Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wasze xonarki też się tak grzeją? Posiadam d2\pm i to anodowane alu jest dość ciepłe aż się zdziwiłem, że taki Chip potrafi wytworzyć sporo ciepła..

Co do jakości to powiem tak że w końcu w moim pokoju audio GRA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to chyba nie dotykałeś tego dużego kawałka aluminium który jest CAŁY ciepły pokrywa też całą kartę

btw Macie jakieś rozwiązanie na podpięcie słuchawek w wygodny sposób? Żebym nie musiał wyciągać wtyków od głosników z tylu żebym mógł sluchawki podlączyć bo coś tu było w temacie o d2\pm że nie da go pod front panel podłączyć :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A to niby na co jest Twoim zdaniem: http://www.bestcomputer.pl/137595_ASUS_XONAR_DX_XD.html ? ;)

EDIT: tu maja nawet D2 widze, ale w takiej cenie, ze oczy wychodza: http://www.oraty.pl/ale/promocja.php?grupa...=stanmagazynowy :| Moze czas zaczac sie rozgladac za sprowadzeniem z zagranicy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pojawiła się niedawno na IXBT recenzja karty ASUS Xonar DX ,natomiast nieco dziwne jest to że link do tej recenzji podany był na forum IXBT a na portalu nie ma odnośnika do tego testu :unsure: .

http://www.ixbt.com/multimedia/asus-dx.shtml

Edytowane przez mpeg-4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przymierzam się do zakupu xonara, ale mam pewien dylemat. Czy jest jakaś zauważalna różnica (oprócz pci/pciex) między modelem D2X i D2?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Harry Lloyd

Test na PCLab wygląda zachęcająca, ale jakiś czas temu jak czytałem zagraniczne opinie to nie było tak kolorowo w grach. Być może do tej pory napisali już porządne stery.

Mam nadzieję, że HDAV 1.3 się niedługo pojawi (ma to być niby koniec lipca) to będzie okazja się przekonać.

Co skopali w konstrukcji tej karty, to że podstawowa część posiada frontowe wyjścia analogowe i wejście line/mic-in, tym samym bardzo dobre przetworniki i wzmacniacze, które wyraźnie cenę karty podniosą (jako że będą dwie wersje - z i bez karty córki). Sprytne zagranie, bo wszystkie wyjścia analogowe można było dać na kartę córkę.

Po nazwie widać, że główna funkcja tej karty to HDMI, więc jak ktoś używa wyjść analogowych to mógłby sobie sobie kupić D2X lub DX i byłby w pełni zadowolony. HDAV 1.3 nie oferuje żadnych nowych funkcji po złączach analogowych względem poprzedników, więc jaki sens kupna tej karty przez kogoś bez sprzętu z HDMI. Powinna to być karta przeznaczona właśnie dla ludzi korzystających wyłącznie z połączeń cyfrowych. Tutaj ode mnie duży minus dla ASUSa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NIE

Test Xonar DX, wygląda na to, że X-fi to shit. Za ok 200zł mam lepsza kartę.

Nie przesadzaj X-fi w grach to znowu nie taki shit pozycjonowanie ma dokładniejsze niż Asus ,gdyby nie to że niedopracowane przetwarzanie dźwięku w trybie CMSS-3DHeadphone nieco psuje jakość pozycjonowania dźwięku to wybór dla gier byłby jasny ,szczególnie dla XP :wink: , zresztą w recenzji na Labie jest to napisane , może nieco z lekką nutką faworyzowania Asusa :wink:

Bardzo ciekawie robi się dopiero wtedy, gdy chcemy na ucho wychwycić różnice pomiędzy prawdziwym zestawem rozszerzeń EAX Advanced HD a efektami środowiskowymi generowanymi przez programowe DSP karty ASUSA. W drugim przypadku brakuje na przykład tzw. wczesnych pogłosów czy przemieszczania się samych pogłosów (Environment Panning). Jednak w trakcie gry, zamieniając karty w komputerze, bardzo trudno to wychwycić.

Zresztą sam możesz posłuchać próbek z obu kart :

http://forum.purepc.pl/temat/Audio/63/Test...Vs-X-fi/265790/

No ale z drugiej strony Xonar DX według recenzji z IXBT gra w stereo na poziomie x-fi elite B-),no a w grach przy zajętej uwadze i emocjach to faktycznie ta większa dokładność pozycjonowania w x-fi zresztą zepsuta nieco niedopracowanym ''CMSS-3DHeadphone'' być może będzie zauważalna tylko dla perfekcjonistów o ponad przeciętnej podzielności uwagi ale jednak fakt jest faktem :) ,z kolei Asus ma specyficznie wymodelowany dźwięk tak aby bardziej działał na emocje ,tylko czy to jest naturalne brzmienie i czy nie będzie męczące na dłuższą metę :!: ciężko wyczuć ,nie jest to wszystko takie jednoznaczne jakby się wydawało .

Edytowane przez mpeg-4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://allegro.pl/item397548908_premiera_a...cja_pclab_.html :)

Mam 2 pytania do uzytkownikow:

- Mam zestaw glosnikow 5.1 oraz sluchawki, chcialbym zeby wszystko bylo podlaczane, a ja softowo zmienialbym czy chce 5.1 czy sluchawki. Istnieje taka mozliwosc? czy moze bede musial za kazdym razem wyciagac sluchawki czego wole unikac bo z doswiadczenia wiem, ze przez takie czeste podlaczanie i odlaczanie minijacka, psuje sie gniazdko.

- Czy wie ktos jak ta karta sprawuje sie ze sluchawkami Phillips SHP8900? Czy potrafi je uciagnac, bez uzycia dodatkowego wzmacniacza sluchawkowego?

Dzieki za odp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawe czy jak się będzie sprzedawać jak ciepłe bułeczki to pewne duże sklepy internetowe przyznają się że były w błędzie że to jest towar deficytowy. Czyli mówiąc bez skrupułów: czy ich sponsor creative im na to pozwoli. ;P

O! pierwsza jaskółka, oferta w komputroniku z dzisiaj to chyba po tym poście dodali do bazy. :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

- Mam zestaw glosnikow 5.1 oraz sluchawki, chcialbym zeby wszystko bylo podlaczane, a ja softowo zmienialbym czy chce 5.1 czy sluchawki. Istnieje taka mozliwosc? czy moze bede musial za kazdym razem wyciagac sluchawki czego wole unikac bo z doswiadczenia wiem, ze przez takie czeste podlaczanie i odlaczanie minijacka, psuje sie gniazdko.

Zestaw głośników podłączasz do śledzia z tyłu a słuchawki do panelu przedniego w obudowie (oczywiście jeśli taki masz; odpowiednie złącze jest na karcie) i softowo wybierasz gdzie ma grać :)

Pozdro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem jak z SHP8900 ale z AKG K 412 P (bo takie mam) sprawuje się bardzo dobrze. Porównując parametry techniczne tych słuchawek, nie powinno być problemów ponieważ mają bardzo zbliżone, ale gwarancji nie dam.

Pozdro.

Edytowane przez romisio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciężko z dostępnością DX'a. Przydałoby się więcej testów. Może ktoś ma już tą kartę i się pochwali. Zamówiłem tą kartę, w środę ma być dostępna w sklepie w moim mieście. BTW a może tak zmienić temat na xonar d2/dx?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Który to sklep?

Dokładnie "Asus Xonar D2/D2X/DX".

Jeden z bardziej znanych w Sosnowcu, Gigaland. Mają być w środę, rozmawiałem z nimi na gg, podali przypuszczalną cenę ok 230 zł. Swoją drogą o 20 zł za dużo.

Z tego co mi wiadomo Milkomp też będzie mieć w ofercie te karty.

Tak więc zapraszamy do Sosnowca ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich.

Dziś zakupiłem kartę asus xonar d2.

http://www.overclockers.co.uk/showproduct....rd%20-%20Retail

Do tej pory miałem integrę i głośniki logitech r-20.

I tu moja gorąca prośba do Was. Nie mam pojęcia jakie głośniki kupić. Czytałem sporo, że dobra karta potrzebuje też dobrych głośników. Ale co to znaczy dobre??

Czy takie to dobre??

http://www.overclockers.co.uk/showproduct....rodid=SP-052-LG

Interesują mnie filmy jak i muzyka (gry też)

Czy

http://www.overclockers.co.uk/showproduct....20(970115-0120)

Tylko tutaj to żona może dopaść jakiś nóż i mnie ... jak cenę zobaczy.

Powiem szczerze, że bardziej rozważam opcję tańszą. Bardzo proszę o poradę.

Edit: Lub może jakieś wasze typy z tego sklepu??

Edytowane przez smirnov

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W domu mam X-540 , Z-5500 słyszałem w sklepie....

wrażenia ?

subiektywne :

X-540 : grają mocno średnio, bez szału, woofer przy zwiększeniu poziomu basu jest męczący

Z-5500 : jedyny plus - mocny bas, satelitki - ssalnia nieprzeciętna

obiektywne :

X-540 : w swoim przedziale ceny X-540 są raczej bezkonkurencyjne

( noo jeszcze Genius Home Theater 5.1 dają rade ;) ), plusem jest na pewno pilot,

po dobrym rozstawieniu w pomieszczeniu i wysterowaniu karty dźwiękowej brzmią stosunkowo ładnie

Z-5500 : grają ofc lepiej niż X-540 ale....zdecydowanie NIE warte swojej ceny ;]

Opcją jest jeszcze Creative G-500, tańsze od Z-5500 ale... generalnie ten sam motyw : bardzo fajny bas...

i nic poza nim.

Jak masz brać Z-5500 to łyknij w to miejsce byle jaki wzmacniacz + używane kolumny, zagra niebo lepiej

Edytowane przez Bethrezen

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

podobno microlab 6/7c zagra o niebo lepiej, a nie wymaga wzmaka :P

alternatywa to geniusy 2000tx czy jakos tak

ja używam 7c, z kartą na czipie takim jak asus, na sterownikach asusa :) i musze powiedzieć, że kino się ogląda świetnie. Planuje jeszcze zakup dobrych słuchawek 5.1, do oglądania w nocy...bo jak bas pierd.... w nocy, czy strzał z kałacha, to można odlecieć...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W domu mam X-540 , Z-5500 słyszałem w sklepie....

wrażenia ?

subiektywne :

X-540 : grają mocno średnio, bez szału, woofer przy zwiększeniu poziomu basu jest męczący

Z-5500 : jedyny plus - mocny bas, satelitki - ssalnia nieprzeciętna

obiektywne :

X-540 : w swoim przedziale ceny X-540 są raczej bezkonkurencyjne

( noo jeszcze Genius Home Theater 5.1 dają rade ;) ), plusem jest na pewno pilot,

po dobrym rozstawieniu w pomieszczeniu i wysterowaniu karty dźwiękowej brzmią stosunkowo ładnie

Z-5500 : grają ofc lepiej niż X-540 ale....zdecydowanie NIE warte swojej ceny ;]

Opcją jest jeszcze Creative G-500, tańsze od Z-5500 ale... generalnie ten sam motyw : bardzo fajny bas...

i nic poza nim.

Jak masz brać Z-5500 to łyknij w to miejsce byle jaki wzmacniacz + używane kolumny, zagra niebo lepiej

Dzięki za odpowiedź. Wzmacniacz i kolumny niestety nie wchodzą w grę. Jeśli z-5500 nie warte ceny, to pewno je odpuszczę. A jak do tych 2 zestawów ma się g51? (wiem że to nie temat o głośnikach) Ma to grać na xonar d2.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi