obiboqs Opublikowano 6 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2007 Witam. Mam problem - otóż: Posiadam dwuprocesorową płytę serwerową PC-Chips M720. Na niej umieszczone 2 Celerony Mendocino 466 za pomocą modowanych przelotek Slot1=>PPGA (bowiem Celerony miały zablokowaną możliwość pracy w parach) Problem jest następujący: Gdy wkładam obojętnie jakie pamięci, Goldmemory sypie błędami (od samego początku full stron błędów). Jednak gdy odpalam Goldmemory testując te pamięci na zwykłym PC'cie, nie wykrywa żadnego błędu. Testowałem na wielu pamięciach, m.in.: 2 kości SDRAM PC66 Hyundai (nówki - tzw. "leżaki magazynowe" kupione na Allegro) 2 kości SDRAM PC100 Siemens 1 kość SDRAM PC100 No-Name U wszystkich ten sam wyżej opisany problem. Pytanie: Czy ta płyta potrzebuje jakichś specjalnie dopasowanych pamięci? Jeżeli nie, to co może być przyczyną tych wszystkich błędów? Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ShDe Opublikowano 6 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2007 Najprawdopodobniej potrzebujesz pamięci ECC Pami%C4%99%C4%87_ECC Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obiboqs Opublikowano 6 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2007 (edytowane) Najprawdopodobniej potrzebujesz pamięci ECC Pami%C4%99%C4%87_ECCCholera, miałem dwie kości i dosłownie przed kilkoma dniami sprzedałem (a nie pomyślałem, żeby przetestować) - dwie 64-ki HPka.. edit: Czy ktoś obeznany w temacie byłby w stanie potwierdzić, że to na 100% wina pamięci bez korekcji błędów (ECC)? Pzdr. Edytowane 7 Sierpnia 2007 przez obiboqs Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lzep Opublikowano 7 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2007 Poczytaj instrukcję do płyty - tak będzie najprościej ! Pozdr. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obiboqs Opublikowano 10 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2007 Z tego co widzę w manualu pisze tylko: Provides 4 DIMM sockets to support8MB/16MB/32MB/64MB/128MB SDRAM/EDOmemory modules up to 512MBPodaję link do manuala: http://rapidshare.com/files/47302183/M720V12.PDF.html ..może Wam coś uda się z niego wywnioskować.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obiboqs Opublikowano 12 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2007 To jak, pomoże mi ktoś? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lzep Opublikowano 14 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2007 Zaglądnij tu -> http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=210470316 Jest tam taki serwerek - a w tekście i zrzutach z Everesta i WIN sporo informacji - może się przydadzą ? A pamięci wyglądają mi na zwykłe SDRAM-y bez ECC. Pozdr. :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obiboqs Opublikowano 14 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2007 Zaglądnij tu -> http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=210470316 Jest tam taki serwerek - a w tekście i zrzutach z Everesta i WIN sporo informacji - może się przydadzą ? A pamięci wyglądają mi na zwykłe SDRAM-y bez ECC. Pozdr. :D Tak się składa, że to jest właśnie mój serwer i moja aukcja, którą wycofałem z wyżej podanego powodu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...