Skocz do zawartości
moto

Komputer 1700-1800 Zł

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, domyślam się że podobnych tematów jest mrowie.

Jednak prosił bym o rozpatrzenie mojego indywidualnego przypadku.

(jak mi się wydaję jest "atrakcyjny", bo przecież najłatwiej jest złożyć komputer bez ograniczenia finansowego!)

Więc, chcę kupić komputer za 1700-1800zł i oto co juz sam złożyłem:

I Konfiguracja komputera

1) CPU : AMD Athlon 64 X2 4200+ BOX (Socket AM2) ___________ 221.00

2) MOBO: Asus M2N-MX GeForce 6100 ________________________ 301.00

3) GPU : GeForce 8600 GT Palit 256MB HDTV & DVI (PCI-E) _______ 399.00

4) RAM : OCZ Technology 2x 1GB DDR2 800MHz Special Ops CL5 __ 365.00

5) HDD : WD Caviar SE 250 GB 8MB cache, ATA/100 ____________ 227.00

6) OBUDOWA : Tracer TRO-252 DUKE PFC 450W Prescott ______ 186.00

SUMA : 1699.00 zł

II opis problemów :

1) Wiem ze za 1800zł niema nawet co szukać i kombinować z Intelem C2D, więc wybieram Athlona.

2) Co do płyty głównej, nie umiałem znaleźć taniej DFI. Przez głowę przechodziła mi również GIGABYTE , ale ostatecznie wybrałem ASUS'a ze względu na cenę.

3) GPU: czyli największy problem. Nie umiem się zdecydować, czy brać starszy model GF 7900 który ma wspaniałe właściwości i szynę 256bitową , czy nowy GF 8600 który jest wyraźnie słabszy od 7900 (przynajmniej na papierze) ale NIBY obsługuje dx10 (którego na dobrą sprawę jeszcze niema?).

Staram się intuicyjnie porównywać taktowanie , przepustowość pamięci oraz szynę i mb na karcie, jednak moje doświadczenie jest zbyt małe żeby wybrać odpowiedni sprzęt. W tym punkcie proszę o podpowiedzi poparte komentarzami żebym coś się o tym wszystkim dowiedział.

4) RAM : Osobiście byłem zdecydowany na PATRIOT'y jednak w sklepie komputerowym pan przekonał mnie na OCZ. Myślę ze to dobry wybór i nie trzeba go zmieniać.

5) HDD : Dobry, pojemny i co najważniejsze tani dysk.

6) OBUDOWA : Z moich wiadomości wynika ze to niezłe połączenie cenowo-jakościowe, dobry zasilacz + obudowa.

III ALTERNATYWY/ CZĘŚCI ZAMIENNE:

1) CPU : AMD Athlon 64 X2 4800+ BOX (Socket AM2) __drogie ale 2MB L Cache___ 425.00

2) MOBO : Gigabyte GA-M52S-S3P nVidia nForce 6100 __________________________ 219.00

3) GPU :

___A) GeForce 8600 GT Galaxy 256MB HDTV & DVI (PCI-E) ___________________ 449.00

___B) GeForce 7600 GT Galaxy 256MB TV & 2xDVI (PCI-E) (560/1400) Zalman ___ 409.00

4) BRAK

5) BRAK

6) OBUDOWA (ZA 100zł) + zasilacz DELTA 450W _______________________________ 160zł ?

Proszę mi doradzić, lub/i ewentualnie zmienić moja planowaną konfigurację. BĄDŹ podajnie lepszej i bardziej opłacalnej.

Wstępnie załóżmy ze nie będę robił o/c. Lub bardzo prosty softwarowy.

Z góry dziękuję za podpowiedzi i sugestię :)

Pozdrawiam Dominik.

Edytowane przez moto

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale to Dual Core a nie Core 2 Duo :D jeśli jest jakaś różnica.

Widziałem taką konfigurację (podobną) na komputroniku, jako BRONZE Cybersport edition czy coś w tym stylu.

Powiedz mi proszę czy twoja konfiguracja będzie bardziej wydajna niż ta którą ja napisałem?

Bardziej opłaca się zainwestować w INTEL i jego C2D (nawet w te słabsze modele?).

(w tych sprawach jestem zielony :) )

UPDATE :

widzę ze wybrałeś GF8600, dopiszę sobie to jako +1 dla gf8600 w mojej małej ankiecie :)

Edytowane przez moto

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dziękuję za radę! dzisiaj wieczorem spróbuję złożyć taki zestaw na komputroniku (wiem drogo...) i orientacyjnie zobaczyć w jakiej jest cenie + dobrać obudowę :) no i poczytam o "podkręcaniu" w/w Intela :)

co do "mojej małej ankiety" to jest to kartka na moi biurku :)

pozdrawiam!

Edytowane przez moto

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi