasty bussiness': - Mój zestaw chodzi normalnie na ustawieniach: E2160 3.2 (355x9) @ 1.4v, dzielnik 1:1, 4-4-4-12 @ 2.0V Przy zmianie dzielnika tak, żeby uzyskać RAM powyżej 800 system przestaje być stabilny, co pewnie jest winą pamięci. W związku z tym chcialem ustawić CPU 8x400 - prędkość ta sama a pamięci chodziłyby na nominalnym 800. Ale nie jestem w stanie wyjść powyżej FSB 385 MHz! niezależnie od mnożnika procesora płyta pisze, że system nie jest stabilny, zmień ustawienia itp. itd. Podniosłem napięcia na wszystkim: CPU step 12 (1.45v), mem 2.1V(domyślnie mają 1.8v), nb 1.38, popuściłem timingi na 5-5-5-15 i nic za każdym razem to samo. Przecież to niemożliwe, żeby była to wina procka po spokojnie włącza się przy 3.4 GHz, więc jest to definitywna wina płyty - dla mnie duży minus - druga sprawa wyniknęła dzisiaj po reistalce systemu. zanim jeszcze zainstalowałem winampa to było mi dane posłuchać ciszy z głośników. Przy zwiększonej głośności słychać było wyraźne szumy i trzaski (w głośnikach), które milnęły dopiero po wyciszeniu master volume. Bardzo niełandnie, że dźwiękówka przenosi takie rzeczy na głośniki, bo w duuuużo tańszych płytach takie problemy zdarzają się sporadycznie - denerwujący minus (niestety tu nie pomoże nawet zmiana biosu) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Theus Opublikowano 23 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2008 Nie mam możliwości sprawdzenia tego fryzjera na innym mobo gdyż założyłem na niego dość dobra pastę której już niestety nie mam. Według specyfikacji technicznej tego fryzjera obroty reguluje sie w granicach 900 - 2500 RPM (PWM) W ustawieniach na płycie głównej nawet jeśli ustawie w manula mode by rpm 300/500/700/900/1000 kreci sie w granicach 1100, gdy ustawie 1500 kreci sie w granicach 1500- 1800 co chwile skacząc. Odczyty obrotów sa takie same w foxe one jak i w hw monitor. Gdy w fox one przełącze na smart fan po prostu rozpedza sie na 2600 i tyle tak cały czas. Na auto mode by RPM sprawa jest bardziej złożona chciałbym żeby do tempartury 55 stopni poprostu krecił si ena minimlanych 55-62 wskakiwał na gdzieś 1800 a powyżej 62 wskakiwał na 100% czyli te 2600- 2700. I nie wiem jak to ustawić ;/ Co do specyfikacji 900- 2500 tyle jest na pudełku. Sprzedawcy zazwyczaj maja opisane to jako 300- 2500 gdyż u wielu osób tak to chodzi podobno. Wiec jakie macie minimalne obroty fryzjera na tej mobo? Jeszcze po testuje różne ustawienia i jak cos to napisze do supportu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vesper Opublikowano 23 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2008 @Theus A jaką masz obudowę, kartę graficzną, układ kabli w obudowie, dodatkowe wentylatory? W małej obudowie wiatrak kręci się nie porównywanie szybciej, zwłaszcza jeżeli masz tak jakąś ciepłą kartę (np. 8800GT), bałagan w kablach i żadnego dodatkowego wydmuchu. Mam ten sam problem w obudowie tracera i 8800GTS. Spróbuj ściągnąć boczną sciankę i sprawdź wtedy czy fryzjer nie kręci się wolniej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wts777 Opublikowano 23 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2008 (edytowane) To czym sie różnią biosy d38 i p36 ?? Jest w ogóle jakaś różnica i który jest lepszy?? Edytowane 23 Lutego 2008 przez wts777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Theus Opublikowano 23 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2008 Ścianka nie ma nic do rzeczy ale wyjąłem dla pewności. W Auto mode by RPM ustawiłem wszystkie ustawienia fan na 0(tylko dla testu), logicznie myśląc wiatrak powinien sie kręcić na minimalnych obrotach nie zważając na temperature. A ten kreci sie 1400- 1500, rozumiem zeby sie krecil te 1100 ale nawet do tego poziomu nie chce zejść. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vincT_T Opublikowano 23 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2008 Vesper, jaki masz RAM? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vesper Opublikowano 23 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2008 @vincT_T Patriot 2x 1GB 800MHz CL5 (kupione lipiec 2007) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vincT_T Opublikowano 23 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2008 no to coś nie tak może z patriotami? rozumiem, że powyżej 385 fsb nie możesz wejść do windowsa? gold memory memtest sprawdzałeś ? co Ci pokazuje CPU-Z w zakładce SPD ? wts777, ja nie stwierdziłem wielkich różnic, ale testowałem bardzo krótko, zauważyłem tylko, że przy FSB 400 mam BSOD na D38, a na P36 dociągnąłem do 410, ale mówię testy były bardzo krótkie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vesper Opublikowano 23 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2008 (edytowane) ...rozumiem, że powyżej 385 fsb nie możesz wejść do windowsa? gold memory memtest sprawdzałeś ? co Ci pokazuje CPU-Z w zakładce SPD ?... Nie. Po ustawieniu FSB wyższego niż 385 (w biosie ~1540) komputer w ogóle się nie włącza :mur: Po restarcie i automatycznym przywróceniu ustawień domyślnych (FSB 200MHz CPU @1.8GHz) wyświetla mi się na ekranie POST komunikat "Settings are over sysytem capability. Press DEL to enter Setup, or press F1 to restore safe system defaults" lub coś bardzo podobnego w treści i identycznego w znaczeniu (nie chce mi sie tego słowo w słowo cytować). W związku z tym nie mogę ani testować pamięci, ani robić czegokolowiek na wyższych ustawieniach, bo nie jestem w stanie ich w ogóle uruchomić. Taka sytuacja zdarza się niezależnie od tego czy CPU ma mnożnik na 8 czy 9, na każdych rozsądnych napięciach (bo przecież nie będę dawał 1.6V na NB, żeby mieć 3.2GHz na procu) Jak testuje stabilność na ustawieniach, które mam w tej chwili (355MHz) to wszystko działa stabilnie i bezproblemowo screen Zresztą z tego co teraz widzę to chłopaki na Egiełdzie też na zmniejszonym mnożniku zatrzymali się na 385 MHz, czyli nie jestem sam :mur: Edytowane 23 Lutego 2008 przez vesper Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
userek Opublikowano 23 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2008 dobra,a jak zwiększasz napiecie procka o 1 więcej jest bardziej stabilnie?ja na swoim mam 12x vcore czyli 1.45 i mam około 3.2GHz,jak wezmę równe 3.2 to orthos wali błędami po kilku minutach musiałbym podnieść napiecie proca ale to już za wysoka temp. będzie w stresie(x13/x14)wyższe taktowanie proca nie jest mi potrzebne praktycznie a nie chcę żyłować procka nadmiernie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vesper Opublikowano 23 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2008 ja testowalem tak: 0x (czyli 1.3V) przy 3.0GHz i błędy wyskawikały bardzo sporadycznie (Orthos>1h) 8x (czyli 1.4V) przy 3.2GHz i zero błędów w Orthosie >1.5h i zero problemów na codzień w zwyczajnym użytkowaniu. IMO zmienianie napięcia o 1x jest bardzo przydatne, kiedy chesz precyzyjnie napięcie, żeby procka nie męczyć, a mieć stabilną pracę. Dobrze to jest opisane w poradnikach o podkręcaniu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sliza Opublikowano 23 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2008 (edytowane) @YogiCK: czy moglbys dodac linke (+krotki opis co/jak/po co) do stronki supportu foxa do FAQ: http://www.foxconnchannel.com/support/online.aspx bo mysle, ze nadal wielu forumowiczow - posiadaczy plyty nie zdaje sobie sprawy z istnienia/przeznaczenia tej jakze pozytecznej strony, a tak by mogli (oprocz pisania w tym watku) od razu uderzac bezposrednio do foxa ze swoimi problemami/zauwazonymi bugami etc. co jakis czas podaje ten link w watku, ale staje sie to powoli nieco nuzace, a i tak pewnie wielu go nie zauwazy w gaszczu tylu stron tematu. ==== @vesper: masz cepa rev. M0? jakiego masz/ustaliles FSB walla kolejno na mnoznikach: 6, 7, 8, 9? testuj na dzielniku DRAM:FSB 1:1, 5-5-5-x i 2.0-2.2V bo podejrzewam, ze te ramy za dobre nie sa. Edytowane 23 Lutego 2008 przez sliza Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vincT_T Opublikowano 23 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2008 tak jak Sliza mówi, weź ustaw mnożnik na 6 dzielniki na 1:1 i powiedz ile maksymalnie ukręcisz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kipps Opublikowano 23 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2008 Po ustawieniu FSB wyższego niż 385 (w biosie ~1540) komputer w ogóle się nie włącza U mnie na E2140 to samo; bariera 385mhz nie do przeskoczenia na tej płycie!!!! Po prostu bios musi blokować dalsze podkręcanie procesorów z defaultowym FSB 200Mhz!!!! Więc piszcie do Foxa (weźmiemy ich siłą) to może to poprawią :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 24 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2008 Tymczasowo można spróbować pobawić się z czymś takim > http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=236090 Może pomoże. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kipps Opublikowano 24 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2008 Tymczasowo można spróbować pobawić się z czymś takim > http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=236090 Może pomoże. Dzięki za link :wink: Na razie poczekam zobacze co mi support od foxa odpisze... Jeśli będzie nadal zamulał z tym blokowaniem OC to pewnie spróbuję tego moda... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vesper Opublikowano 24 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2008 (edytowane) Troche popracowałem nad ustawieniami i oto moje wyniki i wnioski: TEST PAMIĘCI: 1) timingi: 4-4-4-12 napięcie: 2.224V częstotliwość: 853MHz (2x 426.8 ) przy magistrali 355MHz x4 = 1422 (nie chciało mi się zmieniać domyślnego taktowania) testowane programem: MemTest 3.6 spod windowsa (test 2x 852MB) 100% coverage 0 errrors 2) timingi: 5-5-5-15 napięcie: 2.224V częstotliwość: 1000MHz (2x 500.0) screen magistrala na screenie, 333MHz testowane jak wyżej, z tym, że chodziło mi tu głównie o to, żeby pokazać, że przy takich ustawieniach komputer bez problemu się uruchamia 7% coverage 0 errors (potem wyłączyłem, żeby przeprowadzić inne testy) Maksymalne FSB: Wszystko przy ustawieniach napięcia: CPU: 1.400V RAM: 2.224V NB: 1.4703V (z ustawienia w biosie) GMCH: 1.496V (odczyt z biosu) Ustawienia pamięci: 5-5-5-15 2T dzielnik: 1:1 Mnożnik: x 6.0 FSB: 378.7 (1515MHz) RAM: 757MHz Mnożnik x 7.0 FSB: 355.0 !!! (1420 - czyli mniej niż na codzień używam przy x9.0!!!) RAM: 710MHz Mnożnik x8.0 i x9.0 (razem, bo osiągi podobne) FSB: 380.0 (1520) - tym razem nie udało mi się osiągnąć nawet 1534, które miałem wczoraj RAM: 760MHz Na osiągniętym FSB nie przeprowadzałem żadnych testów, chodziło tylko o wejście do biosu i zmianę ustawień na jeszcze wyższe/niższe. Zresztą i to czasami było bardzo trudne, bo kilka razy system zawiesił mi się w biosie lub przy wyświetlaniu ekranu POST. Myślę, że to wina biosu P36, który, jakby nie było, jest wersją beta. Nie będę testował na innych biosach na razie, bo nie mam cierpliwości do machania zworką, a tak się dzieje na poprzednich (P30 i P32 na pewno) Myślę, że teraz widać czarno na białym, że to nie pamięci ograniczają moich osiągów Nie wiem tylko jak to krótko i zwięźle przedstawić Foxconnowi, a tym bardziej nie wiem czy nawet po zgłoszeniu firma podejmie jakieś działania, żeby to zmienić. Na koniec jeszcze słowo w słowo komunikat z ekranu POST, przy ustawieniach FSB >385MHz (z dziś już od 380MHz) "WARNING: Current CPU clock setting beyond system capability !!! Press F1 to run SETUP Press F2 to load default values and continue" Edytowane 24 Lutego 2008 przez vesper Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcinas83 Opublikowano 24 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2008 Najzabawniejsze to jest to, że ja mogę zrobić 8x375 lub 9x333 i za cholerę tego przejść nie mogę <_< tylko teraz nasuwa się pytanie czy kiepski procesor czy to przez bios :) ja stawiam na procesor bo przy 9x333 napięcie procka to 1,49V :) tak jakbym nie mógł przejść granicy 3ghz na procku bo później nawet większe V nie pomaga :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vesper Opublikowano 24 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2008 @Marcinas83 A możesz zrobić np. 6x400MHz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arroyo Opublikowano 24 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2008 Tymczasowo można spróbować pobawić się z czymś takim > http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=236090 Może pomoże. Nie warto... Robiłem tego moda na swoim e4500 i na Foxcon P35A-S nie działa. U kumpla ten sam procek na EVGA i650 śmigał i poprawnie ustawiał magistralę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...