L.Viadro Opublikowano 8 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2007 Witam, Tak jak w temacie, zamierzam zmienić kompa (służy mi przede wszystkim do gier) ale może zacznę od opisu mojego aktualnego kompa: procesor: AMD AThlon 64 bit 3500+ płyta główna: ASUS A8N-SLI deluxe zasilacz: TAGAN 420W monitor: LCD 17" Iiyama ProLite E435S RAM: 2 x 512 DDR 400 Mhz Kingston low latency LED karta graficzna: GeForce 6800 Ultra dysk twardy: Maxtor 160 GB napęd: NEC DVDRW Obudowa: Thermaltake Tsunami (3 wentylatory) Kupiłem go (znaczy sie złożyłem osobiście) w Londynie ponad dwa lata temu i stwierdziłem że czas na zmiany, przede wszystkim chciałbym w końcu spróbować "ciemnej strony mocy", tj. INTELa :razz: (zawsze miałem AMD). Oto komp jaki mi sie podoba: Procesor: Intel Core2 Duo E6850 3,00GHz (S775) BOX - 1080.00 zł Płyta główna: Abit IP35-E - 435.00 zł Pamięć RAM: Corsair Twin2X DDR2 2x 1GB 800MHz CL4-4-4-12 low latency - 414.00 zł Karta graficzna: Radeon X1950XTX Asus 512MB VIVO / 2xDVI - 1239.00 Dysk twardy: IDE/SATA Seagate 400 GB Barracuda 7200.10 (16MB, ATA/100, zapis prostopadły) - 410.00 zł Obudowa: Thermaltake Soprano Black z oknem - 293.00 zł Napędy optyczne: Lite-ON Super AllWrite DVD+/-RW LH-20A1P bulk black - 101.00 zł Monitor LCD: 19" Fujitsu-Siemens ScenicView P19-2 - 1389.00 zł Zasilacz: Tagan 420W - PFC - 297.00 zł Wiem że komp którego obecnie posiadam nie jest zły, ale posiadam troche gotówki i zdecydowałem się na zmianę. Niestety od czasu zakupu kompa, tj. ponad dwa lata, nie interesowałem się zbytnio hardwarem, więc może mój wybór nie jest najlepszy (opinie mile widziane). Oprócz tego myślałem również nad stopniową wymianą, na początek Proc + Mobo + ram. A może ktoś potrafi wycenić mojego kompa? Bo nie wiem ile za niego wołać? z góry dzięki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beka Opublikowano 8 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2007 na procka zamów jakieś dobre chłodzenie, płytę główną zmień na Foxconna na P35, ram poszukaj Goodram PRO albo A-Data Extreme Edition, grafika jest dobra, ale za jakiś czas czeka Cię upgrade na DX10, napęd zmień na Samsunga albo Pioneera , zasilacz na Corsair 520W i będzie git ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
komisarz Opublikowano 8 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2007 ...grafika jest dobra... Za tą cenę?! Tylko 8800GTS 640MB, radeon nie ma szans. Ale gdyby to ja miał kupić kompa za 6 tysiecy, to poniżej 8800gtx bym nie schodził. Jeszcze uwaga odnośnie monitora - dobry to on był 2 lata temu... Wejdz do działu monitory i przejrzyj kilka tematów (np. panoramy 22''). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beka Opublikowano 8 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2007 a no rzeczywiście, grafika jednak też odpada, sorry - w takim razie 8800GTS 640MB albo od biedy X2900XT , ale na nim się nie pogra z AA Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nerevar Opublikowano 8 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2007 Jeżeli chcesz C2D to jakis tanszy model i OC na o samo wyjdzie :) a jezeli chcesz drogiego proca to Q6600 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daamain Opublikowano 8 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2007 (edytowane) Akurat E6850 nawet oplaca sie brac bo kreci sie lepiej niz nizsze modele. Jesli jednak chcesz troche zaoszczedzic to E6750 tez jest super. Plyta glowna ok. Ram lepiej bierz Goodram Pro 900. Grafa tylko 8800 GTS 640 chociaz przy tym budzecie moznaby tam jakos upchnac GTX. Zasilke lepiej wez Corsair HX 520W czy tez BeQuiet 500W. Edytowane 8 Sierpnia 2007 przez Daamain Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Viadro Opublikowano 8 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2007 (edytowane) ok, dzienx za podpowiedzi, zapomniałem tylko dodać że nie interesuje mnie żadne podkręcanie, nie znam się na tym i na pewno tego nie będę robił, komp ma być dobry w momencie jak go kupuje a nie dopiero jak go podkręce :D Czyli procek zostaje, ram zmienić na goodram, grafe na 8600 GTS 640, zasiłkę wybrałem Tagana bo ta firma wygrywała wszystkie rankingi w anglii akurat jak byłem i jestem z niego bardzo zadowolony (kablowanie), no ale nic, obejrze tewgo corsaira i bequiet. Jeśli zaś chodzi o napęd to nie kumam... SAMSUNG??? Przecież oni zawsze robili najbardziej shitowe napędy optyczne i dyski twarde :blink: Monitor też obcykam nowości, wybrałem ten bo qmpel go kupił jakiś czas temu i do tej pory sie ślini :lol2: Nikt sie nie odważy wycenić mojego kompa? :unsure: A co myślicie o wymianie na razie proca, mobo i ramu tylko? Będzie to jakaś dopałka? Czy lepiej wszystko na raz? Edytowane 8 Sierpnia 2007 przez L.Viadro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daamain Opublikowano 9 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2007 ok, dzienx za podpowiedzi, zapomniałem tylko dodać że nie interesuje mnie żadne podkręcanie, nie znam się na tym i na pewno tego nie będę robił, komp ma być dobry w momencie jak go kupuje a nie dopiero jak go podkręce :D Czyli procek zostaje, ram zmienić na goodram, grafe na 8600 GTS 640, zasiłkę wybrałem Tagana bo ta firma wygrywała wszystkie rankingi w anglii akurat jak byłem i jestem z niego bardzo zadowolony (kablowanie), no ale nic, obejrze tewgo corsaira i bequiet. Jeśli zaś chodzi o napęd to nie kumam... SAMSUNG??? Przecież oni zawsze robili najbardziej shitowe napędy optyczne i dyski twarde :blink: Monitor też obcykam nowości, wybrałem ten bo qmpel go kupił jakiś czas temu i do tej pory sie ślini :lol2: Nikt sie nie odważy wycenić mojego kompa? :unsure: A co myślicie o wymianie na razie proca, mobo i ramu tylko? Będzie to jakaś dopałka? Czy lepiej wszystko na raz? Podkrecanie C2D jest wrecz banalne. Jesli nie chcesz podkrecac to nie potrzebujesz dobrych pamieci, wystarcza Goodram lub Kingston 667 CL5. Grafe 8800GTS 640. Tagan to juz nie to co dawniej. W tej chwili lepiej brac Corsair, BQ lub tez Tacens Supero, BENITO twierdzi ze jest nawet dobry. Jak juz to mozesz zmienic proc, ram, grafe, plyte i zasilke :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeatheN Opublikowano 9 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2007 Za 6 k i tylko 8800 gts.... Bez GTX bym nie podchodzil! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Viadro Opublikowano 9 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2007 OK, postanowiłem na razie zrezygnować z monitora na rzecz GeForce 8800 Ultra >< Reasumując: Procesor: Intel Core2 Duo E6850 3,00GHz (S775) BOX Płyta główna: Abit IP35-E Pamięć RAM: GoodRam DDR2 2 x 1GB 800MHz Karta graficzna: GeForce 8800 Ultra Gainward 768MB TV & 2x DVI (PCI-E) Dysk twardy: IDE/SATA Seagate 400 GB Barracuda 7200.10 (16MB, ATA/100, zapis prostopadły) Obudowa: Thermaltake Soprano Black z oknem Napędy optyczne: Lite-ON Super AllWrite DVD+/-RW LH-20A1P bulk black Zasilacz: Zasilacz Be-quiet Straight Power BQT E5-500W może być? Czy ktoś może wycenić mój obecny komputer? Z monitorem i bez monitora? Byłbym wdzięczny. Osobiście myślałem o 2000 zł bez monitora i 2500zł z monitorem. Co wy na to? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
low87 Opublikowano 9 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2007 Jeżeli uda Ci się go sprzedać za ok.1000-1200 zł ( bez monitora) to będzie dobrze). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-==MORDI==- Opublikowano 10 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2007 Czy ktoś może wycenić mój obecny komputer? Z monitorem i bez monitora? Byłbym wdzięczny. Osobiście myślałem o 2000 zł bez monitora i 2500zł z monitorem. Co wy na to? lol :blink: 2k za ten sprzet co masz? max 1000-1200zł jak napisał przedmówca Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grefin Opublikowano 11 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2007 Zamiast tego Abita IP35-E może MSI P35 Neo2-FR cena taka sama a ten MSI to platinium z naklejką zmienioną. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beka Opublikowano 11 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2007 ewentualnie świetny Foxconn P35 ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...