Jump to content
YogiCK

Foxconn P35a / P35a-s

Recommended Posts

Lock9, ja na Twoim miejscu wziąłbym E2160, tani jak barszcz i nie powinno być problemów ze zrobieniem go na 3,0 GHz ( chociaż nie wiem jakie teraz są te procki, mam nadzieje, że dalej robią niezłe sztuki), najlepiej to kupić selekta E2xxx i będzie tanio i spokojnie

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam,

mam nie lada problem posiadam płyte p35a-s i pamięci OCZ Platinum rev.2. Dwa dni ślęczenia nad ta płytą kosztowało mnie znalezienie problemu - pamieci nie działają poprawnie w dualu (memtest jest ok ale komputer nie chce sie czasem wystartowac, zawiesza sie od czasu do czasu itp.). Wgrałem nowy Bios, podnioslem napiecie i i nic. Pamieci pojedyńczo smigają a razem nie chcą. :mur: Czy mozna temu jakos zaradzić?!?

pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sprawdź oba banki pamięci, czyli DIMM 1 i DIMM3 a potem DIMM2 i DIMM4. Jeśli to nic nie da to zamień pamięci miejscami. Zostaje jeszcze opcja rozluźnienia timingów.

 

Do jakiej wartości podbiłeś napięcie ??

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam,

 

Nowy, zadowolony (jak dotąd) posiadacz p35a-s ;)

 

Mam pytanie odnośnie planowanego o/c procesora E8400 z 3GHz na 3,6GHz. Pamięci PC6400.

 

Jeżeli dobrze zrozumiałem, pożądanym stanem byłoby:

CPU FSB Over clock Choice na 1600 (1600/4)*9

Dram Frequency na 800 MHz

Fox Ratio Select na 1:1

 

Czy w związku z informacją w FAQ na pierwszej stronie, o braku dzielnika 1:1 dla pamięci PC6400, ustawienia powinny wyglądać następująco:

CPU FSB Over clock Choice na 1600

Dram Frequency na 667 MHz

Fox Ratio Select na 1:1,2

?

 

Czy przy takim przetaktowaniu, konieczne będzie zwiększenie napięcia na procesorze ?

Czy na coś jeszcze powinienem zwrócić uwagę ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

viniX, ustaw timingi i napięcie jakie zaleca producent, jeśli nie działa to krótka piłka i na gwarancję.

ustawiałem 5-5-5-15 albo Default i nie miało to większego znaczenia

 

Sprawdź oba banki pamięci, czyli DIMM 1 i DIMM3 a potem DIMM2 i DIMM4. Jeśli to nic nie da to zamień pamięci miejscami. Zostaje jeszcze opcja rozluźnienia timingów. Do jakiej wartości podbiłeś napięcie ??

pamięci wkładałem w różne banki (choć nie wiem czy zamieniałem same pamięci miejscami) napięcie dawałem rożne na początku było 1.8 później nowy bios dał 1.9 później ja dawałem około 2.0 i 2.1.

 

jeszcze sprawdze na drugim komputerze bo nie wiem czy to wina płyty głównej czy pamieci :-/

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam pytanie poza tematem. Mam zamiar zakupic sobie ta plytke z tym, ze posiadam E8200 , a slyszalem ze standardowe biosy (te ktore sa wgrane przy zakupie) nie obslugują tych prockow, i moje pytanie, jaki najstarszy bios lapie juz te procki ? albo ew, czy jest tak, ze najnowszy bios = najlepszy i najstabilniejszy ? bo mam przesiadke z asusa, a tam niestety najnowszy zazwyczaj mija sie z celem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

jak ja kupowałem w listopadzie foxconna to dostałem z biosem P28, który jest jednym z lepszych, wiec niższych niż P28 w sklepie imo nie ma

 

hm, no nie powiem, ze bylo by zajefajnie gdyby faktycznie takowy byl i na mojej plytce, bo oszczedzilo by mi to sporo zachodu z aktualizacja. Ale dla pewno zapytam, masz na mysli P35A-S tak ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja jak kupowałem to miałem P19 :), ale to kupowałem we wrześniu ubiegłego roku jak o P35A-S w Polsce nie było nic wiadomo, co nie zmienia faktu, że teraz już powinny być nowsze zainstalowane. Jeśli zaś chodzi o to czy nowszy lepszy to.... no cóż sam będziesz musiał z tych co są dostępne wybrać sobie najstabilniejszy. Ja siedzę teraz na P37. Wcześniej miałem P36 i P28 te można polecić, ale z P33 lub P34 u mnie były problemy a dokładniej z ramem :)

Edited by Marcinas83

Share this post


Link to post
Share on other sites

No wiec dzis kupiłem płytę, wszystko cacyk po za paroma sczegółami. Mianowicie... gdy odpalam fox one komp mi się zwiesza, pojawia się niebieski ekran i jakąś bład, ale trwa to sekunde więc nie moge przeczytać i reset, wszystkie stery instalowałem. Spotkał się z czymś takim ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

No wiec dzis kupiłem płytę, wszystko cacyk po za paroma sczegółami. Mianowicie... gdy odpalam fox one komp mi się zwiesza, pojawia się niebieski ekran i jakąś bład, ale trwa to sekunde więc nie moge przeczytać i reset, wszystkie stery instalowałem. Spotkał się z czymś takim ?

 

Ściągnąłeś najnowszą wersję Fox One?? Jeśli nie to ściągnij. Kiedyś już ktoś to przerabiał i chyba nowa wersja blue screeny zlikwidowała.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ściągnąłeś najnowszą wersję Fox One?? Jeśli nie to ściągnij. Kiedyś już ktoś to przerabiał i chyba nowa wersja blue screeny zlikwidowała.

Tak, wlasnie wczoraj i wszystko dziala juz dobrze. Moglem najpierw sciagnac a potem pisac posta :/ . No ale mam jeszcze 1 problem, a mianowicie nie wiem jak podlaczyc PWR_LED do plyty, bo złączke mam na 3 piny, a na plycie jest miejsce na 2, a nie chce przerabiac obudowy. A co do fox one, nie wiem czemu ale jak pozmieniam cos w nim, wezme zaakceptuj, zmieniaja mi sie wartosci w tym programie, ale nie w systemie, np. podkrece procka to niby fox one pisze ze jest taktowany wyzej, ale w systemie dalej jest stara wartosc, po resecie rowniez.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No ale mam jeszcze 1 problem, a mianowicie nie wiem jak podlaczyc PWR_LED do plyty, bo złączke mam na 3 piny, a na plycie jest miejsce na 2, a nie chce przerabiac obudowy.

Miałem podobnie :) Rozwiązanie jest banalne. Potrzebna jest tylko cienka igła lub szpilka. Bierzesz wtyczkę i leciutko naciskasz blaszkę jednego pina przez takie małe "okienko". Teraz można łatwo kabelek wyciągnąć i przełożyć obok ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

heh, moja plytka week w serwisie lezy (przy updacie biosu do 38 zwis i juz nie wstala); czy ktos bawil sie zworka TBL - podobno wg manuala pozwala uruchomic plyte nawet gdy jest zwalony bios, ale u mnie nie bylo wyprowadzen na zworke a i zwarcia srubokretem nic nie daly ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

heh, moja plytka week w serwisie lezy (przy updacie biosu do 38 zwis i juz nie wstala); czy ktos bawil sie zworka TBL - podobno wg manuala pozwala uruchomic plyte nawet gdy jest zwalony bios, ale u mnie nie bylo wyprowadzen na zworke a i zwarcia srubokretem nic nie daly ;)

 

Zobacz na stronce Foxconna, że bios P38 jest tylko do płyt P35A. Najnowszy bios do P35A-S to P37. Można by o tym wspomnieć na 1 strone forum.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zobacz na stronce Foxconna, że bios P38 jest tylko do płyt P35A. Najnowszy bios do P35A-S to P37. Można by o tym wspomnieć na 1 strone forum.

dokladnie to probowalem wprogramowac (czyli chodzi jednak o 37 versje ;) , sorki za blad wyzej):

http://www.foxconnchannel.com/support/down...ID=en-us0001693

Edited by Free'

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam małe pytanie, katowałem e2160 na przeróżnych napięciach. Wszystkie testy przechodził poczynając od ustawień V x8 z poziomu biosa, ale w grach czarny ekran, albo po kilku minutach, albo po kilku h. CPU na 1333x9, czyli 3GHz. Chłodzony Freezerem 7 Pro + AS5. Na ustawieniu x11 wszystko działa, ale napięcie jakie podaje CPU-Z to ok 1,436V. Czy jest to bezpieczne? Co mogę jeszcze zrobić? Temp w stresie to ok 65 st. CPU to Rev M0.

 

A może zmiana na jakiegoś selekta?

 

EDIT

 

Nie zmieniałem mnożnika, mam 1333 x 9, nie szukałem walla. Na chipsecie nie podnosiłem napięcia, bo nie wiem o ile i jak najbezpieczniej. BTW na chipset założyć jakiś nawiew?

 

Tak w ogóle to wentyl na fryzjerze strasznie wyje, za dużo ma obrotów. Zmniejszaliście w biosie? O ile mogę zmniejszyć? Czym najlepiej zmniejszyć, jest jakiś program? Speed fan? Jak po tym z temperaturami? A może fan swap, ale na co?

Edited by Spylon

Share this post


Link to post
Share on other sites

napięcie jest bezpieczne,1.5 to już bym się obawiał na stałe na takim jechać,zmiejszałeś mnożnik zwiększając fsb?podnosiłeś napięcie na chipsecie?

 

EDIT

 

zwiększ napiecie na chipsecie o jedno "oczko" w górę i sprawdzaj czy coś się zmieni, chłodzenie jest wystarczające na chipsecie,chyba że zbyt mocno podniesiesz napięcie,jak masz wiatraczki nadające obieg powietrza w budzie to jest ok

Edited by userek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja mam E4300 opornego cepa i na 3ghz jedzie przy 1.47V w biosie. W spoczynku ma takie V jakie powinien mieć na standardzie przy 1.8ghz. Procek tak już działa od września zeszłego roku. Temp max jaką widział to chyba 70st. C. przy czym nie ma upałów jeszcze :) na procku fryzjer do tego AS 5 z tyłu w budzie 120mm z przodu w bocznej scianie 2x92 i chodzi dobrze. Więcej V i wyższego zegara nie daję bo to już nie ma sensu. Czekam z niecierpliwością aż sam padnie śmiercią naturalną, ale oporny skurczybyk :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Takie pytanko - ile macie V na NB (do osób które nie mają na default) ?

Interesuje mnie ile trzeba było podnieść aby uzyskać więcej.

U mnie sprawa wygląda tak, że na 1,3250v (VID) proc idzie na 3ghz,

ale już do 3,2ghz potrzebuje 1,4v. Tak się zastanawiam jak ma się do tego podniesienie v NB, bo z początkowych obserwacji u mnie brak wpływu na OC proca.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...


×
×
  • Create New...