Skocz do zawartości
Jarek_135

Dwie Panoramy.

Rekomendowane odpowiedzi

Musze wybrać dwa panele LCD panoramiczne. Ogólnie z założenia oba mają być do 1000PLN. Przy jednym może to odbiegać, ale drugi raczej do 1000 z ewentualnym małym hakiem.

Szukałem począwszy od 19 do 22".

Czy da się jakoś powiększyć znacząco ikony i tekst ( chocby w internecie ) nie tracąć jakości, bo przy tych rozdziałkach to przerażą!!

Monitory przedewszystkim do Gier, Filmów, internetu i prac tekstowych.

Matryce tylko TN wchodzą w grę ze wzgledów finasowych bo na najlepsza mnie nie stać, a duże kąty nie są dla mnie jakieś ważne. Czytałem troszkę i widziałem opinie, że na TN było smużenie, co mnie w prost szokuje, bo skoro tn są najszybsze i smużą... :sad: Ogólnie o smużeniu nie ma być mowy. A kolory, oczywiście nie będe cudów wymagał. Ale podejdę do tego tak, jak przy wyborze TV Lcd. W filmach kolor ludzkiej skóry ma być naturalny, czyi skóra się nie świeci i także nie jest ekstrymalnie blada i także nie za ciemna. No i ta nieszczęsna biel i czerń, sami wiecie, jak to jest...

Długo rozważałem wybór monitora i gdybym tylko mógł to bym kupił CRT, ale nigdzie nowych, dużych nie ma... Oczywiście trinitron i dimondblack o ile mnie pamięć nie myli. A te wypalone używki na allegro mnie nie przekonują. Także musze jakieś LCD dostać.

Oto co znalazłem, o pojedyńczych modeleach mozna poczytać, nawet w testach w porównaniach do innych, ale nie widziałem, żeby porównywali różne wielkości a ja takiego wyboru musze dokonać. W razie czego możecie jeszcze własne propozycje...

Kolor obudowy najlepiej czarny, bynajmniej elegancki jakiś i nie preferuję "choinek"! Ale to oczywiście ostatni plan...

Złącze DVI określam jako standard.

19":

Samsung 931BW; 940BW

Benq fp94VW

20":

Samsung 205bw; 206bw; 2032bw ( jakiś nowy, nie widze go jeszcze w ofercie. )

LG L204wt-bf

HP L2045W <- tani, do tego pivot i allegro, jakieś takie zbyt dobre zestawienie aby było dobre, ale może... W sumie nie istotne, znalazłem to też wrzuciłem.

22":

Benq fp222WH

Więcej tanich 22" z DVI nie znalazłem... A cale jednak kuszą bo przy filmach... Ale znowusz, jeśli to będzie wolne bydle to całkowicie pasuję.

Do tego miłe by było gwara na subpiksele itp... Szczerze lubię czytać opinie porównujące i własne spostrzeżenia, bo dzięki nim mogę się czegoś dowiedzieć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z wielkością liter nie będzie problemu - włączysz cleartype i powiększysz czcionki dla pulpitu i stron www ( Firefox , Internet Explorer 7 ).

Ja bym na Twoim miejscu poczekał z zakupem na nowego Samsung 2032BW - praktyka pokazuje że im nowszy model LCD tym lepszy i niejednokrotnie tańszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wymieniłeś tylko dwie przeglądarki przez pomyłke, czy tylko dla nich to działa i o tej funkcji i Operze mogę zapomnieć?

Sprawdza sie to też przy TV... Bynajmniej możliwe, że jednego LCD bedę musiał jednak kupić niedługo, bo taka jest konieczność. I co wtedy byś polecił?

A tego droższego to na 22" przy tej kwocie nie ma się co rzucać, czy jak? Dodam, że ja jestem w stanie dorzucić kilka 100 w razie konieczności ostatecznej, ale wolałbytm tego nie robić... Rozumiem, że z 20 to poczekam na tego samsunga, ale z 22 to na co patrzeć. Tylko powtarzam, że na s-ips to za drogo jak dla mnie....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wymieniłeś tylko dwie przeglądarki przez pomyłke, czy tylko dla nich to działa i o tej funkcji i Operze mogę zapomnieć?

Sprawdza sie to też przy TV... Bynajmniej możliwe, że jednego LCD bedę musiał jednak kupić niedługo, bo taka jest konieczność. I co wtedy byś polecił?

A tego droższego to na 22" przy tej kwocie nie ma się co rzucać, czy jak? Dodam, że ja jestem w stanie dorzucić kilka 100 w razie konieczności ostatecznej, ale wolałbytm tego nie robić... Rozumiem, że z 20 to poczekam na tego samsunga, ale z 22 to na co patrzeć. Tylko powtarzam, że na s-ips to za drogo jak dla mnie....

W operze tez mozesz powiekszyc trzcionki. Ale bardziej sie oplaca powiekszac automatycznie

wszystkie strony, masz taka opcje w ustawieniach opery. Wtedy masz proporcjonalnie powiekszone

tez obrazki, animacje i tp. Narzedzia /preferencje / wyglad stron www/powiekszenie i dajesz o ile % ma powiekszac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W Operze jak kolega napisał nie będzie problemu. 22" w tej cenie bym nie kupował ( brak DVI i/lub brak dopalacza czyli dłuższy czas reakcji ). Wszystkie 22" są na TN ( nie licząc jednego(/dwóch) profesjonalnego modelu za kilkanaście tys. Najtańszy monitor 20" na MVA ( najnowsza MVA czyli A-MVA ) to 1384 PLN [Philips 200WP7ES] , na S-IPS to 1538 PLN [NEC WGX2 PRO].

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dopalacza... Nie pierwszy raz czytam, ale tak jakbym pierwszy raz słyszał :) Co to jest, albo raczej po czym poznać, że występuje w danym modelu? Rozumiem, że dotyczy czasu reakcji i zmniejsza albo niweluje zjawisko smużenia?

Widzę, że przy tych 22" od tych matryc TN odskakujesz... Powiesz mi czemu? Nie chodzi mi o to, że TN i koniec, ale czemu mam patrzeć na inne skoro albo są za drogie, albo będą smużyć? Chyba, że rozchodzi się o to, że przy TN kąty i barwy są tak słabe, że przy takim 22" już bardzo duże różnice będą pomiędzy rogami/bokami...

Tak się nad tymi 22 rozwodzę, bo jednak jak już wyżej pisałem te cale ciągną, a 2" to ponad 5cm, a to juz sporo... Nie skreślam ich jeszcze tak czy owak, ale w takim razie co z obecnych 20" polecacie? 206BW?

A co do opcji opery, to to powiększanie i pomniejszanie mozna uzyskać też przez " shift++" lub sam "-", ale osobiście uważam, że tragicznie to wygląda. Cleartype też tak nędznie powiększa, po prostu zwykły zoom? ( przydałby się jakieś AA do tego :lol: )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dopalacza... Nie pierwszy raz czytam, ale tak jakbym pierwszy raz słyszał :) Co to jest, albo raczej po czym poznać, że występuje w danym modelu? Rozumiem, że dotyczy czasu reakcji i zmniejsza albo niweluje zjawisko smużenia?

Widzę, że przy tych 22" od tych matryc TN odskakujesz... Powiesz mi czemu? Nie chodzi mi o to, że TN i koniec, ale czemu mam patrzeć na inne skoro albo są za drogie, albo będą smużyć? Chyba, że rozchodzi się o to, że przy TN kąty i barwy są tak słabe, że przy takim 22" już bardzo duże różnice będą pomiędzy rogami/bokami...

Tak się nad tymi 22 rozwodzę, bo jednak jak już wyżej pisałem te cale ciągną, a 2" to ponad 5cm, a to juz sporo... Nie skreślam ich jeszcze tak czy owak, ale w takim razie co z obecnych 20" polecacie? 206BW?

A co do opcji opery, to to powiększanie i pomniejszanie mozna uzyskać też przez " shift++" lub sam "-", ale osobiście uważam, że tragicznie to wygląda. Cleartype też tak nędznie powiększa, po prostu zwykły zoom? ( przydałby się jakieś AA do tego :lol: )

Może zacznę od końca - ClearType to jest właśnie AA

Matryce TN jak wiesz mają słabe kąty - im większy ekran ( biorąc pod uwagę że siedzisz w stałej odl. ) tym bardziej będzie to dokuczliwe. Na razie polecam 206BW - sprawdzony dobry jak na TN.

Odskakuję od 22" bo za 1000 dostaniesz wolniejsze 22" TN od 20" TN i dodatkowo bez DVI.

Dopalacz skraca czas reakcji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli wszystko się zgadza, ale dodam jeszcze, że Benq ten, którego wyżej wymieniłem ma DVI tylko pewnie tego całego dopalacza nie ma. Bo z tymi Benq'ami jest tak, że jest wersja WH z dvi i WA bez dvi. Chodz fakt, że ten Benq kosztuje ponad 1000.

Ale np. chyba najlepszy wnioskując po opiniach 22" TN LG L226WA-WN Wide ma tego całego dopalacza? Jeszcze jakbyś napisał, jak na to patrzycie, jak producent pisze ich wyimaginowane 5ms, tzn. że jest bez dopalacza, a jak napisze jeszcze bardziej wyimaginowane 2ms to jest z dopalaczem :lol: ? Pytam poważnie.

Edytowane przez Jarek_135

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale np. chyba najlepszy wnioskując po opiniach 22" TN LG L226WT-SF Wide ma tego całego dopalacza? Jeszcze jakbyś napisał, jak na to patrzycie, jak producent pisze ich wyimaginowane 5ms, tzn. że jest bez dopalacza, a jak napisze jeszcze bardziej wyimaginowane 2ms to jest z dopalaczem :lol: ? Pytam poważnie.

Tak to wygląda w praktyce.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi