Marcinas83 Opublikowano 16 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2007 Mam problem z instalowaniem WinXP. Vista instaluje się normalnie, a przy instalowaniu XP niebieski ekran i zwis systemu: Mój sprzęt: Foxconn P35A-S (BIOS 32); E2140@2,66 + MUGEN; G.Skill F2-6400CL4D-2GBPK; X600Pro; Barracuda ES 320GB; Tagan TG480-U22. PROSZĘ O POMOC! Czy win Xp ma SP2?? Bo jeśli nie ma to już wiesz dlaczego nie chce się zainstalować :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jupijupi Opublikowano 16 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2007 na bank potrzebny z SP2 ... miałem identyczny błąd i pomogła własnie płyta z już wgranym dodatkiem . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sliza Opublikowano 16 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2007 heh, zauwazylem kolejny swiezy bug w P33 - w biosie w sekcji CPU Configuration wcielo opcje o nazwie "CPU TM function" [enabled/disabled], ktora w P32 jeszcze sobie tam byla (TM = Thermal Monitor). i tak, kolejny liscik do foxa wyslany :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jupijupi Opublikowano 16 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2007 heh, zauwazylem kolejny swiezy bug w P33 - w biosie w sekcji CPU Configuration wcielo opcje o nazwie "CPU TM function" [enabled/disabled], ktora w P32 jeszcze sobie tam byla (TM = Thermal Monitor). a po co ona dokladnie była ?? to było to zabezpieczenie przed przegrzaniem ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sliza Opublikowano 17 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2007 (edytowane) hmm, z drugiej strony z manuala wynika, ze ta funkcja jest byc moze *tylko* dla starszych prockow, wiec moze wywalili ja celowo w P33 (dla nowszych modeli CPU). Zobaczymy, co fox na to odpowie... Edytowane 17 Grudnia 2007 przez sliza Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DANA Opublikowano 17 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2007 na bank potrzebny z SP2 ... miałem identyczny błąd i pomogła własnie płyta z już wgranym dodatkiem .Niestety winXP z sp2 również się nie instaluje :? nie ma żadnej różnicy... Obawiam się, że trafiłem jakiś felerny model płyty. Mam kolejny niepokojący objaw - po flashu nowego biosu (v32) przy odpalaniu kompa nie działa menu bootowania <F11>. Po powrocie do starego biosu (v25) niestety dalej nie działa <F11>. Albo ja coś źle robię, albo płytka jest walnięta. Ale za to dobry procek trafiłem: e2140 @ 3,2 i w stresie 47'C (na mugenie) - O/C płyta ma świetne, ale jak nic nie wymyślimy z winXP to będę musiał się z nią rozstać... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcinas83 Opublikowano 17 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2007 Niestety winXP z sp2 również się nie instaluje :? nie ma żadnej różnicy... Obawiam się, że trafiłem jakiś felerny model płyty. Mam kolejny niepokojący objaw - po flashu nowego biosu (v32) przy odpalaniu kompa nie działa menu bootowania <F11>. Po powrocie do starego biosu (v25) niestety dalej nie działa <F11>. Albo ja coś źle robię, albo płytka jest walnięta. Ale za to dobry procek trafiłem: e2140 @ 3,2 i w stresie 47'C (na mugenie) - O/C płyta ma świetne, ale jak nic nie wymyślimy z winXP to będę musiał się z nią rozstać... A masz w biosie przestawione opcje żeby był raid wyłączony?? Może to jest powodem, że win xp się nie instaluje?? Może trzeba zrobić dyskietkę do raid'u żeby zainstalować winde?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jupijupi Opublikowano 17 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2007 @DANA hmm to bardzo dziwne bo mialem identyczny błąd jak instalowałem swój sprzęt i pomogła płyta z SP2 ... dziwne :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sliza Opublikowano 17 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2007 jak ustawiacie wartosc FSB na tej plycie przy o/c: jak leci czy zeby zawsze byla podzielna przez 4? Chce zeby proc latal na FSB 266/267 MHz, i zastanawiam sie, czy w Biosie wklepac 1068 (podzielne przez 4), a moze 1067 lub 1066 (nie sa podzielne przez 4). Najblizsze przyblizenie to 1067. Czy ta plyta nie ma problemu z takimi wartosciami (1067 / 4 = 266,75 czyli nie wartosc calkowita FSB). Gdzies wczesniej w watku bylo, zeby ustawiac wartosci podzielne przez 4 - czy to nadal jest aktualne i czy tak robicie przy o/c? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stolara Opublikowano 17 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2007 Te wartości która płyta obsługuje daje prawidłowe i zawsze wstaje... 1066 / 1333 a wyżej to każdą dziele na 4. Ostatnio bawiłem się Fox One i tam też da się zmieniać FSB z pod systemu :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DANA Opublikowano 17 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2007 @DANA hmm to bardzo dziwne bo mialem identyczny błąd jak instalowałem swój sprzęt i pomogła płyta z SP2 ... dziwne :/ U mnie sprawa jest poważniejsza chyba, cokolwiek co wymaga odwołania do "DOSa" powoduje wysypanie systemu! Np aktywacja Visty, po resecie już system nie stanął, wyświetlił się dla odmiany nie niebieski, a kolorowy ekran - coś jak błąd grafiki w starych grach DOSowych. Właśnie, a może to karta graficzna? Mam jakiegoś starego radka X600Pro, jutro coś innego załatwię, może pomoże. Normalnie już brzytwy się chwytam... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Beastian Opublikowano 18 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2007 wyświetlił się dla odmiany nie niebieski, a kolorowy ekran - coś jak błąd grafiki w starych grach DOSowych.Miałem podobny problem podczas aktywowania Visty. Na ekranie pojawiały się kolorowe mrugające znaczki (cyfry, litery) ( w miejscu Vista Boot Managera) i zero reakcji (potem BIOS mówił coś o przekroczeniu OC). Pomógł mi dopiero FixMbr i FixBoot (obok Visty był XP). Zainstalowałem Vistę ponownie i jeszcze jej nie aktywowałem. - Win Vista sypał trochę błędami na dysku, ale ChckDsk puściłem parę razy i chyba pomogło. - Miałem też reset po bluescreenie w win XP - ale to mogła być przegrzana pamięć. Reset zrobił mi się też parę razy po zbyt wysokim oc grafiki. Dziwne to bo zrobiłem: OC - 3DMark06 - jest ok - Ponowne uruchomienie - Hang - Reset Podczas 3DMarka wszystko działało ok :blink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sliza Opublikowano 18 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2007 (edytowane) prosba do posiadaczy naszej plyty i prockow E2160 M0 (tylko ta rewizja - nie L2!): - zaladujcie bios P33 - w biosie dajcie load opt. defaults - ustawcie w biosie FSB na 820 MHz (205 * 4), i obnizcie mnoznik do 8 z 9 (opcje super clock free trzeba dac na enabled w tym celu) - save i reboot, na ekranie startowym zanotujcie ile wam wyswietla CPU speed (najlepiej zrobcie skrina), wejdzcie do biosu i sprawdzcie jakie wartosci CPU i FSB wam wyswietla w oknie System overview i w Configure advanced CPU settings (skriny mile widziane) - sprawdzcie w windzie w CPU-Z, ile wam wyswietla predkosc CPU/FSB (pod obciazeniem) z gory dzieki! Edytowane 18 Grudnia 2007 przez sliza Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jupijupi Opublikowano 18 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2007 (edytowane) Mam takie pytanie ... przy instalacji płyty zainstalowałem normalnie dzwiękówke zintegrowaną .. (dla porównania dzwięku) i teraz chce włożyć moją Audigy 2 ZS lecz mam problemy ... jak zintegrowaną wyłączyć w biosie (p33 szukałem nie znalazłem ) może nie trzeba jej wyłącząc w biosie ;) thx Edytowane 18 Grudnia 2007 przez jupijupi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kruhy Opublikowano 18 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2007 witam! ostatnio zakupilem zestaw z ta plyta +e2160 ,ocz platinium rev.2 2x1gb oraz zasilacz chieftec 500w no i jak narazie sa same problemy,komp rusza na 1 kosci , a przy wlozeniu drugiej zaczyna mulic..zawieszac sie, przy podkrecaniu za kazdym razem pokazuje sie komunikat ze komp rusza przy obnizonych zegarach, przy podniesieniu o 1 czy 2 to samo, az do mometu kiedy sie nie wlaczy wtedy trzeba resetowac bios..czego moze byc to wina...? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jupijupi Opublikowano 18 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2007 jaki masz bios ? wgraj 28 albo 33 .... jezeli masz starszy ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kruhy Opublikowano 18 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2007 jeszcze nie robilem flasha biosu na tej plycie, czego uzywacie do tego fox liveupdate? czy ktos skopal plyte przez to?perspektywa flashowania z windowsa wydaje mi sie troche niebezpieczna z uwagi na iz kumpel pozbyl sie tak plyty....z gory dzieki za odp! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jupijupi Opublikowano 18 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2007 heh... ja jeszcze na starej płycie flashowalem(MSI) przez winde i wszystko ok ... zainstaluj sobie najnowszego Foxupdate i bedzie luzzz :D trwa to jakies 20 sekund ... dawaj dawaj odwagi troche :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kruhy Opublikowano 18 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2007 moj bios to p30, moze jakis krotki faq na temat flashowania? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
userek Opublikowano 18 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2007 ustaw naciącie pamieci na 2.1v i timingi takie jakie zaleca producent Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stolara Opublikowano 18 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2007 (edytowane) moj bios to p30, moze jakis krotki faq na temat flashowania?Ściągasz bios z FAQ i zapisujesz na pulpicie Otwierasz Fox LiveUpdate Wybierasz Local Update później Update BIOS Wybierasz bios który masz na pulpicie i potwierdzasz Czekasz aż plik się zapisze, później komp zapyta czy chcesz reset Wybierasz tak, komp się resetuje wciskasz F2 i czekasz. Wchodzisz do windy, wyłączasz kompa później odpalasz Powerem ( bo komp nie wstanie sam ) i wchodzisz do Biosu ustawić wszystko jak trzeba. To tyle. Edytowane 18 Grudnia 2007 przez stolara Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
epoxer Opublikowano 18 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2007 Ściągasz bios z FAQ i zapisujesz na pulpicie Otwierasz Fox LiveUpdate Wybierasz Local Update później Update BIOS Wybierasz bios który masz na pulpicie i potwierdzasz Czekasz aż plik się zapisze, później komp zapyta czy chcesz reset Wybierasz tak, komp się resetuje wciskasz F2 i czekasz. Wchodzisz do windy, wyłączasz kompa później odpalasz Powerem ( bo komp nie wstanie sam ) i wchodzisz do Biosu ustawić wszystko jak trzeba. To tyle. Wcześniej warto ustawić compa na default jeśli jest podkręcony ... mój po takim zabiegu nie chciał wstać - płyta wyła i tylko clear CMOS pomógł :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcinas83 Opublikowano 18 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2007 Wcześniej warto ustawić compa na default jeśli jest podkręcony ... mój po takim zabiegu nie chciał wstać - płyta wyła i tylko clear CMOS pomógł :wink: nie musisz :) w FOX LiveUpdate masz możliwość zaznaczenia, aby po wgraniu nowego biosu zrobił clear bios :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jupijupi Opublikowano 18 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2007 Ściągasz bios z FAQ i zapisujesz na pulpicie Otwierasz Fox LiveUpdate Wybierasz Local Update później Update BIOS Wybierasz bios który masz na pulpicie i potwierdzasz Czekasz aż plik się zapisze, później komp zapyta czy chcesz reset Wybierasz tak, komp się resetuje wciskasz F2 i czekasz. Wchodzisz do windy, wyłączasz kompa później odpalasz Powerem ( bo komp nie wstanie sam ) i wchodzisz do Biosu ustawić wszystko jak trzeba. To tyle. nigdy tak nie zrobiłem ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tapio Opublikowano 18 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2007 ja wlasnie jestem na etapie skladania komputera do kupy. Zestaw taki jak w opisie. Mam problem poniewaz po zlozeniu wszystkiego na ekranie monitora nic sie nie pojawia po wlaczeniu kompa. Jak go wlacze to wszystko dziala. Wentyle sie kreca, dysk chodzi, grafa rowniez ale na monitorze nic sie nie pojawia (zero odzewu z monitora po starcie kompa). Czy musze na plycie cos przestawic (ustawic) aby pierwszy raz wszystko ruszylo? Dodam ze jeszcze nic tam nie grzebalem a plyta nowiutka jest. Zlozylem tylko i tyle. PS. Nie wiem czy to tak ma byc ale na plycie pali sie czerwona dioda (nawet gdy komp nie chodzi) Znajduje sie ona pomiedzy bateria a zlaczami ATA dokladnie obok pinow do podpiecia kabelkow z obudowy (diod od hdd itp) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jupijupi Opublikowano 18 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2007 dioda zawsze sie pali i nic złego nie oznacza ;P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcinas83 Opublikowano 18 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2007 ja wlasnie jestem na etapie skladania komputera do kupy. Zestaw taki jak w opisie. Mam problem poniewaz po zlozeniu wszystkiego na ekranie monitora nic sie nie pojawia po wlaczeniu kompa. Jak go wlacze to wszystko dziala. Wentyle sie kreca, dysk chodzi, grafa rowniez ale na monitorze nic sie nie pojawia (zero odzewu z monitora po starcie kompa). Czy musze na plycie cos przestawic (ustawic) aby pierwszy raz wszystko ruszylo? Dodam ze jeszcze nic tam nie grzebalem a plyta nowiutka jest. Zlozylem tylko i tyle. PS. Nie wiem czy to tak ma byc ale na plycie pali sie czerwona dioda (nawet gdy komp nie chodzi) Znajduje sie ona pomiedzy bateria a zlaczami ATA dokladnie obok pinow do podpiecia kabelkow z obudowy (diod od hdd itp) Może wystarczy zresetować bios?? Jeśli to robiłeś już i nadal się komp nie chce uruchomić to spróbuj włączyć go POWEREM i za chwilę wyłączyć POWEREM i znów włączyć POWEREM. Tak się włącza kompa jak zasilanie zasilacza wyłączysz. Taki urok tej płytki :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArturD Opublikowano 19 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2007 Siema. Komp: Proc: 2160 Płyta: Foxconn p35a-s Pamięci: Geil ddr2 2x1024 black dragon Grafa: 8800 gt Dyski: Caviar 320 gb DVD: LG Zasiłka: Amacrox 500w Warrior Mam duże kłopoty z podkręcaniem tego procka. Prawdopodobnie coś robie źle tylko nie wiem co mur.gif Maksymalnie co osiągnąłem to ustawienia fsb na 250(foxconnowe 1000) czyli łącznie 2250 mhz(250x9),FSB:DRAM 5:6, dram frequency 300,timingi pamięci 5-5-5-15 to wszystko na napięcie ramu 2, procka około 1,39 oraz mostka północnego 1,3. Jeszcze przed załadowaniem windy wyskakuje napis, że będzie zmniejszone taktowanie procka bo procesor takiego nie obsługuje icon_neutral2.gif (w windzie jednak widzi te 2250 mhz). Gdy próbowałem zmienić fsb na 266 plus zwiększone napięcia oraz timnigi chyba 6-6-6-15 komputer oczywiście sie nie włącza. Jeszcze po clearmosie dostałem za friko blue screena w windzie cool.gif Wczoraj moje próby z oc skończyły się tym ze winda, everest ,cpu-z itd widziały tylko jeden rdzeń i jedyne co pomogło to format icon_confused2.gif Czy można coś poradzić, żeby procek więcej szedł? Gdzie jest błąd mur.gif ? Czy to już koniec osiągnięć procka? Będę wdzięczny za pomoc. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stolara Opublikowano 19 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2007 zmień bios na P32 lub P33. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JerzyG Opublikowano 19 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2007 (edytowane) Witam! Mam podobny problem! Już mnie to zaczyna lekko wkurzać! Procek: C2D E4300 Płyta: FOXCONN P35A-S Pamięć: GEIL DDR2 2048MB PC800 DUAL 2 x 1024 ULTRA CL4 -4-4-12 Karta gr.: PALIT GeForce 8600GT 256MB DDR3/128bit TV/DVI PCI-E (Sonic+) (1,0ns) (625/1800) Dysk twardy: IDA ATA 160GB Samsung 16MB bufor. Zasilacz: 350W jakiś nie markowy org. z obudową. Ustawienia BIOS standardowe, zmieniłem tylko że dysk to IDA. Problem polega na tym że np. komputer nie może przejść testu Super Pi 16M, w pewnym momencie pokazuje się niebieski ekran i od razu restart! Gram w grę FAR CRY i po chwili zabawy nagły restart! Po tym niekiedy komp ma trudność z ponownym bootowaniem! Kolejny problem to że za chiny nie mogę podnieść częstotliwości taktowania szyny (ani w BIOS ani w Programie FOX ONE). Jak tylko zwiększę domyślną częstotliwość taktowania w BIOS, Windows XP Pro. nie chce się uruchomić, podczas ładowania pokazuje się ponownie niebieski ekran i restart (i tak w kółko). W FOX ONE odrazy po naciśnięciu zaakceptuj niebieski ekran i komp się restertuje. Czasem zdąża się ze nawet nie reaguje na przycisk power! Mam komputery już od 7 lat ale tyle niebieskich ekranów nie widziałem nigdy!!! Co to może być? Zaznaczam że sam sobie składałem kompa! Pomocy!!! P.S Bios mam chyba P28 ale muszę to sprawdzić 9/14/2007. Jak to jest z temp. procka? Everest pokazuje temp. rdz. 1 ok 43st. C, temp. rdz. 2 ok 42st. C a temperatura procka to 32st. C? Edytowane 19 Grudnia 2007 przez JerzyG Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...