sliza Opublikowano 5 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2007 ZaaN: ktora wersja Bios? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stolara Opublikowano 5 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2007 Wczoraj bawiłem się biosem p28 i p32. i na p28 - płyta mi nie wstaje na 500FSB a na 32 wstaje ... Oczywiście te same napięcia w każdym z biosów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blazejj Opublikowano 5 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2007 Mam problema Na Secotorwym E2160 , napięcie 1.288 i na 3.1Ghz wstaje Daje 3.2Ghz i nie chce nawet na 1.43 wstać Ile przy takim taktowaniu dajecie V na NB? Co oznacza szybkie pikanie głośniczka cały czas? Proca wykluczam żeby miał walla [~460 według Sectora] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stolara Opublikowano 5 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2007 Po pierwsze jaki masz bios ? Ja daje 1.2826v przy FSB większym niż 429 ( 1716 ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcinas83 Opublikowano 5 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2007 Czy szybkie pikanie nie oznacza jakiegoś problemu z ramem?? Jak masz taktowany ram? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blazejj Opublikowano 5 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2007 Bios P28 Na NB dałem dawet ~1.5v Przy tym ~3.1Ghz ustawiam 800Mhz na ramy więc przy dzielniku 1.25 nie przekracza 900Mhz a napięcie dałem ~2.1 Przy takim to na luzie 500fsb się na nich robi BTW Zauważyłem jedną rzecz Też tak macie że po nieudanym OC jak zresetujecie bios i odrazu wejdziecie do biosu i spowrotem ustawicie ustawienia na podkręcone to też nie chce się uruchomić? Dla sprawdzenia zresetowałem bios, wszedłem i przestawiłem tylko żeby ramy działały na 800mhz i procek na 2.5Ghz I oczywiście to samo. Cały czas piszczało Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stolara Opublikowano 5 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2007 Wrzuć bios P32. Później wejdź w bios i ustaw: daj na NB - 1.37v ( okolice dokładnie nie pamiętam ) na CPU - 6x Vdimm - 2.160v Timingi 55515 ustaw 900FSB czekaj aż wstanie widna .. ustaw 1000FSB czekaj aż wstanie i tak dalej ze skokiem co 100FSB Jeśli po zapisaniu biosu będziesz miał czarny monitor to wyłącz zasilacz na 2sekundy, włącz czekaj czy wstanie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
epoxer Opublikowano 5 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2007 Wczoraj bawiłem się biosem p28 i p32. i na p28 - płyta mi nie wstaje na 500FSB a na 32 wstaje ... Oczywiście te same napięcia w każdym z biosów. Ja mam FSB 500 na P28 ale przy mnożniku 7x za to przy 6x nie chciał wstać - może P32 to rozwiązuje. Istotne, że działa automatyczna zmiana mnożnika więc w idle sam 6x wrzuca ... Odnośnie fotek Thermaright HR05-SLI + Ninja 2835823[/snapback] tak tylko że masz zajebiste G.SKille a ja http://www.nowe.agito.pl/ddr_2/goodram_ddr...607.326048.html zalecenia fabryczne CL6 Jakie to ma znaczenie ?? Pytałeś o pracę 800tek w trybie 667MHz 1:1 ... przecież możesz sobie ustawić FSB400 / RAM 800 itd ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcinas83 Opublikowano 5 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2007 Ja czasem mam takie piski jak za dużo na raz pozmieniam w biosie. Staraj się każdą opcję zmienić osobno, zapisać i ponownie kompa uruchomić. Zacznij od wyboru ustawienia ramu 667 lub 800. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
purepc86 Opublikowano 5 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2007 DRAM Frequency - 667mhz zamiast 900mhz, jak to ustawić? program FOX-ONE wskazuje taktowanie pamięci Ram jako 667mhz.... jak to zmienić w BIOSie na prawidłowe 900mhz Jak to ręcznie ustawić... tak żebym w BIOS-ie nie miał żadnych problemów (póki co jestem w kwestii ustawiania tego typu rzeczy troche zielony) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcinas83 Opublikowano 5 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2007 Ustawiasz wszystko tak jak napiszę. - zaczynasz od opcji nr. 3 ustawiasz sobie albo 800mhz albo 667mhz; - przestawiasz opcje nr. 1 tak aby w polu zaznaczonym nr. 2 otrzymać wartość częstotliwości ramu jaka Ciebie interesuje, i to właściwie wszystko jeśli chodzi o podkręcanie ramu. Nie korzystam z FOX One bo ten program różne czasem głupoty pokazuje :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
purepc86 Opublikowano 5 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2007 Hmmm.... no To wygląda To tak.... Przy ustawieniu DRAM Frequency = 667 mam do dyspozycji kolejne dzielniki (FOX Ratio Select) 1:1,25 i przy tym ustawieniu Memory Target wynosi 833mhz 1:1 bedzie 667mhz 1:1,66 = 1110Mhz przy DRAM Frequency = 800 beda to : 1:1,5 = 999mhz 1:1,2 tu memory target pokazuje 800 ale z prostych obliczen wynika ze bedzie to 960mhz 1:2 = 1333mhz hmmm... wiec zadne ustawienie nie daje mozliwosci ustawienia w ten sposob na fabryczne zegary tych pamieci, ktore wynosza 900mhz przy timingach 5-5-5-15 Jak to ustawić żeby było tak jak być powinno...... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZaaN Opublikowano 6 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2007 ZaaN: ktora wersja Bios? P32 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wamak Opublikowano 6 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2007 Hmmm.... no To wygląda To tak.... Przy ustawieniu DRAM Frequency = 667 mam do dyspozycji kolejne dzielniki (FOX Ratio Select) 1:1,25 i przy tym ustawieniu Memory Target wynosi 833mhz 1:1 bedzie 667mhz 1:1,66 = 1110Mhz przy DRAM Frequency = 800 beda to : 1:1,5 = 999mhz 1:1,2 tu memory target pokazuje 800 ale z prostych obliczen wynika ze bedzie to 960mhz 1:2 = 1333mhz hmmm... wiec zadne ustawienie nie daje mozliwosci ustawienia w ten sposob na fabryczne zegary tych pamieci, ktore wynosza 900mhz przy timingach 5-5-5-15 Jak to ustawić żeby było tak jak być powinno...... Masz niestandardowe pamięci i samymi dzielnikami tego nie uzyskasz. Możesz ustawić inaczej, niż producent sugeruje lub przetaktować procesor, uzyskując owe 900 5-5-5-15. Fsb ustaw 375 (czyli 1500), dzielnik 1:1,2 i pamięci będą miały 900, a przy okazji procek trochę szybszy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Beastian Opublikowano 6 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2007 Wczoraj odebrałem mojego Foxconna P35A-S Poprzyglądałem się płycie, poczytałem instrukcję i... ...chyba nie mam jednej zworki (Jumper), która powinna być na płycie - TBL_EN (diagnozujący mini-BIOS ?) W miejscu gdzie powinna być zworka są tylko puste luty. To normalne? Wada produkcyjna? Ważne / nieważne? Oto foto: Pozdrawiam ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sliza Opublikowano 6 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2007 szybkie pytanie: czy sa techniczne/sprzetowe mozliwosci, aby ta plyta (jej bios) mogla regulowac prace (RPM) wiecej niz 1 wentyla w zaleznosci od temp.? Jesli tak, to mozna by wyslac maila do foxa z prosba o zaimplementowanie tego w biosie (obecnie mozna regulowac tylko 1). Od czego zalezy mozliwosc takiej regulacji przez bios (co plyta musi miec etc)? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stolara Opublikowano 6 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2007 Beastian mam tak samo jak na tym foto. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sliza Opublikowano 6 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2007 Wczoraj odebrałem mojego Foxconna P35A-S gdzie brales i za ile? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZaaN Opublikowano 6 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2007 Czy jest mi ktoś w stanie pomóc ?? Czy poprostu moj E6550 ma fsb walla juz na 390fsb .. ;/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stolara Opublikowano 6 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2007 Czy jest mi ktoś w stanie pomóc ?? Czy poprostu moj E6550 ma fsb walla juz na 390fsb .. ;/Jeśli masz możliwość to sprawdź go na innej płycie. Odpalałeś 6x400 ? ( z biosu 6 ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Beastian Opublikowano 6 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2007 Czyli TBL_EN nie da się przełączyć zworką...a taka możliwość wynika z instrukcji. Może to działa automatycznie? Albo trzeba to jakimś magicznym drutem ręcznie połączyć... Oby nikt z nas nie musiał nigdy z tego skorzystać :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZaaN Opublikowano 6 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2007 Nie moge odnaleźć opcji odp za zmiane mnożnika ... zauwazylem tez ze bios nie pokazuje max i min mnoznikow jedynie aktualny ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcinas83 Opublikowano 6 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2007 Nie moge odnaleźć opcji odp za zmiane mnożnika ... zauwazylem tez ze bios nie pokazuje max i min mnoznikow jedynie aktualny ... Na P32 daremnie tego szukać polecam do tego bios P28 z durnym napisem o przetaktowaniu procka, ale za to z możliwością zmiany mnożnika <_< Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jupijupi Opublikowano 6 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2007 Hej, Mam takie pytanie czy w biosie da sie ustawić coś takiego że jak np temp procesora osiagnie 60 stopni to komputer się wyłacza ? Potrzebuje czegoś takiego poniewaz przechodze na chłodzenie wodne i na początku (dla większej pewności że nic sie nie spali jak np pompa sie rozwali) chce się zabezpieczyć. Zainstalowałem również Mbm5 lecz tam nie można znaleźć naszej płyty :/ ... jest tysiac innych ale foxconna nie ma :/ pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gonz@ Opublikowano 6 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2007 sliza , Foxconn P35A-S na esc.pl za 379 zł, też wczoraj dostałem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robowsky Opublikowano 6 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2007 sliza , Foxconn P35A-S na esc.pl za 379 zł, też wczoraj dostałem. Ja dałem za Foxa P35A 430zł :P , ale i tak nie żałuje :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VanMoris Opublikowano 7 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2007 Wie ktoś może jak zainstalować na P35A-S WindowsXP SP2 (HDD i CDROM SATAII) ??? :oops: Podczas instalacji po pierwszym restarcie nie ładuje systemu komunikat: Error loading operating system. Z tego co wiem problem dotyczy braku sterowników SATA i przez F6 trzeba podać z dyskietki ale nie mam stacji dyskietek więc z tego nic. Podobno jest możliwość ustawić w biosie by HDD był widziany jako zwykły IDE ale nie wiem dokładnie co i jak :? Próbowałem się trochę pobawić w zakładce IDE Configuration ale nic z tego nie wychodzi, może HDD i napęd mam wpięty w złych portach? HDD_SATA3 CDROM_SATA4 w biosie wyświetlają się jako Third IDE Master [HDD] i Third IDE Slave [CDROM] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcinas83 Opublikowano 7 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2007 Wie ktoś może jak zainstalować na P35A-S WindowsXP SP2 (HDD i CDROM SATAII) ??? :oops: Podczas instalacji po pierwszym restarcie nie ładuje systemu komunikat: Error loading operating system. Z tego co wiem problem dotyczy braku sterowników SATA i przez F6 trzeba podać z dyskietki ale nie mam stacji dyskietek więc z tego nic. Podobno jest możliwość ustawić w biosie by HDD był widziany jako zwykły IDE ale nie wiem dokładnie co i jak :? Próbowałem się trochę pobawić w zakładce IDE Configuration ale nic z tego nie wychodzi, może HDD i napęd mam wpięty w złych portach? HDD_SATA3 CDROM_SATA4 w biosie wyświetlają się jako Third IDE Master [HDD] i Third IDE Slave [CDROM] A masz winde z SP 2?? Zwykły win XP bez SP 2 będzie takie rzeczy powodował. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stolara Opublikowano 7 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2007 (edytowane) A masz winde z SP 2?? Zwykły win XP bez SP 2 będzie takie rzeczy powodował. :)Proponuje przeczytać pierwszą linijkę ... VanMoris - załatw sobie napęd na IDE i zainstaluj. Edytowane 7 Grudnia 2007 przez stolara Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blazejj Opublikowano 7 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2007 Ale mnie ta płyta wku... :mur: Nie wiem czy też tak macie, ale po nieudanym oc i resecie biosa, nawet jak przestawie sam voltarz proca i np. C1E wezme na disable to za chiny nie wstanie od razu!!! :mur: Oczywiście 2nd boot i zaczyna pikać z dużą częstotliwością bezprzerwy Oczywiście ogarnełem to i po takiej zmienia niezbędne jest wejście do windowsa Teraz proc mi chodził 2.5Ghz na ~1.25v (3.1Ghz robi na ~1.28) i dałem 3Ghz i napięcie 1.41 i oczywiście 2nd boot i PIKANIE :sad: Sprawdzałem na P28 i P32 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...