Skocz do zawartości
Koen

Wpływ Ustawienia Chłodnicy Na Przepływ

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Czy ktoś miał okazję testować jak ustawienie chłodnicy wpływa na przepływ? Chodzi mi głównie o to jak rosną opory gdy jest ustawiona pionowo. Pytam o to bo akurat planuje takie ustawienie w nowej wersji układu i zastanawiam się czy nie lepsza w takim położeniu będzie jednoprzebiegówka - BI GTS Xflow - z wlotem na górze i wylotem na dole.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Opory i straty sa takie same. Straty energii mechanicznej wody przeplywajacej przez chlodnice zaleza od wspolczynnika oporow charakterystycznego dla danej przeszkody (chlodnicy) a takze od predkosci przelywu wody przez ta przeszkode (a w zasadzie za). Ustawienie nie ma nic do rzeczy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tymi oporami może źle sie wyraziłem, chodzi mi o to że w dwuprzebiegówce woda musi dodatkowo płynąć do góry przez chłodnicę a w jednoprzebiegówce wpływa u góry i wypływa z dołu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja równiez zastanawiałem sie nad tym całym ustawieniem.widze że post umarł ale w sumie miałem zadać takie samo pytanie wienc podczepie się tu.przyjmijmy ze układ jest dobrze odpowietrzony mamy Atmana 304.wydaje mi sie ze opory zwiększą się minimalnie ale mozemy uzyskać dobry efekt kilkustopni mniej na wylotach z chłodnicy który zniweluje straty po bardzo nieznacznym spadku przepływu.no bo jak mamy chłodnice około 20 cm samych finów +obudowa to wydaje mi się że 2-3*C to całkiem mozliwe?(zeby bylo prościej-chłodnica od poloneza umieszczona kroccami do dołu,tyle ze bardzo wąskie te króce takie jak z CPC więc woda dosć długo znajduej sie w chłodnicy ) niech ktoś napisze co o ty mmysli bo ja jzu za duzo kombinuje chyba:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I znowu zapędzacie się "kozi róg".Wiesz co to zasada naczyń połączonych?Bo widze że nie.Za jakiś czas dojdziecie do podobnych wniosków jak z wężami o mały przekroju w których woda wręcz się cofa zamiast płynąć.W odpowietrzonym układzie ustawienie chłodnicy niema żadnego wpływu na przepływ.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dobrze,skoro tak to ja pozostawiam tylko pytanie czy warto kombinowac nad nietypowym umocowaniem chłodnicy,czy tam powsatnie różnica chociaż stopnia? miedzy górą a dołem gdzie miałyby wyhodzic króćce? jest 22cm długości plus dekle oczywiscie.przypominam ze chodzi o pionowe ustawienei chłodnicy wzgledem standartowego poziomego(leżącego)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi