ZeuS22 Opublikowano 6 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2007 Witam! Chciałbym zapytać czy jest jakaś różnica w podkręcaniu socket 939 i am2? Mój athlon po podkręceniu z 2000 na 2450 osiąga 60-63 stopni temperatury przy chłodzeniu Scythe Infinity.... czy ma ktoś jakąś rade na to aby zrzucić troche tempki??? oczywsice takie rzeczy jak : czy wentylator dobrze przylega do procka badź, ile masz pasty pomijam bo wszystko jest wporządku. W idle procek ma 1 rdzen 29-33 stopni a drugo 38-40 stopni. W stresie zaczyna przekraczac 60.... co robic Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janio Opublikowano 6 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2007 Witam! Chciałbym zapytać czy jest jakaś różnica w podkręcaniu socket 939 i am2? Mój athlon po podkręceniu z 2000 na 2450 osiąga 60-63 stopni temperatury przy chłodzeniu Scythe Infinity.... czy ma ktoś jakąś rade na to aby zrzucić troche tempki??? oczywsice takie rzeczy jak : czy wentylator dobrze przylega do procka badź, ile masz pasty pomijam bo wszystko jest wporządku. W idle procek ma 1 rdzen 29-33 stopni a drugo 38-40 stopni. W stresie zaczyna przekraczac 60.... co robic Poza podkręcaniem pamięci (w końcu to ddr2) nie ma chyba znaczących różnic. A co do wysokich temperatur - to dosyć spora rozbieżność temperatur na obu rdzeniach wskazuje na krzywo przyklejonego IHS'a. Możesz go oczywiście zdjąć :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZeuS22 Opublikowano 6 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2007 IHS a co to ? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miras19 Opublikowano 6 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2007 Bardziej mi się wydaje, że masz złe odczyty z sensora. Mój dwujajeczny bri na 2,5Ghz ma wg. SmartGuardiana 52 w stresie! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janio Opublikowano 6 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2007 IHS a co to ? :) IHS = Integrated Heat Spreader - czyli ten kawał miedzianej blachy na procesorze. Ale zanim zabierzesz się za zdejmowanie, pamiętaj, że jest to równoznaczne z utratą gwarancji! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZeuS22 Opublikowano 7 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2007 a nie uważacie ze przy takim chłodzeniu to procek mimo wszystko ma za wysoką temperature ??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szawel Opublikowano 7 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2007 (edytowane) No troszke spora jest. Ale powiedz czy czasem nie masz skopanej wentylacji w puszcze. Bo to moze o to chodzi. 1. Poczekac az pasta sie wygrzeje :D lol 2. Zdjac kloca i zalozyc od nowa, sprawdzic docisk, pierdu pierdu, zdjac IHS + przesmarowac lepsza pasta i wsadzic na nowo. 3. Sprawdzic czy czasem nie ma nowszego biosu do mobo. Nie pytaj o IHS, bo jest o tym gigantyczny topic na forum (jak zdjac, czym, po co, na co) Edytowane 7 Sierpnia 2007 przez Szawel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZeuS22 Opublikowano 7 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2007 paste juz grzeje drugi tydzień ale i tak ją zmienie na Arctic Colera albo coś lepszego (jaką polecanie do A64?) natomiast jesli chodzi o założenie to juz 4 razy zakładałem i wszystko jest tak samo i elegancko dociśnięte. Być moze zdecyduje sie na zdjecie IHS'a ale mam prośbe czy moze ktoś zapodac linka do tego topicu bo chyba nie moge znaleść... :) pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kvazi555 Opublikowano 7 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2007 (edytowane) http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=161592&hl=IHS co do pasty to może AS5 ta nie przewodząca prądu :) albo Arctic ceramiqe A może przyczyna tak wysokich temperatur jest zaduza ilość pasty na procku? :> Edytowane 7 Sierpnia 2007 przez Kvaz! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZeuS22 Opublikowano 7 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2007 (edytowane) a ten topic to juz znalazłem :) myślałem ze to nie ten ;p hehe a ilosc prasty na procku jest na 100 dobra. Ile lepsza pasta zbije mi temperatury tak mnie wiecej? a oto mój problem (przy zamknietej obudowie): a to przy otwartej: SZOK! w tej chwili SP2004 chodzi juz 32minuty +winamp+film iwszystko jest stabilnie.... czy to błąd czujników na płycie? jakim programem są najbardziej wiarygodne temperatury? Jak czujnik na płycie jest walnięty to co mam zrobić? ehh tyle pieniedzy na chłodzenie i procka i lipa :( oczywiście procek jest podkręcony jedynie z 2000 na 2450, a przy takim chłodzeniu temperatura na procku nie powinna przekraczać 45 stopni w stresie! Jeszcze cichciałem dodoać ze dotykająć miedzianych rurek na Scythe tuż nad procesorem są zaledwie lekko ciepławe. Edytowane 7 Sierpnia 2007 przez ZeuS22 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...