Skocz do zawartości
azgan

Eizo S1931 Gdzie Mogę Kupić Od Ręki ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Chciał bym kupić nowy monitor LCD Eizo FlexScan S1931 SEB lub SHB (czarny) i tu pojawia się problem obleciałem dzisiaj sporo sklepów i nigdzie go nie mogłem dostać byłem w ProLine, Media Markt i Saturnie znacie może jeszcze jakieś inne sklepy we Wrocławiu gdzie można kupić ten sprzęt od ręki ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Chciał bym kupić nowy monitor LCD Eizo FlexScan S1931 SEB lub SHB (czarny) i tu pojawia się problem obleciałem dzisiaj sporo sklepów i nigdzie go nie mogłem dostać byłem w ProLine, Media Markt i Saturnie znacie może jeszcze jakieś inne sklepy we Wrocławiu gdzie można kupić ten sprzęt od ręki ?

W proline maja na stanie w dwoch kolorach

http://www.proline.pl/shop.php?prodq=S1931...rogrupa=produkt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w sklepie nie ma mają na magazynie głównym a ja nie chcę czekać

Nie wiem w takim razie, w mniejszych sklepikach tez bedziesz musial czekac na dostawe z poslizgiem, mozesz sprobowac w mediach albo saturnie (maja tam tak zaawansowane modele wogole?), mozesz tez zamowic np. w proline z informacja ze dnia nastepnego odbierzesz w sklepie, ja tak robilem wiele razy i bylo ok, mozesz sprobowac w innych miejscach, np. arest?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm... czy ja dobrze kojarzę: zamieniłeś samsunga 971P PVA 1500:1 na znacznie droższe łejzo PVA 1000:1??? Po kiego diabła???

Nie jestem pewien ( trudno znać na 100% wszystkie modele monitorów ;P ) ale czy przypadkiem Eizo nie ma pełnej palety 8 bit na kanał ? (Samsung to jedynie 6 bit/kanał i dopiero po ditheringu z matrycy 2x2 piksele ( co objawia się widoczną fakturą na wielu barwach ) jest te ~16 mln)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm... czy ja dobrze kojarzę: zamieniłeś samsunga 971P PVA 1500:1 na znacznie droższe łejzo PVA 1000:1??? Po kiego diabła???

Dobrze kojarzysz ale Samsunga też mam nie sprzedałem go chociaż prawdę mówiąc nie umywa się on nawet w połowie do S1931, oczywiście pod względem jakości obrazu bo wizualnie może się bardziej podobać SyncMasterze :wink: A co do kontrastu to FlexScan ma znacznie lepszy co od razu daje się zauważyć. To, że szajsung sobie napisał marketingowo 1500:1 to nie znaczy, że pokrywa się on z rzeczywistym. Szczerze powiedziawszy to nie sądziłem, że Eizo będzie druzo lepszy, ale jest i to w 100% na tym LCD przejścia tonalne są po prostu doskonałe i nie żałuje ani jednej wydanej złotówki, czego nie mogę powiedzieć o 971P, który mnie kosztował jakiś czas temu 1700 zł a za tego Ezio dałem nie wiele więcej, bo nie całe 1800 zł. Mam w domu jeszcze iiyame ProLite H481S-B6S ale to już totalna padlina na TN tyle że szybki czas reakcji ale dla mnie ważniejsza jest jakość obrazu. Zresztą SyncMasterze 971P za bardzo się nie nadaje do gier, bo strasznie smuży a do grafiki też go nie polecam teraz mam S1931 i rewela żadnego smużenia i wspaniała jakość obrazu jak tylko kogoś stać to gorąco polecam.

Edytowane przez azgan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ten samsung musi byc faktycznie tragedia :D :D :D

Jesli masz oba to chętnie obejrzał bym jakieś fotki porównawcze ;), szczególnie te gradienty (na domyślnych gammach), czy jest różnica w podświetleniu i kątach itd...

bo np na tych fotkach porażającej różnicy nie widać:

http://www.keepmyfile.com/image/19656c1737392 Samsung 971P

http://www.keepmyfile.com/image/3d09211795523 Eizo 1931

tylko zeby monitory były nastawione na podobną jasność a aparat stały balans bieli

A co do kontrastu to FlexScan ma znacznie lepszy co od razu daje się zauważyć. To, że szajsung sobie napisał marketingowo 1500:1 to nie znaczy, że pokrywa się on z rzeczywistym.

czy eizo posiada regulację kontrastu? jesli nie to na dzien dobry obraz wali nam w 100% rozpiętości kontrastowej, mam nadzieję ze porównanie z samungiem zrobiłes po odpowiednim wyregulowaniu obu monitorów ;)

Edytowane przez gmfriend

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na tych fotkach porażającej różnicy nie widać:

2711744[/snapback]

chętnie obejrzał bym jakieś fotki porównawcze ;), szczególnie te gradienty (na domyślnych gammach)

Eizo FlexScan S1931 jest już fabrycznie ustawiony na optymalną gammę 2.2 i niema potrzeby nic zmieniać

To ten samsung musi byc faktycznie tragedia :D :D :D

Ten monitor nie był by zły gdyby był tańszy i tak nie smużył bo umówmy się jeżeli nie ma pełnej palety barw to przynajmniej powinien to rekompensować czasem reakcji a tu ani jedno ani drugie dla tego graczom i grafikom go odradzam natomiast do zastosowań domowych typu internet, zdjęcia z wakacji, praca z edytorami tekstu oraz filmy powinien styknąć zwłaszcza jeżeli istotne są dla nas walory estetyczne i ogólny wygląd (po resztę odsyłam do mojej mini recenzji) 2711744[/snapback]

czy jest różnica w podświetleniu i kątach itd...

W równomierności pooświetlania jest i to bardzo duża na korzyść Eizo a jeżeli chodzi o kąty widzenia są porównywalne natomiast

przejścia tonalne i szczegółowość obrazu w S1931 są nieporównywalnie lepsze

czy eizo posiada regulację kontrastu?

Tak i to nie byle jaką składowych. Oprócz tego jasność regulowaną jest za pomocą lamp a nie tak jak większości LCDków na poziomie matrycy.

jesli nie to na dzien dobry obraz wali nam w 100% rozpiętości kontrastowej

W monitorze jest zamontowany czujnik regulujący jasność i nic po oczach nie wali

mam nadzieję ze porównanie z samungiem zrobiłes po odpowiednim wyregulowaniu obu monitorów ;)

Oczywiście że tak i testy przeprowadzałem na dwa sposoby syntetyczny i praktyczny (gry i filmy) w tym pierwszym przypadku było leciutkie smużenie ale w praktyce nie jest ono zauważalne.

Jak dla mnie jest to najlepszy monitor na rynku miałem przez chwilę NEC 20WGX2 Pro, ale nie przypadł mi do gustu i go oddałem wkurzała mnie w nim ta szyba działająca jak lustro, nierównomierne podświetlanie, fiolet emitujący czerń, brak możliwości regulacji położenia ekranu no i na dodatek miałem aż dwa wypalone piksle i jeszcze jakieś paprochy za matrycą po prostu tragedia.

Edytowane przez azgan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście że tak i testy przeprowadzałem na dwa sposoby syntetyczny i praktyczny (gry i filmy) w tym pierwszym przypadku było leciutkie smużenie ale w praktyce nie jest ono zauważalne.

Mozesz sprecyzowac?

Jakie gry wykorzystales, czy podczas zabawy smuzenie bylo widoczne?

Bralem pod uwage ten monitor, jednak odradzono mi go z powodu smuzenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mozesz sprecyzowac?

Jakie gry wykorzystales, czy podczas zabawy smuzenie bylo widoczne?

Bralem pod uwage ten monitor, jednak odradzono mi go z powodu smuzenia.

Monitor testowałem w grach Counter-Strike: Source, Call of Duty 2, Doom 3, Oblivion i Test Drive Unlimited oraz na zwiastunach filmów HD ze stronki Apple i żadnego smużenia nie zauważyłem a celowo się wpatrywałem żeby takowe dostrzec :huh: Jedyną rzeczą jakiej się doszperałem po długim i intensywnym śledzeniu dynamicznie zmieniających się scen to efekt podobny do stosowanego w grach Motion Blura jego działanie jest bardzo subtelne więc na prawdę trzeba się dobrze wpatrywać żeby to dostrzec. Jak dla mnie czas reakcji jest w zupełności wystarczający i jest to niewątpliwie najszybszy monitor na matrycy VA na którym smużenie nie stanowi żadnego problemu :wink: Największą zaletą tego monitora jest wierność odwzorowania kolorów, doskonałe przejścia tonalne oraz niesamowicie równomierne podświetlanie co tu dużo gadać pełen wypas !

Edytowane przez azgan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie jestem pewien ( trudno znać na 100% wszystkie modele monitorów ;P ) ale czy przypadkiem Eizo nie ma pełnej palety 8 bit na kanał ? (Samsung to jedynie 6 bit/kanał i dopiero po ditheringu z matrycy 2x2 piksele ( co objawia się widoczną fakturą na wielu barwach ) jest te ~16 mln)

Eizo FlexScan S1931 jest 10 bit konstrukcją i wyświetla 16,77 miliona kolorów z palety 1,06 miliarda dla porównania wspomniany Samsung SyncMaster 971P dysponuje tylko 6 bit precyzją kolorów i jest w stanie wyświetlić 16,2 miliona kolorów z wykorzystaniem ditheringu.

A teraz pytanie z serii glupich: czym rozni sie 1931 SEB od 1931 SHB?

Podstawką i możliwościami regulacji położenia ekranu.

PS. Twoje pytanie nie jest wcale głupie.

Edytowane przez azgan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi