Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam !

Przeszukałem już pół internetu ale ciągle nie mogę znaleść rozwiązania mojego problemu otóż poszukuję drivera czy też samodzielnej aplikacji, która umożliwiłaby mi sterowanie sygnalem dzwiękowym na odpowiednie wyjśćie. Np kanał L i P chcę zamienić z kanałami SL i SR tak jak na screenie. Oczywiście ktoś mogłby zaproponować recznę przelożenie wtyk, ale akurat to w mojej sytuacji nie byloby najlepsze rozwiązanie.

http://img98.imageshack.us/my.php?image=52776306jz9.jpg

Posiadam płyte ausa A7V8X z zinetgrowanym ALC650 i najnowsze stery od realteka wdm 4.00 na windowsie xp sp2.

Wszystko jest podłączone tak : http://img466.imageshack.us/my.php?image=87000224jg1.jpg 1 - to glosniki creativa p380 a 2 to glosniki telewizora.

W opcjach foobara2000 0.9.4.3 jest plugin DSP który zamienia stereo na rear speakres, ale wyłącza sie wtedy całkowicie stero ;( W ogóle w foobar2000 oferuje najwięcej możliwości co do zarządzania kanałami audio (np ATSurround).

Czy można w ogóle programowo zamienić Lewy i Prawy kanal stereo na kanały SLeft i SRight ???

Czy ktoś zna aplikacje która umożliwia taką konfiguracje audio ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wlasnie o to mi chodziło, ale nie do konca :D

Zbyt pobieznie wczesniej przejrzałem pluginy do winampa. Znalazlem jak do tej pory dwa które mi odpowiadają Wave 5point1 Output alpha test i SoftAmp VirtualSound.

Ostatnio jednak bardzo polubiłem foobara2000 i będę szukał odpowiedników tych wtyczek. Jednak najlepszym rozwiązaniem było by ustawienie tych parametrów na urządzeniu audio, ale to musiałby już być sterownik ALC650 a jak narazie takiego nie ma, który zamianiałby kanały, bądz o nim nie wiem.

Najgorzej jest gdy puszczam film z AC3 na 4 kanały. Telewizor od komputera oddalony jest jakies 2 metry i powiedzmy ze sa to glosniki tylne SL i SR a na komputerze glosniki stereo L i R więc gdy ogladam film to mam glos na glośnikach kompa a chiałbym wlasnie zeby to przejęły głosniki telewizora. Do tej pory przepinałem kable albo po prostu puszczałem zwykłe stereo prze ACFilter i szło na 4 głośniki w każdym bądz razie ładniej to brzmiało w czterech kanałach.

Ma ktoś jakiś pomysł ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kx-y nie obsługują mojego chipsetu.

Dołączona grafika

Wczesniej mialem oryginalne sterowniki Avance ALC650 ale ostatnio zainstalowałem duzo nowsze od Realteka. W sumie to jest dosyc juz stara płyta A7V8X KT400 i chyba kx-y nie są aż tak uniwersalne. ALC650 to nie jest układ e-mu (10k1/10k2) ???

PS. Ostatnia nadzieja w ffdshow...

To jest własnie to czego szukałem ;)

Dołączona grafika

Dziekuję !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi