Skocz do zawartości
N1CO

Obudowa 400zł (600zł)

Rekomendowane odpowiedzi

Pół roku temu szukałem obudowy, ale jakoś zmieniły się plany i jej nie kupiłem. Zmieniła się też pracy ;] Więc postanowiłem zainwestować nieco więcej w obudowę ;] Tak więc piszę nowy wątek z zapytaniem o wybór obudowy i liczę na Was :)

Ponownie zebrałem wszystkie wymagania:

- do 400zł (max.) ;] ale wolałbym tańszą jakąś (chyba, że będzie droższa (nawet do 600zł) ale jakaś naprawdę porządna ;])

- wielkość - im większa tym lepsza ale długość nie przekraczając 50 cm, szerokość do 22cm (nie więcej), wysokość do 55 cm (najlepiej do 45)

- co najmniej 4 zatoki 5,25 (chociaż lepiej by było 5 lub nawet 6) i co najmniej 1 zatoka 3,5 ale jak będą 2 lub 3 to się nie pogniewam ;]

- kolor czarny lub czarny+srebrny

- drzwiczki moga być ale pod warunkiem, że nie zakrywają przycisku POWER; jeśli bez drzwiczek to dobrze by było jakby posiadała zaślepki na napędy CD (2 sztuki) ale nie wymagane (białe napędy mam)

- żadnych świecidełek typu diody itp. chociaż to zawsze można wywalić

- dobrze by było jakby przycisk POWER i RESET jak również USB były na górze obudowy

- z przodu i z tyłu miejsce na wentylatory 12cm (nie mniejsze) - z tyłu może być miejsce na 2 wentyle

- air-duct odpada bo Scythe Infinity sie nie zmieści ale dodatkowy otwór wentylacyjny na wysokości karty graficznej powinien być, a jeszcze lepiej jakiś wentyl wdmuciach!ący zimne powietrze na grafikę (ewentualnie wydmuciach!ący ciepłe powietrze)

- bez zasilacza

- dużo miejsca wewnątrz obudowy (musi się bez problemu zmieścić wszystko to co mam w w obecnej chwili w sigu + napędy i jeszcze kilka pierdół ;])

- nie chcę ściany bocznej w postaci okna

Niewymagane ale nie pogniewam się jak będzie ;]

- bezśrubkowy montaż dysków i cdromów

- co do materiału z jakiego ma być wykonana to obojętne czy stal czy aluminium (+ plastik) byle dobrej jakości to było i nie przenosiło wibracji

Priorytet to dobra wentylacja, a zaraz za tym cisza.

To by było na tyle ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jedną z lepiej wentylowanych bud jest Antec NineHundred, choć ma okno i troche świecidełek i niestety zasilacz na dole, jednak wentylacja IMO świetna (4x120mm).

http://angela.pl/index.php?action=TowarPok...cat=1&cat2=

Fajną budą w cenie 400zł spełniającą chyba wszystkie wymagania N1CO jest taki Lian-Li

http://www.angela.pl/index.php?action=Towa...cat=1&cat2=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Enermax Big CHAKRA 5001 - trochę za głęboka

ANTEC NINE HUNDRED - bardzo interesująca opcja, tylko czy nie będzie zbyt głośny?

LIAN-LI PC 7 SE III BLACK - jeden z faworytów - 350 zł

Antec P180 - drugi z faworytów - 525 zł

Hmmm...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

costi napisał(a):

Obecne P180 roznia sie od P182 tylko wygladem - ostatnio ogladalem w cooling.pl obie dokladnie i roznic we wnetrzu nie znalazlem.

A nie jest czasem tak ze wszystkie teraz to P182 tylko te w starej kolorystyce wciaz nazywaja sie P180?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

P180 od P182 różnią się tylko kolorem, wszystko inne jest takie samo.

Forrestal napisał(a):

Gdzie masz takie ceny za PC7 i P180??? Z okolicj estem wiec pytam.

To jest załatwiane po znajomości z pewnym sklepem niedostępne dla szerszej publiki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla tych co uwazaja ze nie ma roznicy pomiedzy 180 a 182 polecam ten art:

http://www.silentpcreview.com/article741-page1.html

Tu akurat 182SE ale ta rozni sie od zwyklej 182 tylko kolorami ;)

Dla tych co nie chce sie czytac P182 ma przelaczniki pracy wnetylatorwo na tylej sciance, otwory na weze od WC, inna tacke plyty glownej, wiecej toworow na poporawdzenie kabli oraz specjalne "koleczka" dla organizacji kabli zasilacza.

Nieco tez poprawiona jest absorpcja dziwkow przez maty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Forrestal napisał(a):

Dla tych co uwazaja ze nie ma roznicy pomiedzy 180 a 182 polecam ten art:

http://www.silentpcreview.com/article741-page1.html

Tu akurat 182SE ale ta rozni sie od zwyklej 182 tylko kolorami ;)

Dla tych co nie chce sie czytac P182 ma przelaczniki pracy wnetylatorwo na tylej sciance, otwory na weze od WC, inna tacke plyty glownej, wiecej toworow na poporawdzenie kabli oraz specjalne "koleczka" dla organizacji kabli zasilacza.

Nieco tez poprawiona jest absorpcja dziwkow przez maty.

Oczywscie ze jest roznica. Chodzi o to wszystkie to teraz P182, nawet jesli nazywaja sie P180, jak juz pisalem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi