Skocz do zawartości
YogiCK

Foxconn P35a / P35a-s

Rekomendowane odpowiedzi

A tego....

Dear Foxconn,

Your bioses for Foxconn P35a are better with every next edition, but there are still some things to improve:

1.Recently Asus and MSI announced that their motherboards with P35 chipset supports CPU FSB 1600Mhz so that would be great if your motherboard would support it too.

2. You could add to new bios version settings of alpha timings of RAM memory (because company make efforts to be seen as supporting overclockers icon_smile3.gif).

3. I'm owner of pentium dual core E2140 and i don't know why this processor has worse overclocking on Foxconn P35a than on motherboard "P35 MSI NEO2-FR" and "Abit IP35-E"? I've checked overclocking of E2140 on Foxconn P35a and Abit IP35-E and it was worse on Foxconn with about 20mhz of FSB. That would be very nice if you could modify your new bios to minimize this difference. On many forums people write about this difference in overcolcking with this motherboards on CPU's with 800mhz FSB, so people will rather buy MSI or Abit motherboards (which are in very similar price) to this processors and you will loose this segment of market...

thank you in advance

Był w poscie Kipps'a

oczywiście E2160 zmieniłem na E4300 :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A tego....

Dear Foxconn,

Your bioses for Foxconn P35a are better with every next edition, but there are still some things to improve: itd. itd. itd....

thank you in advance

Był w poscie Kipps'a

oczywiście E2160 zmieniłem na E4300 :)

Chłopaki, ślijcie im listy, nawet mojego gotowca!!!

Możemy na nich wpłynąć, nic nie mamy do stracenia, a przecież za takie listy to nikogo w mordę nie strzelą B-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ad 1. juz komus odpisali, ze nie maja planow na razie (przynajmniej oficjalnie) - a co to wlasciwie daje - jakies nowe ciekawe dzielniki RAM? cos innego (lepsze samopoczucie)?

ad 2. taaa... namyslaja sie juz od paru ladnych miechow i cos nie moga namyslic - IMO graja na zwloke ;)

ad 3. trzeba wspomniec, o jakie *konkretnie* wartosci FSB chodzi, zeby dac im jakies pojecie o problemie (np. 375 vs 400), bo inaczej pomysla, ze chodzi o te 300MHz, co naprawili w P36 (to co jest w changelogu) - ale akurat o tym juz im napisalem w osobnym mailu

poza tym: "Your bioses for Foxconn P35a are better with every next edition" - no nie wiem, czy bym sie pod tym podpisal :P

Edytowane przez sliza

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ad 1. juz komus odpisali, ze nie maja planow na razie (przynajmniej oficjalnie) - co to wlasciwie daje - jakies nowe ciekawe dzielniki RAM? cos innego (lepsze samopoczucie)?

ad 2. taaa... namyslaja sie juz od paru ladnych miechow i cos nie moga namyslic - IMO graja na zwloke ;)

ad 3. trzeba wspomniec, o jakie *konkretnie* wartosci FSB chodzi, zeby dac im jakies pojecie o problemie (np. 375 vs 400), bo inaczej pomysla, ze chodzi o te 300MHz, co naprawili w P36 (to co jest w changelogu) - ale akurat o tym juz im napisalem w osobnym mailu

Ad 1 i 2: Nie mieli takich planów bo nikt z użytkowników ich jeszcze dostatecznie wytrwale i zbiorowo o to nie nękał! Ale jeszcze nic straconego bo wszystko jest w naszych rękach!!! Nie popadaj w typowy dla Polaków marazm :wink:

Ad 3: rzeczywiście, pisałem do nich na szybko i teraz widzę, że warto by było konkretne FSB podać.

poza tym: "Your bioses for Foxconn P35a are better with every next edition" - no nie wiem, czy bym sie pod tym podpisal :P

Nie czepiaj się takich pierdół! Napisałem taki zwrot do nich bo człowiek jest z natury próżny i łasy na komplementy... To coś w rodzaju jak do laski mówisz "masz piękne ....oczy" (no i laska twoja - przynajmniej w teorii B-) ) zawsze to ich do mnie lepiej nastawi, a nie będzie to już typowa zimna lista rządań, he, he.

Edytowane przez Kipps

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

daj potem znać jak wygląda Foxconn na tle ABITa, w sumie niby dostałeś bogatszą płytę, niż Foxconn P35

Ja trochę się dzisiaj pobawiłem z biosami, najgorsze FSB uzyskałem na...D38, 405 :|, na pozostałych miałem 410 (P28,33,34,36), niby te 410FSB najlepiej działało na P36. W dodatku na P36 przy wysokich taktach ramu najmniej mi błędów sypało w memteście. Może P36 jest trochę lepszy od pozostałych, albo to po prostu placebo :-|

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja do Foxa wysłałem coś takiego:

Dear Foxconn,

Your latest bios P36 for Foxconn P35a/s is much improved, but there are still some things to improve:

1.Recently Asus and MSI announced that their motherboards with P35 chipset supports CPU FSB 1600Mhz so that would be great if your motherboard would support it too.

2. You could add to new bios version settings of alpha timings of RAM memory (because company make efforts to be seen as supporting overclockers :) ).

Best regards

djsaint

i odpowiedź jaką otrzymałem:

Dear,

Thank you for your suggestion.

We will pass these information to our engineer.

And we will improve BIOS continually.

Best Regards!

Tak się zastanawiam co by powiedzieli na bios d38? :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeczytałem ostatnie dwie strony i tylko odwieczna wojna AMD kontra Intel.

Jestem jeszcze posiadaczem Płyty Solte SL-75FRN-2.

\Soltek SL-75FRN-2

Z tego kompa korzystają moi synowie. Znam ta płytę od podszewki (to juz trzecia jaką mam) i w tej płycie występuje dual boot gdy się podkręca pamięci procka lub NB. Dzieki temu jest to wygodne dla OC. Nierozumiem podejscia niektórych userów w tym temacie. Jedno moge stwierdzić brak znajomości tematu lub przysłowiowe robienie "zadymy".

Jeszcze raz zaznaczę przyzwyczajcie się do tego nie wszystkim kompy bedą chodzić na takich samych ustawieniach jak innym. Przy OC to nie tylko kwestia marki ale konkretnego egzemplarza.

Edytowane przez 3haq

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj wziąłem sie w końcu za modowanie BIOS'u pod kątem zwiększenia napięcia dla pamięci.

Niestety nie mam dobrych wiadomości :(

Sprawa przedstawia się tak:

Test 1. Ustawiłem w BIOS'ie domyślnie 1.13X Memory Voltage table na Enabled dla Failsafe i Optimal. Wgrałem BIOS, komp wystartował, wszedłem do BIOS'u i domyślnie zobaczyłem napięcie 2.099V dla pamiątek (tabela napięć została poprawnie przeliczona), czyli teoretycznie powinno być ok. Pozmieniałem ustawienia BIOS'u by mieć punkt odniesienia, wyłączyłem kompa i zrobiłem Clear CMOS zworką z podłączonym kablem zasilającym do komputera, komputer wstał poprawnie, ustawienia BIOS'u zostały zmienione na domyślne wiec uśmiechnięty myślę ok. Znowu pozmieniałem ustawienia BIOS'u by mieć punkt odniesienia i tym razem zrobiłem Clear CMOS odłączając kabel zasilający od komputera. Niestety komputer już nie wstał tak jak powinien :/

Test 2. Tym razem nie włączałem mnożnika tabeli napięć ale podniosłem samo domyślne napięcie w nadziei, że może się uda. Podniosłem napięcie do poziomu ~2V dla Default i Failsafe. Wgrałem BIOS i wykonałem Clear CMOS na dwa sposoby podane wcześniej. Efekt niestety ten sam :/

Test 3. Wgrałem normalny BIOS z defaultowymi ustawieniami napięć i znowu wykonałem Clear CMOS na dwa sposoby opisywane wcześniej. Sytuacja się powtórzyła, przy defaultowym 1.8V, które sądziłem, że jest za niskie dla moich patriotów komputer wstał normalnie gdy Clear CMOS został zrobiony z podłączonym kablem zasilającym do komputera, po Clear CMOS na odłączonym zasilaniu komputer nie startuje tak jak powinien.

Próby wykonywane na BIOS'ie P36

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

YogiCK napisz jak wypada porównanie P35A z IP35 :P

Będę wiedział dopiero w przyszłym tygodniu, jak znajdę czas żeby złożyć kompa do kupy. Narazie mogę tylko powiedzieć że jeżeli chodzi o layout płyty to jednak wolę Foxa. Ale zoabczymy jak to w praktyce będzie. Edytowane przez YogiCK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

RaKLeZ - jaki Vdimm zapodałeś na te ramce ? Bardzo piękne sztuki trafiłeś :-P

2.6V :-P No jak na promosy to kreca sie bardziej niz przyzwoicie. :)

Moze sie jeszcze troche pobawie, zeby dobic do 650mhz... no i trzeba by sprawdzic co na czworkach potrafia:)...

Dołączona grafika

Kosci to napewno promosy, jak widac na zdjeciu...

A jezeli chodzi o MARS-a to nie jest zle, tzn na codzien i tak dzialam na tych samych ustawieniach... 3.6/900 itd... nie zauwazylem problemow ze stabilnoscia, orthos/goldmemory/3d pass...

Jednak milo by bylo wrocic kiedys do AMI... :wink:

No coz trzeba uzbroic sie w cierpliwosc i czekac na program elektro255 :)

Mysle, ze robowsky rowniez by sie ucieszyl. :-P

Edytowane przez RaKLeZ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

RaKLeZ:

[OT] po czym poznajesz, ze to promosy (w odroznianiu promosow slaby jestem i chetnie bym sie podszkolil nieco)? poprosze krotki kursik :)...

Eee tam, już sprzedałem tą płytę , i kupiłem P35A-S

sprzedales z biosem wgranym od marsa ;)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

RaKLeZ:

[OT] po czym poznajesz, ze to promosy (w odroznianiu promosow slaby jestem i chetnie bym sie podszkolil nieco)? poprosze krotki kursik :)...

Tak mi napisal pan Xtreme Addict, wierze mu na slowo. :wink:

100% promos

Moze chodzi tu o mala biala kropke w prawym dolnym rogu... :wink:

Microny wygladaja troche inaczej...

http://www.virtual-hideout.net/reviews/Mus...0/mushkin09.jpg

No i oc nie jest az tak wybitne, zeby przypuszczac, ze jest to D9GMH... :)

Do tego skaluja sie do ~2.7V, wyzej juz porazka...

Jak wiemy D9GMH lubia V i w wiekoszci (?) ladnie sie skaluja nawet do 3V+...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy mógłby ktoś mi powiedzieć co muszę umieścić na dyskietce, by podczas instalacji windowsa wciskając F6 dograć odpowiednie sterowniki, ponieważ chciałbym włączyć tryb z NQC dla dysków sata2, tylko nigdzie nie mogę się doszukać skąd mam wziąć te sterowniki.

Na stronie producenta też nic nie widzę...

Dzięki z góry, być może to dziecinada, ale jestem totalnie zielony w takich sprawach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie komplikuj sobie zycia zainstaluj winde w trybie ide a potem

Normalnie w menadżerze urządzeń aktualizujesz sterownik do obu kontrolerów SATA bez restartowania systemu wskazując dokładnie, ręcznie plik iaahci.inf dla ICH9 z płyty, pozniej dwa restarty (po pierwszym zmieniasz w biosie na AHCI) i gotowe. Robiłem to u siebie bez problemu a instalowałem system w trybie IDE (sterowniki raid zainstalowane).

jak napisal kolega @A.I.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy mógłby ktoś mi powiedzieć co muszę umieścić na dyskietce, by podczas instalacji windowsa wciskając F6 dograć odpowiednie sterowniki, ponieważ chciałbym włączyć tryb z NQC dla dysków sata2, tylko nigdzie nie mogę się doszukać skąd mam wziąć te sterowniki.

Na stronie producenta też nic nie widzę...

Dzięki z góry, być może to dziecinada, ale jestem totalnie zielony w takich sprawach.

Zasysasz z strony intela - programik sam tworzy dyskietkę z sterownikami

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy u kogoś występuje coś takiego jak zużycie procesora w 45-70% w spoczynku?? Już mi się kilka razy coś takiego zdarzyło. Komp włączony połączony z netem w menedżerze urządzeń wszystko na 0 proces bezczynności 98-99 a procek obciążony tak iż kursor myszki mi skacze. Dodam, że kiedyś już winde reinstalowałem i się to pojawiło ponownie. Raz na jakiś czas mam taką sytuację:) .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy u kogoś występuje coś takiego jak zużycie procesora w 45-70% w spoczynku?? Już mi się kilka razy coś takiego zdarzyło. Komp włączony połączony z netem w menedżerze urządzeń wszystko na 0 proces bezczynności 98-99 a procek obciążony tak iż kursor myszki mi skacze. Dodam, że kiedyś już winde reinstalowałem i się to pojawiło ponownie. Raz na jakiś czas mam taką sytuację :) .

Przed wczoraj miałem to samo (tylko raz i mam nadzieje że to był pojedyńczy wyskok), ale przez chwile, samo przeszło :/

Tylko nie patrzyłem na użycie procka, ale myszka haczyła tak samo...

Edytowane przez adamlop

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanko do posiadaczy tej MOBO:

Co sadzicie o takim zestawiku?

Te ramy będa dobrze współgrać z foxem ?

płyta gł: FOXCONN P35A-S P35+ICH9R S775BOX lub Gigabyte P35C-DS3R (Intel P35 + ICH9R) rev. 1.1: (na 95% bede bral FOXA)

RAM: A-Data 2x1GB Extreme Edition DDR2 800MHz CL4

Zasilacz AMACROX WARRIOR AX450-PNF

GRAFA: PALIT 8600GT SONIC+ 256MB DDR3 625/1800

PROC: Intel Pentium Dual-Core E2160 1.8GHz (box nie jest mi potrzeny)

CHŁODZENIE SCYTHE NINJA PLUS Rev.B (SCNJ-1100P)

NAGRYWARA: jakies czarne LG z lightscribem i na SATA

HDD Barracuda® 7200.11 ST3500320AS , SATA NCQ / 500GB /

FLOP - byle jaki, byle czarny

buda Chieftec LBX-01BBB lub LBX-02BBB lub LBX-03BBB

Edytowane przez marlutowski

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

płyta gł: FOXCONN P35A-S P35+ICH9R S775BOX lub Gigabyte P35C-DS3R (Intel P35 + ICH9R) rev. 1.1: (na 95% bede bral FOXA)

Chyba nie ten temat:)

ale napewno bym zmienił 8600gt na 8800gs. Chodz musial byś dopłacić 100zl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pamieci powinny działać, a tego 8600 zamień na 8800.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi