vincT_T Opublikowano 2 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2008 Jeżeli tak to jak to ustawić w biosie. Sprawdzałem , ale nie ma opcji botowania z usb. Jest tylko FDD , HD , CD oraz sieć. Bios wykrywa pena ale nie ma opcji botowania z niego. Boot Configuration Features --> Hard Disk Drivers --> jako 1st ustaw USB i reboot Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kipps Opublikowano 2 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2008 Na którym biosie według Was jest najlepszy OC pentiuma dual core 2140? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vincT_T Opublikowano 2 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2008 Na którym biosie według Was jest najlepszy OC pentiuma dual core 2140? nikt tego nie wie :-| , musisz sam sprawdzić, np u mnie na każdym biosie kręci się tak samo, ale jeszcze nie sprawdziłem maksa mojego procka bo mnie ramy ograniczają :cry: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lone_Wolf Opublikowano 2 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2008 Mogę powiedzieć, ża na biosie p35 nie byłem w stanie żadnego o/c zrobić. ŻADNEGO*. Ok, nie jestem zaawansowany, ale bez przesady- te same ustawienia co na p32 ( może poza dzielnikami, w p35 inne...ale ta sama częstotliwość :) ) i nic! Dosłownie. Płyta po odłączeniu zasilania nie wstawała ( znaczy- wentyle się kręciły i nic poza ) niezależnie od ilości uruchomień. Na p32 na razie mam 2850/1.3, będę próbował dalej. Oczywiście procek stabilny jest przy 3100/1.4 ( nic nadzwyczajnego, wiem, ale to L2 )...tylko, że płyta nie wstaje po odłączeniu zasilania. :mur: *Chodzi mi tylko o sytuację po odłączeniu zasilania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbih Opublikowano 2 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2008 "- żeby zmienić mnożnik procesora wchodzisz do opcji CPU Configuration i tam pierwsza możliwa opcja od góry SUPER CLOCK FREE jest [DISABLED] powoduje, że można za pomocą jej zmieniać mnożnik proca. Wystarczy ją odblokować [ENABLED] i pojawi się dodatkowa linijka SUPER RATIO CMOS SETTING gdzie można zmieniać mnożnik procka wpisując interesujący Ciebie mnożnik w [ ]." ta opcja u mnie nie działa .. daje enabled i nie mogę zmienić 8 na nic innego Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stolara Opublikowano 2 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2008 bo może masz wersję biosu która posiada tego buga, jedyne wyjście to zmienić wersję biosu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbih Opublikowano 2 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2008 aktualnie mam P34 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djsaint Opublikowano 2 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2008 (edytowane) "- żeby zmienić mnożnik procesora wchodzisz do opcji CPU Configuration i tam pierwsza możliwa opcja od góry SUPER CLOCK FREE jest [DISABLED] powoduje, że można za pomocą jej zmieniać mnożnik proca. Wystarczy ją odblokować [ENABLED] i pojawi się dodatkowa linijka SUPER RATIO CMOS SETTING gdzie można zmieniać mnożnik procka wpisując interesujący Ciebie mnożnik w [ ]." ta opcja u mnie nie działa .. daje enabled i nie mogę zmienić 8 na nic innego Która wersja biosu? P32? W P32 jest skopana zmiana mnożnika CPU. Edit: aktualnie mam P34W p34 nie sprawdzałem, ale nikt się chyba nie skarżył... Edytowane 2 Lutego 2008 przez djsaint Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcinas83 Opublikowano 3 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2008 Pamiętacie jak jakiś czas temu ja + jeszcze jeden właściciel tej płytki oraz ATI HD3850 zastanawialiśmy się co jest przyczyną zwisów kompa w grach?? U mnie np. po kilku minutach wieszał się w Ghoticu 3. To nie była wina karty tylko tego głupiego biosu P34, ponieważ na ustawieniach takich jakie miałem z P28 ram nie chciał działać tak jak wcześniej. Swoje spostrzeżenia już odnośnie tego napisałem wcześniej. Teraz komp chodzi non stop i żadnych problemów z nim nie ma :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oldskul Opublikowano 3 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2008 (edytowane) Jak będę mieć więcej czasu to pobawię się cpu, po wypłacie chcę zastąpić box'owy wynalazek AC Freezer'em 7. Czy jak procek będzie na 1.4V - 1.5V da sobie to chłodzenie radę? A może coś innego? Chcę również pamięci zmienić, mam 3 typy, które będą najlepsze do o/c? Ocz Platinum 2X1GB Rev 2.0 4-4-4-15 - 199 zł Traescend AXE Ram 2x1GB CL 4 800MHz - 189 zł Patriot LLK 2x1GB CL 4 800 MHz -170 zł Zmienię jeszcze bios na P28 i się pobawię, bo to trochę dziwne, że jak z jadę którymś z timingów pamięci w dół, w orthosie na blend test mam błędy. Na small też są (więc od cpu). Edytowane 3 Lutego 2008 przez Spylon Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vincT_T Opublikowano 3 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2008 Ocz Platinum 2X1GB Rev 2.0 4-4-4-15 - 199 zł Traescend AXE Ram 2x1GB CL 4 800MHz - 189 zł Patriot LLK 2x1GB CL 4 800 MHz -170 zł Ja Ci mogę odradzić OCZ, słabiutko się kręcą na tej płycie, maks chyba miałem 930 mhz, i wysokie napięcia nic nie dawały, to już rewizja pierwsza kręciła się zdecydowanie lepiej bo do 1000 mhz chyba dochodziło. Jeśli te Transcend axeramy są rzeczywiście na mikronach, to wybór jest prosty :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcinas83 Opublikowano 3 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2008 Czy jak procek będzie na 1.4V - 1.5V da sobie to chłodzenie radę? A może coś innego? Spokojnie da sobie radę sam mam takiego i procka puszczonego na 3ghz przy napięciu 1.49-1,5V i największą temp jaką miałem to było w granicy 69st. C. vincT_T na jakim biosie?? Tak samo miałem na P34 mój ram biega na 833mhz przy cl4 bez problemu a na P34 za nic nie chciał nawet zwiększając V z 2V na 2.3V :(. Tak jak już gdzieś wcześniej pisałem im nowszy bios tym większa kicha <_< Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vincT_T Opublikowano 3 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2008 vincT_T na jakim biosie?? Tak samo miałem na P34 mój ram biega na 833mhz przy cl4 bez problemu a na P34 za nic nie chciał nawet zwiększając V z 2V na 2.3V :(. Tak jak już gdzieś wcześniej pisałem im nowszy bios tym większa kicha <_< Niestety, ale praktycznie na każdym, tzn zauważyłem tyle, że na P28 udało mi się dociągnąć do 945 mhz, ale i tak szału nie robią te OCZ :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbih Opublikowano 3 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2008 skoro ona taka wybredna jest co do pamięci, miał ktoś styczność z pamięciami mushkin SP2+ CL4, ocz SLI, ocz gold xtc na tej płycie ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ohuzo Opublikowano 3 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2008 Warto mi się przesiąść z biosu P34 na P35 mając e4300+infinity i 4x1Gb kingston 667mhz na elpidach ? Jedno co mnie strasznie denerwuje to, że muszę mieć cały czas listwę włączoną. Jeśli niechcący listwę na noc wyłączam to rano żeby komputer włączyć trzeba bios restartować (jak próbuję włączyć to wiatraki wszystkie na max chodzą i piszczy beeper cały czas, restart nic nie daje). Ktoś ma sposób na tę przypadłość tego moba ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sliza Opublikowano 3 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2008 (edytowane) napiszcie/wymiencie tutaj, co *konkretnie* jest gorsze w obecnych biosach niz w P28. Tylko prosze rzeczy sprawdzalne, takie ktore fox moze sprawdzic u siebie (kroki jak zreprodukowac problem, lub konkretnie: w P28 moglem/bylo to i to, a teraz jest/nie ma to i to). Jak sie zbierze jakas konkretna lista zarzutow/problemow (co wazne: potwierdzonych przez innych uzytkownikow na forum, zeby choc czesciowo wyeliminowac tzw. czynnik ludzki ;)), to moglbym wyslac zbiorczo liste "zazalen" do foxa w imieniu uzytkownikow forum. ... no i przypominam o linku, na ktory mozecie pisac w razie problemow/bugow z plyta/biosem: http://www.foxconnchannel.com/support/online.aspx (piszcie krotko i konkretnie - opis problemu, kroki do zreprodukowania, jakies skriny/fotki w razie potrzeby etc. Jak cos dzialalo lepiej w jakies poprzedniej wersji np. P28 - to tez wspomnijcie o tym). Edytowane 3 Lutego 2008 przez sliza Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wamak Opublikowano 3 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2008 (edytowane) napiszcie/wymiencie tutaj, co *konkretnie* jest gorsze w obecnych biosach niz w P28. Tylko prosze rzeczy sprawdzalne, takie ktore fox moze sprawdzic u siebie (kroki jak zreprodukowac problem, lub konkretnie: w P28 moglem/bylo to i to, a teraz jest/nie ma to i to).Począwszy od biosu P34, w którym to uproszczono zmianę dzielników pamięci i w którym po zmianie ustawień w biosie nie ma podwójnego startu, wszystko się psuje po odłączeniu zasilania, komp po większym oc nie wstaje po odłączeniu zasilania i nawet kombinacja z przyciskiem power nie pomaga. Do biosu P33 było ok. Procek: E4300. Krócej: od biosu P34 po oc na e4300 po odłączeniu zasilania tylko clear cmos pomaga. Edytowane 3 Lutego 2008 przez WDK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ohuzo Opublikowano 3 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2008 Począwszy od biosu P34, w którym to uproszczono zmianę dzielników pamięci i w którym po zmianie ustawień w biosie nie ma podwójnego startu, wszystko się psuje po odłączeniu zasilania, komp po większym oc nie wstaje po odłączeniu zasilania i nawet kombinacja z przyciskiem power nie pomaga. Do biosu P33 było ok. Procek: E4300. Krócej: od biosu P34 po oc na e4300 po odłączeniu zasilania tylko clear cmos pomaga. Mam dokładnie ten sam problem ... Strasznie męczące :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vincT_T Opublikowano 3 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2008 Począwszy od biosu P34, w którym to uproszczono zmianę dzielników pamięci i w którym po zmianie ustawień w biosie nie ma podwójnego startu, wszystko się psuje po odłączeniu zasilania, komp po większym oc nie wstaje po odłączeniu zasilania i nawet kombinacja z przyciskiem power nie pomaga. Do biosu P33 było ok. Procek: E4300. Krócej: od biosu P34 po oc na e4300 po odłączeniu zasilania tylko clear cmos pomaga. Potwierdzam, na P34 i P35 tylko clear cmos pomaga Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ohuzo Opublikowano 3 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2008 Potwierdzam, na P34 i P35 tylko clear cmos pomaga Chcąc się tego problemu pozbyć który z wcześniejszych biosów mi polecicie ? BTW istnieje w ogóle możliwość downgrade'u biosu ? Jeśli tak to postępuję tak samo jak podczas aktualizacji przez FOXLiveUpdate podając mu ścieżkę do starszego biosu czy jakiś inny sposób na to jest? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vincT_T Opublikowano 3 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2008 Chcąc się tego problemu pozbyć który z wcześniejszych biosów mi polecicie ? BTW istnieje w ogóle możliwość downgrade'u biosu ? Jeśli tak to postępuję tak samo jak podczas aktualizacji przez FOXLiveUpdate podając mu ścieżkę do starszego biosu czy jakiś inny sposób na to jest? Chyba najlepszy będzie P28 na chwilę obecną, nie ma problemu z przejściem z biosu P35 na jakiś niższy, po prostu go wgrywasz za pomocą fox update i już. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
userek Opublikowano 3 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2008 piszczy beeper cały czas, restart nic nie daje). Ktoś ma sposób na tę przypadłość tego moba ? miałem ten problem od jakiegoś czasu,sytuacja wyglądała tak,że pod czas uruchamiania kompa po nocy cały czas piszczenie speakera było ale zwykle drugi raz już komp wstał bez problemu bez piszczenia,winda i testery typu orthos,3dmark i gry bez najmniejszych problemów działały zero błędów,przypadkowo odkryłem problem z tym problematycznym uruchamianiem/piszczeniem(komp też nie zawsze wstawał drugim razem czasami cały czas piszczenie było i mogłem cały dzien bawić się powerem czy innymi metodami i nic)zmieniłem dzielnik pamieci mam Geile 2x1GB DDR800 i 1GB DDR800 Goodram i jak mi się wydawało na dzielniku 1.1.2 przy FSB 1340 miałem 800 takty pamieci a więc totalny default na dodatek timingi też miałem na default dla pewności,no i to właśnie powodowało piszczenie speakera i problemy z uruchomieniem kompa czasami(losowo) zmieniłem dzilniki na 1.1.5 pamieci na 667 co daje mi 700MHz takty pamieci(pikanie zniknęło całkowicie,wygląda na to że dzielniki są zwalone i problematyczne w foxie)proc około 3.2 GHz na 1.4v,oczywiście mogę dac więcej ale już musze podbić vrore bo orthos po kilku minutach errorami wali,jednak większe vcore to większa temp. a teraz w stresie mam max 60-65 stopni pod orthosem,normalnie to około 50 max w grach bios p33 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sliza Opublikowano 3 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2008 (edytowane) ok, czyli mamy pierwsza potwierdzona sprawe/problem: plyta nie wstaje (tylko przy o/c!) po odcieciu zasilania poczawszy od P34 (w ktorym zmieniono/uproszczono ustawianie dzielnikow dram:fsb - moze to byc/nie byc zwiazane z ww. problemem). problem wystepuje przy kazdym o/c czy tylko wiekszym o/c? Znalazl ktos jakas graniczna wartosc, przy ktorej sie to zaczyna etc? === nastepne? ktos wspomnial dzielniki dram:fsb. Ktore dzialaja zle/sa problematyczne (= ram sie na nich konczy ponizej swoich faktycznych mozliwosci - dostepnych na "dobrych" dzielnikach)? ps oczywiscie zanim nie zbierze sie jakas wieksza zbiorcza lista, mozecie sami pisac do foxa na http://www.foxconnchannel.com/support/online.aspx o 1-szym potwierdzonym problemie (plyta nie wstaje po o/c po odcieciu zasilania; niezdedny jest clear cmos). Opis problemu jest b. krotki jak widac, a im wiecej osob i czym wczesniej do nich o tym napisze, tym wieksza szansa, ze sie tym szybciej zajma (wyzszy priorytet). Edytowane 3 Lutego 2008 przez sliza Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcinas83 Opublikowano 3 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2008 Ja wiem tylko tyle iż przy P34 bo taki miałem moje kingstony nie chciały chodzić więcej niż fabryka dała :( może coś zmienili z alpha tymingami <_< bo obecnie jadę na P28 i tego problemu nie mam. Mam 2x kingi 1gb markowane przez kingstona i 2x kingi 1gb na elpidzie i dla nich 900mhz przy cl5 to pryszcz w takim ustawieniu jak ja mam. Osobno nie próbowałem samych elpid puszczać ile max pójdą :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vincT_T Opublikowano 3 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2008 nastepne? ktos wspomnial dzielniki dram:fsb. Ktore dzialaja zle/sa problematyczne (= ram sie na nich konczy ponizej swoich faktycznych mozliwosci - dostepnych na "dobrych" dzielnikach)? U mnie z OCZ platinum rev2 właśnie mam taki problem, dzielniki 2:3, 5:6 i 1:2 pozwalają mi podkręcić do ~930 mhz ( dawne 1:1,5; 1:1,2; 1:2 ), pozostałe dzielniki: po przekroczeniu 800 mhz, komp nie wstaje. Niestety problem ten występuje we wszystkich biosach <_< Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ohuzo Opublikowano 3 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2008 (edytowane) Ja wiem tylko tyle iż przy P34 bo taki miałem moje kingstony nie chciały chodzić więcej niż fabryka dała :( może coś zmienili z alpha tymingami <_< bo obecnie jadę na P28 i tego problemu nie mam. Mam 2x kingi 1gb markowane przez kingstona i 2x kingi 1gb na elpidzie i dla nich 900mhz przy cl5 to pryszcz w takim ustawieniu jak ja mam. Osobno nie próbowałem samych elpid puszczać ile max pójdą :) Widzę z sygnaturki, że masz podobny konfig: 4x1Gb elpida, e4300. Mówisz, że P28 to dobry wybór pod ten sprzęt ? Jak masz w biosie ustawione: FSB 1333, 1:1, dram target 667 czy jakoś inaczej ? Jakie napięcie na RAM, ja zawsze daję to pierwsze z 2v a Ty? EDIT: Zmieniłem biosa na P28. Zobaczcie na screena, dlaczego orthos pokazuje inną szybkość procesora a cpu-z inną ? V na ram to 2,136v. Czy to dobre o/c ? Edytowane 3 Lutego 2008 przez ohuzo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lone_Wolf Opublikowano 3 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2008 Widzę, że nie tylko ja mam problem z tymi nowymi biosami. sliza--> Potwierdzam- na E2160 z biosem p35 ( i najprawdopodobniej p34 ) płyta nie wstaje po o/c ( jakimkolwiek, nawet podniesienie o 100Mhz ją zabija ) i pomaga tylko clear CMOS. Na p32 nie ma tego problemu. Foxconn p35a-s Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vincT_T Opublikowano 3 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2008 ohuzo CPU-Z pokazuje dobrze, Orthos nie potrafi wyczaić to, że zmniejszyłeś mnożnik, dla niego zawsze będzie taki sam czyli x9 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stolara Opublikowano 3 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2008 (edytowane) O ile mnie pamięć nie myli to dobry bios jest jeszcze P32. Edytowane 3 Lutego 2008 przez stolara Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tapio Opublikowano 3 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2008 witam, bawilem sie w oc i ustawilem na ram taka czestotliwosc ze komputer nie moze teraz wystartowac. jak teraz mam uruchomic komputer? Prosze o pomoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...