Skocz do zawartości
YogiCK

Foxconn P35a / P35a-s

Rekomendowane odpowiedzi

Do 2.4 podkrece więcej nie umiem - ciemna masa ze mnie :/

zmieniłem BIOS na P35 -

ale jak mam ustawic taktowanie 375 ? czy w linijce CPU FSB OVERCLOCK CHOICE [800] - mam wpisa [800 + 375] = [1175] ???

i od razu trzeba zmienic napięcie na 1,3V ---- HOW ?

:mur: :mur: :mur: :mur: :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do 2.4 podkrece więcej nie umiem - ciemna masa ze mnie :/

zmieniłem BIOS na P35 -

ale jak mam ustawic taktowanie 375 ? czy w linijce CPU FSB OVERCLOCK CHOICE [800] - mam wpisa [800 + 375] = [1175] ???

i od razu trzeba zmienic napięcie na 1,3V ---- HOW ?

:mur: :mur: :mur: :mur: :mur:

Żeby FSB mieć 375 to nie wpisujesz 800 + 375 tylko 4x375 co daje 1500 i tyle wpisujesz. 1175 to jest 4x294 :) FSB zawsze mnożysz przez 4 i wpisujesz wartość, którą otrzymasz w to pole. Nie wiem jaki masz procek wpisz może na start z 10.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żeby FSB mieć 375 to nie wpisujesz 800 + 375 tylko 4x375 co daje 1500 i tyle wpisujesz. 1175 to jest 4x294 :) FSB zawsze mnożysz przez 4 i wpisujesz wartość, którą otrzymasz w to pole. Nie wiem jaki masz procek wpisz może na start z 10.

Mój procek jak z sygnarurki E2160.

jak ustawię w tej linijce coś powyżej 1100 to mi system nie wstaje więc jak ustawię 1500 to tymbardziej nie wstanie :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój procek jak z sygnarurki E2160.

jak ustawię w tej linijce coś powyżej 1100 to mi system nie wstaje więc jak ustawię 1500 to tymbardziej nie wstanie :(

Dzieje się tak zapewne dlatego iż nie przestawiasz dzielników dla ramu. Ustaw tak je aby pracowały jak najbliżej swojej nominalnej prędkości i po problemie, a później próbuj je podkręcać :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Zakupiłem Foxconna P35-S procka e8200 i pamieci Patriot 2 x1GB CL4

Niestety ma problem. System zainstalowal sie bez problemu sa jednak problemy chyba z pamieciami. wystepuja bledy CRC przy wypakowywaniu plikow rar - glownie duze skladajace sie od 20-70 segmentow (blad przy kliku probach pojawia sie w roznych miejscach archiwum.Nie ma niebieskich ekranow.

Pamieci dzialaja w dual channel, po wyjeciu jedenej kosci archiwa mozna wypakowac bez problemu to samo w przypadku drugiej kosci dzialajacej osobno.

Probowalem juz z roznymi slotami i razem nie chca dzialac.

W Biosie prawie na koncu po sprawdzeniu karty sieciowej wystepuje jeden sygnal dzwiekowy i zaczyna ladowac sie system

Sygnal ten wystepuja gdy kosci sa pojedynczo i razem - czy normalnie wystepuje ten pojedynczy sygnal dzwiekowy?

A moze to wina płyty ?

Pomocy milo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak, ten pojedynczy sygnał oznacza, że wszystko jest ok, co do ramów bardzo możliwe, nie jeśteś pierwszym użytkownikiem, który ma problemy z tymi ramami na tej płycie, jeśli sypią błędami, to spróbuj je wymienić.

P.s YoGiCK, możesz w FAQ dopisać coś o tych problemach płyty z obsługą patriotów ? tak samo OCZ platinum revII.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Zakupiłem Foxconna P35-S procka e8200 i pamieci Patriot 2 x1GB CL4

Niestety ma problem. System zainstalowal sie bez problemu sa jednak problemy chyba z pamieciami. wystepuja bledy CRC przy wypakowywaniu plikow rar

VDimm ustawione tak jak zaleca producent zamiast domyślnego 1,8V?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

VDimm ustawione tak jak zaleca producent zamiast domyślnego 1,8V?

Też mi się wydaje, że V na pamięciach ma ustawione na domyślne. Zmień na takie jakie powinno być według producenta pamięci i wtedy zobacz czy nie ma błędów :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Pamieci mam nan 4-4-4-12 i 2,2v, na innych ustawieniach to samo -bledy ale tylko w programie winrar (podzielone na segmenty).Winrar najnowszy,rozne biosy ,systemy nawet memtest i goldmemory nic nie wywalaj tylko ten cholerny winrar i bledy ,to samo archiwum a przy kilku probach potrafi wywalic na roznych segmentach :cry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Pamieci mam nan 4-4-4-12 i 2,2v, na innych ustawieniach to samo -bledy ale tylko w programie winrar (podzielone na segmenty).Winrar najnowszy,rozne biosy ,systemy nawet memtest i goldmemory nic nie wywalaj tylko ten cholerny winrar i bledy ,to samo archiwum a przy kilku probach potrafi wywalic na roznych segmentach :cry:

spróbuj 7z jak winrar Ci nie działa poprawnie. Swego czasu miałem podobny problem z Power Archiver 2007

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, wyczaiłem na jakimś krzaczkowym forum bios D38. Sprawdźcie czy coś zmienił w waszych przypadkach

http://opson6667.funpic.org/6B3F1D38_Rls.rar

Thx man :) mozesz podac www skad to sciagnales?

Panowie nasze wysilki nie poszly na marne. :D

Bios jest z 18/2/2008, czyli z wczoraj, zapewne niedlugo pojawi sie na stronie foxconna.

Problem z niewstawaniem kompa zostal naprawiony. :D

Po odcieciu zasilania i ponowynym podlaczeniu komp juz wstaje normalnie tzn wlacza sie, od razu wylacza i wlacza jeszcze raz (automatycznie) nie trzeba juz 2 razy naciskac powera (tak jak w biosach P32 i nizej).

Dodatkowo usuneli wybor taktowania pamieci (667/800).

Zamiast tego mamy teraz wiecej dzielników:

4:5,2:3, 1:1, 5:6, 3:5, 1:2.

Edytowane przez RaKLeZ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Potwierdzam- wszystkie wymienione błedy jak na razie widzę naprawione :D

1. Płyta po podkręceniu wykonuje normalnego double boota- włacza się na chwilę, wyłącza, włącza ponownie. Koniec z przytrzymywaniem powera :D

2. Dzielniki i zmiana mnożnika działają ( z tego co sprawdzałem )

To tyle :) Postarali się w końcu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No proszę..... może jakiś godny następca P28. Sprawdzę czy na nim będą moje kingi latać tak jak na P28 czy znów przekroczenie 833 na CL4 będzie nie możliwe <_<. A jak sprawa wygląda z wczytywaniem windy?? Też długo się ładuje czy tak jak na starszych wersjach biosu??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A Patrioty LLK CL4 2X1GB wstają na tym biosie, czy dalej ni hu hu? Skoro powiadasz, że wstaje, to go wypróbuję... ale jutro.

Jak najbardziej wstają. Nie rozumiem dlaczego tak sie uwzieliście na nie . Mam je od sierpnia ustawione na 4 4 4 12 2.15V i do tej pory nie miałem z nimi żadnych problemów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O co wam chodzi z windą? Vista mi przewala w 2 paski :P

Chodzi o XP na biosach powyżej P28 lub P32 winda się wczytywała u mnie dwa razy dłużej. Z 10 razy pasek przelatywał a na P28 max 5 i już się pojawia pulpit. Winda jak sprawdzałem nie była na nowo instalowana tylko biosy były zmienione :wink:

Edytowane przez Marcinas83

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Troche sie pobawilem tym biosem, oc na tym samym poziomie, ale podoba mi sie, ze po przesadzeniu z OC np ustawieniu 550mhz dla fsb;) nie trzeba juz mieszac zworka i resetowac ustawien, komp po prostu uruchamia sie przy standardowych zegarach i informuje, ze przedobrzylismy z oc:)

W sumie to foxconn zasluguje nawet na pochwale. :razz:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem już po wgraniu nowego D38. Muszę przyznać wgrywałem z pewnym strachem.

Opson6667 mozesz powiedzieć coś więcej o pochodzeniu tego biosu.

Pierwsze wrażenia są takie:

Opcje jak w P35. Natomiast procek ustawiłem na 2700MHz 1.35V (więcej nie mogę box wentyl) i po odłączeniu zasilania komp normalnie się uruchamia (dual boot). Wcześniej na P35 musiałem resetować bios. :D

Myślę o zmianie chłodzenia na :

Scythe Zipang SCZP-1000

Martwi mnie natomiast jego wielkość i nie wiem czy wejdzie mi do skrzynki.

Dołączona grafika

Tu prawie podchodzi pod zasilacz a u mnie płyta jest bliżej zasilacza.

Dołączona grafika

Wdzięczny byłbym za wszelkie uwagi. A może ktoś ma już go zamontowanego.

Tu krótki test Ninja vs Zipang:

Dołączona grafika

Edytowane przez 3haq

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi