Skocz do zawartości
akslow

7V we wtyczce HDD

Rekomendowane odpowiedzi

wkladasz czerwony kabelek od wiatraka do zoltego w wtyczce HDD i czarny od wiatraka do czerwonego we wtyczce HDD

A czy jest to niebezpieczne :?: Tzn czy jest jakas roznica w bezpieczenstwie miedzy 7V a 5V i 12V :?: 7V to takie "niestandardowe" napiecie...

Mam 4 wiatraczki 80x80 na mojej chlodnicy polaczone w jedna wtyczke molex i chcialbym podlaczyc je na 7V, bo na 5V ledwo sie kreca i slabo chlodza, a na 12V sa za glosne jak dla mnie :?

Czy bedzie to spoko dzialalo :?:

Zasilka Chieftec 360W DualFan z aktywnym PFC

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Musialaby to byc dioda niezlej mocy conajmniej 2W bo 4 wiatraki troche tego pradu by zarly. A laczenie wiatrakow tak zeby uzyskac 7V jest niebezpieczne i moze sie skonczyc spaleniem zasilacza. Ale to musi byc bardzo niekorzystny przypadek zreszta malo prawdopodobny. Szanse na spalenie zasilacza masz prawdopodobnie takie jak wygranie szostki w totka.

Pozdro

Dexter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Musialaby to byc dioda niezlej mocy conajmniej 2W bo 4 wiatraki troche tego pradu by zarly. A laczenie wiatrakow tak zeby uzyskac 7V jest niebezpieczne i moze sie skonczyc spaleniem zasilacza. Ale to musi byc bardzo niekorzystny przypadek zreszta malo prawdopodobny. Szanse na spalenie zasilacza masz prawdopodobnie takie jak wygranie szostki w totka.

Pozdro

Dexter

1. Kiedy/co musialoby sie stac ze to niebezpieczne :?: :idea: :?:

2. Jak bezpiecznie puscic polaczone wiatraki na ~7-8V :?: :idea: :?:

Zasilacza nie chcialbym spalic, bo dopiero co go dostalem i nie zdazylem sie nim nacieszyc, ale szostke w totka to ja bardzo chetnie bym sobie wygral :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wkladasz czerwony kabelek od wiatraka do zoltego w wtyczce HDD i czarny od wiatraka do czerwonego we wtyczce HDD

A czy jest to niebezpieczne :?: Tzn czy jest jakas roznica w bezpieczenstwie miedzy 7V a 5V i 12V :?: 7V to takie "niestandardowe" napiecie...

Mam 4 wiatraczki 80x80 na mojej chlodnicy polaczone w jedna wtyczke molex i chcialbym podlaczyc je na 7V, bo na 5V ledwo sie kreca i slabo chlodza, a na 12V sa za glosne jak dla mnie :?

Czy bedzie to spoko dzialalo :?:

Zasilka Chieftec 360W DualFan z aktywnym PFC

Jak chcesz mieć pewność i bardzo prosto to zrobićot zrób tak:

PO 2 wiatraki w szeregu i na 12V. Na każdym masz wtedy 6V.

Oczywiście jtylko wtedy będzie po 6 V jak wiatraki będą "takie same". Znaczy liczba uzwojeń na każdym będzie taka sama (jak się nie mylę).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...