Skocz do zawartości
obiboqs

Serwerowa Płyta Główna I Problemy Z Pamięcią

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam problem - otóż:

Posiadam dwuprocesorową płytę serwerową PC-Chips M720.

Na niej umieszczone 2 Celerony Mendocino 466 za pomocą modowanych przelotek Slot1=>PPGA (bowiem Celerony miały zablokowaną możliwość pracy w parach)

Problem jest następujący: Gdy wkładam obojętnie jakie pamięci, Goldmemory sypie błędami (od samego początku full stron błędów). Jednak gdy odpalam Goldmemory testując te pamięci na zwykłym PC'cie, nie wykrywa żadnego błędu.

Testowałem na wielu pamięciach, m.in.:

2 kości SDRAM PC66 Hyundai (nówki - tzw. "leżaki magazynowe" kupione na Allegro)

2 kości SDRAM PC100 Siemens

1 kość SDRAM PC100 No-Name

U wszystkich ten sam wyżej opisany problem.

Pytanie: Czy ta płyta potrzebuje jakichś specjalnie dopasowanych pamięci? Jeżeli nie, to co może być przyczyną tych wszystkich błędów?

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najprawdopodobniej potrzebujesz pamięci ECC Pami%C4%99%C4%87_ECC

Cholera, miałem dwie kości i dosłownie przed kilkoma dniami sprzedałem (a nie pomyślałem, żeby przetestować) - dwie 64-ki HPka..

edit: Czy ktoś obeznany w temacie byłby w stanie potwierdzić, że to na 100% wina pamięci bez korekcji błędów (ECC)?

Pzdr.

Edytowane przez obiboqs

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co widzę w manualu pisze tylko:

Provides 4 DIMM sockets to support8MB/16MB/32MB/64MB/128MB SDRAM/EDOmemory modules up to 512MB
Podaję link do manuala:

http://rapidshare.com/files/47302183/M720V12.PDF.html

..może Wam coś uda się z niego wywnioskować..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zaglądnij tu -> http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=210470316

Jest tam taki serwerek - a w tekście i zrzutach z Everesta i WIN sporo informacji - może się przydadzą ? A pamięci wyglądają mi na zwykłe SDRAM-y bez ECC.

Pozdr. :D

Tak się składa, że to jest właśnie mój serwer i moja aukcja, którą wycofałem z wyżej podanego powodu :damage_wall:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi