Jarek_135 Opublikowano 7 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2007 Musze wybrać dwa panele LCD panoramiczne. Ogólnie z założenia oba mają być do 1000PLN. Przy jednym może to odbiegać, ale drugi raczej do 1000 z ewentualnym małym hakiem. Szukałem począwszy od 19 do 22". Czy da się jakoś powiększyć znacząco ikony i tekst ( chocby w internecie ) nie tracąć jakości, bo przy tych rozdziałkach to przerażą!! Monitory przedewszystkim do Gier, Filmów, internetu i prac tekstowych. Matryce tylko TN wchodzą w grę ze wzgledów finasowych bo na najlepsza mnie nie stać, a duże kąty nie są dla mnie jakieś ważne. Czytałem troszkę i widziałem opinie, że na TN było smużenie, co mnie w prost szokuje, bo skoro tn są najszybsze i smużą... :sad: Ogólnie o smużeniu nie ma być mowy. A kolory, oczywiście nie będe cudów wymagał. Ale podejdę do tego tak, jak przy wyborze TV Lcd. W filmach kolor ludzkiej skóry ma być naturalny, czyi skóra się nie świeci i także nie jest ekstrymalnie blada i także nie za ciemna. No i ta nieszczęsna biel i czerń, sami wiecie, jak to jest... Długo rozważałem wybór monitora i gdybym tylko mógł to bym kupił CRT, ale nigdzie nowych, dużych nie ma... Oczywiście trinitron i dimondblack o ile mnie pamięć nie myli. A te wypalone używki na allegro mnie nie przekonują. Także musze jakieś LCD dostać. Oto co znalazłem, o pojedyńczych modeleach mozna poczytać, nawet w testach w porównaniach do innych, ale nie widziałem, żeby porównywali różne wielkości a ja takiego wyboru musze dokonać. W razie czego możecie jeszcze własne propozycje... Kolor obudowy najlepiej czarny, bynajmniej elegancki jakiś i nie preferuję "choinek"! Ale to oczywiście ostatni plan... Złącze DVI określam jako standard. 19": Samsung 931BW; 940BW Benq fp94VW 20": Samsung 205bw; 206bw; 2032bw ( jakiś nowy, nie widze go jeszcze w ofercie. ) LG L204wt-bf HP L2045W <- tani, do tego pivot i allegro, jakieś takie zbyt dobre zestawienie aby było dobre, ale może... W sumie nie istotne, znalazłem to też wrzuciłem. 22": Benq fp222WH Więcej tanich 22" z DVI nie znalazłem... A cale jednak kuszą bo przy filmach... Ale znowusz, jeśli to będzie wolne bydle to całkowicie pasuję. Do tego miłe by było gwara na subpiksele itp... Szczerze lubię czytać opinie porównujące i własne spostrzeżenia, bo dzięki nim mogę się czegoś dowiedzieć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 7 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2007 Z wielkością liter nie będzie problemu - włączysz cleartype i powiększysz czcionki dla pulpitu i stron www ( Firefox , Internet Explorer 7 ). Ja bym na Twoim miejscu poczekał z zakupem na nowego Samsung 2032BW - praktyka pokazuje że im nowszy model LCD tym lepszy i niejednokrotnie tańszy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarek_135 Opublikowano 8 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2007 Wymieniłeś tylko dwie przeglądarki przez pomyłke, czy tylko dla nich to działa i o tej funkcji i Operze mogę zapomnieć? Sprawdza sie to też przy TV... Bynajmniej możliwe, że jednego LCD bedę musiał jednak kupić niedługo, bo taka jest konieczność. I co wtedy byś polecił? A tego droższego to na 22" przy tej kwocie nie ma się co rzucać, czy jak? Dodam, że ja jestem w stanie dorzucić kilka 100 w razie konieczności ostatecznej, ale wolałbytm tego nie robić... Rozumiem, że z 20 to poczekam na tego samsunga, ale z 22 to na co patrzeć. Tylko powtarzam, że na s-ips to za drogo jak dla mnie.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gorgus Opublikowano 8 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2007 Wymieniłeś tylko dwie przeglądarki przez pomyłke, czy tylko dla nich to działa i o tej funkcji i Operze mogę zapomnieć? Sprawdza sie to też przy TV... Bynajmniej możliwe, że jednego LCD bedę musiał jednak kupić niedługo, bo taka jest konieczność. I co wtedy byś polecił? A tego droższego to na 22" przy tej kwocie nie ma się co rzucać, czy jak? Dodam, że ja jestem w stanie dorzucić kilka 100 w razie konieczności ostatecznej, ale wolałbytm tego nie robić... Rozumiem, że z 20 to poczekam na tego samsunga, ale z 22 to na co patrzeć. Tylko powtarzam, że na s-ips to za drogo jak dla mnie.... W operze tez mozesz powiekszyc trzcionki. Ale bardziej sie oplaca powiekszac automatycznie wszystkie strony, masz taka opcje w ustawieniach opery. Wtedy masz proporcjonalnie powiekszone tez obrazki, animacje i tp. Narzedzia /preferencje / wyglad stron www/powiekszenie i dajesz o ile % ma powiekszac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 8 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2007 Wymieniłeś tylko dwie przeglądarki przez pomyłke, czy tylko dla nich to działa i o tej funkcji i Operze mogę zapomnieć? Sprawdza sie to też przy TV... Bynajmniej możliwe, że jednego LCD bedę musiał jednak kupić niedługo, bo taka jest konieczność. I co wtedy byś polecił? A tego droższego to na 22" przy tej kwocie nie ma się co rzucać, czy jak? Dodam, że ja jestem w stanie dorzucić kilka 100 w razie konieczności ostatecznej, ale wolałbytm tego nie robić... Rozumiem, że z 20 to poczekam na tego samsunga, ale z 22 to na co patrzeć. Tylko powtarzam, że na s-ips to za drogo jak dla mnie.... W Operze jak kolega napisał nie będzie problemu. 22" w tej cenie bym nie kupował ( brak DVI i/lub brak dopalacza czyli dłuższy czas reakcji ). Wszystkie 22" są na TN ( nie licząc jednego(/dwóch) profesjonalnego modelu za kilkanaście tys. Najtańszy monitor 20" na MVA ( najnowsza MVA czyli A-MVA ) to 1384 PLN [Philips 200WP7ES] , na S-IPS to 1538 PLN [NEC WGX2 PRO]. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarek_135 Opublikowano 8 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2007 Dopalacza... Nie pierwszy raz czytam, ale tak jakbym pierwszy raz słyszał :) Co to jest, albo raczej po czym poznać, że występuje w danym modelu? Rozumiem, że dotyczy czasu reakcji i zmniejsza albo niweluje zjawisko smużenia? Widzę, że przy tych 22" od tych matryc TN odskakujesz... Powiesz mi czemu? Nie chodzi mi o to, że TN i koniec, ale czemu mam patrzeć na inne skoro albo są za drogie, albo będą smużyć? Chyba, że rozchodzi się o to, że przy TN kąty i barwy są tak słabe, że przy takim 22" już bardzo duże różnice będą pomiędzy rogami/bokami... Tak się nad tymi 22 rozwodzę, bo jednak jak już wyżej pisałem te cale ciągną, a 2" to ponad 5cm, a to juz sporo... Nie skreślam ich jeszcze tak czy owak, ale w takim razie co z obecnych 20" polecacie? 206BW? A co do opcji opery, to to powiększanie i pomniejszanie mozna uzyskać też przez " shift++" lub sam "-", ale osobiście uważam, że tragicznie to wygląda. Cleartype też tak nędznie powiększa, po prostu zwykły zoom? ( przydałby się jakieś AA do tego :lol: ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 8 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2007 Dopalacza... Nie pierwszy raz czytam, ale tak jakbym pierwszy raz słyszał :) Co to jest, albo raczej po czym poznać, że występuje w danym modelu? Rozumiem, że dotyczy czasu reakcji i zmniejsza albo niweluje zjawisko smużenia? Widzę, że przy tych 22" od tych matryc TN odskakujesz... Powiesz mi czemu? Nie chodzi mi o to, że TN i koniec, ale czemu mam patrzeć na inne skoro albo są za drogie, albo będą smużyć? Chyba, że rozchodzi się o to, że przy TN kąty i barwy są tak słabe, że przy takim 22" już bardzo duże różnice będą pomiędzy rogami/bokami... Tak się nad tymi 22 rozwodzę, bo jednak jak już wyżej pisałem te cale ciągną, a 2" to ponad 5cm, a to juz sporo... Nie skreślam ich jeszcze tak czy owak, ale w takim razie co z obecnych 20" polecacie? 206BW? A co do opcji opery, to to powiększanie i pomniejszanie mozna uzyskać też przez " shift++" lub sam "-", ale osobiście uważam, że tragicznie to wygląda. Cleartype też tak nędznie powiększa, po prostu zwykły zoom? ( przydałby się jakieś AA do tego :lol: ) Może zacznę od końca - ClearType to jest właśnie AA Matryce TN jak wiesz mają słabe kąty - im większy ekran ( biorąc pod uwagę że siedzisz w stałej odl. ) tym bardziej będzie to dokuczliwe. Na razie polecam 206BW - sprawdzony dobry jak na TN. Odskakuję od 22" bo za 1000 dostaniesz wolniejsze 22" TN od 20" TN i dodatkowo bez DVI. Dopalacz skraca czas reakcji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarek_135 Opublikowano 8 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2007 (edytowane) Czyli wszystko się zgadza, ale dodam jeszcze, że Benq ten, którego wyżej wymieniłem ma DVI tylko pewnie tego całego dopalacza nie ma. Bo z tymi Benq'ami jest tak, że jest wersja WH z dvi i WA bez dvi. Chodz fakt, że ten Benq kosztuje ponad 1000. Ale np. chyba najlepszy wnioskując po opiniach 22" TN LG L226WA-WN Wide ma tego całego dopalacza? Jeszcze jakbyś napisał, jak na to patrzycie, jak producent pisze ich wyimaginowane 5ms, tzn. że jest bez dopalacza, a jak napisze jeszcze bardziej wyimaginowane 2ms to jest z dopalaczem :lol: ? Pytam poważnie. Edytowane 8 Sierpnia 2007 przez Jarek_135 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 8 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2007 Ale np. chyba najlepszy wnioskując po opiniach 22" TN LG L226WT-SF Wide ma tego całego dopalacza? Jeszcze jakbyś napisał, jak na to patrzycie, jak producent pisze ich wyimaginowane 5ms, tzn. że jest bez dopalacza, a jak napisze jeszcze bardziej wyimaginowane 2ms to jest z dopalaczem :lol: ? Pytam poważnie.Tak to wygląda w praktyce. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...