Skocz do zawartości
RedNacz

EPOX 8RDA+, WIN XP i juz nigdy nie wyłączysz komputera.

Rekomendowane odpowiedzi

Szlag mnie zaraz trafi. :evil:

Trochę się znam na kompie i nigdy nie przypuszczałem, ze będę mieć takie problemy ze zwykłym wyłączeniem komputera.

Od kiedy mam nową płytę, procka i pamięć to XP w ogóle się nie chce wyłączyć tylko restartuję.

Nie da się wywalić go przyciskiem tylko trzeba zrobić restart i wtedy podczas logowania wybrać opcję wyłącz system. Wtedy też się restartuje, ale można przynajmniej skorzystać z buttona. :cry:

Zmieniałem już dosłownie wszystko w biosie i windzie.

Jak ktoś ma jakieś sugestie to proszę. :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

za winxp.com.pl

"

Jeśli Windows XP restartuje się podczas zamykania systemu :

1. Sprawdź czego to przyczyna wyłączając opcję automatycznego restartu podczas awarii:

prawy przycisk na 'My Computer' -> 'Properties' -> 'Advanced' -> 'Startup & Recovery' -> 'Settings' -> 'System Failure' odznacz 'Automaticlly restart' ('System reboot').

2. Spróbuj wyłączyć standardowy ekran powitalny (Windows XP):

W 'Control Panel' ->'User Accounts'-> Change the way users log on or off -> Odznacz Use the Welcome screen i ew. Use Fast User Switching.

3. Może to być spowodowane oprogramowaniem 'Direct CD', które jest dostarczane razem z Easy CD Creator'em (Roxio). Możesz wtedy spróbowac usunąć (jeśli istnieje) plik UDFRINST (najlepiej odinstalować całego Easy CDC).

4. Włącz/ wyłącz APM - tu bywa różnie więc należy pokombinować.

5. Częstą przyczyną jest błąd sterownika któregoś z urządzeń, więc warto zajrzeć do Podglądu zdarzeń:

'Administrative Tools' -> 'Event Viewer':

reszta tu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stary... masz EPOXA 8RDA+ i się mnie pytasz jakiego ja mam biosa?

Nie rozśmieszaj mnie :) przecież na płycie ze sterami mamy program do aktualizacji biosu.

A co do tego kręcenia to rzeczywiście myślałem na początku, że to przez to ale na defoultcie tez mi robi takie numery. :cry:

Zaraz sprawdzę co z tym awaryjnym uruchamianiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja przez pewien czas tak mialem, w XP i powiem Ci ze nie wiem jak problem sie rozwiazal :D. To byl okres kiedy mialem grafike 1 Mb na PCI i mys;lalem ze cos mu sie dupi przez to czy cos...ale po zmianie grafiki , reinstal systemu wszystko ok. Ogolnie rzecz biorac jezeli to nie sprawa techniczna to z pewnoscia programowa i zaczyna mnie ostro wqrwiac nvidia z tymi sterownikami do NFORCOW to sa jakies jaja. Pod xp od biedy chodza pod 98 sie wala a pod linuksem to jaka parodia chyba ( stery zajmuja 80 Kb i potem sa jaja bo instaluje mi na chama LAN ktory mam wylaczony w biosie i sie grzmoci wszystko, nie wspomne o kompletnie zadnych mozliwosci sterowania dzwiekiem, oprocz miksera danego shell`a ....tragedia. )Nawiasem mowiac czy widzial ktos co sie dzieje z LED`em na 8RDA+ przy instlacji LINUX`a :D niezle jaja.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heyka ja mialem cos podobnego na plycie Soltka SL75FRV... wyminilem plyte(pojechalem na servis do komputronika i bezporblemowo wyminili mi na MSI) co jej bylo nie wiem... Wiem tyle ze jak wlozylem dysk MAXTORA to wszystko bylo oki :P

I

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz, ze to nawet zabawne :D  

Bo ja mam właśnie 8 mb kartę grafiki pod PCI. (brak kasy).

Może to to. 8)

rednacz no to moze faktycznie pozyc cos od kogos na AGP i sprawdz. Moze to faktycznie to :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak widzisz poniżej mam Epoxa 8RDA+ i możesz mi wieżyć na słowo, że bardzo ciężko jest pożyczyć od kogoś kartę grafiki co by pasowała do tej płyty. (mam nadzieję, że Gf 2 Mx co go właśnie kupuję będzie chodził.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szlag mnie zaraz trafi. :evil:  

Trochę się znam na kompie i nigdy nie przypuszczałem, ze będę mieć takie problemy ze zwykłym wyłączeniem komputera.

Od kiedy mam nową płytę, procka i pamięć to XP w ogóle się nie chce wyłączyć tylko restartuję.

Nie da się wywalić go przyciskiem tylko trzeba zrobić restart i wtedy podczas logowania wybrać opcję wyłącz system. Wtedy też się restartuje, ale można przynajmniej skorzystać z buttona. :cry:  

Zmieniałem już dosłownie wszystko w biosie i windzie.

Jak ktoś ma jakieś sugestie to proszę. :twisted:

1. Nie wiem moze jestem lama ale w manager-rze urzadzen wlacz pokaz ukryte urzadzenia i jezeli jest tam jedna opcja wylaczona (nie pamietam cos tam z nt chyba) to ja wlacz.

2. Ram do [gluteus maximus] zmien ustawienia na bezpieczniejsze

3. Sp1

4. Wiecej nie wiem.

Pozdrowionka

edit/ 5. Odkrtec ciut procka :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie rozśmieszaj mnie  :)  przecież na płycie ze sterami mamy program do aktualizacji biosu.

Mam nadzieje tylko ze sie dobrze bawiles... nierozumiem tylko co takiego smiesznego bylo w tym pytaniu... :? Standardowe pytanko o bios...

No wiesz niekazdy bawi sie "Magiciem" i lubi/umie robic upgrade biosu...

A wracajac do tematu:

Napisz jeszcze jaka masz ta karte PCI... podejrzewam ze cos w stylu Ati Rage... :wink:

Zonglowales karta w slotach :?: sprawdzales jak wspodzieli przerwania (jesli oczywiscie dzieli) :wink:

Przy starszych plytach w takim przypadku pomagalo przelaczenie w Biosie

Delay Transaction (czy jakos tak :wink: ) na OFF ... tylko ze tutaj chyba juz takiej opcji niema...

Oraz ostatnia mozliwosc to grzebanie w Windzie przy ACPI... dla sterownika karty graficznej...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Woytaman trafiłeś w 10!

Dokładanie ATI RAGE.

W biosie już wszystko zrobiłem (nawet obsługę AGP 8x wyłączyłem).

Wiem na 100%, że to wina karty ale nic nie da się z tym zrobić.

Kiedy w biosie zrobiłem blank scren po offie ta karta w ogóle nie chce z tym współpracować. :cry:

Poczekam na Radka 9100, a jak narazie będe wywłączać po BSDO. :!:

THX wszystkim za odpowiedzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...