Skocz do zawartości
YogiCK

Foxconn P35a / P35a-s

Rekomendowane odpowiedzi

Dawno już tam sobie siedzi. Ja bym się tak szybko nie cieszył. Zobacz co tam jest przy tym biosie napisane, a właściwie przy tym gdzie podany jest model płyty. Tam jest P35AP-S a nie P35A. Zresztą zajrzyj do P35A-S tam w ogóle tego biosu nie ma <_< chociaż jak chcesz być pionierem w tej dziedzinie to możesz spróbować podmienić bios, później podziel się uwagami :lol2: mnie się zdaje, że coś im się rypło z nazwami.

clean

Wszystko w porządku ona tak sobie świeci. Mnie się zdaje, że to kontrolka od tego, że płytka jest pod napięciem. Wystarczy włączyć kompa i zgaśnie lub wyłączyć od sieci i też zgaśnie.

Edytowane przez Marcinas83

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dawno już tam sobie siedzi. Ja bym się tak szybko nie cieszył. Zobacz co tam jest przy tym biosie napisane, a właściwie przy tym gdzie podany jest model płyty. Tam jest P35AP-S a nie P35A. Zresztą zajrzyj do P35A-S tam w ogóle tego biosu nie ma dry.gif chociaż jak chcesz być pionierem w tej dziedzinie to możesz spróbować podmienić bios, później podziel się uwagami laugh.gif mnie się zdaje, że coś im się rypło z nazwami.

Eh no tak to tylko do wersji -S. Sorka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie spojrzałeś dokładnie :) zobacz czym się różni

P35A-S http://www.foxconnchannel.com/product/Moth...ID=en-us0000318 a P35AP-S http://www.foxconnchannel.com/product/Moth...ID=en-us0000337 Zresztą jak zajrzysz do działu z płytą P35A-S to zobaczysz, że tam nie ma tego biosu. P35A i P35A-S mają takie same biosy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie spojrzałeś dokładnie icon_smile3.gif zobacz czym się różni

P35A-S http://www.foxconnchannel.com/product/Moth...ID=en-us0000318 a P35AP-S http://www.foxconnchannel.com/product/Moth...ID=en-us0000337 Zresztą jak zajrzysz do działu z płytą P35A-S to zobaczysz, że tam nie ma tego biosu. P35A i P35A-S mają takie same biosy icon_smile3.gif

Aha to jest 3 wersja tej płyty z obsługą DDR3, to teraz już kapuje. Wiem że P35A i P35A-S mają takie same biosy , tylko mi sie pomyliło z tą trezecią płytką.

Edytowane przez rmvbhd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@epoxer: Dodam to co zaproponowałeś wieczorem, jak będę miał czas, musze tylko to przeredagować tak by pasowało stylistycznie do reszty opracowania. Thx za garść informacji. Później dodam jeszcze fotki z zaznaczonymi punktami pomiaru napięć - Świder ma mi pomóc w znalezieniu ich.

BTW ciekawostka - jeszcze nie używam tej płyty. Narazie leży w pudełku, bo jeszcze nie mam procka :/.

EDIT:

Dodane pare pytań i odpowiedzi, link do nowszej wersji FoxOne i AFUDOS, trochę zmian graficznych.

Edytowane przez YogiCK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak sobie włączam kilkanaście razy kompa i doszedłem do wniosku, że za długo mi się uruchamia. Przyczyną tego jest bootowanie z sieciówki :) wyłączyłem to i teraz zobaczę jak biega :P

edit:

No od razu lepiej. 3 sekundy zaoszczędzone przy włączaniu kompa :D też można by to dodać do FAQ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo wiesz chodzi mi o to że tam jest taki montaż, art. http://pclab.pl/art25387-3.html i czy ta plastikowa obręcz nie będzie zawadzać o Kondensatory ? .

Jak zerkniesz na drugie zdjęcie na początku tego wątku to zobaczysz, że Foxconn wygląda identycznie wokół socketu jak to mobo z recki więc nie widzę problemu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja wyłączyłem kartę seciową w biosie. Wchodzi się w Advanced Setting dalej w OnBoardDevice Configuration i tam w opcji Realtek Gigabit Lan trzeba zmienić na Disabled.

Wszystko ładnie pięknie tylko jest jedno, ale :lol2: Ja mam skromną sieć w domu i po wyłączeniu tej sieciówki miałbym problem z siecią :blink:

Dobra podaje jak to wyłączyć. Po procedurze post a przed wczytaniem windy wyświetla nam się na ekranie opcja bootowania z sieciówki trzeba między postem a wczytaniem windy przytrzymać Shift + F10 i przejdziemy tam do okna menu w którym można wybrać jak długo może oczekiwać na bootowanie sieciówka lub wyłączyć to bootowanie. Ja wyłączyłem i po sprawie :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko ładnie pięknie tylko jest jedno, ale :lol2: Ja mam skromną sieć w domu i po wyłączeniu tej sieciówki miałbym problem z siecią :blink:

Dobra podaje jak to wyłączyć. Po procedurze post a przed wczytaniem windy wyświetla nam się na ekranie opcja bootowania z sieciówki trzeba między postem a wczytaniem windy przytrzymać Shift + F10 i przejdziemy tam do okna menu w którym można wybrać jak długo może oczekiwać na bootowanie sieciówka lub wyłączyć to bootowanie. Ja wyłączyłem i po sprawie :D

Hmmm jak złożę kompa wreszcie do kupy to sam to sprawdzę i dodam odpowiednoo sformułowane pytanie do FAQ.

Myślicie że w obecnej formie nadaje się już do przyklejenia??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@YogiCK:

do linkowni proponuję dorzucić kilka przydatnych narzędzi takich jak:

CPU-Z 1.41 LINK

Nie trzeba przedstawiać :wink:

Memtest 86+ V1.70 LINK

Tester pamięci pod DOSem (z FDD, pendrive czy CD)

Memset 3.3 LINK

Narzędzie do zmiany timingów RAMu (podstawowych + alph)

C2D/Q Calc v1.1e by Mardok (Purepc :wink: ) LINK screen (na przykładzie mojego configu)

Przydatny programik do wyliczenia sobie parametrów pracy CPU/RAMu zanim zabierzemy się za OC

Riva Tuner C2D Temperature Monitoring Plugin LINK

Po instalacji w RT wchodzimy w zakładkę Hardware Monitoring wybieramy Setup/Plugins i wybieramy C2D Temp.dll w zależności od posiadanego CPU odczyt bedzie prawidłowy lub zaniżony o 15C (należy sobie to sprawdzić w Core Temp i w razie co ustawic w RT value offset na +15C) - w ten sposób możemy monitorować non stop niezależnie 2 rdzenie). screen

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam. mam pilna sprawe. jestem (nie)szczesliwym posiadaczem tego foxconna. wszytsko ladnie pieknie poza internetem. chodzi mianowicie o to ze nie moge skonfigurowac sieci. albo wogole nie moge odpalic netu, albo strony chodza straaaasznie wolno. myslalem ze cos zwalilem przy instalce itp. jednak zauwazylem ze kolega 'rmvbhd' 2 strony wczesniej mial ten sam problem. z netem na pewno wszystko w porzadku poniewaz gdy podlaczam laptopa pod ta rj-tke wszystko smiga. specem jakims wielkim nie jestem, ale z drugiej strony do tej pory nie mialem zadnych problemow z konfiguracja sieci... dodac moge ze dostawca netu jest vectra, jesli to komus pomoze:] z gory dzieki za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam. mam pilna sprawe. jestem (nie)szczesliwym posiadaczem tego foxconna. wszytsko ladnie pieknie poza internetem. chodzi mianowicie o to ze nie moge skonfigurowac sieci. albo wogole nie moge odpalic netu, albo strony chodza straaaasznie wolno. myslalem ze cos zwalilem przy instalce itp. jednak zauwazylem ze kolega 'rmvbhd' 2 strony wczesniej mial ten sam problem. z netem na pewno wszystko w porzadku poniewaz gdy podlaczam laptopa pod ta rj-tke wszystko smiga. specem jakims wielkim nie jestem, ale z drugiej strony do tej pory nie mialem zadnych problemow z konfiguracja sieci... dodac moge ze dostawca netu jest vectra, jesli to komus pomoze:] z gory dzieki za pomoc.

Mi sie wydaje że ta sieciówka co jest wbudowana jest do bani, dlatego że słabo strony sie otwierają, a jak dałem na modem neo to wszystko chodzi normalnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi sie wydaje że ta sieciówka co jest wbudowana jest do bani, dlatego że słabo strony sie otwierają, a jak dałem na modem neo to wszystko chodzi normalnie.

no tez bym tak zrobil gdybym mial modem neostrady;) problem w tym ze u mnie w domu jest zrobiona siec i musi byc doprowadzony sygnal do sieciowki... generalnie padaka straszna bo jesli nawet nie net to wogole nie ma mnie w sieci domowej. jesli to faktycznie wina sieciowki (tylko czemu nikt nie zglasza problemu procz nas?) to niezly syf z tej plyty. moze siecioka pod pci sobie z tym poradzi? tylko ze takiego sprzeta nie uzywam od 4 lat;] probuje zmieniac systemy ale poki co efekt mizerny. sterowniki pobralem najnowsze (te do ktorych daliscie linka w FAQ). biosu jeszcze nie zmienialem ale chyba to ma malo wspolnego z netem... jestem naprawde wnerwiony ta sieciowka :angry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A nie masz przypadkiem tak, że musisz dostawcy netu podać MAC adres karty sieciowej? Bo z tego co wiem niektórzy dostawcy netu muszą mieć MAC adres karty sieciowej żeby udostępnić połączenie. A wiadomo jak się kompa zmienia to adres jest inny. To tylko taki domysł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem jak chodzi integra ale też korzystam z modemu (netia) i śmiga bez zastrzeżeń.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

podoba mi sie bardzo na tym forum fakt ze wszyscy chetnie i szybko odpowiadaja :D jesli chodzi o dares MAC- u mnie wszystko jest puszczane przez router wiec nie wystepuje ten problem. przed chwila puscilem VISTE i... smiga z pelna predkoscia lacza :damage_wall: o co chodzi???? nie instalowalem ZADNYCH sterow i wszystko smiga. tyle tylko ze jednak wole XP-ka :rolleyes: wiec jakby ktos mial inny pomysl niz przesiadka na viste bylbym bardzo wdzieczny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe, no to mamy "Designed For Vista" xP

Poszukaj lepszych sterów do XP, te z Visty raczej nie podejdą na XP;d

Jakiego masz XP? Z service packiem 1&2?

Jeśli nie, to może jest jakaś akualka, jeśli tak, to spróbuj zainstalować "czystego" XP i sprawdzić czy działa tak samo;)

Poszukaj sterów do sieciówki na płycie od mobo, może znajdziesz..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiec tak: moj XPek nie byl zasyfiony poniewaz 2 razy z rzedu robilem reinstalke. wiec system byl czysty jak lza. faktem za to jest ze jest tylko z servcie packiem 1. moze to powoduje bledy? stery oczywiscie byly probowane doslownie wszystkie :rolleyes: z CD dolaczonej do mobo, jak rowniez najswiezsze z netu... taki drobiazg:sciagnalem 30 megowy plik i fajnie bo szlo z pelna predkoscia. jednak gdy pochodzilem po stronach niestety nie chodzilo to juz tak szybko. niby szybciej niz na XPku ale z drugiej strony odczuwalnie wolniej niz na poprzedniej plycie (athlon 3000+asrock dual-vsta). postaram sie jeszcze zalatwic sieciowke pod pci... ewentualnie XP z SP 2. jakktos ma jakies inne pomysly to niech smialo pisze :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli masz router z Wifii to kup sobie karte wifii na pci i olej kable;)

Co do windy, ściągnij autopatchera i zaktualizuj sobie system, zrób reseta i sprawdź (bo chyba wyłączałeś pc po wgraniu nowych sterów i włączałeś ponownie?).

Jeśli używasz IE to zmień na Opere/Firefox, nie żeby to było powodem, ale imho wyjdzie Ci na dobre;p

Nie mam (jeszcze) tego mobo, więc na więcej się chyba nie zdam;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do windy, ściągnij autopatchera i zaktualizuj sobie system, zrób reseta i sprawdź (bo chyba wyłączałeś pc po wgraniu nowych sterów i włączałeś ponownie?).

Jeśli używasz IE to zmień na Opere/Firefox, nie żeby to było powodem, ale imho wyjdzie Ci na dobre;p

1)ta karta wifi to calkiem niezly pomysl. :D ile cos takiego kosztuje?

2)wlasnie znajomy podrzucil mi service paka 2 zaraz przeinstaluje sie znowu na xp

3)az takim laikiem nie jestem zeby nie zrestartowac kompa po sterach;]

4)od dawien dawna uzywam firefoxa:)

5)jesli chodzi o sama plyte to generalnie w porzadku poza tym nieszczesnym lanem. inna sprawa ze nie zdazylem sie jeszcze nawet pobawic w OC...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Zastanowie sie nad WIFI :)

2.SP2 mam i najnowsze aktualizacje

3.Only Firefox od dawna ;) :)

4. Komp restartowany po instalacji sterowników

Sory za OT , A ta karta będzie dobra ? http://allegro.pl/item246964260_pentagram_...lka_gratis.html

Edytowane przez rmvbhd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli macie możliwość to brać wifii na pci x)

Sam będe musiał tak zrobić kiedy złoże nowego pc i kiedy zainstalują mi netie. Aktualnie korzystam z neta radiowego, więc mam już jedną kartę na pci, pozostaje zakup drugiej i routera, bo nie wyobrażam sobie ciągnięcia kabli na piętro;)

Ta karta zła nie będzie, chociaż ja pewnie bym wziął

, ale jak weźmiesz pentka to też źle nie zrobisz, wg mnie wybór karty nie jest tak ważny jak routera, a że asmax w tym siedzi dłużej niż pentagram, to pewnie i software ma lepszy. Jednak jeśli masz router Pentagrama, bierz karte pentagrama, nie będzie w razie czego jakiegoś halo że coś nie działa;)

Edytowane przez zervis

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi