Skocz do zawartości
YogiCK

Foxconn P35a / P35a-s

Rekomendowane odpowiedzi

@shosiu

U mnie płyta siedzi w ThermalTake Mambo i Scythe Ninja Plus rev.B wchodzi bez problemu. Ninja jak widać na zdjęciu epoxer'a praktycznie nie wystaje poza laminat płyty. Piszesz o takim chłodzeniu co wystaje, tylko pytanie czy to które kupisz będzie wystawać, porównaj wymiary z Ninją. Ja mam przestrzeń ok 1,5-2 cm między chłodzeniem a zasilaczem, nie chce mi się dokładnie mierzyć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Jestem nowy na forum i chciałbym zasięgnąć pomocy.

Posiadam płytę główną Foxconn P35A-S, klawiaturę i myszkę na USB. Po podkręceniu procesora (E2180) po wyjściu z BIOS'u komputer pyta się czy uruchomić komputer z takimi parametrami procesora. I tutaj pojawia się problem. Klawiatura i mysz nie działają. Komputer po prostu ich nie wykrywa. I muszę go wyłączyć, wyciągnąć baterię z płyty głównej aby BIOS się zrestartował i z tego podkręcania nic nie wychodzi.

W czym może tkwić problem? Może mam coś źle ustawione w BIOS'ie. Nie wiem. W załączniku dodaje zdjęcie z konfiguracją USB w BIOS'ie.

Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam.

post-125198-1212776183_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam kilka pytan

1 czemu nie moge ustawic dla pamieci czestotliwosci? tz wybieram 800 ale sie nie ustawia, odrazu wskakuje 'auto'.

2 mysle ze to wlasnie zwiazane jest z pamiecia... a mianowicie gdy ustawiam fsb 1750 (3500mhz) komputer nie wstaje... monitor nie swieci, zadnych dzwiekow. reset nie pomaga musze clear cmos.

3 gdy na default wlaczam ten soft 'fox one' zaczyna mi alarmowac ze obroty sa ponizej 1000. to norma?

Edytowane przez wektork

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie zmiana BIOS'u pomogła i teraz komputer wykrywa klawiaturę i myszkę. Ale pojawił się kłopot przy podkręcaniu. Mianowicie przy 1000 na FSB komputer działa normalnie i wszystko tak jakby nigdy nic (2,5GHz) ale już na 1200 na FSB gdy biorę save&exit komputer się natychmiastowo wyłącza, po czym znowu włącza a na monitorze widnieje napis Brak sygnału, a komputer działa... Dlaczego więc monitor nie pokazuje obrazu ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam kilka pytan

1 czemu nie moge ustawic dla pamieci czestotliwosci? tz wybieram 800 ale sie nie ustawia, odrazu wskakuje 'auto'.

2 mysle ze to wlasnie zwiazane jest z pamiecia... a mianowicie gdy ustawiam fsb 1750 (3500mhz) komputer nie wstaje... monitor nie swieci, zadnych dzwiekow. reset nie pomaga musze clear cmos.

3 gdy na default wlaczam ten soft 'fox one' zaczyna mi alarmowac ze obroty sa ponizej 1000. to norma?

zależy który masz bios, w nowszych nie ma już wyboru i ustawiasz tylko mnożnik np: 1:1, 4:5 etc.

ustaw 1:1 i zwiększaj FSB

tak to normalne, ja tego nie instalowałem :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam wersje p37 3 czerwca

zaden z mnoznikow mi nie pasuje

Jak to nie pasuje? Chcesz mieć równe 800mhz na pamięciach?? To wybierz najbliższą częstotliwość odpowiadającym nominalnej pracy Twoich pamięci lub trochę więcej. Edytowane przez Marcinas83

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Chciałem dziś sobie podkręcić proca i do tego celu użyłem SETFSB jednak za bystry nie jestem i nie wiedziałem jaki mam generator więc postanowiłem dojść do tego metodą prób i błędów tak więc wybrałem pierwszy lepszy, pociągnąłem za suwak i setfsb a tu nagle zwiecha systemu, myślę sobie że reset pomoże i pomógł wszystko cacy tylko jak już się ma system ładować to trwa to i trwa, wcześniej wystarczyło kilka sekund a teraz to jest ponad minuta! Dysk jest ok, po załadowaniu systemu jest już normalnie benchmarki nie pokazują braku mocy tylko te ładowanie jest takie długie. Czy ja coś uwaliłem w PLL ? Jak to naprawić ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Clockgen:

Na tej płycie wykorzystano układ PLL ICS9LPRS509HGLF. Aby móc podkręcać z poziomu Windowsa, można użyć programu SetFSB (do pobrania tutaj) i ustawić jako Clock Generator właśnie ten układ. Można wtedy bez problemu zmieniać FSB, jedyny problem to nie prawidłowe odczyty taktowania.

FAQ się kłania. Próbowałeś postawić system od nowa?? Wyresetuj jeszcze BIOS.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak to nie pasuje? Chcesz mieć równe 800mhz na pamięciach?? To wybierz najbliższą częstotliwość odpowiadającym nominalnej pracy Twoich pamięci lub trochę więcej.

Zapewne koledze chodzi o to że ustawiając 1:1 i procka na 8x400 (3200) ma już te 800mhz na pamięciach, chiałby więcej pogonić procka, ale pamięci zostawić na 800.

Pozatym z tego co wyczytałem 1:1 na p35 to nieporozumienie i nie zaleca się używania tego dzielnika

Edytowane przez adamlop

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

FAQ się kłania. Próbowałeś postawić system od nowa?? Wyresetuj jeszcze BIOS.

Wgranie nowego biosu 37>38 nic nie dało zainstalowałem Viste a ta ładuje się normalnie z kolei XP dalej jakoś tak wolno, mam już dość przeinstalowywania XP'ka :(

a co do FAQ to zajrzałem tak po fakcie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak BTW przeczytaj naprawdę dokładnie FAQ, kilka razy. BIOS P38 nie jest przeznaczony dla P35A-S. Najwyraźniej niestety czeka cię stawianie Windowsa od nowa lub przecierpienie tego dłuższego czasu bootowania :(.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

FAQ sobie darujcie nie odczułem żadnej zmiany po wgraniu nowego biosu, popsułem w jakiś sposób XP'ka przez złe ustawuiwnie PLL w setfsb i tyle [mój kolega ma evga nf680i i tez ma ten problem co ja i to przwdopodobnie przez SetFSB !] Do XP'ka już nie wracam ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapewne koledze chodzi o to że ustawiając 1:1 i procka na 8x400 (3200) ma już te 800mhz na pamięciach, chiałby więcej pogonić procka, ale pamięci zostawić na 800.

Pozatym z tego co wyczytałem 1:1 na p35 to nieporozumienie i nie zaleca się używania tego dzielnika

A coś bliżej o tym 1:1 bo tak właśnie mi proc i memki latają. Dlaczego nie jest zalecany?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tradycyjnie już dziś znowu zawiesił mi się komputer. Zresetowałem go więc z obudowy i stało się coś dziwnego. Zamiast zresetować się, wyłączył się na krótki czas (ok. 1 do 2 s) i samoczynnie włączył po tym okresie. Co to jest?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dualboot, po tym komputer uruchomi się ponownie i już będzie dobrze.

Teraz moje pytanie: Po ekranie POST biosu a jeszcze przed planszą z ładowaniem windowsa, w lewym górnym rogu mruga mi kursor i tak z 10s, czy wy też tak macie, co to za opóźnienie, czy można to wyłączyć ?

Edytowane przez adamlop

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do oc 24/7 mnożnik 1:1 jest wręcz odpowiedni, i w grach nie odczujesz różnicy że memy dasz wyżej. Do PI lepiej 5:6 lub 4:5.

A to zxależy jakie jest ustawione fsb i ile wytrzymują stabilnie pamięci. Równie dobrze 1:1 będzie najodpowiedniejsze do PI (jeśli będzie wysokie fsb i średnie pamięci), nie ma co generalizować, każdy przypadek jest inny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dualboot, po tym komputer uruchomi się ponownie i już będzie dobrze.

Teraz moje pytanie: Po ekranie POST biosu a jeszcze przed planszą z ładowaniem windowsa, w lewym górnym rogu mruga mi kursor i tak z 10s, czy wy też tak macie, co to za opóźnienie, czy można to wyłączyć ?

Dzięki. A więc to jest ten słynny dualboot.

Aby wyłączyć to opóźnienie w Setupie ustaw opcję Quick Boot na Enabled (pewnie masz Disabled jak ja). Ale wtedy zniknie Ci ta cała ramka z wypisanym sprzętem, która pojawia się w czasie POST-u.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki. A więc to jest ten słynny dualboot.

Aby wyłączyć to opóźnienie w Setupie ustaw opcję Quick Boot na Enabled (pewnie masz Disabled jak ja). Ale wtedy zniknie Ci ta cała ramka z wypisanym sprzętem, która pojawia się w czasie POST-u.

Mam enabled, ramki niemam, zamiast niej miga kursor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi