Skocz do zawartości
miras19

Wyłączenie Pliku Wymiany Przy 4gb Ram

Rekomendowane odpowiedzi

Hmm. A co byś powiedział na taką sytuację. Mam wyłączony PF, a na pendrivie tylko jeden plik - cache ReadyBoosta - dioda na pendrivie cały czas mruga, choć nie regularnie ale widać odczyt i zapis.

Nie wydaje mi się by taki NOD32 rzeźbił non-stop czy co jakis czas na pendrivie. Ale dziś z ciekawości wyłączę skanowanie realtime NOD'a i poobserwuję.

Edytowane przez Grimlock

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorry za mały OT, ale aż się nie mogę powstrzymać od pytania. W laptopie z podpisu mam obecnie kostkę 512MB i 256MB co daje 768MB, planuje wywalenie kostki 256MB i zamiane na 1024MB. Miałbym razem 1.5GB RAM. Jednak czy ma to sens? Używam Windowsa XP SP2 i głównie to różne rzeczy w Windowsie robie (nie gram), czasem coś się nagra obejrzy itp, ale dysk mam wolny, więc jak coś doczytuje to bardzo mieli. Tylko czy obecna ilość RAMu jak na ten system nie jest wystarczająca? Jak myślicie warto podwoić ilość RAMu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czytałem ostatnio książkę Windows Vista Administrator's Pocket Consultant i znalazłem taką oto informację o ustawianiu pagefile'a pod Vistą:

Configuring Virtual Memory

...

Real World Windows Vista does a much better job than its predecessors do of automatically managing virtual memory. Typically, Windows Vista will allocate virtual memory at least as large as the total physical memory installed on the computer. This helps to ensure paging files don't become fragmented, which can result in poor system performance. If you want to manually manage virtual memory, you use a fixed virtual memory size in most cases. To do this, set the initial size and the maximum size to the same value. This ensures that the paging file is consistent and can be written to a single contiguous file (if possible, given the amount of space on the volume). In most cases, I recommend setting the total paging file size so that it's twice the physical RAM size on the system. For instance, on a computer with 1024 MB of RAM, you would ensure that the Total Paging File Size For Each Drive setting is at least 2048 MB.

Może rzeczywiście warto dać pole do popisu Viście :wink: W końcu 4GB RAM to też nie jest aż tak dużo i nie starcza do wszystkiego. Superfetch działa dość skutecznie, SP1 ma podnieść wydajność więc i samodzielne zarządzanie pagefilem przez Vistę może przynieść trochę korzyści :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za test. Choć przy stwierdzeniu "Zaleca się też by pojemność pendrive'a była równa lub większa niż RAM'u" i cenie szybkiego PenDrive o pojemności 4GB wynoszącej 272zł (cena przykładowa) to już bardziej się opłaca kupić drugi dysk i zbudować RAID niż bawić się w RB. Nawet przy 2GB kupno drugiego dysku wychodzi bardziej opłacalnie niż PenDrive 2GB zarówno dla wydajności jak i wolnego miejsca. Tak więc jak dla mnie ten RB to raczej zabawka dla osób co już mają szybkiego PenDrive i nie mają co z nim zrobić ;)

Spotkałem się z opinią, że to jest opcja raczej dla notebooków, które zwykle mają wolniejsze dyski typu 4200 czy 5400 obrotów i nie za dużo pamięci RAM a możliwość wymiany dysku na lepszy jest trudna a i RAID poza zasięgiem ;-).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spotkałem się z opinią, że to jest opcja raczej dla notebooków, które zwykle mają wolniejsze dyski typu 4200 czy 5400 obrotów i nie za dużo pamięci RAM a możliwość wymiany dysku na lepszy jest trudna a i RAID poza zasięgiem ;-).

Rozmawialiśmy głownie o desktopach to nie brałem laptopów pod uwagę, tam rzeczywiście wymiana HDD czy RAID może stworzyć większe lub mniejsze problemy i w tym przypadku RB wydaje się dobrym pomysłem ;) Nie zmienia to faktu iż aby było to w pełni wydajne nie jest to aż tak tanie rozwiązanie bo na prawdę szybka pamięć swoje kosztuje, a pakowanie byle jakiego PenDrive mija się z celem. Osobiście zamiast PenDrive wziąłem sobie 2x Seagate 7200.10 250GB na jednym talerzu, i czekam aż będę miał trochę wolnego czasu i chęci do re instalacji systemu ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a po takiego ze czasem sie przydaje i jezeli nawet bedzie utworzony w ramie to bedzie dzialal szybciej

:mur: :mur: :mur: :mur:

Ale to nic nie da!

SGJ napisał Ci, że to jest rozszerzenie ramu, to po kiego *&(*&(*#@ chcesz rozszerzać ramem ram?

Edytowane przez KrOOliK89

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ehh moj drogi wylacz sobie oba pf'y w xp i zobacz czy win ci sie uruchomi

A czemu miał by się nie uruchomić?

a przenies je sobie ro ramu i porownaj

Ale z tego co ja wiem PF używa się zamiast ramu, a na pewno jak go brakuje. To dajmy na to że masz te 3GB ramu i 1 Gb rami disku z pf, to jak już zajmiesz te 3gb to zacznie korzystać z tego ramdisku, ale jak by go nie było by korzystał z pamięci przeznaczonej na ramisk. Więc jaki tu jest cel.

Co prawda przyznam się że ten post się trochę mija z prawdą i jest uogólniony, ale chyba zrozumiały.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I?

i to ze pamiec wyrtualna pomimowylaczenia nadal jest uzywana

A czemu miał by się nie uruchomić?

Ale z tego co ja wiem PF używa się zamiast ramu, a na pewno jak go brakuje. To dajmy na to że masz te 3GB ramu i 1 Gb rami disku z pf, to jak już zajmiesz te 3gb to zacznie korzystać z tego ramdisku, ale jak by go nie było by korzystał z pamięci przeznaczonej na ramisk. Więc jaki tu jest cel.

Co prawda przyznam się że ten post się trochę mija z prawdą i jest uogólniony, ale chyba zrozumiały.

jak widzisz procesy nie uzywaja calego ramu a dopiero pozniej pf , dzialaja jednoczesnie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i to ze pamiec wyrtualna pomimowylaczenia nadal jest uzywana

Windows zarządza pamiecią jak zarządza ale to co wiudzisz w mz to nie jest pf.

jak widzisz procesy nie uzywaja calego ramu a dopiero pozniej pf , dzialaja jednoczesnie

I dlatego w oknach XP i nowszych wyłączenie przyspiesza system. O tym ze z wyłaczonym PF system normalnie działa juz nie bede kolejny raz pisał...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

owszem dziala - problemy miga sie pojawic z pamieciozernymi programami - czy chocby tak prosta rzecza jak zaznacz skopiuj i wklej

a mialem poltora giga pliczkow graficznych i biedaczysko xp jeknal ze za malo pamieci jak wszystkie chcialem wyciac.........

no i niektore programy zamiast sie co najwyzej zwiesic restartuja komputer.........podobno win potrafi ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> sobie na sile wylaczony PF no ale to mu sie chyba nie udalo tych kilka razy....ale generalnie jest ok - nieco szybciej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi