Skocz do zawartości
koli84

Jak Znaleźć Niewiadomą Usługę?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Mam taki problem... Od kilku dni przy uruchamianiu komputera wyskakuje mi komunikat:

" Przynajmniej jedna usługa lub jeden sterownik nie dały się uruchomić podczas uruchamiania systemu. Użyj Podglądu zdarzeń, aby znaleźć szczegółowe informacje w dzienniku zdarzeń."

No i problem jest w tym że, w podglądzie zdarzeń mam napisane:

"Podręczne okno aplikacji: Menedżer sterowania usługami : Przynajmniej jedna usługa lub jeden sterownik nie dały się uruchomić podczas uruchamiania systemu. Użyj Podglądu zdarzeń, aby znaleźć szczegółowe informacje w dzienniku zdarzeń.

Aby znaleźć więcej informacji, zobacz http://go.microsoft.com/fwlink/events.asp w Centrum pomocy i obsługi technicznej."

Czyli wychodzi że nie mam napisane praktycznie nic :mur: Zawsze jak miałem podobny komunikat, to wchodziłem w podgląd zdarzeń, i tam przy wyżej podanym komunikacie, pisało również o jaką usługę chodzi :-| A tu nic :blink:

Ma może ktoś Was jakiś pomysł jak dojść do tej "niewiadomej" usługi? Albo może ktoś zna jakiś program monitorujący start systemu z którego można by wywnioskować o jaką usługę chodzi?

Dodam że same usługi wyglądają ok., tzn. te które są ustawione na auto są uruchomione i część tych która uruchamia się ręcznie też jest uruchomiona...

Z góry dzięki za okazaną pomoc!

POZDRAWIAM!!

koli84

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Usługi to mozna sprawdzic patrząc które z nich są ustawione na automatyczne uruchamianie a nie są uruchomione. Potem po kolei sprawdzac czy się uruchamiają.

edit.

Doczytalem ze wszystkie działają. To problem moze byc z jakimś sterownikiem.

Czy przed pojawieniem się komunikatu było coś instalowane?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właściwie nic nowego nie było instalowane... jedyne co pamiętam, to aktualizacja sterowników do k.graficznej oraz podłączenie X-Boxa, ale tego z tym nie wiąże gdyż to było kilka dni wcześniej.

Najlepiej było by sprawdzić jakimś programem co jest nie tak, ale nie mam pojęcia czy taki program jest... przynajmniej Google mi czegoś takiego nie znajduje (a raczej nie mam problemów z jego obsługą :) ).

Może ktoś z forumowiczów zna takie narzędzie?

Aha! Dodam jeszcze że sprawdziłem wszystkie usługi które powinny się uruchamiać w trybie automatycznym oraz ręcznym pod względem "Ta usługa jest zależna od następujących składników" i "Następujące składniki systemu zależne są od tej usługi", i niby wszystko jest ok.

Edytowane przez koli84

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi