Skocz do zawartości
dZag

POMOCY

Rekomendowane odpowiedzi

Mam nastepujacy problem:

kupilem plyte shuttle ak38n, dysk baraccude V 60 GB, uzywam starej karty grafiki Geforce 2 MX400, zasiacza 300W, 256 DDR 333 i Athlona 1700 XP.

Na poczatku wydawalo sie ze wszystko bedzie dobrze plyta sie bootowala i wszystko ladnie pokazywala ze jest jak nalezy. Problemy zaczely sie podczas instalacji Win XP. POjawialy sie bledy podczas czytania z CD (sprawdzalem kilka plyt i probowalem instalowac z innego cd-roma) ale jakos szlo. Po przegraniu wszystkich plikow na dysk restart i powinna byc dalsza instalacja ale sie wywalal (niebieski ekran i rozne bledy roznego typu). Wszystkie czesci sparwdzilem na innych kompach i dzialaja bez zarzutu (nawet xp instalowalem na innym kompie na moim dysku) wiec uznalem ze to plyta i zjebady kontroler dysku oddalem do serwisu i czekam. Problemu by nie bylo gdzyby nie to ze zaczolem kombinowc ze starymi plytami (byly dobre). Pierwsza Abit z pII 300 tu po wykryciu napedow zwis i nic sie nie da zrobic. Druga Chaintec i PIII 450 a tu z kolei zwis podczas instalacji urzadzen (w pewnym momencie gdzy xp instaluje urzadzenia ekran przez kilka chwil mryga, u mnie jak mrygnie to sie zwiesza). Probowalem jusz wszystkiego sprawdzilem wszysikie czesci i sa dobre. Watpie cze plyty sa zrabane bo byly dobre i dzialaly bez zarzutu.

Prosze o jakas pomoc... z gory thx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Boże chaotyczny post :D 2 razy czytałem. Piszesz że sprzęt jest dobry bo sprawdzałeś i że płyki są dobre bo kiedyś też były dobre : :lol: lol: To może się już popsuły :D Trudno komuśpomóc jak już sam wykluczył wszystkie możliwości.

PS. Sprawdz ten ram jeszcze raz :D i płytki :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chaos rulez :D

ram / zasilacz jako pierwsi podejrzani. czy sprawdzałeś ram jakimś goldmemory czy tylko wsadziłeś do kumpla, system wystartował i zabrałeś ? a zasiłka może nie trzymać dobrze napięć...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasilacze juz dwa podpinale i taka sama sytuacja, ramu nie testowalem ale chodzil u mojego kumpla przez kilak dni i nie bylo problemow. Co do tych dwoch plyt (pod PII i PIII) to chodza z ramem ktorego uzywalem przez dwa lata wiec problemow nie powinno byc. Plyte chainteca flashowalem bo nie wykrywal dysku 60 GB. Podlaczlem dysk 400 MB i probowalem zainstalowac w98 ale wisial po restarcie jak chcialem grafe zainstalowac (grafike tez wyeliminowalem bo mam ja od roku i dziallal bez problemow i testowalem ja tez u kumpla). Jestem w mocnej kropce bo nie bardzo mi sie chce wierzyc ze 3 plyty glowne sa zjeb...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmniejsz timingi pamięci i odkręć proca

i powinno być wszystko ok.

Amd Athlon Xp 1700+ @ 3000+ (11.5X209) (JIUHB302) 1.95V WC,EPOX 8K3A+ WC , GF4TI 4600 (350,700) WC ,512 DDR KINGSTON 333 (2.7) SB AUDIGY,CDRW LITEON 48X12X48 ,DVD 16X48 LG. Seagate V Barracuda 80GB

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...