vincT_T Opublikowano 9 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2008 ludzie bez przesady :|, wg mnie sporo ludzi narzeka, że są problemy, nie z powodu słabej płyty, tylko braku elementarnej wiedzy o podkręcaniu. Ja jestem bardzo zadowolony z płyty, no może poza faktem, że słabo kręci moje OCZ:P, ale niedługo powinienem mieć Crucial Ballistixy, więc może wtedy coś więcej o niej powiem :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 9 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2008 Ale problemy ze wstawaniem po odcięciu zasilania czy niższe oc z niektórymi prockami niż na innych płytach to już raczej nie winna braku umiejętności ocerskich. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vincT_T Opublikowano 9 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2008 no problem nr 1 to rzeczywiście potwierdzam, ale drugi nie wiem, nie mam kilku płyt i nie testowałem ich na moim procku, ( możesz podać jakieś przykłady ?) wiem tyle, że mój E2160 kupiony ze sklepu bez żadnej selekcji ( ponoć e2160 miały się na foxie nie kręcić) idzie do FSB400 i wyżej nie sprawdziłem bo czekam na lepsze ramy. Ogólnie czy kupiłbym tą płytę jeszcze raz czy MSI albo ABITa bądź DFI ? szczerze to tylko i wyłącznie z ciekawości wziąłbym inną, a którą to nie wiem, chyba każdą po kolei :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
łata Opublikowano 9 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2008 Nie oszukujmy się. Płyta kosztuje 300 zł. z groszami. Brakuje kilku opcji w biosie, innych bajerów. Mimo wszystko za tę cenę ciężko znaleźć drugą równie udaną płytę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vincT_T Opublikowano 9 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2008 No i chyba tyle co napisał łata starczy na temat wad i zalet płyty. Módlmy się o lepszy bios z poprawionym chociaż błędem z nieodpalaniem po odłączeniu zasilania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kipps Opublikowano 9 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2008 Czy ktoś z Was próbował już bootować system z pendrive'a? Ja używam do tego 4 gigowego pen'a i kiedy już płyta chce go załadować to się wiesza :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 9 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2008 Może źle go przygotowujesz?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kipps Opublikowano 9 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2008 Dobra, po problemie: pożyczyłem od kolegi 1 gigowego i zrobiłem boot disc (jak poprzednio na 4 gigowym) i wszystko załodowało jak powinno! Więc płyta nie ogsługuje boot'a z bardziej pojemnych pendrive'ów! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vincT_T Opublikowano 9 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2008 To napisz do foxa żeby naprawili to w następnym BIOSie, trzeba ich motywować by wydali jeszcze kilka, a nóż może jakiś w końcu im wyjdzie :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcinas83 Opublikowano 9 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2008 Jeśli chodzi o to, że bym nie kupił już tej płyty to miałem na myśli jej problemy z biosem oraz z tym iż każdy nowszy jest coraz gorszy. Dokładnie jak już ktoś tu napisał problem znaleźć inną dobrą płytkę w tych $$ i wracając do jej problemów z biosem. Nie wiem dlaczego foxconn nie zastosował jednej rzeczy, która nie jednemu z nas by ułatwiła życie, jest to powrót do ustawień fabrycznych przy nie udanym O/C. Bo nie raz już mi brakuje sił machać zworką :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
delwin Opublikowano 9 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2008 (edytowane) Jeśli chodzi o to, że bym nie kupił już tej płyty to miałem na myśli jej problemy z biosem oraz z tym iż każdy nowszy jest coraz gorszy. Dokładnie jak już ktoś tu napisał problem znaleźć inną dobrą płytkę w tych $$ i wracając do jej problemów z biosem. Nie wiem dlaczego foxconn nie zastosował jednej rzeczy, która nie jednemu z nas by ułatwiła życie, jest to powrót do ustawień fabrycznych przy nie udanym O/C. Bo nie raz już mi brakuje sił machać zworką :P Czytam i czytam... Mam teraz zagwozdkę: zaplanowałem sobie nabycie tej płyty (pod posiadane już wcześniej 6300), pewnie jakieś delikatna OC też będzie (tak z 333 FSB - na więcej Goodramy 667 pewnie nie pozwolą). Wynika jednak, że to jest kiepski pomysł: zwłąszcza z uwagi na podwójne starty po odłączeniu zasilania co u mniej jest normalną procedurą. O tyle trudno mi zrezygnować, że jest to jedyna chyba (poza Abitem IP-35) płyta z P-35, która ma 3 złącza PCI (wszystkie do zapełnienia - nawet z dwuslotowym chłodzeniem grafiki jakie mam obecnie). Brać zatem Abita ? Edytowane 9 Lutego 2008 przez delwin Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 9 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2008 Problemy ze wstawaniem są tylko na najnowszych BIOSach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
delwin Opublikowano 9 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2008 Problemy ze wstawaniem są tylko na najnowszych BIOSach. Który jest jeszcze "bezpieczny" ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 9 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2008 Generalnie sporo osób za najlepszy uważa P28. Poza komunikatem że przekroczono jakąś tam wartość FSB (który można banalnie obejść, patrz FAQ) nie sprawia innych problemów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcinas83 Opublikowano 9 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2008 Również potwierdzę, że P28 jest chyba jednym z najlepszych biosów do tej płyty. Ramem 667mhz bym się nie przejmował moje kingstony też są 667mhz a dają radę na 833mhz przy cl4 a 900 robią spokojnie na cl5. Na P34 miałem problemy z takimi samymi ustawieniami ramu jak teraz. Powodowało to ciągłe błędy. Poważniejsze schody zaczynają się z biosem jak przesadzisz z O/C trzeba go za każdym razem resetować. Jeśli już znajdziesz optymalne ustawienia procesora jak i ramu wtedy nie ma żadnych problemów :) ustawisz je w biosie i już nie tykasz :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
delwin Opublikowano 9 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2008 Również potwierdzę, że P28 jest chyba jednym z najlepszych biosów do tej płyty. Ramem 667mhz bym się nie przejmował moje kingstony też są 667mhz a dają radę na 833mhz przy cl4 a 900 robią spokojnie na cl5. Na P34 miałem problemy z takimi samymi ustawieniami ramu jak teraz. Powodowało to ciągłe błędy. Poważniejsze schody zaczynają się z biosem jak przesadzisz z O/C trzeba go za każdym razem resetować. Jeśli już znajdziesz optymalne ustawienia procesora jak i ramu wtedy nie ma żadnych problemów :) ustawisz je w biosie i już nie tykasz :) Trochę mnie uspokajacie :D : tylko jeszcze jedna kwestia. Od której wersji biosu obsługiwana jest seria 8xxx ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Opson6667 Opublikowano 9 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2008 (edytowane) Ale moim zdaniem się czepiacie troszke :D Nawet połówkowe mnożniki moge ustawić z Wolfem :) Sporo płyt tego nie potrafi :) Nie mówie że jest idealnie, bo faktycznie z E2160 kręci się lekko słabiej niż inne, ale w przypadku 8400 mam wypasik :) Edytowane 9 Lutego 2008 przez Opson6667 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bladerun Opublikowano 10 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2008 (edytowane) mam problemy z tą płytą na E8200 i Patriotach 2x2GBCL5... Za cholere nie moge podnieść FSB więcej niz 1525.. próbowałem wszystkiego.. zmniejszyłem mnożnik CPU żeby sprawdzyć czy to przypadkiem nie padnięty procek ale też mi się zatkał na 1525, później zmieniłem FSB:MEM.. pamięci na wyższych częstotliwościach też sobie radzą no ale jak już dojde do tego głupiego FSB to mi nie wstaje komp. tak na prawde to stabilnie komp mi pracuje na jakims 1480-1490... nie wydaje wam się że to troche mało jak na tą płytę + ten procek?! próbowałem BIOSY P28, P32, P34 i P35.. podnosiłem napięcia na procku i na NB i VMEM, zmieniałem CL .. i już w akcie desperacji napisałem nawet do Foxconna... o co choodzi?!.. prosze pomóżcie jakoś bo przez tę płytę oszaleje :blink: Edytowane 10 Lutego 2008 przez Bladerun Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość 3haq Opublikowano 10 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2008 (edytowane) Dobra, po problemie: pożyczyłem od kolegi 1 gigowego i zrobiłem boot disc (jak poprzednio na 4 gigowym) i wszystko załodowało jak powinno! Więc płyta nie ogsługuje boot'a z bardziej pojemnych pendrive'ów! Nieprawda. Mam 8GB Sharkonn i botuje się bez problemów jako linux tez. poprostu żle przygotowałeś pendriva. Co do płyty jestem zadowlolony. Dziwią minie narzekania innych userów. Jeżeli podkręcicie za mocno niektóre elementy nie wytrzymują i wiadomo , że płyta nie wstanie i jest potrzebny reset biosu. Więc brak znajomości tematu zrzucacie na Foxa. :mur: Ale problemy ze wstawaniem po odcięciu zasilania czy niższe oc z niektórymi prockami niż na innych płytach to już raczej nie winna braku umiejętności ocerskich.Ta płyta juz tak ma ale mimo gdy wyłączysz kompa a nie odłączysz zasilanie płyta cały czas pamięta ustawienia tak jakby cały czas pracowała . Są tylko wyłączane niektóre elementy płyty. Pisałem tu kiedyś o problemie z myszą dlaczego jest cały czas włączona. (wieksze zużycie energii :cry: ) Problem z niektórymi prockami , hmm jak wiesz trafi się lepszy lub gorszy. Jeden jest robiony ze środkowej a inny z zewnętrznej części wafla. To jest loteria. Producent gwarantuje pracę przy częstotliwości jak jest na procku i to on w fabryce robi pierwszą selekcję i ustawia mnożnik oraz drukuje napisy E2140 , E 2160 , E2180 ..... Edytowane 10 Lutego 2008 przez 3haq Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vincT_T Opublikowano 10 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2008 mam problemy z tą płytą na E8200 i Patriotach 2x2GBCL5... Za cholere nie moge podnieść FSB więcej niz 1525.. próbowałem wszystkiego.. zmniejszyłem mnożnik CPU żeby sprawdzyć czy to przypadkiem nie padnięty procek ale też mi się zatkał na 1525, później zmieniłem FSB:MEM.. pamięci na wyższych częstotliwościach też sobie radzą no ale jak już dojde do tego głupiego FSB to mi nie wstaje komp. tak na prawde to stabilnie komp mi pracuje na jakims 1480-1490... nie wydaje wam się że to troche mało jak na tą płytę + ten procek?! próbowałem BIOSY P28, P32, P34 i P35.. podnosiłem napięcia na procku i na NB i VMEM, zmieniałem CL .. i już w akcie desperacji napisałem nawet do Foxconna... o co choodzi?!.. prosze pomóżcie jakoś bo przez tę płytę oszaleje :blink: Nie zdziwiłbym się gdyby to była wina ramów, próbowałeś na dzielniku 1:1 ? ew FSB wall ( ale to by już było przegięcie)jakie dajesz napięcie prockowi ? z którego tygodnia masz procka i jakie temperatury na nim. Na płytę nie ma co zwalać , patrz kolega wyżej co śmiga na mocno podkręconym E8x00 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wamak Opublikowano 10 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2008 ...Problem z niektórymi prockami , hmm jak wiesz trafi się lepszy lub gorszy. Jeden jest robiony ze środkowej a inny z zewnętrznej części wafla. To jest loteria. Producent gwarantuje pracę przy częstotliwości jak jest na procku i to on w fabryce robi pierwszą selekcję i ustawia mnożnik oraz drukuje napisy E2140 , E 2160 , E2180 .....To że dokładnie ten sam procek na innej płycie ocuje się lepiej, oznacza, ze to jednak od płyty zależy w tym wypadku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lefty Opublikowano 10 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2008 Opson, jeśli to nie problem, mógłbyś podać swoje ustawienia (ram, cpu, fsb, napięcia, etc.)? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Opson6667 Opublikowano 10 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2008 (edytowane) E8400 467 x 9, RAM 1:1 Napięcia : CPU 1,5V (realnie raczej na pewno mniej, nie wiem jak sprawdzić) NB - 1,4V RAM - 2,295V PCI-E - 1,725V Edytowane 10 Lutego 2008 przez Opson6667 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vincT_T Opublikowano 10 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2008 w jakim celu masz podkręcone pci-e ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Opson6667 Opublikowano 10 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2008 Nie wiem czy napięcie PCI-E nie jest też napięciem PLL procka :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lefty Opublikowano 10 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2008 Dzięki Opson :) Możesz jeszcze podać jakie masz ramy i jakie timingi przy tych parametrach? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Opson6667 Opublikowano 10 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2008 Shitowne GEIL Ultra X 800 CL4 Chodzą 4-4-4-13 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elektro255 Opublikowano 10 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2008 Ok właśnie wgrałem BIOS od Foxconn MARS Windows przemielił chyba każdy sterownik jaki miał :D i na razie wszytko działa nie kręciłem jeszcze ale jest opcja Gladiator w BIOSie jedyny problem który znalazłem to Windows portu LPT nie widzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vincT_T Opublikowano 10 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2008 widzę, że lubisz mały dreszczyk emocji ;], koniecznie daj znać jakie efekty, masz w biosie może alpha timingi ramu ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elektro255 Opublikowano 10 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2008 mam wszystko co foxconn mars czyli alpha timingi też :) a co do dreszczyka to stworzyłem własny programator BIOSów na magistrali SPI więc mogę zmieniać biosy beż żadnych obaw :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...